Witam wszystkich. Proszę o pomoc. Rok temu założono mi panele fotowoltaiczne 5,5 kW na garażu, zdjęcie poniżej. Problem polega na tym, że gdy jest zima, panele ładują w bardzo małym stopniu, mianowicie u sąsiada z taką samą instalacją 13 kW dziennie, a u mnie w tym samym dniu 3 kW. Instalatorzy tłumaczą się, że jest słaby punkt, zacienienie, domy przecieniają itp. itd. Kiedy instalowali panele rok temu, mówili, że będzie śmigać jak na domu. Połączenie mam szeregowe i zastanawiam się, czy dałoby coś podłączenie równoległe? Nie wiem, co teraz zrobić z tym faktem, ponieważ zainwestowałem niemałe pieniądze, a działa to tak, jakby miało ładować baterię w pilocie. Czy jedyną opcją jest przeniesienie tego wszystkiego na dom, gdzie słońce jest mocne? Niestety na dachu od południa mam kopertowy dach i wejdzie maksymalnie siedem paneli, dlatego są zainstalowane na garażu. Na garażu jest 12 paneli. Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi, może wam uda wymyślić się coś fajnego, mądrego, ponieważ instalatorzy olewają temat i twierdzą, że tak musi być
Dodano po 1 [minuty]:
Dodano po 1 [minuty]: