logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja rozbudowanej sieci LAN z wieloma routerami – jak dodać kolejne urządzenia?

TadTad 16 Gru 2025 16:16 573 27
  • #1 21782223
    TadTad
    Poziom 4  
    Jak skonfigurować rozbudowaną, jak na rysunku, sieć o dodatkowe routery?
    Schemat sieci z trzema routerami i światłowodem, rozprowadzony na strych, piętro i piwnicę
    AI: Czy możesz załączyć rysunek/topologię swojej sieci lub dokładniej opisać, jak obecnie wygląda połączenie routerów i innych urządzeń?
    AI: Jakie modele routerów są używane w Twojej sieci i w jakim trybie pracują (np. router, access point, bridge)?
    TotoLinkjako R1 i tplink jako R2
  • #2 21782304
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2964
    Wszystko dobrze, ale R2 i R3 zamień na S1 i S2.
    Na przykład takie, rozmiar w zależności od ilości planowanych złączy.

Niezarządzalny switch Netgear GS308 z ośmioma portami Ethernet RJ-45
    Pięcioportowy switch Ethernet NETGEAR GS305 z metalową obudową

I zostań przy nie-zarządzanych, bo zarządzalne to dla osób z wiedzą jak to wykorzystać.

Takie switche nie będą bruździły z adresacją IP, serwisem DHCP itp. Sama radość i wygoda.
  • #3 21782584
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    Nie dodawaj nowych routerów. W sieci lokalnej router powinien być jeden. Reszta to switche i acces pointy.
  • #4 21782806
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    TadTad napisał:
    ak skonfigurować rozbudowaną, jak na rysunku, sieć o dodatkowe routery?

Schemat jest OK., terminologia trochę nie tak, bo zamiast R2 i R3 powinieneś wpisać AP2 i AP3. Tu zakładam, że R2 pracuje w trybie AP.

Odnośnie AP to do przemyślenia masz głównie jedną sprawę, a mianowicie, czy chcesz, aby mieć w domu płynne przełączanie, czyli fast roaming. Jeśli nie jest to dla ciebie istotne, to wtedy jako A3 może być dowolny ruter pracujący w trybie AP lub jakiś AP.

Jeśli zaś chciałbyś mieć fast roaming, wtedy trzeba zastanowić się na rozwiązaniem (fast roaming R1 + A2 + A3 lub tylko A2 + A3) i doborem sprzętu do wybranej koncepcji.
  • #5 21799089
    TadTad
    Poziom 4  
    >>21782584 Ale chciałbym zwiększyć zasięg Wi-Fi.
  • #7 21799108
    milka0
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    TadTad napisał:
    ale chciałbym zwiększyć zasięg WiFi

a więc:

sanfran napisał:
    zainwestować w dedykowane access pointy

Czyli urządzenia, które do tego celu zostały stworzone.
  • #8 21799176
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1333
    Autor używa potocznej nomenklatury dlatego napisał o "routerach".

Autorze - tak, mogą to być routery pod warunkiem, że będą pracowały w trybie access point (AP) a nie w trybie routera lub zamiast routerów w trybie AP kupić same AP jak koledzy wyżej radzą.

[edyta]
    Zwróciłbym przy tym uwagę na funkcję roamingu WiFi. Jeśli te AP w punktach R1, R2, R3 nie będą ze sobą współpracowały to wędrujący host (np. telefon) będzie uparcie trzymał się słabego, odległego sygnału mimo, że będzie już w zasięgu mocniejszego AP i internet w telefonie będzie kiepsko działał mimo posiadania dodatkowego AP. Dlatego warto jest przy zakupie pomyśleć od razu o roamingu WiFi. To sporo ułatwia użytkowanie takiej konstrukcji sieci jaką chcesz zbudować.

Dodatkowe pytania: Kable już masz czy będziesz ciągnął ? Masz możliwość przeciągnięcia większej ilości kabli ?
  • #9 21799255
    TadTad
    Poziom 4  
    >>21799176 Mam doprowadzone kable do pięciu pomieszczeń z miejsca usytuowania R1, czyli ze strychu. Na strychu doprowadzony jest kabel dostawcy internetu. Tymczasowo przeniosłem router do pomieszczenia niżej, wykorzystując jeden z pięciu kabli, który połączyłem na strychu z kablem dostawcy (włączyłem go do modemu światłowodowego ONT). Zamierzam router jako R1 umieścić z powrotem na strychu i wykorzystać sugestie kolegów, co do dalszej rozbudowy sieci.

Dodano po 15 [minuty]:

>>21799255 Co mam rozumieć przez stwierdzenie kolegi "Dlatego warto jest przy zakupie pomyśleć od razu o roamingu WiFi." Czy chodzi o model routera, AP, czy o jakieś parametry? Proszę o wyjaśnienie.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21799176 Co mam rozumieć przez stwierdzenie kolegi "Dlatego warto jest przy zakupie pomyśleć od razu o roamingu WiFi." Czy chodzi o model routera, AP, czy o jakieś parametry? Proszę o wyjaśnienie.
  • #10 21799326
    Erbit
    Poziom 39  
    TadTad napisał:
    o roamingu WiFi

W nomenklaturze handlowej często występuje to pod pojęciem Mesh (choć to bardzo nietrafiona nazwa). Chodzi o protokoły roamingu WiFI 802.11k, 802.11v, 802.11r i o to aby urządzenia sieciowe współpracowały ze sobą w tym zakresie (czyli potoczne Mesh).

Jak kupisz AP różnych producentów to nie zadziała. Jak głowny router masz Totolink i chcesz go zostawić to warto coś do niego dobrać. Jak chcesz porządnie to kupić nowy router+2 satelity AP z roamingiem WiFi.

Dodano po 2 [minuty]:

TadTad napisał:
    TotoLinkjako R1 i tplink jako R2

To raczej nie zadziała z roamingiem WiFi.

[edyta]
    Tu masz np. listę kompatybilnych urządzeń Tp-Link pracujących z EasyMesh -> https://www.tp-link.com/pl/easymesh/product-list/

[edyta 2]
    A tu Deco Tp-linka (też mesh)
    https://www.tp-link.com/pl/home-networking/deco/
  • #11 21799573
    TadTad
    Poziom 4  
    Schemat połączenia sieci z trzema routerami, w tym dwoma jako punkty dostępowe
    Postanowiłem rozbudować (na próbę) sieć jak na obrazku, z routerem głównym R1 i routerem R2 jako AP (wykorzystam istniejące okablowanie i posiadany przez mnie drugi router).
    Zrobię to tak:
    - podłączę LAN R1 do LAN R2
    - wyłączę DHCP w R2
    - ustalę SSID dla R2 takie samo jak dla R1.
    Proszę o komentarz i ewent. uwagi oraz odpowiedź na następujące pytania:
    - jakie będą konsekwencje w przypadku różnych SSID?
    - co jest korzystniejsze: jednakowe czy różne SSID? Kiedy system będzie lepiej działać?
    - jeżeli jednakowe SSID, to czy także jednakowe hasła dostępu?
  • #12 21799602
    Erbit
    Poziom 39  
    TadTad napisał:

- jeżeli jednakowe SSID to czy także jednakowe hasła dostępu?

Nie znam systemu, który by potrafił "zapamiętać" dwa hasła do "jednego" SSID. W związku z tym aby się "przełączyć" mając różne hasła będziesz musiał usunąć zapamiętany SSID i wprowadzić nowe hasło. Będziesz to musiał robić za każdym razem gdy będziesz chciał się przełączyć więc takie rozwiązanie uważam to za absurd.

TadTad napisał:
    - jakie będą konsekwencje w przypadku różnych SSID?

Żadne. Natomiast przy braku roamingu WiFi łatwo można będzie ustalić do którego AP jesteś zalogowany (co przy jednym SSID będzie trudne) i ewentualnie ręcznie wskazać ten "lepszy". No ale to robi się raz.

TadTad napisał:

- co jest korzystniejsze: jednakowe czy różne SSID?, kiedy system będzie lepiej działać ?

Nie ma to żadnego znaczenia. Jedyna różnica jest taka, że mając dwa SSID będziesz musiał dodać je oba do nowego urządzenie.
  • #13 21799820
    sanfran
    Erbit napisał:
    Nie znam systemu, który by potrafił "zapamiętać" dwa hasła do "jednego" SSID.

Są, są. Wystarczy że ustawisz różne hasła na różnych pasmach.

Panel administracyjny Wi-Fi z ustawieniami pasm 5 GHz i 2.4 GHz oraz różnymi typami zabezpieczeń

I żeby było śmieszniej ja już taki michałek widziałem i to niejednokrotnie.
    Jeśli cię zastanawiają pytania typu: tablet, telefon się łączą z WiFi a laptop nie to jedną z odpowiedzi mogą być różne hasła na różnych pasmach.
  • #14 21799834
    TadTad
    Poziom 4  
    To jak ostatecznie będzie lepiej: jeden wspólny SSID i hasło dla obu routerów czy różne?
  • #15 21799886
    sanfran
    Panie Autorze.
    Moja propozycja jest taka:
    Jedno SSID z tym samym hasłem na wszystkie urządzenia WiFi.
    W roaming pójść można jak się chce na to przeznaczyć środki.
    Ja mam w domku:
    - router DrayTek z wbudowanym WiFi Transmitujący na pasmach 2.4 i 5GHz
    - Access Point GL-SFT1200, na pasma 2.4 i 5Ghz
    - 2 x Access Point TL-WR802N na pasmo 2.GHz

Jeden transmituje na ogródek a drugi jest umieszczony na strychu, gdzie jest sypialnia.

Pomimo wielkiej różnorodności sprzętowej przeskakiwanie z jednego AP na inny odbywa się bezproblemowo.

Urządzenia takie jak:
    Konsola do gry
    Telewizor
    CCTV Hub
    Komputery podczas poważniejszych zadań (praca zdalna, rozmowy Teams)
    Są podłączone kablami RJ45

Dodatkowo mam dwa switch’e:
    TL-SG608E i TL-SG605E
    Zarządzalne, abym mógł na przykład na telewizor puścić osobnego VLAN’a kiedy mnie najdzie coś pooglądać na VPN (który odpalam na DrayTek’u).
    To jest moja topologia i ja jestem z niej zadowolony.
  • #16 21799962
    Erbit
    Poziom 39  
    sanfran napisał:
    Pomimo wielkiej różnorodności sprzętowej przeskakiwanie z jednego AP na inny odbywa się bezproblemowo.

Zapewne masz takie "odległości" pomiędzy tymi czterema AP, że ich sygnały się nie pokrywają - stąd "działa bezproblemowo". Jednak u autora może być inaczej a wtedy nie przełączy się automatycznie - trzeba będzie wymusić no chyba, że wyjdzie całkowicie z zasięgu to wtedy się "przełączy" ale to nie jest "przełączenie" a jedynie nowe połączenie. Różnice są ogromne szczególnie jak ktoś jest zmuszony korzystać np. WiFi calling.

Oczywiście cały czas mowa o wędrujących hostach czyli np. telefonach bo przecież nikt włączonego TV nie nosi pomiędzy piętrami więc ilość wędrujących hostów jest niewielka i to dla nich jest WiFi roaming a nie dla TV nawet jeśli nie są połączony kablem.
  • #20 21800604
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5743
    Brak podstawowej informacji czyli R1 to Totolink ale jaki model, kolejna to jaki router jako AP jako R2? A co do MESH czyli systemów z obsługą k,v,r i backhaul po Ethernet to w dzisiejszych czasach sprzet z 1GE/2.5GE i porzadnym WiFi mozna mieć za małe pieniadze. Czyli zrobić to raz a dobrze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 21800916
    TadTad
    Poziom 4  
    @matek451
    matek451 napisał:
    Brak podstawowej informacji czyli R1 to Totolink ale jaki model, kolejna to jaki router jako AP jako R2?

R1 - Totolink N301RA, R2 jako AP - TP-Link TL-WR841N (taki mam nie wykorzystany). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nabyć nowy sprzęt, dlatego pytam co i jak zrobić.
  • #22 21800960
    matek451
    Poziom 43  
    To są wszystko starocie, porty FE i wolne radio . Jakie prędkości w tej ofercie światłowodowej masz od operatora? Jaki budzet na sprzet, około 500-600 zł wystarczy na 3 sztuki do MESH, czyli router i do niego 2 satelity jako AP po kablu Ethernet, port nawet 2.5GE radio WiFi 6 AX3000 a nawet WiFi 7 BE3600.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21801066
    Erbit
    Poziom 39  
    sanfran napisał:
    Są, są. Wystarczy że ustawisz różne hasła na różnych pasmach.

Miałem na myli klientów, którzy by potrafili zapamiętać dwa różne hasła do jednego SSID, bo że w sieci mogą być różne hasła na różnych pasmach (przy takim samym SSID) to wydaje się być oczywiste.

Dodano po 1 [minuty]:

TadTad napisał:
    To jak ostatecznie będzie lepiej: jeden wspólny SSID i hasło dla obu routerów czy różne?

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi.
    Jak będziesz miał roaming to zdecydowanie jeden SSID (i jeno hasło) ale bez roamingu może być wygodniej mieć dwa SSID aby móc ręcznie decydować, do którego AP chcesz być podłączony.
  • #24 21801138
    TadTad
    Poziom 4  
    Erbit napisał:
    Jak będziesz miał roaming to zdecydowanie jeden SSID

Skąd będę wiedział przy wspólnym SSID, czy jestem połączony z routerem głównym, czy z routerem robiącym za AP? Rozumiem, że jak mam roaming, to następuje samoczynne przełączanie się pomiędzy dwoma sieciami o tej samej nazwie.
  • #25 21801165
    Erbit
    Poziom 39  
    Zadajesz nieodpowiednie pytania ale proszę bardzo:
    TadTad napisał:
    Rozumiem, że jak mam roaming, to następuje samoczynne przełączanie się pomiędzy dwoma sieciami o tej samej nazwie.

Jak będziesz miał roaming to będzie przełączało do optymalnego AP nawet wtedy jak będziesz miał różne SSID pod warunkiem, że host będzie miał zapamiętany każdy SSID i hasło do niego ale standardowo używa się jednego SSID dla całej sieci aby nie trzeba było konfigurować wielu SSID i haseł w klientach. Sam SSID to nie sieć tylko nazwa rozgłoszeniowa WiFi a ta może być dowolna i różna nawet w tej samej sieci bo z technicznego punktu widzenia jest to bez znaczenia.

TadTad napisał:
    Skąd będę wiedział, przy wspólnym SSID, czy jestem połączony z routerem głównym czy z routerem robiącym za AP.

W normalnym użytkowaniu nie jest Tobie to do niczego potrzebne. To system roamingu decyduje kiedy i gdzie Ciebie przełączyć - Ty nawet tego nie zauważasz. W bardziej rozwiniętych sieciach optymalizacja może także tyczyć się ilości hostów zapiętych do jednego AP. Natomiast jak już naprawdę zapragniesz wiedzieć do którego AP jesteś zapięty to możesz to zrobić po mac adresie modułu radiowego i pomimo jednego SSID będziesz widział organoleptycznie, do którego AP jesteś zapięty.

Brak roamingu będzie oznaczał, że stoisz przy samym AP ale jesteś połączony z odległym, słabym sygnałem bo stamtąd właśnie przyszedłeś. Cały czas wyjaśniam, że mowa o urządzeniach mobilnych czyli smartfon / tablet. Osobiście często chodzę po domu / firmie w trakcie rozmowy telefonicznej i bez roamingu byłoby to praktycznie niemożliwe (mam słabe zasięgi i korzystam z WiFi calling) ale jeśli ktoś nosi telefon w kieszeni to nie zauważy tego czy ma roaming czy go nie ma.
  • #26 21801243
    TadTad
    Poziom 4  
    Dziękuję Erbit za konkretną odpowiedź. Staram się to zrozumieć i nie "wymiękać" (mimo 70 plus), chociaż temat dla laika jest trudny. Rozważam system mesh, ale szkoda mi istniejącego okablowania. Jakaś konkluzja?
  • #27 21801292
    matek451
    Poziom 43  
    Jak na razie to zero postępów ale mnie to nie dziwi przy takim podejściu do tematu który jest prosty, wystarczy okreslić budzet i odpowiedzieć na pytania które zadałem, kupić polecane 3 sztuki sprzetu a potem w 15 minut skonfigurować za pomoca dostepnej do tego aplikacji na telefonie. Mozna było juz od dawna korzystać bo sam pokazany schemat sieci kablowej jest poprawny.
    Oczywiście w systemie MESH skladajacego się z routera głównego i 2 satelit SSID i hasło bedzie jedno, aplikacja na telefonie pokaże schemat tak utworzonej sieci MESH, a do tego takze pokaze do którego z elementów tej sieci logują sie klienci w tej sieci MESH.
    Wszystko jest logiczne a konfiguracja prosta i intuicyjna. Oczywiście takze jest możliwość konfiguracji i podgladu takiej sieci po zalogowaniu na router główny w WebUI.
    Niestety ale konsekwentnie pomijasz to co napisałem, zadajesz pytanie na które już dostałeś odpowiedź ode mnie. Proponowałem system Mesh Oparty o 3 elementy czyli router główny i 2 sztuki satelit do niego wykorzystujący połaczenie zwrotne po sieci Ethernet pomiedzy jego elementami z wykorzystaniem istniejacego okablowania. Dlatego sprzet musi wspierać backhaul po Ethernet i realizować protokół k,v,r czyli szybki roaming w sieci lokalnej i płynne przechodzenie klientów WiFi pomiedzy 3 elementami takiej sieci MESH.
    Na rynku jest kilku sprawdzonych producentów realizujacych backhaul po Ethernet i k,v lub k,v,r w bardzo przystepnych cenach, budzet na 3 -elementy takiej sieci tez podałem.
    Brak wspólpracy z twojej strony wiec trudno przejść do konkretnych propozycji sprzętowych .No i ja z kolei jestem 60+ wiec rozumiem twoje obawy ale wystarczy podać wymagania i prędkość światłowodu bo od tego zalezy zakup sprzetu.
    No i zacząłeś tak jak trzeba tworząc u siebie sieć lokalną opartą o kable Ethernet tak jak na schemacie a to duzy plus i idealna baza do uruchomienia na niej sieci WiFi z lokalnym roamingiem więc nie taki diabeł straszny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 21801431
    Erbit
    Poziom 39  
    TadTad napisał:
    Staram się to zrozumieć i nie "wymiękać"

Osobiście bez wchodzenia w szczegóły (i próby zrozumienia zawiłości) poszedłbym w kierunku zakupu 3 urządzeń z Wifi roaming (mesh) i nie kombinował między innymi dlatego, że TP-Link TL-WR841N to bardzo stary sprzęt o bardzo niskiej przepustowości jak na współczesne czasy więc i tak "coś" należałoby kupić. Podłączenie jego pozwoli tylko "mieć WiFi" ale jest to tak oczywiste, że nawet na próbę tego bym nie robił.

Myślę, że konkrety wskazuje Kolega w tej wypowiedzi -> >>21800960
    Odnieś się do tamtych pytań. Ja bym dodatkowo zapytał kto jest dostawcą internetu oraz czy ten TotoLink jest Twój czy dostawcy ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono konfigurację rozbudowanej sieci LAN z wieloma urządzeniami, w tym routerami i punktami dostępowymi. Zaleca się, aby w sieci lokalnej był tylko jeden router (R1), a pozostałe urządzenia pełniły funkcję switchy lub access pointów (AP), co zapobiega konfliktom adresacji IP i problemom z DHCP. Routery takie jak TotoLink (R1) i TP-Link (R2) mogą być używane, jednak R2 i R3 powinny działać w trybie AP, a nie jako routery. W celu zwiększenia zasięgu Wi-Fi lepiej zastosować dedykowane access pointy zamiast kolejnych routerów, co ułatwia konfigurację i stabilność sieci. W przypadku potrzeby płynnego przełączania (fast roaming) należy rozważyć odpowiedni dobór sprzętu i konfigurację AP. Proponuje się użycie niezarządzalnych switchy do rozbudowy sieci przewodowej, co upraszcza zarządzanie i eliminuje problemy z adresacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA