logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C-360 gaśnie po wejściu na wysokie obroty, brak dymu z tłumika – zapowietrzenie?

MlodyWhite 23 Gru 2025 19:32 318 11
REKLAMA
  • #1 21788690
    MlodyWhite
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, odpalałem dziś c360 i wszedł mi na duże obroty, ale zgasł. Później przy drugim razie znów wszedł na obroty, a potem zgasł, a za trzecim razem ani dymka z tłumika - co to oznacza? Zapowietrzył się? Boję się odpalać, bo nie wiem, czy się chciał rozbiegać, czy co, a mu paliwa brakło, czy jak? Ktoś coś doradzi? Bo aż mi się ciepło zrobiło.
    Ostatnio jak jeździłem, to ciężko mi go było zgasić z wolnych obrotów, chociaż wajcha była już na końcu wysunięta, ale się jakoś udało.
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 21788743
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 442
    MlodyWhite napisał:
    Ostatnio jak jeździłem to ciężko mi go było zgasić z wolnych obrotów

Trzeba dokonać pomiaru ciśnienia sprężania, połączonego z próbą olejowa.
    Trzeba dokonać oceny jakości rozpylenia paliwa i równomierności dawkowania
    Trzeba dokonać pomiaru ciśnienia paliwa.
    To podstawowe dane, aby cokolwiek wnioskować na temat silnika.

Moderowany przez gulson:

Raportowano. 3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #3 21788755
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Najpierw sprawdź, czy paliwo swobodnie leci z baku, pełnym przekrojem wężyka.
    Potem czy pompując pompką ręczną paliwo idzie przelewem do baku, ale z wyczuwalnym oporem (to słychać). Pompuj jakbyś odpowietrzał.
    Sprawdź cały układ dźwigni 'dodawania gazu' od pedału i ręcznego, łącznie z mocowaniem dźwigni 'gazu' na wałku pompy wtryskowej. Czy układ jest sztywny, nigdzie nie haczy itp.
  • REKLAMA
  • #4 21788878
    MlodyWhite
    Poziom 6  
    Będę sprawdzać, ale niepokoi mnie właśnie to, że wszedł na wysokie obroty i od razu zgasła, tak jak pisałem wcześniej, jak jeździłem nią ostatnio i chciałem ją zgasić, to dźwignia od gazu przesunięta na maxa na gaszenie, a ona jeszcze chodziła na wolnych obrotach, ale w końcu zgasła z opóźnieniem.
    I mam takie myśli, czy czasami nie zacięła się listwa od gazu, ale nie wiem, czy to z dnia na dzień tak potrafi paść?
    Boję się tego, że go odpowietrzę, zapalę, a c360 wejdzie na maksymalne obroty, a tego nie chcę... dziwny przypadek...
    Pompa wtryskowa ma na sobie jeszcze plomby.
  • #5 21788895
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Olej w pompie wtryskowej jest?
    Listwę sprawdzisz, czy lekko chodzi, jak zdemontujesz boczną pokrywkę (trzeba zerwać plombę). Tylko dlaczego gaśnie, jeśli listwa byłaby zacięta w pozycji na maxa?
  • #6 21789267
    MlodyWhite
    Poziom 6  
    >>21788895

Ja ten ciągnik mam około 2 tyg., kupiłem go od starszego rolnika, który miał od nowości.
    Teraz zimno, sezon zakończony, mrozy w górach, okolice Zakopanego - to nie ma nawet kiedy iść by porobić serwisy. Tyle co go przepalałem co jakiś czas i jeździłem, no i wczoraj taki numer się stał przy odpalaniu.
    Albo paliwo przymarzło i dlatego się przypowietrzył, albo filtry będą zawalone.
    Tylko mnie to zastanawia, że jak odpalił, to jak mu chciałem zmniejszyć obroty, to od razu sama zgasła i dlatego się wystraszyłem, czy się silnik rozbiega, bo nie reaguje na gaz, czy jak.
  • #7 21789297
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Może paliwo w baku letnie i stąd teraz kłopoty? Filtry to wymień profilaktycznie, kto wie kiedy były zmieniane, i zobaczysz co w nich jest. Jak w układzie jest wytrącona parafina, to bez ogrzania będzie trudno coś z tym zrobić. Są do kupienia depresatory do paliwa, ale to trzeba dodać przed wytrąceniem parafiny, a najlepiej mieć w baku paliwo zimowe.

PS Spuść paliwa w słoik i zostaw na mrozie, będziesz wiedział czego się spodziewać w układzie paliwowym.
  • REKLAMA
  • #8 21789429
    MlodyWhite
    Poziom 6  
    >>21789297
    No to jedynie w sobotę, najwyżej przelecę cały układ paliwowy opalarką. Później nowe filtry/przewody gumowe/odstojnik i oby tylko listwa nie była zastała, ale skoro wszystko było dobrze, to chyba nie powinno się nic dziać przy odpalaniu.
    Bo wiadomo, skoro odpalasz, to musisz dać gaz na full, a potem ujmujesz.
    Jeszcze może zmienię zawór zwrotny, żeby mieć pewność, że się paliwo nie cofa.
    PS: a olej to spuścić z zimnej pompy i wlać nowy, czy jednak po odpaleniu?
  • #9 21789432
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Wszystko wskazuje na to że ci się regulator w pompie rozleciał.
  • #10 21789812
    posi557161
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Ja miałem taki przypadek, że na wysokich obrotach mi gasł się. Okazało, że pompka zasilająca paliwo była już słaba i na wolnych obrotach starczało paliwa, ale na wysokich obrotach już za mało paliwa podawała i gasł. Zobacz na wysokich obrotach, czy w zbiorniku przelewem paliwo leci. Jak nie leci, to albo filtry zabrudzone, albo odstojnik. A jak to? Wszystko sprawdziłeś i nadal nie leci, to pompka zasilająca do wymiany.
  • REKLAMA
  • #11 21789854
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    Adam Walko napisał:
    Trzeba dokonać pomiaru ciśnienia sprężania, połączonego z próbą olejowa.

A to niby po co sprawdzać? Silnik nie ma problemu z odpaleniem. A wręcz odwrotnie.
  • #12 21790135
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Dlatego że człowiek się totalnie nie zna, ale ma nieodpartą chęć zaistnienia na forum. I to nie tylko w tym temacie.
    Ty wyszczególniłeś tylko jedną rzecz, a tak naprawdę wszystkie rzeczy które napisał swoim poście można do śmietnika wyrzucać, bo nijak się mają do tego objawów opisanych przez autora.
    Tu jak pisałem rozpada mu się regulator albo jest zatarty. Dlatego już dość wyżej pisał jeden z użytkowników i słusznie żeby sprawdził czy ma olej w pompie.

Podsumowanie tematu

✨ Traktor Ursus C-360 podczas rozruchu wchodzi na wysokie obroty, po czym gaśnie, a przy kolejnych próbach nie pojawia się dym z tłumika. Objawy sugerują możliwe zapowietrzenie układu paliwowego lub brak paliwa. Dodatkowo wcześniej występowały trudności z wyłączeniem silnika na wolnych obrotach mimo maksymalnego wysunięcia wajchy. Problem może wynikać z nieszczelności lub zatkania przewodów paliwowych, uszkodzenia pompy paliwowej lub niewłaściwej regulacji gaźnika. Zaleca się sprawdzenie układu paliwowego pod kątem zapowietrzenia, drożności filtrów i poprawności działania pompy oraz gaźnika, aby wykluczyć brak dostarczania paliwa do silnika.
REKLAMA