Zadajesz nieodpowiednie pytania ale proszę bardzo:
TadTad napisał: Rozumiem, że jak mam roaming, to następuje samoczynne przełączanie się pomiędzy dwoma sieciami o tej samej nazwie.
Jak będziesz miał roaming to będzie przełączało do optymalnego AP nawet wtedy jak będziesz miał różne SSID pod warunkiem, że host będzie miał zapamiętany każdy SSID i hasło do niego ale standardowo używa się jednego SSID dla całej sieci aby nie trzeba było konfigurować wielu SSID i haseł w klientach. Sam SSID to nie sieć tylko nazwa rozgłoszeniowa WiFi a ta może być dowolna i różna nawet w tej samej sieci bo z technicznego punktu widzenia jest to bez znaczenia.
TadTad napisał: Skąd będę wiedział, przy wspólnym SSID, czy jestem połączony z routerem głównym czy z routerem robiącym za AP.
W normalnym użytkowaniu nie jest Tobie to do niczego potrzebne. To system roamingu decyduje kiedy i gdzie Ciebie przełączyć - Ty nawet tego nie zauważasz. W bardziej rozwiniętych sieciach optymalizacja może także tyczyć się ilości hostów zapiętych do jednego AP. Natomiast jak już naprawdę zapragniesz wiedzieć do którego AP jesteś zapięty to możesz to zrobić po mac adresie modułu radiowego i pomimo jednego SSID będziesz widział organoleptycznie, do którego AP jesteś zapięty.
Brak roamingu będzie oznaczał, że stoisz przy samym AP ale jesteś połączony z odległym, słabym sygnałem bo stamtąd właśnie przyszedłeś. Cały czas wyjaśniam, że mowa o urządzeniach mobilnych czyli smartfon / tablet. Osobiście często chodzę po domu / firmie w trakcie rozmowy telefonicznej i bez roamingu byłoby to praktycznie niemożliwe (mam słabe zasięgi i korzystam z WiFi calling) ale jeśli ktoś nosi telefon w kieszeni to nie zauważy tego czy ma roaming czy go nie ma.