logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Szara skrzynka za wyłącznikiem w starym hydroforze z silnikiem – funkcja i zastosowanie

malvivente 12 Lis 2025 00:50 585 20
REKLAMA
  • #1 21748772
    malvivente
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Szara metalowa skrzynka z przewodami i czarnym wyłącznikiem na ścianie w piwnicy

Czy ktoś podpowie, do czego może służyć ta szara skrzynka za wyłącznikiem w starym hydroforze z silnikiem? Niestety, nie będę na miejscu dopiero za tydzień, żeby zdjąć pokrywę i dostarczyć lepsze zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #3 21748891
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    Może po prostu skrzynka z kondensatorem rozruchowym do silnika hydroforu? Całość z wyłącznikiem tworzy tzw. "skrzynkę rozruchową".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21749088
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1937
    malvivente napisał:
    Niestety, nie będę na miejscu dopiero za tydzień, żeby zdjąć pokrywę i dostarczyć lepsze zdjęcie.

Ze względu na brak wystarczających informacji, temat zamykam do czasu ich uzupełnienia przez autora.
    Autora proszę o zgłoszenie, jak będzie te informacje posiadał, temat zostanie wtedy otwarty.
  • #6 21749435
    malvivente
    Poziom 2  
    Wnętrze skrzynki elektrycznej z przekaźnikami i wyłącznikiem termicznym

Udało się zdalnie otworzyć skrzynkę i zrobić zdjęcie ;) Powiedzcie, proszę, co to jest, a ja sobie wtedy poszukam, jak to działa na sieci.
  • Pomocny post
    #7 21749469
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Ja tam widzę stycznik, wyłącznik silnikowy ( termik) , 3 przekaźniki.
  • Pomocny post
    #8 21749477
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 589
    Stycznik TSM-1 załączający pompę przez wyłącznik termiczny . Do czego te 3 sztuki R-15 konstruktor raczy wiedzieć ;-) Podejrzewam , że to chyba rodzaj zabezpieczenia przed zanikiem faz . Na sposób użycia kabla zasilającego , spuśćmy na to zasłonę milczenia ;-)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 21749656
    malvivente
    Poziom 2  
    >>21749645 Obecnie nie. Działało 10 lat temu.
  • #11 21749659
    Homo_toxicus
    Poziom 27  
    Ocena: 374
    Podejrzewam, że zadziałałoby bez problemu. To rozwiązanie z trzema przekaźnikami do zabezpieczenia przed zanikiem fazy jest jak najbardziej prawdopodobne.
  • #14 21750816
    malvivente
    Poziom 2  
    >>21749680 Nie wiem, co z tym zrobię. Jest studnia, ale mam też wodociąg. Tam była pompa i została zlikwidowana po podłączeniu wodociągu. Zadałem pytanie, co to jest, i zastanawiam się, do czego mogę to wykorzystać. Warto mieć wiedzę.
  • Pomocny post
    #15 21750881
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    malvivente napisał:
    ...zastanawiam się, do czego mogę to wykorzystać.
    Najlepiej wykorzystać zgodnie z przeznaczeniem. To bardzo niezawodny układ. A mimo posiadania wodociągu, warto mieć także własne rezerwowe ujęcie wody, niezależne od lokalnej instalacji. Czasy są jakie są, a woda jest jednak kluczowym medium w każdym domu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21750897
    malvivente
    Poziom 2  
    >>21750881 Brakuje mi tylko informacji, jak spięty jest z tym hydrofor. Coś, co na zadane ciśnienie włączy i wyłączy. Wydawało mi się, że powinien tutaj jakiś osobny kabelek wychodzić i sterować tym. Ale ze skrzynki wychodzą tylko przewody fazowe i N. Ten żółto-zielony to przecież nie jest uziemienie, tylko faza. Więc zastanawiam się, jak to działało z hydroforem?
  • Pomocny post
    #17 21750944
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    malvivente napisał:
    Więc zastanawiam się jak to działało z hydroforem?

O presostacie trójfazowym słyszałeś? (presostat - mierzy ciśnienie i zależnie od niego załącza lub rozłącza swe styki)

https://swatt.pl/pl/wylacznik-cisnieniowy-lca...Y8W2P0nx3PorpK7dsfWUEn8gysZ2B7hRoCV6cQAvD_BwE
    Urządzenie czysto elektromechaniczne, a zatem bardzo mało awaryjne. W wykonaniu do kompresorów powietrza, często ma wbudowany tzw. termik (zabezpieczenie przed przeciążeniem i/lub zanikiem jednej fazy).
  • #18 21750951
    malvivente
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie za pomoc. Ostatnia moja wątpliwość: Czy to wszystko było bezpieczne w czasach, kiedy działało tak bez uziemienia? Jakąś rolę uziemienia pewnie pełniła ta rura do studni, ale czy gdybym reanimował ustrój, to czy trzeba dociągnąć uziemienie?
  • #19 21750968
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    Jeśli jest sprawne pod względem elektrycznym i połączenia są prawidłowo wykonane, to jak najbardziej. Do dziś spotykam takie układy w starszych domach/budynkach. Są bardzo trwałe eksploatacyjnie.
    malvivente napisał:
    czy trzeba dociągnąć uziemienie?

To już zależy od wielu czynników. Do samej pracy, nie. Dla bezpieczeństwa, może być konieczne.
    malvivente napisał:
    uziemienia pewnie pełniła ta rura do studni

Normy, oraz przepisy/zalecenia się zmieniają. W dzisiejszych czasach, przy wstawkach tworzywowych we wszelakie rurociągi doprowadzające media, tak czy inaczej, muszą być wykonywane połączenia wyrównawcze. Tak aby zminimalizować ryzyko porażenia w razie "W". Elektryk na miejscu, oceni i doradzi (powinien).
  • #20 21750976
    malvivente
    Poziom 2  
    >>21750968 Tak na pewno, bez wizyty elektryka się nie obędzie. Chciałem się zorientować, czy warto to uruchomić. W sąsiedniej miejscowości w lecie brakło wody. Dlatego zastanawiam się nad backupem przyłącza i chciałem oszacować koszty. Jeśli to, co mam, byłoby OK, to zawsze to spora oszczędność. Brak uziemienia trochę mnie martwi, bo jego dociągnięcie nie będzie proste. Jest możliwość połączenia bezpośrednio do bednarki na zewnątrz, ale czy tak można?
  • #21 21751337
    malvivente
    Poziom 2  
    Dziękuję za diagnozę i nazwanie elementów. Teraz wiem, czego szukać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat szarej skrzynki umieszczonej za wyłącznikiem w starym hydroforze z silnikiem. Brak zdjęć i szczegółowych informacji uniemożliwił jednoznaczną identyfikację urządzenia, jednak na podstawie opisu i typowych rozwiązań w instalacjach hydroforowych zasugerowano, że może to być element zabezpieczeń elektrycznych lub sterujących, np. przekaźnik termiczny, moduł zabezpieczenia silnika lub rozdzielnica z elementami ochronnymi. Szara skrzynka prawdopodobnie pełni funkcję ochrony silnika przed przeciążeniem lub zwarciem, a także może zawierać elementy sterujące pracą hydroforu. Wskazano, że dokładna identyfikacja wymaga zdjęcia wnętrza skrzynki oraz ewentualnego odczytu oznaczeń na komponentach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA