Czy jest sens kupić malutką stację do lutowania gorącym powietrzem za niecałe 100 zł? Tutaj postaram się to sprawdzić. Zacznę od zawartości zestawu, potem przejdę do testów praktycznych z wylutem komponentów z płyty głównej telewizora, potem spróbuję zmierzyć osiąganą temperaturę a na koniec pokażę jak przedstawia tu stacja jest w środku zbudowana.
Pokazywana tu stacja jest zasadniczo klonem prezentowanej kiedyś 858, więc ciekawie będzie przyrównać do siebie ich osiągi.
Zacznijmy więc od tego zestawu.
Stacja waży 1 kg i ma wymiary 15,5 x 13 x 15,5 cm
W środku oprócz stacji są trzy dysze - 4, 7 i 9 mm. Oczywiście grzać można też bez dyszy. Do tego jest też instrukcja:
Mam wątpliwości co do tej instrukcji, gdzie oni tam mają wyświetlacz LCD? To jest wyświetlacz LED. Warto jednak wiedzieć, że w razie czego urządzenie pokazywać będzie kody błędów.
Nie ma tu kompresora, więc nie ma śrubek do odkręcenia przed użyciem. Od razu przechodzimy do testów.
Testy z wylutem z płyty głównej
Ktoś by mógł uznać, że to bez sensu, ale moim zdaniem jednak to ma kluczowe znaczenie - testowałem już różne stacje i wiem, że niektóre po prostu nie daja rady nagrzać odpowiednio płyty głównej i ciężko się nimi operuje bez podgrzewacza. Pokazywałem to w poprzednich recenzjach. Z tego powodu tu zacznę od testów grzania przy różnych temperaturach.
UWAGA: filmiki nie pokazują poprawnej metody wylutu elementów - niepotrzebnie te elementy tam szarpię oraz potencjalnie też przegrzewam, nie ochraniając ich otoczenia taśmą kaptonową.
Test 1 - 350 °C, duży tranzystor MOSFET na wylewce miedzianej, udało się go zdjąć (grzejąc od zera) po minucie i 40 sekundach. Nieźle.
Test 2 - 350 °C, podobna sytuacja, znów niecałe 2 minuty:
Test 3 - 350 °C, trudniejszy układ, zdjęty w cztery minuty, ale mogłem zdjąć dyszę, wtedy by było szybciej:
Test 4 - 450 °C, element zszedł w minutę:
Test 5 - 450 °C, bez dyszy, pamięć w około 50 sekund:
Test 6 - 450 °C, bez dyszy, dwa złącza HDMI w dwie minuty:
Pewnie mniej destrukcyjne dla złącza byłoby grzanie od spodu, ale to i tak raczej był test mocy stacji a nie odzysk złącz na wymianę.
Stacja na pierwszy rzut oka radzi sobie dość dobrze, nie ma tego problemu co z moim starszym JCD że nie dawało rady wylutować przez zbyt małą moc grzewczą.
Wykresy
Zgodnie z moją wcześniejszą prezentacją Konfiguracja OpenBeken do testów gorącego powietrza - MAX6675, rejestrowanie temperatury i mocy - wykonałem pomiary mocy i temperatury i umieściłem je na wykresach.
Tym razem przedstawię trzy wykresy:
- porównanie grzania przy 350 °C i pełnych nadmuchu do innych stacji
https://openshwprojects.github.io/hotair/version8/350c.html
Stacja grzeje szybko, ale nie najszybciej z testowanych. Przebijają ją stacje z wyższej półki (Quick i Sugon), ale również lepszy okazuje się być klasyczny 858 oraz jego klon Preciva. Oczywiście wciąż jest lepiej niż w przypadku wątpliwej jakości JCD i SP.
- porównanie grzania przy 450 °C i pełnych nadmuchu do innych stacji
https://openshwprojects.github.io/hotair/version8/450c.html
Tu dzieje się coś dziwnego - Bigstren wcale nie grzeje znacznie mocniej przy ustawieniu 450 °C i największym nadmuchu. Znacząco zostaje w tyle w porównaniu do większości stacji.
- porównanie tylko dla tej stacji - przy 350 °C oraz 450 °C (pełny nadmuch oraz pół nadmuchu)
https://openshwprojects.github.io/hotair/bigstren.html
W tym przypadku widać, że obniżenie ustawienia nadmuchu do połowy pozwala nam osiągnąć temperaturę wyższą o około 30 °C. Nie jest to wciąż rewelacyjny rezultat i Bigstren wciąż zostaje w tyle o dobre 70°C względem "oryginalnego" 858 ale przynajmniej wiadomo, że to coś daje.
Czemu zatem klon słabiej grzeje?
Na wykresach schowałem wszystko oprócz mocy tej stacji i klonu. Od razu widać, skąd jest mniejsze grzanie:
Mniej mocy w grzałkę to mniejsze grzanie.
Wnętrze
Odkręcamy śrubki i prędko spostrzegamy, że rozmiar stacji jest tylko na pokaz. Obudowa by mogła być mniejsza.
W środku jest tylko jedno PCB:
Płytka jest podpisana jako Kasadi 858DP REV F z datą 2023-03-24, czyli tak samo jak w testowanej wcześniej stacji.
Widoczne jest złącze ICSP oraz zasilacz impulsowy:
Zasilacz opiera się o PN8370:
Dalsza część sekcji zasilania:
Do regulacji mocy służy triak BTA12-800B sterowany przez MOC3023:
MOSFET 1S12N06L:
Podsumowanie
To było dla mnie dość zaskakujące doświadczenie. Nie spodziewałem się tego, że klon zrobiony w oparty o tę samą rewizję PCB co wcześniej testowana stacja będzie mieć gorsze osiągi. Na pewnym etapie myślałem nawet, że to mój pomiar mocy się rozkalibrował, ale nie - po startowym piku mocy sięgającym do około 700 W widać, że problem leży gdzie indziej. Być może to kwestia słabej fabrycznej kalibracji stacji i wkrótce spróbuję to poprawić (tryb kalibracji uruchamia włączenie urządzenia z wciśniętym przyciskiem zmniejszania temperatury i można tam zmniejszyć lub zwiększyć pokazywaną temperaturę o 100 stopni). Tylko czy egzemplarz tuż po zakupie powinien działać w ten sposób?
Z ciekawości przyrównałem do wyników też temperaturę przy połowie maksymalnego nadmuchu (5 w skali do 10), ale różnice nie były duże - temperaturę udało się osiągnąć większą o kilkadziesiąt stopni, choć grzanie było śladowo wolniejsze. Zgadza się to z moimi ogólnymi obserwacjami, że zmniejszenie nadmuchu pomaga osiągnąć wyższą temperaturę, ale też potencjalnie nagrzewa wolniej.
Na ten moment ta stacja nieco mnie rozczarowała, choć i tak nadaje się do pracy. Nawet złącze HDMI udało się wylutować, aczkolwiek płyta na której testowałem nie była moim zdaniem aż tak masywna (też wielowarstwowa) jak płyty główne od laptopów itd.
Czujnik uśpienia też działa poprawnie - znajduje się w kolbie, skierowanie jej do góry włącza wychładzanie i usypia stację.
Stacja jest lekka i cicha, choć trzeba pamiętać, że wentylator jest w rękojeści. Dla mnie to dyskusyjne, czy to problem - niedawno testowałem Yihua 852D+ z kompresorem w bazie, była znacznie głośniejsza a wibracje z bazy ruszały całym stołem.
Podsumowując, idealnie nie jest, ale do wymiany (wylutowania i wlutowania) tranzystora MOSFET na płycie głównej starczy, choć lepsza byłaby w tej wersji co pokazywałem kiedyś.
To nawet by się zgadzało patrząc po filmikach z obu testów.
A jakie Wy macie doświadczenia - czy klon 858 starcza do prostych prac w elektronice?
Cool? Ranking DIY Helpful post? Buy me a coffee.