logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika 5,5 kW na garażu – niska wydajność zimą, czy zmiana połączenia pomoże?

Lukaszzz90 23 Gru 2025 12:04 1383 34
REKLAMA
  • #1 21788295
    Lukaszzz90
    Poziom 1  
    Witam wszystkich. Proszę o pomoc. Rok temu założono mi panele fotowoltaiczne 5,5 kW na garażu, zdjęcie poniżej. Problem polega na tym, że gdy jest zima, panele ładują w bardzo małym stopniu, mianowicie u sąsiada z taką samą instalacją 13 kW dziennie, a u mnie w tym samym dniu 3 kW. Instalatorzy tłumaczą się, że jest słaby punkt, zacienienie, domy przecieniają itp. itd. Kiedy instalowali panele rok temu, mówili, że będzie śmigać jak na domu. Połączenie mam szeregowe i zastanawiam się, czy dałoby coś podłączenie równoległe? Nie wiem, co teraz zrobić z tym faktem, ponieważ zainwestowałem niemałe pieniądze, a działa to tak, jakby miało ładować baterię w pilocie. Czy jedyną opcją jest przeniesienie tego wszystkiego na dom, gdzie słońce jest mocne? Niestety na dachu od południa mam kopertowy dach i wejdzie maksymalnie siedem paneli, dlatego są zainstalowane na garażu. Na garażu jest 12 paneli. Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi, może wam uda wymyślić się coś fajnego, mądrego, ponieważ instalatorzy olewają temat i twierdzą, że tak musi być

Dodano po 1 [minuty]:

Garaż z panelami fotowoltaicznymi, częściowo zacienionymi budynkiem obok
  • REKLAMA
  • #2 21788345
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3784
    Lukaszzz90 napisał:
    Problem polega na tym że gdy jest zima panele ładują w bardzo małym stopniu...
    To zupełnie normalne i naturalne. Ilość realnie dostępnej energii w grudniu w porównaniu z czerwcem jest od 8 do 12 razy niższa. W niektórych lokalizacjach w skrajnych przypadkach ta różnica to nawet 15-16 razy mniej. Niestety, to główna wada tego źródła energii - jest jej najmniej akurat wtedy, gdy jest najbardziej potrzebna.
    Lukaszzz90 napisał:
    ...u sąsiada z taką samą instalacją 13 kW dziennie a u mnie w tym samym dniu 3 kW
    Na załączonym zdjęciu widać, że prawie połowa instalacji jest zacieniona. Nie da się wprost porównać dwóch instalacji PV nawet wtedy, gdy są zbudowane z identycznych elementów. Zasadniczy wpływ na realne uzyski mają bowiem odmienne warunki terenowe. Nawet niewielkie zacienienie, miana kątów padania promieni słonecznych, kąt ustawienia paneli, ich wysokość nad gruntem czy orientacja wobec kierunku padania promieni słonecznych będzie mieć istotny wpływ na efektywność. Trzeba brać pod uwagę fakt, że słaba lokalizacja i splot kilku niekorzystnych czynników może zadecydować o nikłej opłacalności całej inwestycji.
    Lukaszzz90 napisał:
    ...czy jedyną opcją jest przeniesienie tego wszystkiego na dom gdzie słońce jest mocne
    Bez wątpienia to najrozsądniejsze rozwiązanie, gwarantujące maksimum uzysków w tych warunkach. A jeśli nie masz korzystnej lokalizacji na dachu, to warto rozważyć konstrukcję na gruncie - takie rozwiązanie ma naprawdę bardzo wiele zalet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21788352
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 847
    Mało słońca, pytanie jaki jest kąt ustawienia paneli.
    PV nie jest rozwiązaniem dla naszych szerokości geograficznych - latem korzystać trzeba i będzie dobrze.
  • REKLAMA
  • #4 21788388
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6552
    Lukaszzz90 napisał:
    Tłumaczą się że jest słaby punkt zacienienie domy przecieniają itp itd kiedy instalowali panele rok temu mówili że będzie śmigać jak na domu

Jak instalowali uprawiali marketing a teraz tłumaczą rzeczywistość.
    Lukaszzz90 napisał:
    połączenie mam szeregowe i zastanawiam się czy dałoby coś podłączenie równoległe ?

To raczej niczego nie zmieni.
    Lukaszzz90 napisał:
    u sąsiada z taką samą instalacją 13 kW dziennie a u mnie w tym samym dniu 3 kW

Możliwe, ze sąsiad nagina rzeczywistość.
    Mobali napisał:
    o zupełnie normalne i naturalne. Ilość realnie dostępnej energii w grudniu w porównaniu ze styczniem jest od 8 do 12 razy niższa. W niektórych lokalizacjach w skrajnych przypadkach ta różnica to nawet 15-16 razy mniej.

taka jest prawda, niestety. Mam PV i potwierdzam powyższe.
  • #5 21788394
    sq3evp
    Poziom 39  
    Fizyki nie zmienisz, szkoda tylko ludzi wierzących sprzedawcom PV.
    Podchodziłem do tematu kilka lat temu i wyszło mi, że nie opłaca się sprzedaż, chyba że produkcja na własne potrzeby. Potem liczyłem korzystając z kalkulatora używającego położenia paneli i szacunków oświetlenia w konkretnym miejscu.
    Własne potrzeby - oczywiście, ale uwzględnić trzeba to, że nie działa tak dobrze jak opowiada sprzedawca.
  • #6 21788406
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 560
    @Lukaszzz90

W sytuacji, kiedy wiadomo, że występują zmienne w czasie, fragmentaryczne zacienienia obszaru matrycy paneli, a ktoś się upiera, żeby tam położyć PV to wyjścia są następujące:
    • 1. wykonać instalację na mikrokonwerterach,
      2. wykonać instalację klasycznie na falowniku, ale z wykorzystaniem optymalizatorów.
      3. zastosować układ równoległy, bądź szeregowo - równoległy paneli.
    Zaś wykonanie instalacji klasycznie (panele + falownik) kończy się właśnie tak jak u ciebie.

Wydaje się, że najlepsza opcja to byłoby przeniesienie paneli na dach - kwestia, czy zmniejszona ilość paneli dałaby znacząco więcej uzysku w zimie od obecnej instalacji, tak by cię usatysfakcjonować.
    Można by też przejść na mikrokonwertery, ale i tak byłoby mniej uzysku przy zacienieniach niż na otwartym dachu.
    Optymalizatory raczej nie, jak to jest głównie do ładowania.

Co do łączenia równoległego czy równolegle-szeregowego paneli to można by też nad czymś takim się zastanowić, ale tu wchodzą w grę również parametry falownika czy ładowarki (napięcia min., napięcie startu) oraz jak te cienie de facto się rozkładają w czasie roku. Tu oczywiście również nie dałoby się osiągnąć mocy max przy zacienieniach, ale powinno być jednak więcej niż w obecnym układzie.

Do tego wszystkiego, jak widać ze zdjęcia, panele są położone płasko, albo na minimalnym kącie, a to warunki optymalne na lato. Optymalne kąty na zimę to to, powiedzmy, powyżej 40°. To dodatkowo obniża ci produkcję zimą.

Zainwestowałeś niemałe pieniądze, jak piszesz, ale firmę to wybrałeś sobie na max badziewiarską, bo jeśli zacienienia wchodzą na dach i poza okresem jesienno - wiosennym, to wtedy też zaniżają produkcję. Jeśli wiedzieli o zacienieniach, to powinni cię uprzedzić, że przy takiej instalacji jak zrobili, będą ograniczenia w produkcji. I o ile zacienienia latem mogą nie dawać widocznych efektów, bo i tak nadmiar mocy jest wtedy duży, o tyle w zimie mogą dawać efekt katastrofalny.

No cóż, patrząc po tym, jak to opisujesz, jak dla mnie zwyczajnie cię oszukano.
  • #7 21788454
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 705
    Lukaszzz90 napisał:
    Proszę o pomoc rok temu założono mi panele fotowoltaiczne 5,5 kW na garażu zdjęcie poniżej Problem polega na tym że gdy jest zima panele ładują w bardzo małym stopniu

Wrzuć tu wykres produkcji dziennej dla grudnia i podaj przynajmniej region Polski w którym są te panele (w grudniu ilość słońca w zależności od regionu PL różniła się diametralnie)

Porównamy z naszymi produkcjami i się okaże, czy faktycznie masz kiepskie warunki dla PV w grudniu czy to po prostu "taki mamy klimat"

Chociaż ze zdjęcia, które dałeś można wiele wywnioskować: panele na płasko, słońce najniżej w roku, najkrótsze dni w roku = raczej jest wszystko OK.

Przykładowo, ja mam on-grida na dachu wschód-zachód (35stopni nachylenie dachu) o mocy 1,6kWp i do wczoraj produkcja w grudniu oszałamiające 15,6 kWh (może za cały grudzień dobije do 20kWh). Tak po prostu jest, w grudniu PV praktycznie mało co dają. W czerwcu nieco ponad 200 kWh wyprodukują, czyli jakieś x10 razy więcej.

Mobali napisał:
    Ilość realnie dostępnej energii w grudniu w porównaniu ze styczniem jest od 8 do 12 razy niższa.

a nie w porównaniu do czerwca?
  • #8 21788497
    Mobali
    Poziom 43  
    michalPV napisał:
    ,,,a nie w porównaniu do czerwca?
    Oczywiście, masz rację - moje przejęzyczenie. Miało być "porównanie grudzień-czerwiec". Dziękuję za czujność i zwrócenie uwagi, już poprawiam ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21788507
    sq3evp
    Poziom 39  
    michalPV napisał:
    Tak po prostu jest, w grudniu PV praktycznie mało co dają. W czerwcu nieco ponad 200 kWh wyprodukują, czyli jakieś x10 razy więcej.

Tak to działa - w czerwcu słońce wyżej, więcej energii na m², dłużej świeci i stąd różnica.
    Od tysiącleci słońce tak działa - marketing PV tego nie zmieni i trzeba to zaakceptować, że tak będzie działać panel w Polsce.
  • #10 21788522
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 265
    Bardzo mały kąt tych paneli. Latem super ale zimą zawsze będziesz miał niższą produkcję od każdych paneli zamontowanych chociaż o kilka stopni więcej.
  • REKLAMA
  • #11 21788523
    sq3evp
    Poziom 39  
    Nie wiem, czy w Polsce nie jest lepiej montować panele pod kątem dla zimy?
    Latem jest znacznie większe nasłonecznienie.
  • #12 21788539
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21788542
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    sq3evp napisał:

Dobrze, że nie ma opadów śniegu bo wręcz pionowy montaż byłby najlepszy jakby u większości śnieg miał leżeć na panelach od listopada do końca lutego.

A do autora wątku. Napisz jakie masz panele i falownik może da radę zrobić dwa stringi.
  • #14 21788565
    pawlik118
    Poziom 33  
    Ocena: 596
    13kWh sąsiada nie jest możliwe w grudniu.
  • #15 21788571
    DiZMar
    Poziom 43  
    pawlik118 napisał:

Właśnie też tak myślę.
    DiZMar napisał:
    Możliwe, że sąsiad nagina rzeczywistość.

A cóż szkodzi... dodać 1 z przodu?
  • #16 21788574
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3287
    U mnie np najwięcej za grudzień było 12.12.2025 14,3 kWh ale to z instalacji 5.6 kWp przy ustawieniu na południe kąt 45 stopni. Czyli jakieś 2 kWh z kawałkiem z 1kW paneli. Dla Krakowa w dniu 12.12.2025 słońce w południe było 17 stopni nad horyzontem tzn że kąt idelany to jakieś 75-80 stopni czyli prawie pionowo. Dla gdańska to już 12 Stopni czyli 5 mniej. Ty masz panele prawie płasko. Ale zima dla PV nie jest łaskawa jak moja instalacja w maju ,czerwcu, lipcu jest wstanie dać ponad 600kWh miesięcznie. Tak grudzień, styczeń to jakieś 50-100 kWh. Tak samo
  • #17 21788608
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    Z mojej wieloletniej obserwacji świata i gwiazd mogę powiedzieć że zimą słońce "jest" najniżej. Więc panele ustawione równolegle do ziemii siłą rzeczy muszą wytworzyć mniej energii niż gdyby były zamontowane pod odpowiednim kątem. W szkole podstawowej w pierwszych klasach na przyrodzie również uczyli o tym że słońce w różnych porach roku jest na różnej wysokości względem horyzontu, w sensie że maksymalna wysokość słońca względem horyzontu zmienia się w zależności od pory roku. Nie pamiętałaś tego, ani tego nie zaobserwowałeś?
  • #18 21788747
    Mobali
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    Też tak uważam i swoje mam tak właśnie zainstalowane. Latem i tak jest nadmiar energii, więc ewentualnymi stratami uzysków się nie przejmuję. Ale zimą, gdy Słońce jest znacznie niżej, warto łapać każdą porcja energii. Zresztą kąty zimowe są skuteczniejsze także wczesną wiosną i jesienią, kiedy bywa różnie. No i przy zimowych katach nachylenia, łatwiej sobie radzić także ze śniegiem, bo nie zalega na silnie pochylonych panelach. Paradoksalnie pomaga też latem, bo kurz gorzej się ich trzyma, a deszcz łatwiej przemywa.
    pawlik118 napisał:
    Teoretycznie możliwe, ale... Bardzo mało prawdopodobne ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21788800
    sigwa18
    Poziom 43  
    Pytanie z jakiej mocy te 13kWh jak z 10 kWp to jak najbardziej.
  • #20 21788932
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    pawlik118 napisał:

Dlaczego nie jest możliwe? Jak sąsiad ma inne ustawienia paneli i zawsze w słońcu to jest możliwe przy pełnym słonecznym dniu. Ma po prostu lepszą optymalizację paneli.

Mi wyciągało prawie 10kWh przy 4kWp w zimie ale podnosiłem panele. Z trakerem miałem lepiej bo wystarczyło ok. 3kWp PV było ponad 10kWh prawie codziennie.
  • #21 21788934
    Mobali
    Poziom 43  
    sigwa18 napisał:
    Pytanie z jakiej mocy te 13kWh
    Podobno z takiej samej jak u Autora:
    Lukaszzz90 napisał:
    ...mianowicie u sąsiada z taką samą instalacją 13 kW dziennie, a u mnie w tym samym dniu 3 kW
    Dzienną produkcję na poziomie 13kWh z instalacji 5,5kWp w grudniu (przy obecnych warunkach pogodowych!) należy traktować jako wynik możliwy, ale raczej mało prawdopodobny. Musiały by być spełnione prawie idealne warunki, dostosowane ustawienie kąta, doskonała lokalizacja, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 21789093
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 673
    Zima 8.6kWh z 3.35kWp a latem ponad 22.5kWh. W zimie Słońce przechodzi tak nisko że cień potrafi rzucać wierzchołek góry oddalony o kilka km.
  • #23 21789096
    DiZMar
    Poziom 43  
    Temat chyba autora średnio interesuje, bo od napisania tematu nie zajrzał na forum.
    Profil użytkownika forumowego z informacją o ostatniej wizycie 23 grudnia 2025 o 12:06
  • REKLAMA
  • #24 21789098
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 271
    Do autora tematu.
    Przyczyna nikłej produkcji została już określona bez wątpliwości: cień i brak pochylenia paneli.
    Pytanie tylko, czy opłaca się przerabiać instalacje pv. Jeśli w miesiącach marzec - październik jest w miarę dobrze, nie ruszał bym tego. Sporo wydasz a i tak ilość energii zimą jest niewielka. Nie znam twojej lokalizacji i warunków zimowych, głównie opadów śniegu i ilości słonecznych dni. Przelicz sobie posługując się jakimś kalkulatorem możliwej ilości energii pv w tych miesiącach. Nie bazuj na opowieściach sąsiadów dotyczących najlepszych dni, tylko na danych statystycznych za cały miesiąc. To również jest obarczone błędem, ale pozwala na szybkie określenie przychodów. Porównaj do kosztów przeniesienia, gdyż zwrócić się to może po kilkunastu latach.
    Jeśli jednak zdecydujesz się na przeróbkę, proponuję zostawić to co już jest i dołożyć na dachu nowe panele. Odpada koszt demontażu, a obecne ceny paneli nadal są niskie.

Dodano po 3 [minuty]:

DiZMar napisał:
    Temat chyba autora średnio interesuje

Święta już od weekendu 😉. Daj mu czas do nowego roku.

"Pozdrowienia z Podlasia (nie mylić z woj.podlaskim)"
    No właśnie, ja jestem w woj podlaskim, a z podlasiem nie mam nic wspólnego.
    Wesołych świąt.🎅
    Pozdrawiam z.... mazowsza (nie mylić z woj.mazowieckim) 😉
    Nazwy województw są niejasne, powinno być jak kiedyś, od nazwy miasta wojewódzkiego.
  • #26 21789245
    Mobali
    Poziom 43  
    michal.zd napisał:
    Nazwy województw są niejasne, powinno być jak kiedyś, od nazwy miasta wojewódzkiego.
    A ciekawe co na takie zmiany powiedzą z Sosnowca (dawne województwo Katowickie) ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21789306
    sigwa18
    Poziom 43  
    partyzancik napisał:
    Najlepiej traker tzn konstrukcje która przynajmniej stawaiłaby to bardziej pionowo bez obracania jeśli ma zostać na dotychczasowym budynku

Tyle że taniej dołożyć paneli i przy tej samej produkcji wyjdzie taniej.
  • #28 21789314
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 271
    partyzancik napisał:
    Najlepiej traker ... na dotychczasowym budynku

Tylko po pierwsze: jak to będzie wyglądać? Po partyzancku 😉. Zobacz na obecną konstrukcję, jest bardzo eleganckie rozwiązanie, aż szkoda niszczyć.
    Po drugie: to już sigwa18 powiedział.
    sigwa18 napisał:
    taniej dołożyć paneli
  • #29 21789374
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Było by fajnie zastosować traker ale ograniczeniem jest często waga paneli i powierzchnia. Zwiększając moc zwiększamy konstrukcję trakaera co idzie w dodatkowe koszty podstawy, siłowników i montażu.
    Na zwykły traker średnio ok 3 x4m w lepszym wypadku 4x4m założy zwykle 6 do 8 paneli.

Nie każdy ma często odpowiednie miejsce na traker.

Prostszym rozwianiem jest zrobić sobie traker tylko z kątem paneli gdzie wystarczy tylko proste sterownianie siłownikami nawet na podstawie pozycji słońca i mocy z paneli. Wzrost uzyskanej mocy jest prawie do 20-50% więcej.

W sumie to mało zmieniając tylko kąt w porównaniu do kąt/obrót trakera na którym zysk jest minimum w okolicy 2x i więcej więcej mocy.
  • #30 21789399
    sigwa18
    Poziom 43  
    No nie jest to 2x więcej mocy. Tak się wydaje ale nie jest tak pięknie. Wystarczy sobie symulator odpalić. Realnie jakieś 30-50 %. Gdyby tracker był taki fantastyczny farmy PV wyglądały by inaczej. Trackery miały sens przy drogich panelach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował panele fotowoltaiczne o mocy 5,5 kW na dachu garażu, jednak zimą wydajność systemu jest znacznie niższa niż u sąsiada z instalacją 13 kW, mimo podobnych warunków pogodowych. Instalatorzy tłumaczą problem zacienieniem i słabym punktem w układzie, a panele są połączone szeregowo. Pojawiła się sugestia rozważenia zmiany połączenia na równoległe, aby poprawić wydajność, jednak brak jest pewności co do skuteczności takiego rozwiązania. Alternatywnie rozważane jest przeniesienie paneli na dach domu, gdzie jest lepsze nasłonecznienie, choć ograniczona powierzchnia dachu (kopertowy dach od południa) pozwala na montaż maksymalnie siedmiu paneli, podczas gdy na garażu jest ich 12. Problem dotyczy niskiej produkcji energii zimą, możliwych strat związanych z zacienieniem i konfiguracją połączeń paneli. Brak satysfakcjonującego wsparcia ze strony instalatorów skłania do poszukiwania innych rozwiązań technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA