logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary prostownik – gdzie przylutować kable wskaźnika naładowania? Zdjęcie w linku

rfk91 24 Lis 2025 19:53 627 10
  • #1 21761163
    rfk91
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Mam stary prostownik, który jeszcze ładuje. Niestety, kable od wskaźnika poziomu naładowania i baterii są odlutowane. Na zdjęciu zaznaczyłem te kable. Podpowie ktoś, w które miejsce je przylutować, bo nie mam pojęcia?

Wnętrze prostownika z odłączonymi kablami zaznaczonymi na czerwono
    Wnętrze prostownika z odlutowanymi żółtymi przewodami zaznaczonymi do naprawy.
  • #2 21761187
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 263
    Do plusa i minusa. Obstawiam żółty do czerwonego a niebieski do czarnego
  • #3 21761198
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    rfk91 napisał:
    bo nie mam pojęcia...

My też nie mamy pojęcia, bo jaki to miernik? Amperomierz czy woltomierz, gdyż Szanowny starannie ukrył jego skalę. Wygląda trochę na woltomierz, więc jak Kolega napisał wyżej.
  • #4 21761215
    rfk91
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    >>21761198 Proszę.
    Zbliżenie na panel przedni ładowarki akumulatorów CBP-10A/12V z miernikiem natężenia prądu
  • #5 21761268
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2906
    Znasz historię tego prostownika? Skoro jest cały układ odlutowany to pewnie był jakiś powód tego działania. Ogólnie jakiś dziwny ten prostownik, niby fabryczny a montaż wykonany przez kogoś dla kogo byłaby to jego pierwsza konstrukcja w życiu.
  • #6 21761294
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 798
    To wygląda na samoróbkę. Przewody ładowania akumulatora są przylutowane bezpośrednio do (zdaje się, połamanego) mostka prostowniczego. Zatem pomiar prądu, który łączy się szeregowo z akumulatorem nie może być ot tak gdzieś dolutowany, jak chciałby tego Autor.
    Wypadałoby zbadać wszystkie elementy składowe i ocenić, czy pasują do siebie tak, aby działały poprawnie i bezpiecznie jako prostownik do ładowania akumulatorów. Część elementów nie wygląda na przystosowane do pracy z prądem 10A (np. dioda i wychodzący od niej przewód).
  • #7 21761298
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3004
    Proponuję NIE UŻYWAĆ. Ten prostownik jest NIEBEZPIECZNY!
    Przewody napięcia sieciowego są nieizolowane: na wyłączniku, na bezpieczniku i na lampce (LED?) sygnowanej PROTECTION.
    Ten prostownik NIE MA UZIEMIENIA! Z kabla sieciowego wychodzą tylko dwa przewody, co w związku z powyższym stwarza zagrożenie porażenia użytkownika - kiedyś mnie pier-ten-tego podobna samoróbka bo dostała fazę na obudowę a ja byłem w wilgotnych butach na trawie. I to wcale nie było śmieszne.

Wygląda na to, że ktoś wsadził inny transformator, mostek prostowniczy też mi wygląda na jakiś dziwny.
    Dlaczego (czerwony) kabel do amperomierza jest podłączony do wyjścia z transformatora (prąd przemienny)?
    Dlaczego amperomierz wyskalowany do 10A jest podłączony w szereg z diodą - na oko 1A?
    Brak jakiejkolwiek kontroli prądu i napięcia ładowania może być zabójcze dla instalacji nowoczesnych pojazdów.

Jeszcze raz NIE UŻYWAĆ.
  • #8 21761333
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    @Zaz13 Obstawiałeś ? To płać teraz! Ha,ha, amperomierz jak kogut, tylko bocznik się zgubił. Autorze, albo to kompletnie przerobić albo jak mówi Kol. @sanfran - nie używać
  • #9 21761462
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 263
    Te przewody o które pyta autor nie są od amperomierza

Dodano po 3 [minuty]:

Masz rację. Nie zwróciłem uwagi że te przewody idą przez amperomierz. Mój blad. Zbyt pochopnie to ocenilem
  • #11 21761472
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1380
    rfk91 napisał:
    Dzień dobry, mam stary prostownik, który jeszcze ładuje.
    Skoro ładuje jeszcze to transformator jest sprawny... Ja bym dopytał autora problemu aby opisał w jaki sposób dowiaduje się, że prostownik ładuje? A także czy na jego mostku prostowniczym z pierwszego zdjęcia to pęknięcie czy pajęczyna?
    A także wcześniej zbadałbym co to za wskaźniki: czy LED co autorowi nie działają i na jakie napięcie i gdzie przyłożyć plus a gdzie minus aby świeciły i czy są sprawne np. testerem LED np. takim: Link i zapewne wiele by się wyjaśniło...
    Jak już obstawiamy to ja także obstawię:
    Gdy dioda ma pasek na dole jak narysowałem to podłączyłbym niebieski przewód z niej do minusa mostka, przerzucił bym przewód czerwony biegnący od miernika ze zmiennego styku mostka na plus mostka a wtedy żółty daję na minus mostka i o ile założenie było poprawne z paskiem diody na dole i o ile diody LED są sprawne nadal to powinno to zagrać?
    Zbliżenie miernika od tyłu potwierdza według mnie moje założenie co do pozycji plusa i minusa:
    Zbliżenie tylnej części amperomierza z podłączonymi przewodami w różnych kolorach
    Widocznie to takie rozwiązanie czyli zatrudnienie woltomierza w funkcji pośredniego pomiaru prądu z wyskalowaniem w Amperach?
    Więc zanim podłączymy żółty dla pewności możemy sobie posprawdzać napięcia po podłączeniu tego co przed jego podpięciem proponowałam zrobić..
    Załączniki:
    • Stary prostownik – gdzie przylutować kable wskaźnika naładowania? Zdjęcie w linku Prostownik z woltomierzem w funkcji amperomierza.jpg (2.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stary prostownik – gdzie przylutować kable wskaźnika naładowania? Zdjęcie w linku Prostownik - ladowarka aku.jpg (296.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z przylutowaniem kabli wskaźnika naładowania w starym prostowniku, którego kable zostały odlutowane. Autor zamieścił zdjęcia z zaznaczonymi przewodami, prosząc o wskazówki, gdzie je przylutować. Brak odpowiedzi w dostarczonych danych oznacza, że nie podano konkretnych punktów lutowniczych ani schematów połączeń. Temat dotyczy naprawy wskaźnika poziomu naładowania baterii w prostowniku, co wymaga znajomości układu elektrycznego urządzenia oraz identyfikacji odpowiednich zacisków na płytce lub transformatorze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA