Wstęp.
TV jest martwy po przepięciu z amplitunera. Podczas wkładania wtyczki zasilającej od ampli, uszkodziła się końcówka mocy i wyskoczył bezpiecznik gł. 20A (pełne zwarcie).
Na wtyczce ampli nie było zwarcia podczas jej wkładania, nie było charakterystycznego huku i błysku. Bezpiecznik gł. wyskoczył gdy bolce wtyczki ledwo dotknęły gniazda elektr.
Oba urządzenia zasilane z tego samego gniazda elektr.
TV był w standby.
Wcześniej wiele lat wszystko działało w takiej konfiguracji.
Opis TV.
Po włączeniu bezpiecznika gł. okazało się, że TV jest martwy. Był połączony kablem HDMI.
Przypuszczam, że płyta gł. z prockiem odeszła z tego świata. Płyt gł. nie ma.
Co sprawdziłem w TV:
1. nie reaguje na przycisk on/off w TV,
2. po włożeniu wtyczki zasilającej, nie klikają przekaźniki,
3. na płytach zasilających są 4 bezpieczniki rurkowe - sprawne,
4. obejrzałem z obu stron dwie płyty zasilające i płytę gł. - brak uszkodzeń elementów,
5. sprawdziłem 5V wychodzące z płyty zasilającej do pł. głównej - jest tylko 4,4V.
Nie mogę znaleźć schematów do tego TV, jest service manual, ale bez schematów.
I teraz pytanie - czy 4,4V to nie jest za małe zasilanie dla płyty gł. Po odłączeniu wtyczki zasilającej od płyty gł., 4,4V nie zmienia się.
Czy w innych miejscach, powinny być jakieś napięcia?
Do dwóch przekaźników załączających zasilanie dochodzi prawidłowe napięcie dla stand by - 3x15V. (czyli są wyłączone).
Ktoś coś
TV jest martwy po przepięciu z amplitunera. Podczas wkładania wtyczki zasilającej od ampli, uszkodziła się końcówka mocy i wyskoczył bezpiecznik gł. 20A (pełne zwarcie).
Na wtyczce ampli nie było zwarcia podczas jej wkładania, nie było charakterystycznego huku i błysku. Bezpiecznik gł. wyskoczył gdy bolce wtyczki ledwo dotknęły gniazda elektr.
Oba urządzenia zasilane z tego samego gniazda elektr.
TV był w standby.
Wcześniej wiele lat wszystko działało w takiej konfiguracji.
Opis TV.
Po włączeniu bezpiecznika gł. okazało się, że TV jest martwy. Był połączony kablem HDMI.
Przypuszczam, że płyta gł. z prockiem odeszła z tego świata. Płyt gł. nie ma.
Co sprawdziłem w TV:
1. nie reaguje na przycisk on/off w TV,
2. po włożeniu wtyczki zasilającej, nie klikają przekaźniki,
3. na płytach zasilających są 4 bezpieczniki rurkowe - sprawne,
4. obejrzałem z obu stron dwie płyty zasilające i płytę gł. - brak uszkodzeń elementów,
5. sprawdziłem 5V wychodzące z płyty zasilającej do pł. głównej - jest tylko 4,4V.
Nie mogę znaleźć schematów do tego TV, jest service manual, ale bez schematów.
I teraz pytanie - czy 4,4V to nie jest za małe zasilanie dla płyty gł. Po odłączeniu wtyczki zasilającej od płyty gł., 4,4V nie zmienia się.
Czy w innych miejscach, powinny być jakieś napięcia?
Do dwóch przekaźników załączających zasilanie dochodzi prawidłowe napięcie dla stand by - 3x15V. (czyli są wyłączone).
Ktoś coś