logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oszustwa internetowe-forum ostrzeżeniowe

Evellina 02 Gru 2025 17:39 1623 46
REKLAMA
  • #1 21769260
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 265
    Niby wszystko wiemy, jesteśmy ostrożnie a niestety co chwilę jednak ktoś z nas lub naszego otoczenia wyślę blika, wyczyszczą mu konto, kupi węgiel od nieistniejącej firmy.
    Zbliża się Boże Narodzenie, szukamy okazji a tymczasem kończymy z uszczuplonym kontem bankowym. Albo zupełnie wyczyszczonym.

Oto taka okazja. Plastikowy domek ogrodowy Smoby z czerwonymi okiennicami i zjeżdżalnią.Plastikowy domek ogrodowy dla dzieci marki Smoby ustawiony na stole.

Dodano po 1 [minuty]:

Zrzut ekranu rozmowy na Messengerze dotyczącej rzekomej wysyłki darmowego domku.

Dodano po 3 [minuty]:

Ostatnia rozmowa pochodzi od użytkownika forum na fb, gdzie zastanowiło go, że nikt tego domku nie bierze, nie jest wysyłany i sobie tak każdego dnia można podjeżdżać. Został wyśmiany.

Ten darmowy domek kończy cię lżejszym kontem albo zupełnie pustym.

Dodano po 40 [sekundy]:

Ostatnia rozmowa pochodzi od użytkownika forum na fb, gdzie zastanowiło go, że nikt tego domku nie bierze, nie jest wysyłany i sobie tak każdego dnia można podjeżdżać. Został wyśmiany.

Ten darmowy domek kończy cię lżejszym kontem albo zupełnie pustym.

Dodano po 1 [minuty]:

Jak mocno rozpowszechnione jest to oszustwo?Plastikowy domek ogrodowy dla dzieci z czerwono-żółtą zjeżdżalnią na trawiePlastikowy domek ogrodowy SMOBY z czerwonymi i zielonymi elementami, ustawiony na trawnikuPlastikowy domek ogrodowy SMOBY z czerwono-żółtą zjeżdżalnią na trawiePlastikowy domek ogrodowy SMOBY dla dzieci z czerwonymi i zielonymi elementamiPlastikowy domek ogrodowy dla dzieci z czerwono-żółtą zjeżdżalnią na trawie.Plastikowy domek ogrodowy Smoby dla dzieci z czerwonymi i zielonymi elementamiPlastikowy domek ogrodowy SMOBY z czerwono-żółtą zjeżdżalnią na tle żywopłotu.
  • REKLAMA
  • #2 21769420
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    Evellina napisał:
    Ten darmowy domek kończy się lżejszym kontem, albo zupełnie pustym.

Niby w jaki sposób przy odbiorze osobistym bez jakiegokolwiek płacenia? Nie rozumiem zagrożenia. Jedyna strata, to ewentualne koszty zbędnego wyjazdu.
  • REKLAMA
  • #3 21769463
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 826
    DiZMar napisał:
    Jedyna strata to ewentualne koszty zbędnego wyjazdu.

No nie byłbym taki pewien. Jak się właściciel posesji, na którą podany jest adres, w..... (zdenerwuje), że już setna osoba przyjeżdża po odbiór, to może w końcu nie wytrzymać i np. spuścić psy ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21769466
    Evellina
    Poziom 20  
    Ach, ogłoszenia niefortunnie dodają się nie w okolicy. Tylko... Gdzie indziej, przypadkiem lepiej wysłać.

Ale frontem do klienta za koszt wysyłki. :)

Zrzut ekranu rozmowy na Messengerze dotyczącej oferty domku z podejrzeniem oszustwa.

Fałszywy link do płatności przejmuje dane logowania do banku. :)
    I darmowy domek robi się bardzo drogi...

Dodano po 10 [minuty]:

Bo oczywiście wysyłający ma zniżki u kuriera i dlatego tylko u niego wysyłka takiego gabarytu tylko 13 pln. :)
  • REKLAMA
  • #7 21769488
    DiZMar
    Poziom 43  
    gregor124 napisał:
    już setna osoba przyjeżdża po odbiór, to może w końcu nie wytrzymać i np. spuścić psy

Strata to tylko koszt przyjazdu.
    Evellina napisał:
    Fałszywy link do płatności przejmuje dane logowania do banku.
    I darmowy domek robi się bardzo drogi...

Jakie logowanie do banku? Przecież przy odbiorze osobistym tylko idiota loguje się w linku (fałszywym) i płaci wcześniej. Jedzie po odbiór z gotówką, a nie klika w fałszywy link do banku. Po drugie nawet umożliwienie zalogowania się hakerowi do banku nie pozwala na wykonanie przez hakera przelewu. Trzeba go potwierdzić na urządzeniu mobilnym lub w inny sposób. Samo zlecenie przelewu nie robi jeszcze wykonania przelewu. Trzeba być naprawdę inteligentnym inaczej aby umożliwić logowanie klikając w fałszywy link, a potem zatwierdzić przelew którego się nie robiło.
  • #8 21769513
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    Mnie też to dziwi i to bardzo, widać te pieniądze są tym ludziom zupełnie niepotrzebne. No innej opcji nie widzę.
  • #9 21769517
    Evellina
    Poziom 20  
    Nie wiem, czy to w tym artykule, czy w innym, był opisany sposób.

Jest kilka schematów. Z kartą też.
    Z bankiem, o ile dobrze pamiętam opowieść poszkodowanej, to w trakcie logowania się na tej fikcyjnej stronie z drugiej strony oszust na bieżąco loguje się do banku. Decfacto, po drugiej stronie podobno są dwie osoby. Kupujący na fikcyjnej stronie podaje ten kod niby do tej płatności, a w tle w banku jest wykonywana w tym czasie inna operacja na ten kod. Po wpisaniu kodu strona niby się zawiesza, traci ważność, generujesz drugi. Wpisujesz drugi, w tle w banku robi się coś innego niż widzisz na ekranie. Z telefonu szybko spisujesz kody, no bo przecież widzisz niby co robisz. Ty się spieszysz, bo sprzedający czeka i cie niby delikatnie pogania byś potwierdził płatności, by niezwłocznie ci wysłać domek, bo za darmo, to przecież kolejka stoi, a ty się ociągasz.

Dodano po 7 [minuty]:

A to, że kilka osób jedzie na miejsce i zastaje zdziwionych ludzi, którzy nic nie wiedzą albo nikogo nie zastajesz.

Albo wkurzonych już ludzi, bo oszukani wcześniej też już zdążyli dotrzeć i raczej nie są mili...

Dodano po 1 [minuty]:

Tyle się mówi, ostrzega, a proceder dalej ma się świetnie.
  • #10 21769548
    DiZMar
    Poziom 43  
    Evellina napisał:
    pogania byś potwierdził płatności, by niezwłocznie ci wysłać domek, bo za darmo

Przecież miał być odbiór osobisty i za darmo, to dlaczego płaci? Nie rozumiem tej inteligencji inaczej.
  • #11 21769579
    user64
    Poziom 35  
    Nadal twierdzę, że te pieniądze nie były potrzebne tym ludziom. Kto normalny klika w linki na Messenger czy w SMS? Kto normalny zaznaczam?
  • #12 21769581
    DiZMar
    Poziom 43  
    user64 napisał:
    Kto normalny klika w linki na Messenger czy w SMS? Kto normalny zaznaczam?

Tylko normalny inaczej.
  • #13 21769582
    Evellina
    Poziom 20  
    DiZMar napisał:
    Evellina napisał:
    pogania byś potwierdził płatności, by niezwłocznie ci wysłać domek, bo za darmo

Przecież miał być odbiór osobisty i za darmo to dlaczego płaci? Nie rozumiem tej inteligencji inaczej.

Domek za darmo, przesyłka 13 pln.

Widzisz, ty nie zrozumiałeś tego, ktoś nie zrozumiał, że go oszukują.

Natomiast to, co mnie zastanawia, to dlaczego ludzie właśnie skupiają się na oszukanych i ich zawstydzają?

Zamiast się wzajemnie ostrzegać i wspierać cały impet idzie w zdeptanie oszukanego i pastwienie się nad nim, że dał się oszukać.

Dodano po 44 [sekundy]:

DiZMar napisał:
    Evellina napisał:
    pogania byś potwierdził płatności, by niezwłocznie ci wysłać domek,, bo za darmo

Przecież miał być odbiór osobisty i za darmo, to dlaczego płaci? Nie rozumiem tej inteligencji inaczej.

Natomiast to, co mnie zastanawia, to dlaczego ludzie właśnie skupiają się na oszukanych i ich zawstydzają?

Zamiast się wzajemnie ostrzegać i wspierać cały impet idzie w zdeptanie oszukanego i pastwienie się nad nim, że dał się oszukać.
  • REKLAMA
  • #14 21769584
    user64
    Poziom 35  
    Bo ostrzegają wszędzie, policja, telewizja, radio, internet, trzeba mieć IQ poniżej 30, żeby nadal się na to nabrać. Sorry, ale taka prawda.
    U mnie nawet kartki z ostrzeżeniami wiszą na drzwiach wejściowych do klatki. No sorry, ale co więcej zrobić?
    Inne pytanie, czy jeśli ktoś wyrzuca pieniądze przez okno, to też mam mu współczuć? A temu, co wypłaca z banku i zostawia w koszu na śmieci? Gdzie jest granica?
    Może zatem takie pytania, zamiast współczucia, obudzą tych bezobjawowych profesorów?
  • #15 21769585
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1709
    DiZMar napisał:

No właśnie, ja też.
    I to święte oburzenie autorki, że ludzi oszukują, okradają...
    Sami się okradają robiąc przelew za DARMOWY domek z odbiorem osobistym.
    Widocznie umiejętność czytania z każdym pokoleniem ginie w narodzie.
    I ja się nie dziwię potem takim materiałom, jakie prezentuje kanał na YouTube - MaturaToBzdura.

Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

Evellina napisał:

Kto nie zrozumiał?
    Koleżanko, jeszcze raz przeczytaj i pomyśl, co nie gra w zdaniu: "odbiór osobisty, przelew 13 zł za przesyłkę"?
  • #16 21769599
    Evellina
    Poziom 20  
    Możliwość osobistego odbioru ma na celu uwiarygodnić oddającego. Ogłoszenie ukazuje się na grupach odległych od potencjalnego miejsca odbioru. Niby przypadkiem. Jak piszesz czy aktualne dowiadujesz się, że nie bardzo jest to w okolicy... Wręcz przeciwnie. Ale sprzedający zgadza się na wysyłkę.

Dodano po 3 [minuty]:

clubber84 napisał:
    Kto nie zrozumiał?
    Koleżanko, jeszcze raz przeczytaj i pomyśl, co nie gra w zdaniu: "odbiór osobisty, przelew 13 zł za przesyłkę"?

Potrudziłeś się by przeczytać zrzut rozmowy jak przechodzi z odbioru osobistego na wysyłkę? Widziałeś na jakich grupach są powyższe ogłoszenia? A gdzie odbiór.
    Zgadnij, odbiór wszystkich domków jest mocno oddalony od miejsca grupy. Zawsze na wsi 30 km od Tarnowa.
  • #17 21769605
    clubber84
    Poziom 39  
    Evellina napisał:
    Ogłoszenie ukazuje się na grupach odległych od potencjalnego miejsca odbioru.

Jak napisałem wcześniej - czytanie, czytanie i jeszcze raz czytanie.
    Jeśli ktoś szuka czegoś w okolicy i pojawia mu się oferta z odbiorem osobistym 400 km dalej, to kogo to wina, że zostało się oszukanym?
    "W drodze wyjątku wyślę panu/i za symboliczną opłatą, ale ZAMIAST numeru konta podam link do płatności".
    Serio? Uwierzyłabyś w taką informację?
  • #18 21769615
    Evellina
    Poziom 20  
    A może zamiast tych wszystkich dziwnych komentarzy o linkach, SMS-ach i bankach zastanowimy się:
    - Dlaczego użytkownicy FB nie potrafią wyszukiwać bliźniaczych ogłoszeń?
    - Dlaczego nie potrafią wyszukiwać identycznych zdjęć w sieci?

Jest mnóstwo oszustw na sprzęt elektrotechniczny, też z jednym zdjęciem. Mechanizm inny. O dziwo nigdzie żaden z panów na żadnym forum publicznie się nie przyznaje, że dał się naciągnąć, nie ostrzega. Ba, trwają rozważania na jednym z forów, jak to możliwe, że jest tyle tak taniego sprzętu. Nikt się nie przyznał, że wie. Bo został naciągnięty.
  • #19 21769619
    clubber84
    Poziom 39  
    Evellina napisał:
    O dziwo, nigdzie żaden z panów na żadnym forum publicznie się nie przyznaje, że dał się naciągnąć, nie ostrzega.

Nie mam konta na żadnym portalu społecznościowym - jedynie YT i elektroda.pl.

NIGDY nie dałem się oszukać i naciągnąć, bo znam mechanizmy oszustów, oraz wiem, jak szukać i jakie pytania zadawać oferentom, żeby być pewnym, że pozbywają się faktycznego przedmiotu jakiego ja potrzebuję, a nie wydmuszki.

Pozdrawiam.
  • #20 21769693
    user64
    Poziom 35  
    Evellina napisał:
    A może zamiast tych wszystkich dziwnych komentarzy o linkach, SMS-ach i bankach zastanowimy się:
    - Dlaczego użytkownicy FB nie potrafią wyszukiwać bliźniaczych ogłoszeń?
    - Dlaczego nie potrafią wyszukiwać identycznych zdjęć w sieci?

Jest mnóstwo oszustw na sprzęt elektrotechniczny, też z jednym zdjęciem. Mechanizm inny. O dziwo nigdzie żaden z panów na żadnym forum publicznie się nie przyznaje, że dał się naciągnąć, nie ostrzega. Ba, trwają rozważania na jednym z forów, jak to możliwe, że jest tyle tak taniego sprzętu. Nikt się przyznał, że wie. Bo został naciągnięty.

I to były dobre pytania. Większość jednak potrafi to zrobić. Moim zdaniem doskonale odpowiada na to krzywa Gaussa. Jak dla mnie takie ogłoszenia są kierowane do tych 2,5% z początku skali. Niech z tych 2,5% nabierze się na to kolejne 5%, to przy skali użytkowników FB jest to duża liczba ludzi. I o ile 15 lat temu mógłbym jeszcze współczuć, to teraz już nie. Teraz się jedynie zastanawiam jak ci ludzie w ogóle przeżyli do tej pory. Jak to się stało, że nie pomylili drzwi na klatkę z drzwiami na balkon?

Jakoś klika dni temu czytałem o pewnej pani, co straciła 100 tysięcy, bo chciała inwestować. Normalka, ktoś zadzwonił, że jest dobry interes ze stopą zwrotu 300% (normalna stopa zwrotu?). I OK, to nie jedyny przypadek. Ten jest wyjątkowy, bo pani owa dała się tak nabrać 3 razy! Trzykrotnie wchodziła w takie inwestycje! Jak to jest możliwe? Jak ona przeżyła i dała rade uzbierać 100 tysięcy zbędnej mamony? Jej też mam współczuć? Ojoj, no oszukali cię, ale nie martw się, następna inwestycja już się uda. ;)

Zobacz ten film:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lvBbt19ywBo{/youtube]

Jest tam w miarę zmontowany film gdzie Prezydent zachęca do zarabiania 90 tysięcy miesięcznie bez wychodzenia z domu. Zrobione jest to specjalnie dla ludzi nie myślących i jest to typowa pułapka na nich, pełna zgoda. Ale jak bardzo trzeba nie mieć głowy, żeby pomyśleć, że ktoś mi da dożywotnio 90 tysięcy miesięcznie?!
    No ludzie, miejmy choć trochę głowy. Darmowych obiadów nie ma, ktoś musi za to zapłacić, a jeżeli polityk obiecuje coś takiego, to trzeba szybko brać nogi za pas. Nawet pomijając film zrobiony ewidentnie przez AI.[/youtube]
  • #21 21769744
    DiZMar
    Poziom 43  
    Evellina napisał:

Zrozumiałem dokładnie, że odbiór tylko osobisty.

Plastikowy domek ogrodowy SMOBY w ogłoszeniu z informacją „Tylko odbiór osobisty”.

A nie przesyłka, więc skąd próba płatności? Jak można zrozumieć inaczej? Trzeba być ograniczonym, aby robić zapłatę, gdy towar darmowy, a odbiór tylko osobisty. Jak słusznie
    user64 napisał:
    widać te pieniądze są tym ludziom zupełnie niepotrzebne.

user64 napisał:
    Nadal twierdzę, że te pieniądze nie były potrzebne tym ludziom.

Mnie nawet tych naiwnych nie jest żal. Sami sobie winni. Nie dość, że pozwolili zalogować się na konto bankowe nieznanej osobie, to jeszcze po kilka razy potwierdzają przelew nie przez siebie utworzony. Przecież:
    DiZMar napisał:
    nawet umożliwienie zalogowania się hakerowi do banku nie pozwala na wykonanie przez hakera przelewu. Trzeba go potwierdzić na urządzeniu mobilnym lub w inny sposób. Samo zlecenie przelewu nie robi jeszcze wykonania przelewu. Trzeba być naprawdę inteligentnym inaczej, aby umożliwić logowanie klikając w fałszywy link, a potem zatwierdzić przelew którego się nie robiło.
  • #22 21769771
    Evellina
    Poziom 20  
    user64 napisał:
    jakoś klika dni temu czytałem o pewnej pani, co straciła 100 tysięcy, bo chciała inwestować. Normalka, ktoś zadzwonił, że jest dobry interes ze stopą zwrotu 300% (normalna stopa zwrotu?). I OK, to nie jedyny przypadek. Ten jest wyjątkowy, bo pani owa dała się tak nabrać 3 razy! Trzykrotnie wchodziła w takie inwestycje! Jak to jest możliwe? Jak ona przeżyła i dała rade uzbierać 100 tysięcy zbędnej mamony?

Bo część inwestycji w które weszła nie były oszustwem.

Dodano po 5 [minuty]:

DiZMar napisał:
    Zrozumiałem dokładnie, że odbiór tylko osobisty.

A nie przesyłka więc skąd próba płatności? Jak można zrozumieć inaczej? Trzeba być ograniczonym aby robić zapłatę gdy towar darmowy, a odbiór tylko osobisty. Jak słusznie

Ogłoszenie wyświetla się na stronie Twojego miasteczka. Pytasz czy aktualne, oooo tak. Ale, co za niefart, jednak odbiór nie w Twoim miasteczku, a 200 km od niego na tak dalekiej wsi, że hej. No to może jednak wysyłka?

Dodano po 49 [sekundy]:

Bajer z odbiorem osobistym ma uwiarygodnić, że przedmiot istnieje.
  • #23 21769781
    user64
    Poziom 35  
    Tak, dokładnie tak jest jak napisałaś. Telefoniczne inwestycje ze wschodnio brzmiącym rozmówcą przynoszą zysk. Jasne, tylko, że chyba w alternatywnej rzeczywistości.
  • #24 21769807
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2790
    Evellina napisał:

Widać, że starasz się tłumaczyć te debilne zachowania, więc można przypuszczać, że jesteś trollem i współdziałasz z oszustami, a nie starasz się ostrzegać przed nimi.
    Nie mam żadnej empatii dla debilizmu niektórych ludzi. Mało tego uważam, że tacy ludzie uczestniczą w wyborach i szykują nam "wspaniałą przyszłość" wybierając kłamców i oszustów.

Niestety wśród tych zachowujących się debilnie ludzi bywają nasi rodzice, teściowie czy inne starsze osoby z rodziny. Oni są wręcz bezbronni wobec zastosowanych mechanizmów psychologicznych.
    Tak więc ŻADNE ostrzeżenia nie pomogą! Mechanizm psychologiczny jest silniejszy niż mocno już ograniczone zdolności umysłowe większości seniorów.
    Dlatego takie oszustwa powinny być ścigane i bezwzględnie karane. Niestety, w Polsce panuje jakieś niezrozumiałe dla mnie przyzwolenie na oszukiwanie. Na takie prymitywne, wręcz zwierzęce cwaniactwo. Po aferze znowu jest: "nic się nie stało" i coraz bardziej toniemy w bagnie kłamstwa. Obecnie, chyba największej zmory ludzkości. Od kłamstwa zaczyna się każde oszustwo!
    Swoją drogą, chyba (?) żadna z religii kłamstwa nie penalizuje moralnie. Kłamstwo, czyli wstęp do oszustwa nie jest grzechem, co też jest ciekawym zjawiskiem psychologicznym.
  • #25 21769816
    user64
    Poziom 35  
    A czym jest religia, kolego jack63?
  • #26 21769889
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1881
    Evellina napisał:
    Z bankiem, o ile dobrze pamiętam opowieść poszkodowanej, to w trakcie logowania się na tej fikcyjnej stronie z drugiej strony oszust na bieżąco loguje się do banku. Decfacto, po drugiej stronie podobno są dwie osoby. Kupujący na fikcyjnej stronie podaje ten kod, niby do tej płatności, a w tle w banku jest wykonywana w tym czasie inna operacja na ten kod

To nie jest możliwe, bo dany kod jest zawsze przypisany do jednej konkretnej operacji, nie może być na ten kod wykonana "inna operacja".
    Może być jedynie tak, że oszuści wykonują jakąś swoją operację bankową na koncie klienta, klient dostaje w tym czasie na to SMS-a, nie czyta dokładnie treści tego SMS-a, tylko przeklepuje ten kod na fałszywej stronie płatności.
    Były też przypadki wyrabiania duplikatu karty SIM bez wiedzy i zgody klienta. Chyba jedna z sieci komórkowych miała lukę w swoich procedurach.
  • #27 21769893
    DiZMar
    Poziom 43  
    Evellina napisał:
    , jednak odbiór nie w Twoim miasteczku, a 200 km od niego, na tak dalekiej wsi, że hej. No to może jednak wysyłka?

I w takie bajeczki będziesz wierzyć. To mnie już nic nie zdziwi w logice niektórych. Powtarzam. Nie żal mi takich naiwnych. Powodzenia życzę w interesach.
  • #28 21769914
    Evellina
    Poziom 20  
    Dobrze, że pokolenie "naiwnych" dziadków swoich wnuków wymiera. Wszyscy będą sprytni i cwani i wzajemnie szukający szansy na wzajemne oszukanie siebie.

Dodano po 2 [minuty]:

jack63 napisał:
    Evellina napisał:

Widać, że starasz się tłumaczyć te debilne zachowania, więc można przypuszczać, że jesteś trollem i współdziałasz z oszustami, a nie starasz się ostrzegać przed nimi.

Doprawdy? Tak się jakoś składa, że te oszustwa, to w małopolskim. Pan stamtąd?

Dodano po 2 [minuty]:

jack63 napisał:
    Swoją drogą, chyba (?) żadna z religii kłamstwa nie penalizuje moralnie. Kłamstwo, czyli wstęp do oszustwa nie jest grzechem, co też jest ciekawym zjawiskiem psychologicznym.

Kłamstwo jest tylko środkiem do czynów penalizowanych. Kłamstwo do zdrady, kłamstwo do kradzieży. Religie nie penalizują narzędzia, a cel jakiemu ma to służyć. To chyba dość logiczne?
  • #29 21769919
    DiZMar
    Poziom 43  
    Evellina napisał:
    Dobrze, że pokolenie "naiwnych" dziadków swoich wnuków wymiera.

Ja mam prawie dorosłe wnuki, ale nie jestem "naiwny". Potrafię oddzielić ziarno od plew. Za stary wróbel jestem, aby nabrać się na plewy. Jeżeli coś "śmierdzi", to odpuszczam. Niektórym widmo zysku (taniego kupna lub otrzymania za darmo) przesłania zdrowe myślenie, ale to już ich, a nie mój problem.
  • #30 21769920
    user64
    Poziom 35  
    Bo czas zrozumieć, że złodzieje byli zawsze i jak ktoś jest rozstrzepany lub tępy, to przed kieszonkowcem też się nie ochroni. Teraz sposoby ewoluowały, a ludzie stali się zbyt naiwni. Ale złodzieje są i będą. Nie ma co mówić, że ich nie ma i "ojojoj, co to się stało się". Stało się dokładnie to, co zdarzało się od zawsze, tylko innymi sposobami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy internetowych oszustw związanych z fałszywymi ogłoszeniami o darmowych przedmiotach, takich jak domek dla dzieci, które mają na celu wyłudzenie danych bankowych i pieniędzy od ofiar. Mechanizm oszustwa polega na publikowaniu ogłoszeń z odbiorem osobistym w odległych lokalizacjach, co ma uwiarygodnić ofertę, a następnie proponowaniu wysyłki za symboliczną opłatą realizowaną przez fałszywe linki do płatności. Ofiary, klikając w te linki i podając dane logowania do banku, umożliwiają oszustom dostęp do kont, co prowadzi do kradzieży środków. W dyskusji podkreślono, że potwierdzenie przelewów wymaga autoryzacji na urządzeniu mobilnym, jednak oszuści stosują metody socjotechniczne i techniczne, takie jak duplikaty kart SIM czy fałszywe stacje bazowe, by obejść zabezpieczenia. Poruszono także problem oszustw na faktury firmowe, gdzie sprzedawcy podszywają się pod istniejące firmy, wysyłając fikcyjne faktury i nie dostarczając towaru. Wskazano na konieczność weryfikacji ofert, unikania transakcji przez portale społecznościowe oraz stosowania przelewów bezpośrednio na konto sprzedającego. Dyskusja podkreśla również psychologiczne aspekty oszustw, zwłaszcza wobec osób starszych, oraz potrzebę wzajemnego ostrzegania i edukacji użytkowników internetu w celu minimalizacji ryzyka wyłudzeń i kradzieży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA