logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawianie klucza dynamometrycznego MAR-POL 28-210 N.m – jak odczytywać skale?

daniel1234568888 30 Gru 2025 14:08 681 11
REKLAMA
  • #1 21793729
    daniel1234568888
    Poziom 2  
    Witam. Kupiłem klucz dynamometryczny w zakresie 28-210 N·m i mam problem z jego ustawieniem. Mam dwie skale, jedna pionowa, na której są wartości 28, 42, 56, 70, 84, 98, 112, 126, 140, 154, 168, 182, 196, 210 - czyli co 14 N·m, a druga skala jest na obrotowej rękojeści i są na niej wartości 0, 2, 4, 6, 8, 0, 2, 4, 6, 8. Gdy ustawię np. wartość 28 N·m to na obrotowej skali jest cyfra 0, ale gdy na obrotowej skali przekręcę o 10 kresek to wartość wskazuje na 42 N·m, czyli o 14 więcej, choć przekręciłem 10 kresek.
    Widok skali klucza dynamometrycznego MAR-POL z podziałką w Nm i obrotową rękojeścią Skala klucza dynamometrycznego MAR-POL z podziałką od 28 do 210 N·m oraz pokrętłem regulacyjnym
    Jeżeli chcę ustawić np. wartość 33 to jaką wartość mam ustawić na tej obrotowej skali?
    AI: Jaka jest marka i model Twojego klucza dynamometrycznego?
    MAR-POL
  • REKLAMA
  • #3 21793751
    daniel1234568888
    Poziom 2  
    No a jeśli chcę ustawić na 38 N·m to ile powinienem ustawić? 28 N·m na pionowej skali, a na obrotowej ile? Bo jak ustawię 28 N·m na pionowej i na obrotowej przekręcę o 10 kresek, to mi wskakuje wartość 42 N·m. Trochę dziwne, bo wychodzi wartość 1,4 N·m na jedną kreskę.
  • REKLAMA
  • #4 21794098
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2575
    Rzeczywiście. Ten klucz dynamometryczny jest wadliwie wykonany i proponowałbym zwrócić go do sprzedawcy.
    Na pokrętle powinna być skala 2×7, czyli cyferki od 0 do 6, dwa razy po obwodzie.
    We fabryce dali pokrętło ze skalą 10, ktoś się pomylił i nawet nikt nie zauważył że jest niewłaściwe.
  • REKLAMA
  • #5 21794166
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1083
    daniel1234568888 napisał:
    Jeżeli chcę ustawić np. wartość 33 to jaką wartość mam ustawić na tej obrotowej skali?

Czyli 1 obrót, to 20 kresek na rączce obrotowej.
    1/2 obrotu zwiększa zakres o 14Nm (np. od 28 do 42).
    14Nm/10kresek = 1,4Nm/kreskę.
    33-28=5
    5/1,4=3,57 kreski na rączce
    Należy przekręcić rączkę o 3,57 kreski, aby zwiększyć zakres z 28Nm na 33Nm.

Zbliżenie na pokrętło klucza dynamometrycznego z naniesionymi podziałkami i liczbami.
  • #6 21794228
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2983
    Chciałem zauważyć, że to są klucze uniwersalne i z drugiej strony powinna być skala w ft-lbs czyli w funtach na stopę.
    Dowcip polega na tym, że 28 Nm to 20 ft-lbs, 42 Nm to 30 ft-lbs itp. I wtedy się zaczyna zgadzać.

Dla niedowiarków
    https://www.omnicalculator.com/conversion/nm-to-ft-lb

Pomimo, że UK jest niby metryczna to wiele wartości jest wciąż podawanych w imperialach.
    Ja już ciśnienie w oponach mierze tylko w PSI
  • REKLAMA
  • #7 21794471
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    >>21794228 Zauważ że na korpusie przy tej skali jest napis „NEWTONMETERS”.
    Ja mam zestaw kluczy dynamometrycznych innej firmy. Mają drugą skalę w ft-lb, ale nie ma nad nią napisu „TORQUES”. Skala ft-lb ma wartości po przecinku, ale np. co 3 ft-lb. Skala Nm ma wartości co 4 Nm, a pokrętło ma podziałkę 2×2 Nm. Nie da się więc ustawić wartości zadanej w ft-lb, chyba że po wcześniejszym przeliczeniu na Nm.

U nas ciśnienie mierzy się w kPa lub MPa. W barach to się pije, albo się do nich chodzi. Z PRLu została jednostka kG/cm² którą trzeba przeliczać do kPa lub MPa bo jest blisko 2% różnica. Jeszcze Japonia i Korea podają w serwisówkach kg/cm² i kg-m które trzeba przeliczać na nasze. Jak mam napompować oponę, która ma podane dopuszczalne ciśnienie w psi, kiedy mam manometr w MPa?
  • #8 21794482
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    Jakość wykonania i co za tym idzie dokładność skali w takim kluczu jest delikatnie mówiąc taka sobie, zresztą śrubie ±2 Nm nie zrobią większej różnicy, a te newralgiczne i tak trzeba zazwyczaj dociągnąć kątowo po wstępnym dokręceniu dynamometrem.
  • #9 21794825
    sanfran
    BANANvanDYK napisał:
    Zauważ że na korpusie przy tej skali jest napis „NEWTONMETERS”.

A czy ja napisałem coś innego?
    Może nie byłem dobrze zrozumiany, więc napiszę to nieco innymi słowami:
    Był sobie sprawdzony produkt na rynek amerykański, opanowana technologia sprężyn czy cokolwiek tam siedzi:

Czarny klucz dynamometryczny z podziałką na rękojeści

Potrzeba było wypuścić coś na rynek posługujący się skalą metryczną. Po diabła przekonstruowywać produkt skoro technologia jest opanowana. Wystarczy jako tako przeliczyć wartości, dać nową sztancę do ich wybijania i tyle.
    I wilk jest zbity i owca będzie ryczała.

Dodano po 5 [minuty]:

BANANvanDYK napisał:
    Jak mam napompować oponę, która ma podane dopuszczalne ciśnienie w psi, kiedy mam manometr w MPa?

Nie żeby coś, ale otwieram allegro, wpisuję hasło manometr samochodowy i co mi się wyświetla?
    Manometr VERGO do opon samochodowych, analogowy, podwójna skala PSI i BAR

Już nie mówię o manometrach cyfrowych, bo tam za naciśnięciem guziczka zmienia się skala na wyświetlaczu.

A co kluczy dynamometrycznych. Już dawno porzuciłem klucze mechaniczne na rzecz kluczy elektronicznych, o wiele bardziej dokładniejszych.
  • #10 21796263
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Spójrz jeszcze raz na zdjęcie które przesłałeś. Od góry jest skala FOOT-POUND, a nad nim napis TORQUES. Od dołu jest skala NEWTONMETERS bez napisu nad nim. To oznacza, że podstawową skalą tego klucza jest ft-lb.
    Na kluczu autora tematu skalą podstawową jest Nm, a pokrętło jest niewłaściwe (od skali ft-lb). Dlatego uważam, że ten klucz ma wadę produkcyjną.

Ostatnio była dyskusja nt. szczelinomierzy które okazały się być w skali calowej.
    Też mam taki szczelinomierz (wersja o większej ilości listków) który jest wyskalowany w calach i milimetrach. Pierwsza regulacja zaworów i coś mi nie pasuje... Różnica w oznaczeniu bardzo subtelna. W USA rozmiar calowy zaczyna się od kropki np. .005, natomiast rozmiar metryczny zawsze od zera np. 0.13, co prawda .005 in to dokładnie 0.127 mm ale przy regulacji zaworów 3 µm nie robią takiej dużej różnicy gdy jest zawsze przewidziany pewien zakres tolerancji.

Co do manometru, powiedzmy że mam ciśnieniomierz z PRLu. Nie znajdziesz takiego ze skalą w psi, ani takiego z podwójną skalą. Druga sprawa, ja potrzebuję dokładnego pomiaru w zakresie 0.1–0.2 MPa, z dokładnością do 10 kPa. Ktoś mi uszkodził manometr w pompce i kupiłem takie cudo za 20 zł, w którym po jednym użyciu się przestawiła wskazówka względem ośki. Manometr do tej pompki pompki dostępny tylko z firmy WIKA w cenie 150 zł, bo ma nietypowy zakres 0.4 MPa i przyłącze metryczne.
  • #11 21796479
    sanfran
    BANANvanDYK napisał:
    Spójrz jeszcze raz na zdjęcie które przesłałeś. Od góry jest skala FOOT-POUND, a nad nim napis TORQUES. Od dołu jest skala NEWTONMETERS bez napisu nad nim. To oznacza, że podstawową skalą tego klucza jest ft-lb.
    Na kluczu autora tematu skalą podstawową jest Nm, a pokrętło jest niewłaściwe (od skali ft-lb). Dlatego uważam, że ten klucz ma wadę produkcyjną.

No przecież o tym cały czas wspominam, że klucz jest zaprojektowany na rynek amerykański i NIEUDOLNIE dostosowany do wartości metrycznych.

BANANvanDYK napisał:
    Co do manometru, powiedzmy że mam ciśnieniomierz z PRLu.

Zawsze możesz zadać pytanie na elektrodzie z prośbą o przeliczenie, bo Google jest chyba za głupie aby ci podać prawdziwą odpowiedz.
    To był sarkazm, ale pytanie się o przeliczanie wartości w dobie powszechnego dostępu do usług cyfrowych to szukanie dziury w całym. I to tak na chama. Bo jeśli nawet jakimś cudem siądą baterie we wszystkim to ołówek i kawałek papieru pomogą przeliczyć. I nie, nie pisz, że nie wiesz, że funt to niecałe pół kilo, a cal to 25mm.
  • #12 21796634
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    BANANvanDYK napisał:
    ja potrzebuję dokładnego pomiaru w zakresie 0.1–0.2 MPa, z dokładnością do 10 kPa.

Skądś znam temat, bo w motocyklu, trialu pompuję koła: przód 0,4bar tył 0,3 bar ;)
    Zobacz taki manometr elektroniczny, dokładność 0,02bar, przełączane skale bar/psi/kg/cm2/MPa, raptem pół stówki link

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z ustawianiem klucza dynamometrycznego MAR-POL o zakresie 28-210 N·m, który posiada dwie skale: pionową (co 14 N·m) oraz obrotową na rękojeści z wartościami 0-8 powtarzanymi dwukrotnie. Użytkownik pyta, jak precyzyjnie ustawić wartości pośrednie, np. 33 N·m lub 38 N·m. Wyjaśniono, że jedna kreska na obrotowej skali odpowiada około 1,4 N·m, więc dla 33 N·m należy ustawić pionową skalę na 28 N·m i pokrętło na około 3,5 kreski. Jednak zauważono, że pokrętło jest wadliwie wykonane, gdyż powinno mieć skalę 2×7 (0-6 dwukrotnie), a nie 10 kresek, co wskazuje na błąd produkcyjny. Dodatkowo podkreślono, że klucz jest prawdopodobnie zaprojektowany na rynek amerykański z podstawową skalą ft-lb, a metryczna skala Nm jest tylko przeliczeniem, co komplikuje odczyt. Wskazano, że dokładność takiego klucza jest ograniczona, a w praktyce często stosuje się dociąganie kątowe po wstępnym dokręceniu dynamometrem. W dyskusji pojawiły się także uwagi o różnicach jednostek pomiarowych (Nm, ft-lb, psi, bar, kPa) oraz rekomendacje dotyczące stosowania kluczy elektronicznych dla większej precyzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA