rfk91 napisał: Dzień dobry, mam stary prostownik, który jeszcze ładuje.
Skoro ładuje jeszcze to transformator jest sprawny... Ja bym dopytał autora problemu aby opisał w jaki sposób dowiaduje się, że prostownik ładuje? A także czy na jego mostku prostowniczym z pierwszego zdjęcia to pęknięcie czy pajęczyna?
A także wcześniej zbadałbym co to za wskaźniki: czy LED co autorowi nie działają i na jakie napięcie i gdzie przyłożyć plus a gdzie minus aby świeciły i czy są sprawne np. testerem LED np. takim:
Link i zapewne wiele by się wyjaśniło...
Jak już obstawiamy to ja także obstawię:
Gdy dioda ma pasek na dole jak narysowałem to podłączyłbym niebieski przewód z niej do minusa mostka, przerzucił bym przewód czerwony biegnący od miernika ze zmiennego styku mostka na plus mostka a wtedy żółty daję na minus mostka i o ile założenie było poprawne z paskiem diody na dole i o ile diody LED są sprawne nadal to powinno to zagrać?
Zbliżenie miernika od tyłu potwierdza według mnie moje założenie co do pozycji plusa i minusa:
Widocznie to takie rozwiązanie czyli zatrudnienie woltomierza w funkcji pośredniego pomiaru prądu z wyskalowaniem w Amperach?
Więc zanim podłączymy żółty dla pewności możemy sobie posprawdzać napięcia po podłączeniu tego co przed jego podpięciem proponowałam zrobić..