logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie napięcie na jednej fazie przy PV, falownik trójfazowy, różnice napięć

picomiak 26 Lis 2025 15:28 1794 53
Najlepsze odpowiedzi

Co zrobić, gdy w instalacji z trójfazowym falownikiem jedna faza ma za wysokie napięcie do ok. 265 V, a inna za niskie ok. 218 V, przez co falownik się wyłącza?

Jeśli takie napięcia mają też sąsiedzi i problem występuje niezależnie od pracy PV, to najbardziej prawdopodobna jest słaba lub nierówno obciążona sieć nn na odcinku od transformatora do domu, a nie sama fotowoltaika; samemu można tylko częściowo rozłożyć obciążenia, ale docelowo temat jest po stronie OSD [#21806894][#21807292] Warto zrobić porządne pomiary instalacji, nie tylko zwykłym multimetrem, bo luźne, skorodowane albo utlenione połączenie na jednej fazie też może dawać duży spadek lub wzrost napięcia [#21771823][#21806856] Do reklamacji najlepiej zebrać logi z rejestratora parametrów energii oraz pomiary u kilku domów na tej samej linii, bo wtedy łatwiej wskazać, gdzie powstaje problem [#21764295][#21806914] Doraźnie możesz przerzucić obciążenia na fazę, która ma najwyższe napięcie, ale samo grzanie „na siłę” nie jest rozwiązaniem docelowym [#21763047][#21771736] Jeśli problem stale dotyczy jednej fazy, jedna z propozycji to rozdzielenie PV na dwa jednofazowe falowniki omijające najbardziej problematyczną fazę, ale tylko wtedy, gdy ta faza rzeczywiście ma najgorsze warunki przez większość czasu [#21806798]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21806922
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    >>21806917
    To jak możesz to sprawdź u jakiegoś sąsiada co ma zasilanie ze starej napowietrznej i u innego co ma przyłącze z tej nowej ziemnej.
  • #32 21806927
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    picomiak napisał:
    Już to kiedyś robiłem

Ooo to było się pochwalić wcześniej. A może również odwiedziłeś sąsiada na początku linii napowietrznej?

Taka informacja
    picomiak napisał:
    Też miał 260V w gniazdku a nie ma paneli

potwierdza moją teorię. Słaba infrastruktura NN.
    Te dziesięć lat wcześniej, to właśnie kładli kable w ziemię?
  • #33 21806936
    picomiak
    Poziom 3  
    Tak, ok. 10 lat temu kładli kable w ziemi. Mierzyłem kiedyś napięcia w jednym z ostatnich domów z podziemnym i było ok, i w pierwszym z napowietrznym, i tam już był trochę odchył, ale nie tak duży jak u mnie. Musiałbym wszystkich 5 sprawdzić.
  • #34 21806951
    michal.zd
    Poziom 31  
    picomiak napisał:
    Musiałbym wszystkich 5 sprawdzić

Nie trzeba. W zasadzie tyle wystarczy. Jaka jest długość linii napowietrznej do ciebie? Ilu sąsiadów dołączonych do tego kawałka ma pv? Bywa tak, że mając pv jednofazowe mają inwertery podłączone do jednej tej samej fazy, stąd aż ta podbijają napięcie. Czy te napięcie 260V to ciągle jest na tej samej fazie?
  • #35 21806981
    picomiak
    Poziom 3  
    Może 100-200 m.
    Panele mają na pewno 4 gospodarstwa domowe na 6-7.
    Nie jestem pewien, ile domowników jest na tej linii.
    Te 260 V, jak i 195 czy 200 V, nie są cały czas.
    I gdy jeszcze nikt nie miał paneli, to już te 260 V sąsiad miał.
    Ja kiedyś to zgłosiłem do energetyki, przyjechali, zmierzyli, a że to było latem, to powiedzieli, żebym sobie grzał wodę, bo jak obniżą, to w nocy będzie za nisko.
  • #36 21807292
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6602
    picomiak napisał:
    bo jak obniżą, to w nocy będzie za nisko.
    Niestety taka jest prawda. PPZ-y (podobciążeniowe przełączniki zaczepów) są na transformatorach o górnym napięciu 110 kV i więcej.
    Na trafach SN/nn są PZ-ty, ale ręczne, trzeba najpierw trafo wyłączyć, odłączyć i uziemić. Potem wleźć na niego i ręcznie przestawić PZ.
    Jak w okolicy jest fotowoltaika (a zwłaszcza jej nadmiar), to taka operacja musiałaby być przeprowadzana kilka razy na dobę. Na pewno o wschodzie i zachodzie Słońca, także podczas zachmurzeń (na ich początkach i końcach).
  • #37 21807665
    michal.zd
    Poziom 31  
    picomiak napisał:
    Te 260 V, jak i 195 czy 200 V, nie są cały czas

Jakie napięcie masz teraz jak jest ciemno na każdej fazie?
    Jakie będzie wieczorem około 20.00?
  • #38 21807685
    picomiak
    Poziom 3  
    Teraz mam, 208, 207, 206
  • #39 21807813
    zbich70
    Poziom 43  
    picomiak napisał:
    Teraz mam, 208, 207, 206
    Trochę mało. Ale jutro rano gdy Słoneczko wychyli się ponad horyzont i nie będą go zasłaniać chmury, to fotowoltaika ruszy pełną parą i bez problemu odnotujesz 260 woltów.
  • #40 21807815
    picomiak
    Poziom 3  
    No niestety właśnie to tak wyglada...
  • #41 21808553
    zbich70
    Poziom 43  
    picomiak napisał:
    No niestety właśnie to tak wyglada...
    To trzeba instalację PV dobrać tak, aby zapewniała tylko autokonsumpcję (tylko autokonsumcję, a nie produkcję na zewnątrz).
    I nie pchać nadmiaru produkcji do sieci, która innym użytkownikom niekoniecznie jest potrzebna.
  • #42 21808644
    michal.zd
    Poziom 31  
    zbich70 napisał:
    To trzeba instalację PV dobrać tak, aby zapewniała tylko autokonsumpcję

Oj, zbichu zbichu.
    Przykładowo ja mam skalkulowaną na autokonsupcję, ale na marzec i wrzesień ew październik (już słabo), kiedy to trzeba dogrzewać dom. Siłą rzeczy latem mam nadmiar. W przypadku nowych zasad rozliczania (to mój przypadek) właśnie jest sens objąć własną energią jak najbardziej okres wiosna i wczesną jesień. Ba, nawet w tym roku dołożyłem paneli aby jeszcze październikiem lepiej było.
    Tylko ja po prostu nie płaczę jak latem czasem jest napięcie ponad normę i się falownik wyłącza, w okresie wyżej wymienionym tego problemu nie ma.
  • #43 21808778
    zbich70
    Poziom 43  
    michal.zd napisał:
    ale na marzec i wrzesień ew październik (już słabo),
    Czyli masz słabo skalkulowaną.

Dodano po 32 [minuty]:

michal.zd napisał:
    Tylko ja po prostu nie płaczę jak latem czasem jest napięcie ponad normę i się falownik wyłącza

Ocho, oby więcej takich użytkowników było na forum.
    Przybijam koledze piątką, za normalne podejście.
  • #44 21810465
    michal.zd
    Poziom 31  
    zbich70 napisał:
    Czyli masz słabo skalkulowaną.

To zawsze jest kompromis.
  • #45 21827612
    picomiak
    Poziom 3  
    Ekran miernika pokazuje napięcia sieciowe L1: 235 V, L2: 238 V, L3: 191,4 V
    Zdjęcie z dzisiaj, z godz. 8.00: 191,4 V i korki strzelają
  • #46 21827617
    AT PRO
    Poziom 25  
    >>21827612
    To wyłącz u siebie wszystko co masz na tej fazie i zobaczysz jakie będzie napięcie. Okaże się czy niskie napięcie jest z sieci czy ty tak obciążasz fazę.
    Tyle chyba potrafisz zrobić.
  • #47 21827619
    picomiak
    Poziom 3  
    Ja to mogłem w tym momencie obciążać jedynie trójfazową pompę ciepła.
  • #48 21827623
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    picomiak napisał:
    Zdjęcie z dzisiaj z godz.8.00 191,4 V i korki strzelają
    235 V nie jest tego przyczną.
    Jeżeli tak jest, to oznacza że są chwilowe znacznie wyższe napięcia niż ok. 235V AC.
    Może twój sprzęt wytrzyma takie "kopniaki".
  • #49 21827632
    AT PRO
    Poziom 25  
    picomiak napisał:
    Ja to mogłem w tym momencie obciążać jedynie trójfazową pompa ciepła

To wyłącz tą pompę. Może akurat na tej fazie grzeje w pompie dodatkowa grzałka?
    Może pompa ma jakieś uszkodzenie?
    Co to za model pompy?
  • #50 21844666
    picomiak
    Poziom 3  
    Sytuacja wygląda tak. Wieczorem, gdy pompa działała, najniższa faza miała 218 V, gdy dodatkowo włączyłem grzanie wody (podczas którego wywalają się przeważnie korki), napięcie spadło do 208 V, a na PC widać, że pobiera 2,6 kW. Po całkowitym wyłączeniu PC najniższa faza miała 228 V. Sprawdziłem napięcie u dwóch sąsiadów wieczorem. U jednego przede mną i jednego za mną. W obu przypadkach mają tylko 1 fazę. U obu było 220 V, czyli tyle co u mnie w tym samym momencie. U jednego po włączeniu czajnika spadło do 215 V. Ogólnie jaja się robią w momencie, gdy PC grzeje dodatkowo wodę. Wyczytałem, że tam jest jeszcze jedna grzałka i to ona tak pobiera prąd. Oczywiście, gdy jest słońce i panele produkują, to na innej fazie napięcie dochodzi do 260 V.
  • #51 21844731
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    picomiak napisał:
    Teraz mam, 208, 207, 206
    picomiak napisał:
    Sprawdziłem napięcie u dwóch sąsiadów wieczorem. U jednego przede mną i jednego za mną. W obu przypadkach mają tylko 1 fazę. U obu było 220 V, czyli tyle co u mnie w tym samym momencie. U jednego po włączeniu czajnika spadło do 215 V. wodę.
    Zaproś fachowca, niech zrobi pomiary i ustali gdzie napięcie spada.
    picomiak napisał:
    włączyłem grzanie wody (podczas którego wywalają się przeważnie korki)
    Twoją instalacje odbiorczą, też trzeba poprawić.
  • #52 21844871
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2857
    picomiak napisał:
    Sytuacja wygląda tak. Wieczorem, gdy pompa działała, najniższa faza miała 218 V, gdy dodatkowo włączyłem grzanie wody (podczas którego wywalają się przeważnie korki), napięcie spadło do 208 V, a na PC widać, że pobiera 2,6 kW. Po całkowitym wyłączeniu PC najniższa faza miała 228 V. Sprawdziłem napięcie u dwóch sąsiadów wieczorem. U jednego przede mną i jednego za mną. W obu przypadkach mają tylko 1 fazę. U obu było 220 V, czyli tyle co u mnie w tym samym momencie. U jednego po włączeniu czajnika spadło do 215 V. Ogólnie jaja się robią w momencie, gdy PC grzeje dodatkowo wodę. Wyczytałem, że tam jest jeszcze jedna grzałka i to ona tak pobiera prąd. Oczywiście, gdy jest słońce i panele produkują, to na innej fazie napięcie dochodzi do 260 V.

Co masz zrobić zostało jasno napisane w poście #14.
    Jeśli dla ciebie 218V u ciebie i 220V przed twoim domem i z twoim domem to to samo to nic nie poradzę. Chociaż pewnie i tak wartości tych napięć niewiele mówią , nie wiadomo w.jakich punktach były mierzone. Najpierw potwierdź nienaganny stan swojej instalacji pomiarami i oględzinami. Bez tego tak jest napisane w poście #14 to możesz udać się do wróżki.
    Uważasz że wszystko jest ok po twojej stronie jeśli podczas grzania wody "wywalają korki" u ciebie?
    Sytuacja ciągnie się już parę miesięcy lub nawet więcej. Chyba czekasz aż się tobie chałupa spali i zrobisz zrzutkę na nową.
  • #53 21903426
    picomiak
    Poziom 3  
    Aktualizacja. Dwa miesiące temu zadzwoniłem do energetyki w tej sprawie i zamontowali w połowie trasy od trafo do mnie stabilizatory napięcia na słupie. Od tej pory się unormowało. Jednak gdy PC grzeje wodę, to napięcie potrafi spaść o 10 V. Był serwisant PC i ustawił w niej tryb cichy, po czym napięcie się unormowało. Zimą jednak to się pewnie nie sprawdzi, bo PC może na tym trybie nie uciągnąć. Serwisant podobnie jak elektryk sugerują, że przekrój kabla od rozdzielni do gniazdka siłowego, do którego podpięta jest PC, jest za mały i trzeba go zwiększyć. Nie wykluczone, że przekrój kabla, który idzie do rozdzielni z linii też jest za cienki. To już będziemy we wakacje sprawdzać.
  • #54 21903530
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2790
    picomiak napisał:
    zamontowali w połowie trasy od trafo do mnie stabilizatory napięcia na słupie.

Kto ci takich głupot naopowiadał???
    Jakie stabilizatory na słupie??? Co za bzdura.
    picomiak napisał:
    Od tej pory się unormowało. Jednak gdy PC grzeje wodę, to napięcie potrafi spaść o 10 V.

Co znaczy, że się "unormowało"? Przecież dalej występuje zbyt duży spadek napięcia na trasie prądu (przewody złącza aparaty itd). 10V to bardzo dużo.
    picomiak napisał:
    Był serwisant PC i ustawił w niej tryb cichy, po czym napięcie się unormowało.

Nic się nie unormowało! To co on zrobił to zwykłe oszustwo. PC została zmuszona do pracy z mniejszą mocą więc zaczęła pobierać mniejszy prąd, a mniejszy prąd to mniejszy spadek napięcia. Mniejszy czyli mniej odczuwalny.
    To jest metoda typu stłucz termometr to nie będziesz miał gorączki.
    Dla własnego bezpieczeństwa, bo te spadki napięć mogą zaburzyć działanie ochrony przeciwporażeniowej, zaproś dobrego elektryka aby znalazł przyczynę problemów i ją usunął.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dużych różnic napięcia w instalacji nn przy trójfazowym falowniku PV: na jednej fazie napięcie dochodzi do 260–265 V, a na innej spada do ok. 218–208 V, przy czym podobne odchyłki występują także u sąsiadów, niezależnie od obecności fotowoltaiki. Rozważano wpływ jednofazowych falowników PV, nadprodukcji energii, nierównomiernego obciążenia faz oraz stanu linii zasilającej, w tym możliwe słabe połączenia, zbyt małe przekroje przewodów, starą napowietrzną końcówkę przyłącza i odcinek kablowy od transformatora. Pojawiły się sugestie wykonania profesjonalnych pomiarów instalacji, założenia rejestratora parametrów energii, sprawdzenia napięć u sąsiadów oraz obciążenia problematycznej fazy. Ostatecznie energetyka zamontowała na słupie stabilizatory napięcia w połowie trasy od transformatora, co poprawiło sytuację, choć nadal przy pracy pompy ciepła napięcie potrafi spadać o ok. 10 V; wskazano też na możliwie zbyt mały przekrój przewodu do rozdzielni i do gniazda siłowego zasilającego pompę ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA