logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty efekt dyskotekowy bez użycia stroboskopu?

Kowalski17 23 Gru 2005 14:34 3911 9
REKLAMA
  • #1 2109316
    Kowalski17
    Poziom 10  
    Jak zbudować bardzo prosty efekt dyskotekowy???nie stroboskop!!!:?::?::?:Pozdr...
  • REKLAMA
  • #2 2109399
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Wystarczy poszukać na forum !!. Na bank coś znajdziesz.
  • #3 2110553
    kermittt
    Poziom 12  
    Ale czy da sie np z rzeczy znalezionych w domu stworzyc cos dzieki czemu zwykle zarowki wkrecone w lampki nawet biurkowe migaly by (nie w rytm muzyki)?
  • REKLAMA
  • #4 2110641
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Z rzeczy elektronicznych znalezionych w domu dodaj. :)
    Do migania wystarczy zaledwie garstka elementów elektronicznych, i już można się cieszyć z uzyskanego efektu.

Na przykład te efekty świetlne:
    http://www.arczer.neostrada.pl/rr016.htm

Albo jeszcze prostszy Migacz LED :
    http://www.arczer.neostrada.pl/rr017.htm

Generator błysków :
    http://www.arczer.neostrada.pl/rr019.htm

Migacz elektroniczny :
    http://www.arczer.neostrada.pl/rr024.htm

Te i wiele innych pomysłów znajdziecie na :
    http://www.arczer.neostrada.pl/rozne.htm
  • #5 2110742
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    jesli chcesz jak najprościej to podłącz zapłonnik (starter) od świetlówek, oczywiście włączyc w szereg z zarówka :)

Pozdrawiam!
    filip
  • #6 2110751
    kermittt
    Poziom 12  
    Czyli chodzi o ten walec z dwona drucikami czy czyms (jestem zielony z elektroniki:))? Mam go wlaczyc w ktors z przewodow idacych do lampki?? Bo wlasnie o cos takiego by mi chodzilo zeby bylo bardzo prosto i wmiare skutecznie

ps. ja jestem stopa z mlodzieszyna wiec niedaleko siebie mieszkamy :D
  • REKLAMA
  • #7 2111181
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Tak, zapłonnik to takie okrągłe z dwoma drucikami, stosuje sie zawsze w oprawach jażeniowych, załączam schemat jak to masz podłączyć aby działało.

P.S
    Czy nie pracowałes kiedys w Distri Pack w Teresinie?

Pozdrawiam!
    Filip
    Załączniki:
    • Jak zbudować prosty efekt dyskotekowy bez użycia stroboskopu? bez tytułu.GIF (1.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2112110
    kermittt
    Poziom 12  
    Zrobiłem wedłóg tego schematu i wszystko działa jak nalezy :D O to wlasnie mi chodzilo zeby bylo prosto i wmiare skutecznie:!: Mam tylko jeszcze pare pytan:
    1. Czy starter moze nagrzać się jeśli będzie długo działał?
    2. Czy jesli bedzie chodził powiedzmy około godziny to może migać szybciej lub wolniej?
    3. Czy na szybkość błysków ma wpływ moc podłączonej żarówki? (chodzi mi o to zeby starter ustawić przed rozgałęziaczem do którego będą podłączone lampki)
    4. Na starterze mam napisane że od 4 do 80W wiec łączna moc żarówek nie może być większa?

ps. jeszcze ucze się w gimnazjum wiec to nie ja stopa.

Dzięki wielkie za pomoc:!::!::!:
  • #9 2112516
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Aby starter pracował lepiej należy podłączyć do jego zacisków kondensator 47nF 275VAC, można też podłączyć kondensatory o większych pojemnościach.:D

Ad 1 Starter jest lampą wyładowczą, dlatego normalne jest że się grzeje
    Ad 2 Jeżeli po długim czasie starter mocno się nagrzeje to będzie migać coraz szybciej
    Ad 3 Moc żarówek nie wpływa na czestotliwość błysków
    Ad 4 Moc napisana na starterze to moc zapalanych świetlówek, do startera 80W można podłączyć żarówki o łącznej mocy 100W, podłączenie żarówek o większej mocy spowoduje szybsze zużycie się startera.:|
  • #10 2112524
    kermittt
    Poziom 12  
    A co mam rozumiec przec to ze bedzie lepiej pracowal?? Bedzie szybciej migac?
    ps. jestem naprawde zielony w tych sprawach wiec przepraszam ze takie glupie pytania:/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego efektu dyskotekowego bez użycia stroboskopu, wykorzystującego elementy elektroniczne dostępne w domu. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie zapłonnika (startera) od świetlówek podłączonego szeregowo z żarówką, co powoduje miganie światła. Zapłonnik to okrągły element z dwoma drucikami, stosowany w oprawach jarzeniowych. Do poprawy pracy startera zaleca się podłączenie kondensatora 47nF 275VAC lub o większej pojemności. Starter podczas pracy się nagrzewa, a jego temperatura wpływa na częstotliwość migania – im cieplejszy, tym szybciej miga. Moc żarówek nie wpływa na szybkość błysków, jednak łączna moc żarówek powinna mieścić się w zakresie mocy określonej na starterze (np. 4-80W), aby uniknąć szybszego zużycia startera. W dyskusji podano również linki do prostych schematów migaczy LED i generatorów błysków, które można wykonać z podstawowych elementów elektronicznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA