logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie oświetleniem LED 24 V z jednego zasilacza – jak dobrać przekaźniki?

Budowlany_Chlop 29 Paź 2025 08:24 552 22
  • #1 21734915
    Budowlany_Chlop
    Poziom 4  
    Cześć.

Jestem w trakcie wykonywania instalacji elektrycznej w swoim domu i nie spodziewałem się, że z oświetleniem LED będzie aż tyle zachodu.
    Postanowiłem, że w miejscach, gdzie światła będzie sporo – czyli w salonie i jadalni – zrobię coś w rodzaju quasi-gwiazdy i dorzucę w korytarzu podrozdzielnicę do sterowania tym oświetleniem.

Aktualny układ wygląda tak:
    4 punkty świetlne na 230 V.
    7 punktów świetlnych LED (zasilanie 24 V).
    Do wszystkich łączników doprowadziłem przewody 3×1,5 mm², z myślą o komunikacji z rozdzielnicą.

Z obwodami 230 V nie mam problemu – mogę je połączyć klasycznie (łącznikiem) albo zastosować bistabilne przekaźniki i sterować przyciskami.
    Problem zaczyna się przy LED-ach.

Chciałbym zasilić całość z jednego dużego zasilacza 24 V, zamiast montować osobny zasilacz do każdego obwodu. Niestety, nie znalazłem przekaźników bistabilnych, które miałyby cewkę na 230 V, a jednocześnie przełączałyby styk DC 24 V.

Myślałem więc o rozwiązaniu pośrednim:
    Dodać mały zasilacz 24 V do zasilania przycisków.
    Wykorzystać go do wysterowania cewek przekaźników 24 V.

Ale pojawił się kolejny problem – planowałem użyć przekaźników WAGO 788, które według katalogu mają dopuszczalny prąd łączeniowy:
    16 A dla AC, tylko 2 A dla DC (jeśli dobrze odczytuję charakterystykę).

Na najbardziej obciążonym obwodzie mam około 3,2 A, więc to już poza skalą.

Rozważałem jeszcze jakiś moduł automatyki z kilkoma wyjściami, np. Ampio M-INO8, ale wygląda na to, że tego typu sprzęt nie jest łatwo dostępny dla przeciętnego użytkownika.

Pytanie:
    Jak w praktyce rozwiązuje się takie przypadki?
    Nie chciałbym montować zasilacza do każdego obwodu LED – wydaje mi się to kompletnie bez sensu.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i doświadczenia!
  • #2 21734954
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Zasilacz będzie w rozdzielnicy? Jeśli tak, to spadek na 1,5 mm2 40 mb wyniesie około 3 V. Oświetlenie LED 24 V ma wbudowany swój zasilacz?
    Dodatkowy problem, to kwestia bezpieczeństwa pożarowego (24 V dc i 3,2 A to już dość mocny palący się łuk elektryczny). Długie przewody po stronie DC mogą być też źródłem zakłóceń (emisja RF).
  • #3 21734956
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 667
    Budowlany_Chlop napisał:
    Niestety nie znalazłem przekaźników bistabilnych, które miałyby cewkę na 230 V, a jednocześnie przełączałyby styk DC 24 V.

Pierwszy z brzegu: :) https://zamel.com/pl/exta/przekaznik-bistabilny-230v-ac-typ-pbm-02

Budowlany_Chlop napisał:
    planowałem użyć przekaźników WAGO 788

Czemu akurat takie?
  • #4 21734962
    Budowlany_Chlop
    Poziom 4  
    >>21734954
    Długości do taśm LED będą rzędu 5 m. Najdłuższa taśma ma 5 m. Przy 15 W na metr daje to 75 W, czyli około 3,2 A. Spadek napięcia nie powinien przekroczyć 2%. Także tutaj nie widzę problemu. Taśmy nie mają własnego zasilacza, wszystko chcę zmieścić w rozdzielnicy. Wstępnie zasilacz 500 W.

Dodano po 1 minucie:

>>21734956
    Ten bistabilny łączy 16 A AC. Ja szukam DC.
    Myślałem o tych Wago, bo są względnie tanie i dobrze komponowałyby się w rozdzielnicy, ale mają do 2 A DC
  • #5 21734989
    pawlik118
    Poziom 34  
    Dla 3,2 A i 20 m kabla, napięcie zasilania LED-ów będzie 21 V. Paski będą słabo świecić.
    Jeśli obciążeniem są LED=y z rezystorami, bez zasilacza, to sytuacja znacząco się upraszcza w tym sensie, że obciążenie styków może być większe. Napięcie pomiędzy stykami (przy rozwieraniu) nie będzie 24 V tylko 24 V minus napięcie przewodzenia diod LED.
    Realnie napięcie na stykach przy którym płynie około 2 A to pewnie ze 2-3 V. Wago będzie OK.
    Zasilacz 500 W pracujący ciągle będzie ciągle pobierał moc. Każdy 1 W ciągłej pracy to rocznie około 10 zł kosztów.
  • #6 21735023
    Budowlany_Chlop
    Poziom 4  
    >>21734989
    Nie wiem, skąd informacja, że będzie tam ok. 21 A. Mi z obliczeń wychodzi, że będzie to 23,5 A. Nawet jeśli, mogę kupić zasilacz z regulacją i odpowiednio podwyższyć. LED-y to zwykle taśmy COB. Dalszej części, niestety, nie do końca rozumiem. Skoro styki zamykają obwód, przez który ma płynąć 24 V, 3,2 A, to na logikę automatycznie płynie przez nie 3,2 A, 24 V. Chyba, że się mylę. Zasilacz owszem będzie chodził cały czas, ale bieg jałowy nie powinien nie wiadomo ile zabierać. Przecież nie wszystkie światła będą się palić jednocześnie. Alternatywa to na 7 pasków LED dać 7 zasilaczy i załączać normalnie z 230 V. Gdzie niby ja to zmieszczę? Jak steruje się LED-ami w automatyce? Przecież tam jest jeden zasilacz, który zasila wszystko i odpowiednio po odebraniu sygnału puszcza napięcie. Nie ma czegoś takiego ogólnie dostępnego na szynę DIN? Jakiś Modbus albo coś w tym rodzaju?
  • #7 21735111
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ograniczenie prądowo-napięciowe styków przekaźnika dla napięcia DC dotyczy rozłączania obwodu, wtedy "ciągnie się iskra". Załączanie nie stanowi problemu.
    Tak jak napisałem, dla rozłączania napięcie przy którym płynie te 3,2 A wynosi kilka V, stąd max punkt pracy z wykresu w dokumentacji przekaźnika WAGO należy brać dla napięcia 2-3 V i prądu 3,2 A. Takie warunki zapewne to WAGO spełni bez problemu.
    Napięcie to nie napięcie obwodu, lecz realne napięcie pomiędzy stykami przekaźnika.
  • #8 21735492
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 846
    Przekaźniki do sterowania prądem stałym powinny mieć wbudowany magnes do gaszenia łuku.
    Dlaczego sterowanie przekaźnika musi być 230 V AC?
    Gdyby możliwe było sterowanie cewką 24 V DC można by wykorzystać wyjście z zasilacza głównego 24 V DC do ich sterowania.
  • #9 21735496
    Budowlany_Chlop
    Poziom 4  
    >>21735492
    Tak mogę puścić 24 V na korespondencję. Dam osobny zasilacz i puszczę 24 V na przyciski. Co prawda to zwykły Simon 10, ale raczej prąd rzędu mA i działanie jako sygnał im nie zaszkodzą. Znasz jakieś lepsze rozwiązanie, czy Wago 788 powinno być OK? Nie jestem aż tak techniczny, żeby wyobrazić sobie to, co pisał kolega wyżej. Dla mnie, na chłopski rozum, jeśli załączam na tych Wago prąd rzędu 3,2 A, 24 V, to tyle samo muszą zgasić. Ale możliwe, że czegoś nie rozumiem.
  • #10 21735510
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 841
    Budowlany_Chlop napisał:
    planowałem użyć przekaźników WAGO 788, które według katalogu mają dopuszczalny prąd łączeniowy:16 A dla AC,tylko 2 A dla DC (jeśli dobrze odczytuję charakterystykę

Nie wiem skąd masz te dane. Dla 24 V jest 8 A i najlepiej przerywać oba bieguny:
    Przekaźnik interfejsowy 2P 8A 24V DC RT‑2 AgNi 788‑312
  • #11 21735526
    Budowlany_Chlop
    Poziom 4  
    >>21735510
    Zdolność łączeniowa
    AC-15: 3 A / 250 V AC; DC-13: 2 A / 24 V DC

Ten parametr biorę pod uwagę.
  • #12 21735539
    czesiu
    Poziom 38  
    Budowlany_Chlop napisał:
    >>21735510
    zdolność łączeniowa
    AC-15: 3 A / 250 V AC; DC-13: 2 A / 24 V DC

Ten parametr biorę pod uwagę.

Nie wiem jaki model przekaźnika WAGO masz na myśli. Jak zastosujesz ten co podałem, czyli WAGO 788-312, to masz problem z głowy.
  • Pomocny post
    #14 21735566
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 846
    Ja akurat nie jestem na bieżąco co tam teraz jest na rynku - dobre i niedrogie.
    Z ciekawości wpisałem
    Cytat:
    przekaźnik dla obwodów prądu stałego na szynę
    .
    Należy kupić przekaźniki zaprojektowane do sterowania obwodami prądu stałego.
    Może łatwiej byłoby znaleźć gdyby nie musiał być na szynę.
    Ja sobie kupiłem trochę Relpol RUC-M-1052-26-W024 ale one są na 16 A i dość drogie.
    Trzeba poczekać może ktoś zna symbol takiego na kilka amperów.
    Można też napisać do nich na maila, coś rozsądnego doradzą.

Dodano po 10 [minuty]:

Budowlany_Chlop napisał:
    Ale jeśli wszystko jest ok, to robię na tym i po temacie.

Ja tam widzę że dla 24V DC zdolność łączeniowa 2 A.
    Ja bym tego nie kupił.
    Do Wago też można napisać to doradzą.
    Ja teraz mam tylko telefon i przeszukiwanie katalogów telefonem jest dla mnie niekomfortowe.
    Może ktoś inny pomoże.
  • #15 21735615
    Budowlany_Chlop
    Poziom 4  
    >>21735566
    Stąd też właśnie mój temat. Wydaje mi się, że te Wago nie podoła zadaniu. Jeśli tam byłoby 5 A, to tego tematu by nie było w ogóle.
    Może jakieś moduły z automatyki budynków się będą nadawały?
    No nic, może ktoś będzie w stanie pomóc.
    W każdym razie dziękuję za wymianę spostrzeżeń.
  • Pomocny post
    #16 21735638
    czesiu
    Poziom 38  
    Link do karty katalogowej wago 788-312. Są w niej charakterystyki dopuszczalnych prądów i napięć.
    https://www.tim.pl/api/v1/assets/MDAwMi0wMDAwMC04MTQ1NS8wMDAyLTAwMDAwLTgxNDU1XzkucGRm.pdf

Wycofuję się z tego co pisałem wcześniej, ten typ jest dedykowany do prądów zmiennych.
    Z najmniejszych co znalazłem to seria R2N relpola by podołała, ale ma nieco szersze podstawki na szynę din niż wago.
  • #18 21735912
    pawlik118
    Poziom 34  
    Panowie, odwagi. Napięcie 24V to napięcie zasilacza. Patrząc od strony przekaźnika, nigdy nie będzie takiej sytuacji, że na stykach będzie 24V i płynący prąd (przez gaszący się łuk) o wartości 3,2A. Wynika to z tego, że obciążeniem są diody LED a nie rezystancja czy coś innego. Diody LED przy 21V w zasadzie już nie przewodzą prądu. Zatem największe napięcie jaki wystąpi na stykach przy płynącym prądzie nie przekroczy 3V (czyli 24V - 21V jako napięcie diod LED) przy 2 do 3A max. Wago spokojnie to wytrzyma.
  • #19 21736102
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    Budowlany_Chlop napisał:
    Jak w praktyce rozwiązuje się takie przypadki?

Przekaźniki mechaniczne w obwodach prądowych zasilających taśmy nie są optymalnym rozwiązaniem z kilku różnych względów.
    Dużo lepsze jest użycie tzw. wzmacniaczy LED, dedykowanych dokładnie do takich zastosowań. W skrócie taki wzmacniacz to po prostu szybki przekaźnik półprzewodnikowy. Zwykle zawierający kilka niezależnych kanałów w jednej obudowie. Stosowany jest jako "powtarzacz" załączenia obwodu taśm na podstawie napięcia wejściowego z wyjścia innego obwodu taśm w systemach zasilanych kilkoma osobnymi zasilaczami. A jest na tyle szybki że nie ma problemu z szybkimi sygnałami PWM stosowanymi w systemach ze ściemniaczami. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by ich używać właśnie jako stopni wyjściowych jakieś automatyki czy sygnałów z różnego rodzaju wyłączników, czy to ściemnianych czy statycznych. Te wzmacniacze pozwalają na optymalizację instalacji tak by połączenia prądowe były jak najkrótsze, bo ich sygnały wejściowe są niskoprądowe i nie są krytyczne ze względu na długość oraz przekrój przewodów.
    Te wzmacniacze są też zwykle tańsze i trwalsze niż rozwiązanie na zwykłych przekaźnikach. Ich oferty występują w dużej ilości wariantów ze względu na ilość kanałów i sposób sterowania, np. nienegujące, negujące, z optoizolacją. Są również różne warianty ze względu na obudowę, mocowanie np. na szynę DIN, dopuszkowe itd. .

Budowlany_Chlop napisał:
    Nie chciałbym montować zasilacza do każdego obwodu LED – wydaje mi się to kompletnie bez sensu.

To zależy od konfiguracji instalacji, długości i przekroju przewodów. Chodzi głównie o to że przewody na niskim napięciu wnoszą spadki napięć, co przy systemach na taśmach LED jest znaczące. I czasami gdy odległości pomiędzy zasilaczem a taśmami muszą być długie, konfiguracja z wieloma zasilaczami jest lepsza i mniej kłopotliwa niż z jednym centralnym zasilaczem. Ale to już kwestia konkretnego przypadku.
  • #20 21736117
    Budowlany_Chlop
    Poziom 4  
    >>21736102
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
    Czy mógłbym liczyć na link do przykładowego układu?
    Jak wspominałem, mam do podpięcia 8 pasków LED. Długość taśm to od 1 do 5 metrów. Moc planowana to 15 W na metr. Długość przewodów zasilających dla poszczególnych taśm to od 3 do 5 metrów.
    Mam 8 łączników lub przycisków sygnałowych. Każda taśma ma się zapalać osobno. Szukam po prostu czegoś w rodzaju modułu elektronicznego 8-torowego, który po odbiorze sygnału z przycisku poda 24 V na przewody do LED-ów. Sygnał mogę sterować obojętnie jakim napięciem. Ważne, aby taki przekaźnik był w stanie na tor podać 24 V o maks. obciążeniu ok. 3,2 A.
    Będą to zwykle taśmy LED COB. Bez RGBW i raczej bez ściemniania, chociaż akurat ta opcja mogłaby się pojawić, jeśli da się to jakoś połączyć. Do przycisków mam puszczone 3×1,5 mm². Przyciski podwójne, więc stała faza i komunikacja od nich. Do taśm LED puszczone przewody 3×1,5 mm².
  • #21 21738656
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 984
    Budowlany_Chlop napisał:
    Jak wspominałem, mam do podpięcia 8 pasków LED. Długość taśm to od 1 do 5 metrów. Moc planowana to 15 W na metr. Długość przewodów zasilających dla poszczególnych taśm to od 3 do 5 metrów.Mam 8 łączników lub przycisków sygnałowych. Każda taśma ma się zapalać osobno. Szukam po prostu czegoś w rodzaju modułu elektronicznego 8-torowego, który po odbiorze sygnału z przycisku poda 24 V na przewody do LED-ów. Sygnał mogę sterować obojętnie jakim napięciem. Ważne, aby taki przekaźnik był w stanie na tor podać 24 V o maks. obciążeniu ok. 3,2 A.

Nie zauważyłem ośmiokanałowych wzmacniaczy w jednej obudowie. Dlatego w Twoim projekcie można by przykładowo użyć dwóch czterokanałowych lub trzech trójkanałowych.
    Dla przykładu weźmy tą ofertę serii wzmacniaczy LED:
    https://pl.aliexpress.com/item/1005004851118453.html

Różne modele wzmacniaczy LED z opisami natężenia prądu i typami kanałów

Tutaj, dwa czterokanałowe nazwane w tej ofercie "RGBW 24A" spełniają Twoje wymagania i są bardziej optymalne cenowo niż np. trzy trójkanałowe z tej oferty.

Ale nie koniecznie musisz kupować od tego Chińczyka. Prawie wszystkie sklepy z elementami do systemów LED z taśmami mają zwykle w ofercie też różne rodzaje wzmacniaczy LED.
    Jedynie do Twojego projektu trzeba zwrócić uwagę na następujące parametry:
    - napięcie 24V (bo są też takie tylko na 12V),
    - prąd kanału większy niż Twój wyliczony (prąd wzmacniacza zwykle podawany jest jako suma prądów wszystkich kanałów, więc trzeba przeliczyć).

Oznaczeniami kolorów (R, G, B itd.) na zaciskach i tym że dany wzmacniacz jest niby dedykowany do jakieś taśmy nie trzeba się przejmować bo kanały są identyczne. Zresztą są też wzmacniacze z oznaczeniami ogólnymi np. CH1, CH2 itd. .

Budowlany_Chlop napisał:
    raczej bez ściemniania, chociaż akurat ta opcja mogłaby się pojawić, jeśli da się to jakoś połączyć.

Jak użyjesz wzmacniaczy LED zamiast zwykłych przekaźników, to do opcji ściemniania nic nie musisz zmieniać ani dokładać w obwodach prądowych. Po prostu jeśli na wejście wzmacniacza podasz sygnał PWM z jakiegoś ściemniacza lub sterownika to taśmy będą ściemnialne.
  • #22 21739045
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6709
    1 centralny zasilacz i tyle taśm to tylko spadki napięcia chyba że dasz naprawdę gruby przewód.
    W tym wypadku to też bym się bardzo mocno zastanowił czy nie wziąć na przykład jakiegoś sterownika z zigbee. Dodatkowym wyjściem na przełącznik, są takie można i pilota, masz włącznik na ścianie, masz ściemniacz i jeszcze z telefonu da się sterować.
    https://a.aliexpress.com/_EybvBF6
  • #23 21776685
    zorkus
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam bardzo podobną instalację, w której właśnie walczę z przygasaniem LED-ów, gdy są ściemnione. Tutaj: >>21775922.

To tak apropos, co może cię spotkać przy zasilaniu wielu taśm z jednego zasilacza.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania oświetleniem LED 24 V z jednego dużego zasilacza w instalacji domowej, gdzie autor planuje sterować 7 punktami świetlnymi LED (taśmy COB o mocy około 15 W/m, 3,2 A na taśmę) za pomocą przekaźników. Problemem jest dobór przekaźników bistabilnych z cewką 230 V AC, które jednocześnie mogą przełączać obwody DC 24 V o prądzie około 3,2 A. Wskazano, że standardowe przekaźniki bistabilne na 230 V AC często nie mają odpowiedniej zdolności łączeniowej dla prądu stałego 24 V DC. Dyskutowano o możliwościach zastosowania przekaźników interfejsowych 2P 8A 24V DC (np. WAGO 788-312), jednak ich parametry DC-13 (2 A przy 24 V DC) mogą być niewystarczające. Zwrócono uwagę, że przy rozłączaniu obwodu DC występuje problem gaszenia łuku elektrycznego, co wymaga specjalnych konstrukcji przekaźników. Zaproponowano alternatywę w postaci wzmacniaczy LED (przekaźników półprzewodnikowych SSR) dedykowanych do sterowania taśm LED, które umożliwiają szybkie i beziskrowe przełączanie prądów DC oraz pozwalają na optymalizację instalacji poprzez krótsze połączenia prądowe. Podano przykłady wielokanałowych wzmacniaczy LED dostępnych na rynku, które mogą spełnić wymagania 8-torowego sterowania taśm LED 24 V, 3,2 A na kanał. Poruszono także kwestie spadków napięcia na przewodach 1,5 mm² przy długościach do 5 m, które są akceptowalne przy planowanym zasilaczu 500 W. Wspomniano o możliwości sterowania sygnałem 24 V DC z osobnego zasilacza do cewki przekaźników. Zaproponowano również rozważenie nowoczesnych sterowników z komunikacją Zigbee do wygodniejszego sterowania oświetleniem. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie dedykowanych wzmacniaczy LED lub przekaźników półprzewodnikowych zamiast klasycznych przekaźników mechanicznych do sterowania taśmami LED z jednego zasilacza 24 V DC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA