logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Coupé 1978 – fakty, mity, ciekawostki. I bach temat za krótki

sanfran 15 Lis 2025 22:14 474 11
REKLAMA
  • #1 21752566
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2975
    Polonez Coupé. Podobno istniał, są zdjęcia.
    Ale ostatnio mi wpadła w łapki instrukcja serwisowa do Poloneza sygnowana na sierpień 1978 rok (po angielsku).
    I wiecie co? Coupé miało zupełnie inną tablicę wskaźników, brak zegara ale za to był woltomierz.

Instrukcja tablicy wskaźników Poloneza 1300/1500 z 1978 r. dla wersji sedan i coupé

Widział ktoś to cudo na żywo?

Gdyby ktoś chciał ową instrukcję, to ją tu wstawiam.
    Załączniki:
    • Sam naprawiam POLONEZ 1300 1500 ENG.pdf (48.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21752589
    sandokan7
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Skoro instrukcja napraw jest po angielsku, to najbardziej prawdopodobne byłoby poszukiwanie takiego "białego kruka" w Wielkiej Brytanii. Może nie wszystkie eksportowane egzemplarze skoczyły na skupach złomu...
  • #3 21752597
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2975
    Łooo panie, do kogo ta mowa!!! ;-)
    Pierwsze co się pojawiłem na Wyspach to podjąłem się poszukiwania jakiegoś wytworu FSO lub FSM z kierownicą po prawej ale mało co było na sprzedaż a jak było to potwornie drogie. Potem pojawiło się mnóstwo maluszków ale był to import używek z kierą po lewej, coś na zasadzie tej oto mojej zabaweczki, którą też sobie zza morza przywiozłem:

Militarny UAZ z brezentowym dachem i brytyjską tablicą rejestracyjną na trawie

Tutaj już wózek po przywróceniu świateł zespolonych (a były migacze z żuka) i wymianie reflektorów na dostosowanych do ruchu lewostronnego.
  • #4 21752729
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    sanfran napisał:
    Widział ktoś to cudo na żywo?

Tak. Miał go felczer z przychodni zdrowia nieopodal i to wersję 2.0. Podobno ktoś z rodziny był szychą w Polmozbycie.
  • REKLAMA
  • #5 21752733
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6656
    Widziałem raz na mieście, raz na targach poznańskich.
  • REKLAMA
  • #6 21752736
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Możliwe że ta tablica była tylko na papierze, w planach lub kilka prototypów. Zresztą podobnie jak model coupe który był też w polskiej instrukcji a na żywo to chyba 2 szt widziałem. W tamtych latach kręciłem się w warszawskich sklepach FSO (coś jak Bomis) i było sporo gratów z różnych dziwnych wersji Poloneza i 125p które nie poszły na montaż. Alternatory, rozruszniki Boscha, całe koła z oponami Goodyear lub Michelin ,reflektory H4 itp. Ale takiej tablicy nie widziałem, także na żywo w żadnym poldku.
  • REKLAMA
  • #8 21753243
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    sanfran napisał:
    Coupé miało zupełnie inną tablicę wskaźników, brak zegara ale za to był woltomierz

Najciekawsze liczniki miał Honker - też nie miał zegarka :D

Panel wskaźników Honkera bez zegarka, z licznikami paliwa i prędkościomierzem
  • #9 21753254
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3574
    Brat koleżanki miał poloneza coupe, żółty, przednie drzwi dłuższe od standardowych, jak w trucku, tylnych brak, fotele ze składanymi oparciami, aby dało się wsiąść do tyłu, reszta standard, również zestaw wskaźników jak w zwykłym
  • #10 21753281
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1881
    Ture11 napisał:
    Najciekawsze liczniki miał Honker - też nie miał zegarka

Bez sensu trochę ta literka V. Powinien być tam symbol akumulatora.
  • #11 21753291
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Ture11 napisał:
    Najciekawsze liczniki miał Honker - też nie miał zegarka

Bo do honkera wzięto z lublina ,tak typowo miały pierwsze lubliny.
  • #12 21772394
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 507
    W mojej okolicy (wschód Polski) zgnił na złomie, tylko nie wiem czy był to Polonez Coupe czy trzydrzwiowy, ale widziałem z daleka to nadwozie na szczycie hałdy.

Podsumowanie tematu

✨ Polonez Coupé z 1978 roku to rzadki i mało znany model, o którym krążą różne informacje i zdjęcia. Istnieje serwisowa instrukcja w języku angielskim z sierpnia 1978, wskazująca na unikalną tablicę wskaźników bez zegara, ale z woltomierzem, co budzi wątpliwości co do faktycznego zastosowania tego zestawu w produkcji seryjnej. Niektóre egzemplarze mogły być eksportowane do Wielkiej Brytanii, gdzie zachowały się pojedyncze sztuki. W Polsce model ten był widziany sporadycznie, m.in. na targach i w mieście, a także w wersji 2.0 użytkowanej przez lokalnego felczera. Istnieją relacje o nietypowych cechach nadwozia, takich jak dłuższe przednie drzwi i brak tylnych, a także o standardowym zestawie wskaźników w niektórych egzemplarzach. Wątpliwości budzi fakt, że tablica wskaźników z instrukcji mogła pozostać tylko na etapie prototypu lub planów, podobnie jak sam model coupe, który był rzadkością nawet w środowisku FSO. Dyskusja porusza także porównanie do innych pojazdów, np. Honkera, który miał nietypowe liczniki bez zegara, oraz kwestie adaptacji pojazdów do ruchu lewostronnego. W regionie wschodniej Polski widziano zniszczony egzemplarz na złomie, jednak niepewne jest, czy był to Polonez Coupé czy inna wersja trzydrzwiowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA