logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CEPiK – szybkie zbycie pojazdu po nabyciu, brak OC, częste zmiany właścicieli

malynynek 29 Paź 2025 21:11 1701 48
REKLAMA
  • #1 21735708
    malynynek
    Poziom 3  
    Zbycie pojazdu parę dni po nabyciu – najpierw nabycie, potem zbycie.

Oś czasu pojazdu z datami rejestracji, nabycia i zbycia widoczna na stronie gov.pl

Cześć, zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu. Pojazd kupiony od nowości, OC przez rok, potem brak OC od 2 lat do teraz. Najprawdopodobniej handlarz. I chciałbym zapytać się, co o tym wiecie? Co to może oznaczać? Interesuje mnie historia tego pojazdu właśnie i ciekawi.
  • REKLAMA
  • #2 21735913
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Co może oznaczać, pewnie nic szczególnego.
    Kupiony w 23 roku i tyle. Co w tym interesującego jest?
    Jakiś pracownik dilera zarejestrował na siebie, żeby auto zeszło z rejestru, a w kwietniu trafił się kupiec i kupił. Teraz pewnie chce sprzedać i stąd twoje nim zainteresowanie.
    Swoją drogą dlaczego sprzedawcy o to nie zapytasz?
  • #3 21736431
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Jest coś szczególnego.
    Nieopłacone OC to bomba prawna.
    Masz niemal pewność, że ktoś się zgłosi po zaległe opłaty + odsetki + kary za brak.
    Dolicz to do ceny pojazdu. Handlarz cwaniakuje, a na klienta spadną konsekwencje.

Ogólnie lepiej unikać pojazdów z dziwną historią, lukami, błędami prawnymi itd.
    Wyprostowanie niektórych "niedociągnięć" może być bardzo drogie, a czasem wręcz niemożliwe.
  • #4 21736444
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6590
    Madrik napisał:

Ale mu cena przesłoniła wszystkie braki.
  • #5 21736447
    user64
    Poziom 36  
    Madrik napisał:
    Jest coś szczególnego.
    Nieopłacone OC to bomba prawna.
    Masz niemal pewność, że ktoś się zgłosi po zaległe opłaty + odsetki + kary za brak.
    Dolicz to do ceny pojazdu. Handlarz cwaniakuje, a na klienta spadną konsekwencje.

Wyprostowanie niektórych "niedociągnięć" może być bardzo drogie, a czasem wręcz niemożliwe.

Głupoty kolega opowiada. Od kiedy to odpowiadamy za rzecz gdy nie byliśmy jej właścicielem? OC w takim przypadku kupuje sie w tym samym dniu co auto, nie możemy odpowiadać za czyny innej osoby.
  • #6 21736452
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 519
    Wraz z kupnem przenosi sie wady prawne. Pierw sie dowiedz później pisz..
  • #7 21736478
    malynynek
    Poziom 3  
    Nie no spokojnie koledzy. Chodzi mi czy to auto da się spotkać na drogach w ogóle interesuje się tablicami rej. I spisuje
  • REKLAMA
  • #8 21736491
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    jarewa napisał:

Bzdura i zła porada.

Dodano po 36 [sekundy]:

jarewa napisał:

Bzdura i zła porada.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #9 21736500
    DiZMar
    Poziom 43  
    Nie wnikam w słuszność powyższego ale podwójne umieszczenie wpisu świadczy jedynie o wątpliwości co do racji autora wpisu zdublowanego.
  • #10 21736501
    user64
    Poziom 36  
    Co robić po zakupie auta bez ważnego OC?

Musisz wiedzieć, że formalnie nie ma żadnych przeszkód, aby kupić nieubezpieczony pojazd. Ale po zawarciu umowy kupna-sprzedaży to Ty odpowiadasz za ubezpieczenie samochodu. Oznacza to, że musisz nabyć polisę OC najpóźniej w dniu zakupu auta.
    Całość tutaj, warto się dokształcić i nie pisać bzdur. Koledzy, no jakim cudem ja mam odpowiadać za czyny innej osoby?!
    https://rankomat.pl/samochod/kupno-samochodu-bez-oc

Dodano po 42 [sekundy]:

malynynek napisał:
    Nie no spokojnie koledzy. Chodzi mi czy to auto da się spotkać na drogach w ogóle interesuje się tablicami rej. I spisuje

Przecież nie wiemy co to za auto, to jak odpowiedzieć na to pytanie?

Dodano po 2 [minuty]:

jarewa napisał:

Warto samemu sobie odpowiedzieć na pytanie, czy odpowiadasz za auto sąsiada? Albo sąsiada z innego miasta? To jest to samo, właściciel odpowiada za auto do czasu gdy jest jego właścicielem. To chyba jest na tyle logiczne, że nie trzeba tłumaczyć więcej?
  • #11 21736509
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    autodiag.mg napisał:
    jarewa napisał:

Bzdura i zła porada.

I tak i nie.
    Kary za brak OC można uniknąć kupując polisę w tym samym dniu co pojazd, ale OC to nie jedyna niespodzianka jaka może nas spotkać przy nierozsądnym zakupie, wtedy zacznie się kociokwik prawny i nigdy nie wiadomo co z tego może wyniknąć. UFG nałoży karę na tego co nie płacił przez dwa lata ale co będzie jak się okaże że to nie Polak ? szach mat.
  • #12 21736514
    user64
    Poziom 36  
    Kara ta i tak nie może przejśc na kogoś innego. Kolejna bzdura. Jeżeli ktoś nie płaci alimentów to przechodzą na kolejnego wg. alfabetu? kolego, no... przecież to ręce opadają czytając takie bzdury.
    Oczywiście, że mogą być wady prawne np. zastaw, ale w wypadku braku OC nic nam nie grozi jeżeli kupimy swoją polisę w tym samym dniu co auto.
  • #13 21736556
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 519
    Brat to przerabiał niedawno z przyczepką, co prawda po rodzinie i za darmo by uratować tyłek szwagierce. To on dostał karę.

user64 napisał:
    Kara ta i tak nie może przejśc na kogoś innego. Kolejna bzdura.

Przejdzie w drodze spadku.
  • REKLAMA
  • #15 21736579
    Mastertech
    Poziom 30  
    To nowe auto i przegląd dopiero w 2026 więc to nie to.
    To nie jest normalna sytuacja że auto przez 2 lata nie ma OC
  • #16 21736626
    user64
    Poziom 36  
    Normalnie cycki już mi opadły. Koledzy, jak się czegoś nie wie to lepiej nie wymyślać alternatywnej rzeczywistości.
    Przegląd nie jest potrzebny do OC. Dlaczego? Dlatego, że OC jest obowiązkowe, a przegląd nie jest.
    Ta, w drodze spadku kupisz od obcego gościa auto i w drodze spadku dostaniesz karę, no jasne jak słońce w noc polarna.
    Zapytam inaczej. Skąd wy w ogóle wiecie, że to auto OC nie ma, bo ja na screenie zamieszczonym nic takiego nie widzę. Więc?
    Albo dobra, nie odpowiadacie, ja już odpadam, bo poziom znajomości przepisów pochodzi z instytutu chłopskiego rozumu w tym temacie.
  • #17 21736630
    DiZMar
    Poziom 43  
    user64 napisał:
    Skąd wy w ogóle wiecie, że to auto OC nie ma, bo ja na screenie zamieszczonym nic takiego nie widzę.

To załóż okulary.
    malynynek napisał:
    Pojazd kupiony od nowości, OC przez rok, potem brak OC od 2 lat do teraz.
  • #18 21736631
    user64
    Poziom 36  
    Gdzie to widzisz?!
    Kolega autor tak sobie napisał, no a screen na dowód?
    Poza tym jaki problem w tym widzicie, nie zapłacił to dostanie karę, a podejrzewam że zapłacił jednak czekam na dowód. Bo napisać to sobie można niemal wszystko.
  • #19 21736636
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Kupowałem już pojazdy bez OC. To nie jest problem. Po prostu najpóźniej w dniu kupna musisz nabyć ubezpieczeń. Oczywiście że UFG będzie do ciebie wysyłać podam żebyś zapłacił zaległość. Ale odpowiadasz że ty masz OC od dnia kupna. I koniec.
  • #20 21736649
    DiZMar
    Poziom 43  
    user64 napisał:
    Bo napisać to sobie można niemal wszystko.

Każdy sądzi po sobie. Ty zapewne piszesz byle co i mając dowód na brak OC idziesz w zaparte, że jest OC. Można i tak.
  • #21 21736651
    Mastertech
    Poziom 30  
    A co tak tego OC się uczepili. Napisałem że OC to może być tylko wierzchołek góry lodowej.
    Kto płaci OC po zakupie auta a potem po roku go nie odnawia ? albo ten co zapomniał albo ten co umarł.
    Trzeba dokładnie przyjrzeć się papierom przed zakupem, to nie jest wszystko ok, ktoś tu coś mataczyć może.
  • REKLAMA
  • #22 21736666
    user64
    Poziom 36  
    DiZMar napisał:
    user64 napisał:
    Bo napisać to sobie można niemal wszystko.

Każdy sądzi po sobie. Ty zapewne piszesz byle co i mając dowód na brak OC idziesz w zaparte, że jest OC. Można i tak.

Chciałbym jedynie ten dowód zobaczyć, to wszystko. Pokażesz go? Bez dowodu to można wierzyć w jakąś religie tylko.
    Mnie nie interesuje zupełnie czy ten pojazd ma OC, ani mnie to ziębi ani parzy, nawet gdybym miał go kupić to nadal nie mój problem. Wy koledzy żeście się zafiksowali na tym OC, przy okazji stek bzdur pisząc.
    @Mastertech kolega autor nawet nie chce kupić tego pojazdu, bo zgodnie z tym co napisał sprawdza sobie różne tablice rejestracyjne jedynie. Tak więc, nawet zakup w grę tu nie wchodzi.
  • #23 21736702
    DiZMar
    Poziom 43  
    user64 napisał:
    Chciałbym jedynie ten dowód zobaczyć, to wszystko. Pokażesz go? Bez dowodu to można wierzyć w jakąś religie tylko.

99,99% wypowiedzi na forum nie są udokumentowane dowodami (Twoje też). Czyli mamy uważać, że to tylko jakaś religia a nie sensowne wpisy? Pojechałeś nie ma co i nawet po sobie.
  • #24 21736705
    malynynek
    Poziom 3  
    >>21736631
    Ekran z historią pojazdu KIA EV6 z portalu gov.pl

Mogę podać dane pojazdu jeśli potrzeba
  • #25 21736717
    user64
    Poziom 36  
    DiZMar napisał:
    user64 napisał:

99,99% wypowiedzi na forum nie są udokumentowane dowodami (Twoje też). Czyli mamy uważać, że to tylko jakaś religia a nie sensowne wpisy? Pojechałeś nie ma co i nawet po sobie.

Bronisz się jak politycy prawicy, nieudolnie i odwracając kota ogonem.
    Akurat za moimi wypowiedziami stoją przepisy i możesz je sobie poczytać, częściowo w linku, który wyżej podałem.
    No ok, pojazd nie ma OC i co z tego? Zupełnie nic. Warto sprawdzić datę tydzień wcześniej, wtedy można uznać, że albo OC brak, albo ubezpieczyciel nie zgłosił. No trzecia opcja ale to dla hardcorów jedynie, nie zostało wykupione OC. Tylko nadal co komu do tego? To właściciela obowiązek i tylko na niego spadnie odpowiedzialność.
    @malynynek czy ten pojazd widziałeś ostatnio na tych numerach?
  • #26 21736720
    DiZMar
    Poziom 43  
    user64 napisał:
    Chciałbym jedynie ten dowód zobaczyć, to wszystko. Pokażesz go?

Oczywiście, że pokażę takiemu niedowiarkowi dowód, że ten pojazd nr rejestracyjny PKASM40 nie posiada obecnie ubezpieczenia OC jak i też kilka miesięcy temu (01.07.2025) nie posiadał takowego. Chcesz więcej dowodów? Czy może wystarczy Ci?
    Zrzut ekranu z portalu UFG pokazujący brak danych o OC pojazdu PKASM40 na dzień 30.10.2025 Zapytanie o OC pojazdu PKASM40 z informacją o braku danych na dzień 01.07.2025
    Załączniki:
    • 20250701 PKASM40.pdf (75.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 20201030 PKASM40.pdf (75.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 21736724
    user64
    Poziom 36  
    No i nadal, co z tego?!
    Poza tym, wiesz to dopiero teraz, nie od pierwszego zdjęcia, więc daj już spokój bo bronić to trzeba się umieć. Nie zmienia to głównego pytania, co z tego? Jakiś twój problem w tym?
    Gdybyś zadał sobie trudu dokładnego sprawdzenia strony, to wiedziałbyś że taka informacja wychodzi, gdy pojazd zmieni numery rejestracyjne. Wtedy na starych blachach nie ma OC. Ale oczywiście zacietrzewienie swoje robi.
    Sprawdź sobie swoje stare pojazdy, które zmieniły blachy.:) Normalnie zapytanie powinno zwrócić odpowiedź, że pojazd nie istnieje, ale tak nie jest w ufg.
    Stąd moje pytanie, czy autor ostatnio widział ten pojazd o tych numerach.
  • #28 21736732
    DiZMar
    Poziom 43  
    user64 napisał:
    Warto sprawdzić datę tydzień wcześniej, wtedy można uznać, że albo OC brak, albo ubezpieczyciel nie zgłosił.

Podałem 4 miesiące wcześniej. Dale nie wierzysz niewierny Tomaszu?

Dodano po 2 [minuty]:

user64 napisał:
    No i nadal, co z tego?!

Chciałeś sprzed tygodnia przynajmniej. Sprzed 4 miesięcy nie przekonuje Ciebie. Cóż poradzę? Nie każdy potrafi przyznać się do błędu.
  • #29 21736738
    user64
    Poziom 36  
    Oj daj spokój na prawdę. Poczekaj na odpowiedź autora, a międzyczasie odpowiedz na moje pytanie, co z tego nawet jeżeli tego OC nie ma? Zapłacisz karę za właściciela, że się tym przejmujesz? Super jeśli tak, a jeśli nie to co cię to interesuje zwyczajnie?
  • #30 21736740
    malynynek
    Poziom 3  
    >>21736724
    Właśnie nie ja go poluje żeby na drogach spotkać...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sytuacji pojazdu kupionego i sprzedanego w krótkim czasie, z historią braku ważnego ubezpieczenia OC przez około dwa lata. Uczestnicy omawiają prawne konsekwencje takiego stanu, w tym odpowiedzialność nowego właściciela za wykupienie polisy OC najpóźniej w dniu zakupu pojazdu oraz potencjalne kary za okresy bez ubezpieczenia. Poruszono również kwestie związane z rejestracją pojazdu, zmianą numerów rejestracyjnych oraz wpływem tych zmian na widoczność danych w systemie UFG. Wskazano, że brak OC nie musi oznaczać problemów prawnych dla nowego właściciela, jeśli polisa zostanie wykupiona od razu, ale może być sygnałem ostrzegawczym o "dziwnej" historii pojazdu, co może wiązać się z innymi wadami prawnymi, np. zastawem lub problemami z rejestracją. Podkreślono konieczność dokładnej weryfikacji dokumentów i historii pojazdu przed zakupem, aby uniknąć ryzyka finansowego i prawnego. W dyskusji pojawiły się także przykłady problemów z rejestracją pojazdów obciążonych zabezpieczeniami oraz uwagi dotyczące kosztów i ryzyka zakupu używanych aut z niejasną historią. Poruszono także temat nowych pojazdów, ich gwarancji i kosztów eksploatacji w kontekście zakupu bez rat i leasingu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA