logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grand Scenic 2 FL – nowe linki hamulca elektrycznego za krótkie, montaż niemożliwy

axl2 07 Lis 2025 23:08 285 6
REKLAMA
  • #1 21744878
    axl2
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Część,

Kupiłem nowe linki do Grand Scenica 2 FL hamulec elektryczny. Wymieniłem i nie potrafię założyć na zacisk. Obie strony są o 2,5cm za krótkie, bez znaczenia czy odblokuje hamulec elektrycznie czy manualnie. O tyle centymetr nie da rady nawet ścisnąć zacisku żeby zakuwka do niego wskoczyła. Moje pytanie czy brzmi czy coś robię źle czy też jakimś cudem jest wada fabryczna linek z zamiennika? Na śrubie regulacyjnej wysunąłem już linek (na próbę) na dwa ostatnie zwoje i nic to nie pomogło. Z tego co wiem w tym modelu nie ma adaptacji ręcznego i raczej clipem w trybie serwisowym bardziej ich nie wysunę? Czy się mylę?

Zbliżenie na zbyt krótką linkę hamulca w Renault Grand Scenic II przy zacisku

Linka hamulca ręcznego niepasująca do zacisku w Renault Grand Scenic II FL

Zawieszenie tylne auta z widocznym amortyzatorem, sprężyną i przewodem hamulca
  • REKLAMA
  • #2 21744945
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    axl2 napisał:
    Kupiłem nowe linki

Czy można dla porównania przyłożyć nowe linki do starych?
  • REKLAMA
  • #3 21744948
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6638
    Dla mnie wygląda dobrze.
  • REKLAMA
  • #4 21745025
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    Nie pamiętam dokladnie sle chyba linki zakłada się na odblokowanym awaryjnie ręcznym, potem zaciągnięcie elektryczne i jeśli wszystko jest sprawne to mechanizm sam powróci do stanu działania
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 21745091
    axl2
    Poziom 14  
    Właśnie problem jest w tym że w dniu demontażu wywozili mi śmierci i żona wyrzuciła stare linki 😭 ponadto lewa i tak była urwana

Dodano po 4 [minuty]:

>>21745025

Też mi się tak wydaje ale zdjęcia są właśnie na długości odblokowanego awaryjnie i brakuje 2,5cm. No nie wiem będę jeszcze próbował na siłę jakoś ścisnąć zacisk. Ewentualnie mogę go trochę przestawić na samoregulatorze?
  • REKLAMA
  • #6 21745102
    Skolmi
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Jak linka firmy krzak, to może być zarówno inna długość samej linki, pancerza i/lub rozmieszczenie mocowań.

U mnie też nagle zabrakło dwóch centymetrów (SKV). Pomogło założenie czegoś sprawdzonego (COFLE).

Oczywiście jeśli, jak już napisano, masz wszystko zluzowane, jak należy.
  • #7 21815065
    axl2
    Poziom 14  
    Wracając do tematu, linki faktycznie były za krótkie - sprzedawca przyznał się do winy wysłania linek z innego modelu. Dostałem nowe są dłuższe, zamontowałem i znowu problem ;) Po zwolnieniu ręcznego znów nie odsuwa zacisków do końca. Zostaje jakiś 1cm do ogranicznika na zacisku co powoduje grzanie się tarcz. Jak zwolnię hamulec manualnie w bagażniku do linki cofają się do końca i nie ma problemu czyli długość jest odpowiednia. Podczas prawidłowego, automatycznego zwalniania słychać że mechanizm pracuje krócej niż powinen. Błędów nie ma, linka wkręcona na 4 zwoje do mechanizmu więc książkowo. Byłem na Clipie jednak w Scenicu 2 nie ma możliwości wykonana kalibracji. Jedyne co mi przychodzi do głowy to uszkodzony tzw tensometr (czujnik siły naciągu) ale wydaje mi się że powinen sypać błędem?

Na próbę przestawiłem nawet łapę na samoregulatorze zacisku myśląc że zrobie trochę luzu ale mechanizm dostosowuje długość linek do oporu na zacisku i skraca jej wysuw

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z montażem nowych linek hamulca elektrycznego do Renault Grand Scenic 2 FL. Nowe linki okazały się o około 2,5 cm za krótkie, co uniemożliwia prawidłowe zamocowanie na zacisku, nawet po odblokowaniu hamulca ręcznego awaryjnie. Próby regulacji długości linek na śrubie regulacyjnej nie przyniosły efektu. Sprzedawca przyznał się do wysłania linek przeznaczonych do innego modelu, co potwierdziło problem z długością. Po wymianie na dłuższe linki pojawił się nowy problem – zaciski nie cofają się do końca podczas automatycznego zwalniania hamulca, co powoduje przegrzewanie tarcz. Ręczne zwolnienie hamulca powoduje pełne cofnięcie zacisków, a linki są prawidłowo wkręcone w mechanizm. W modelu Scenic 2 FL brak jest możliwości kalibracji hamulca elektrycznego za pomocą narzędzia Clip. Podejrzewany jest uszkodzony tensometr (czujnik siły naciągu), choć brak jest błędów diagnostycznych. Regulacja samoregulacji zacisku nie rozwiązała problemu, gdyż mechanizm dostosowuje długość linek do oporu zacisku, skracając ich wysuw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA