logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa paneli PV po uszkodzeniu szkła, wybór falownika offgrid 50kW, magazyn 960V

Piotrek8505 23 Sty 2026 09:23 1659 44
Najlepsze odpowiedzi

Jak sensownie zbudować off-grid PV dla domu: czy naprawiać potłuczone panele, jaki falownik i napięcie magazynu wybrać oraz czy 50 kW / 960 V ma sens?

Nie opłaca się naprawiać potłuczonych paneli ani zaczynać od 50 kW/960 V; przy takiej skali lepiej kupić nowe moduły i dobrać moc do realnego zużycia, bo stary panel 200 W szkoda miejsca, a wysokie napięcia kV są drogie i niebezpieczne [#21817031][#21853993][#21854786] W praktyce padła rada, by zacząć od około 6–10 kW i falownika 48 V albo gotowego hybrydowego HV, zamiast celować w ekstremalne napięcia, bo przy 48 V prądy są jeszcze rozsądne, a przy 1 kV rosną koszty aparatury i ryzyko łuku [#21817018][#21817031][#21853078] Do magazynu sensowniejsze są gotowe rozwiązania LiFePO4; przykład SOFAR HYD15KTL obsługuje baterię 200–750 V i 25 A, a wersja HYD-50K-T1 istnieje, ale sam zestaw falownik+magazyn był podany na ok. 84 714,63 zł netto [#21853078][#21854786] Jeśli jesteś pod siecią, bardziej opłaca się hybryda i wykorzystanie nadwyżek niż budowanie pełnej autonomii, bo zimą nawet 50 kWp nie da tyle co latem, a zwrot z takiej inwestycji może się nigdy nie pojawić [#21817031][#21828954] Najrozsądniej zacząć od kilku paneli, przetwornicy/inwertera i np. grzania wody, żeby poznać lokalne warunki i realne zużycie, a dopiero potem rozbudowywać system [#21820853][#21854786]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21852148
    Dobromir pomysłowy
    Poziom 25  
    Ocena: 147
    Piotrek8505 napisał:
    Przeczytałem cały dział
    I zrozumiałeś 1%? Dalej czytam to, co napisałeś i... Błagam. Jak zakładacie nowy temat, to precyzyjnie, krok po kroku, co macie i co chcecie, na samym początku. Szczególnie jak wiedza zerowa. Na elektrodzie wyjątkowo są pomocni ludzie. Szanujmy czas!

Dodano po 37 [minuty]:

Piotrek8505 napisał:
    Przeczytałem cały dział
    I zrozumiałeś 1%? Dalej czytam to, co napisałeś i... Błagam. Jak zakładacie nowy temat, to precyzyjnie, krok po kroku, co macie i co chcecie, na samym początku. Szczególnie jak wiedza zerowa. Na elektrodzie wyjątkowo są pomocni ludzie. Szanujmy czas!
    Przeczytałem cały temat i... Pełen podziw dla odpowiadających. Tym bardziej że autor ma ewidentnie problem z głową, to tak delikatnie.
  • #32 21852887
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam serdecznie państwa szanuję was tylko nie mogę zrozumieć falowniki czemu tylko 48V mają pod akumulatory? Bo ja szukam pod 960V jako maksymalnie 990V naładowany stan... To napiecie tak samo będzie złożone z paneli słonecznych tam bardziej pod 1000V... A pod akumulatory jako ładowarki pod te napiecie. Ciężko mi będzie się dogadać z tym. Ale to jest kosztem ekonomi energy oszczędności klasy zużycia energii AAAAA+++++++nikt tyle nie ma... Bo jak policzysz obciążenie maksymalnie to pobór z akumulatora lub nawet z paneli słonecznych będzie przy 10kW z tego 960V akumulatornia wynosi około 12,5A to jest super cudowny wynik prądu poboru z akumulatora. Wtedy około dwa tygodnie wytrzyma bez słońca śnieżyca ulewa. 20kW wynosi już 25A średnio mi to pasuje... Brzydko wygląda. Ledwo tydzień albo kilka dni wytrzyma... 40kW 50A już jest gorzej brzydko ledwo kilka dni jeden dzień pewny... 80kW 100A to już jest szczyt głupoty bez sensu strzał w kolano... Chyba że przez kilka godzin tylko... A to na czas nocy zasilania tylko... W dzień pasuje doładować rozładowany magazyn energii akumulatornia z paneli lub z sieci podładować... Moc jest piękna ale kosztem paneli i magazyn energii akumulatornii... No i wysokiego napięcia groźnego w razie przebicia czy łuków pioruna... Zejdac pod 480V odbywa się kosztem prądu razy dwa... Za to jest bezpieczniej z łukiem elektrycznym... Liczymy...
    10kW 25A
    20kW 50A
    40kW 100A
    80kW 200A
    Nie dobrze mi się robi tracę na ekonomii wydatku energii elektrycznej z akumulatora oraz za duże prądy z paneli brać... Jeszcze Zejdac do 240V to wygląda tak....
    10kW 50A
    20kW 100A
    40kW 200A
    80kW 400A...! Szook!! To panele leżą i kwiczą jęczą pod obciążeniem...! A magazyn energii skracając czas zasilania działania.
    Jednak zostaje od 480V wzwyż... Ciężko mi jest dopasować falowniki z panelem... Bo z paneli biorę połowę mocy oszczędzając panele...
    Stąd te wasze 48V pod te moce podstawiając
    10kW 250A
    20kW 500A
    40kW 1000A
    80kW 2000A!!!!!!!!!!!!!!!!!! Działa jak przetwornica samochodowa...
    Stąd zamiłowanie na wysokie napięcie oraz dużej mocy dla agd w domu...
    Dziękuję pozdrawiam serdecznie
  • #33 21852896
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    Piotrek8505 napisał:
    to jest kosztem ekonomi energy oszczędności klasy zużycia energii AAAAA+++++++nikt tyle nie ma

Polska być trudny język, ale przecież są auto-korektory. Coraz bardziej wygląda to na trola, albo pisane po pijaku dla jaj.
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #34 21852906
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    Nie potrafiłem się wysłowić w pośpiechu w tym zdaniu. Czepiasz się łapiesz za słówka...

Proszę więc pisać powoli, ale w sposób zrozumiały dla innych.

• #35 21852944
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Piotrek8505 napisał:

Stąd te wasze 48V pod te moce podstawiając
    10kW 250A
    20kW 500A
    40kW 1000A
    80kW 2000A!!!!!!!!!!!!!!!!!! Działa jak przetwornica samochodowa...
    Stąd zamiłowanie na wysokie napięcie oraz dużej mocy dla agd w domu...
    Dziękuję pozdrawiam serdecznie

Ja tak sobie myślę że potrzebujesz linii 15kV do domu - wtedy przejdziesz na wysokonapięciową instalację w domu - a "dużej mocy agd" zyska na wigorze ;)

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

W energo-elektronice już występuje kompromis między prądem i napięciem - i dla mocy "domowych" niskie napięcia baterii są tańsze - to realna ekonomia - a ty wymyślasz "inną ekonomię" - wysokonapięciowa elektronika jest statystycznie 10-100x droższa - i to co chcesz osiągnąć będzie 10x droższe niż przyczepa pełna 48-woltowych akumulatorów.
    W dużej energo-elektronice pewnie są takie magazyny jakich oczekujesz ale czy będziesz miał do nich dostęp i czy cię będzie na to stać?
    Głupie pytanie - po co ci 80kW - jak przeciętne zasilanie domu w Polsce to 15kW?
    Czyżby te 15kW było za mało, że trzeba 80kW? Dlaczego nikt o tym nie wie?
  • #36 21852998
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    @Piotrek8505 Naprawdę chcesz mieć coś takiego w domu?
    Czy zdajesz sobie sprawę z zagrożeniami związanymi z łukiem elektrycznym jaki powstaje przy takim napiciu?
    Producenci to wiedzą, dlatego w to się nie pchają.

• #37 21853078
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 274
    Chwila moment,
    Piotrek8505 napisał:
    falowniki czemu tylko 48V mają pod akumulatory?

to nie prawda. Jest dużo falowników na napięcia dziesięciokrotnie wyższe, ot najtanszy chyba będzie którys z Sofarów.
    Ale nie na napięcia zbliżone do kV. To już przesada z kilku powodów, o cenie takiego ustrojstwa nie wspominając.
    kmarkot napisał:
    Producenci to wiedzą, dlatego w to się nie pchają.

Chris_W napisał:
    Ja tak sobie myślę że potrzebujesz linii 15kV do domu

Na to wygląda, skoro potrzebujesz 80kW to raczej nie na NN ;)
    Piotrek8505 napisał:
    10kW 25A

to akurat jest całkiem przyjemny prąd dla akumulatorów, lampy w aucie ciągną podobny.

Jeszcze raz, co ty chcesz zasilać?
    Jeśli mało z jednego falownika to daj dwa. Ale nadal nie widzę potrzeby

Dodano po 3 [minuty]:

o proszę: SOFAR HYD15KTL hybrydowy trójfazowy
    producent podaje co poniżej wklejam:
    Parametry baterii:
    Typ baterii - Litowo -jonowa
    Zakres napięcia baterii - 200V-750V
    Nominalny prąd ładowania/rozładowania - 25A
    Strategia ładowania - według BMS
    Nominalna moc ładowania/rozładowania - 15000W
    Maksymalna moc ładowania/rozładowania - 18750W<10min / 22500W<1min
  • #38 21853430
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    michal.zd napisał:

I tu chyba tkwi cały problem, że Autor NIE WIE co chce zasilać, jaka jest mu potrzebna moc instalacji i ile będzie zużywał energii :-). Naczytał się frazesów, napatrzył na YT i pogubił całkowicie...
  • #39 21853993
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 681
    Piotrek8505 napisał:
    Witam serdecznie państwa...Mam panele fotowoltaiczne jeden mam po wypadku wyleciało z dachu. Dostałem od znajomego Ale działa i ampery ma. Jedynie to szkło w mak poszło i jak go naprawić odzyskać bo trzymam go w suchym miejscu przed degradacja atmosteryczna... A drugi panel przy rozładunku stukał w podłogę beton i w mak poszedł

Skoro taka naprawa pokonała autora tematu to jak ma poradzić sobie z skrajnie niebezpieczną instalacją DC 1kV?
  • #40 21854671
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    dzidek1968 napisał:
    michal.zd napisał:

I tu chyba tkwi cały problem, że Autor NIE WIE co chce zasilać, jaka jest mu potrzebna moc instalacji i ile będzie zużywał energii :-). Naczytał się frazesów, napatrzył na YT i pogubił całkowicie...

Witam wiem czego oczekuję od agregatu prądotwórczego i od falownika akumulatornia oraz że słońca z paneli czy z wiatru. Podane moce są do orientacji na ile czasu zasili dom wieczorem albo za dnia czyli całą dobę. Wiedząc że klimat fikusny na tydzień bez słońca...
    Stąd moje wymagania aby jakoś tako odciąć się od sieci... 5kW to jest bardzo minimum bo pralka i czajnik wody już brakuje mocy dla domu. Trzeba myśleć i pamiętać o mocach podłączając włączając kolejne inne sprzęty w międzyczasie... Dlatego też wolę 10kW ale to też jest za mało na zimę dobrzewac się farelka... 20kW już jakoś by mnie ratowała... 30kW będzie w sam raz a 40kW jest idealnie super. No bo te 50kW by mnie bardzo cieszyło. Ale zaś nie podoba mi się z akumulatora pobór prądu ampery..... 15kW było by do sprawdzenia przetestowania.

Dodano po 20 [minuty]:

15kW to wynika z tego że sprzęty podłączamy cyklicznie naraz nie patrząc na to co jest podłączony pod falownik i reszta domu zasilanie. Żeby nie czekać na kolejny sprzęt zaplanowane do naładowania podłączenia do pracy.do użycia elektronarzędziem, wszystko jednocześnie włączone, a nie pieprzyc się z czasem będąc w kolejce pod prąd...
  • #41 21854702
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1047
    Piotrek8505 napisał:

15kW to wynika z tego że sprzęty podłączamy cyklicznie naraz nie patrząc na to co jest podłączony pod falownik i reszta domu zasilanie. Żeby nie czekać na kolejny sprzęt zaplanowane do naładowania podłączenia do pracy.do użycia elektronarzędziem, wszystko jednocześnie włączone, a nie pieprzyc się z czasem będąc w kolejce pod prąd...

Masz już plan, od czego zacząć?
    Czy sobie akademicko gawędzimy?
    Jeśli tak, to ja myślę, że 50 kW może być mało, bo zaraz będą samochody elektryczne i pompy ciepła, ze dwa samochody i pompa pracujące w nocy - to ja myślę, że potrzebujesz jakieś 75 kW - przy okazji czajnik włączysz, pralkę, suszarkę i zmywarkę, no i bojler cały czas zasilony... 50 kW to może ciut zabraknąć, jak wszystko włączysz, no wiesz, jak to mówią, nie zaszkodzi, a może pomóc ;)
  • #42 21854786
    michal.zd
    Poziom 31  
    Piotrek8505 napisał:
    Dlatego też wolę 10kW ale to też jest za mało na zimę dobrzewac się farelka...

Nie przesadzaj, zimą to magazyn będzie pusty w ciągu godziny. Nie ma czym go naładować.
    Piotrek8505 napisał:
    No bo te 50kW by mnie bardzo cieszyło

jak chcesz to ładować zimą ? z czego?
    Piotrek8505 napisał:
    wszystko jednocześnie włączone

kiedy? zrób statystykę.
    Zdajesz sobie sprawę, że każdy kilowat ponad typowe kilka kW to koszt wzrasta wykładniczo? Gdzieś trzeba znaleźć punkt zatrzymania, kompromis.
    Po prostu w pewnym momencie przesadzisz i zapłacisz z góry za prąd (znaczy za sprzęt) na 50 lat. Aby napić się darmowego piwa raz na tydzień kupujesz browar. Sensu w tym nie ma. Nie oglądaj filmów ekoniezależnego, nie jest typowym przedstawicielem normalnego odbiorcy.
    Zacznij od najbardziej typowej wartości mocy falownika, zrób niech będzie 6kW. Będzie mało to nie ma problemu dodać kolejny falownik z magazynem.
    Podałem przykład falownika obsługujący magazyn HV, porównaj sobie koszt jego do tych typowych na niskie napięcie.
    Zaczęliśmy z pobitymi panelami za friko, a kończymy na zakupie elektrowni. No ale decyzja należy do ciebie.

Dodano po 9 [minuty]:

Piotrek8505 napisał:
    No bo te 50kW by mnie bardzo cieszyło.

A proszę bardzo: Inwerter SOFAR HYD-50K-T1
    obsługuje magazyn tak jak chcesz do kV:
    Fragment tabeli „Battery” z zakresem napięcia 600–1000 Vd.c.
    Taki typowy zestaw falowik+magazyn, Cena netto: 84 714,63 zł.
    Do tego musisz dodać oczywiście panele.
  • #43 21863253
    Evellina
    Poziom 20  
    Ocena: 266
    Myślę, że nie doceniamy kolegi, bo plan na elektrownię 50 kW chyba wygląda tak:
    - panele odpadowe w gratisie
    - inwerter kolega chce sobie sam polutować
    - akumulatory też sobie zorganizuje skądś.

I nawet gdyby to wszystko miało się wydarzyć, to do kolegi nie dotrze, że zimą mu prądu nie starczy by bez planowania radośnie korzystać ze wszystkiego jednocześnie. A że dodatkowo się nie opłaca....

Ale fajnie się czyta ten wątek. Jest w tym taki element marzycielski, którego brak nam w zwykłej codzienności....
  • #44 21913678
    Piotrek8505
    Poziom 14  
    Witam serdecznie wszystkich, dziękuję za miłe słowa w ostatnim czasie. Dzisiaj słyszałem okropne, złe rzeczy na temat OZE ogólnie...
    Ocieplenie domu obowiązkowe jest do któregoś dnia czasu daty oraz piece nawet te 5 klasy muszą zniknąć z użytku. Budynek ma być zeroemisyjny i wszystko ma być na prąd, bo z gazem jest kłopotliwe, nie wiadomo, czy zakazane... No i opłaty, podatki od paneli słonecznych te fotowoltaika oraz magazyn energii musi mieć własny garaż, budynek niepalny i ścisłą określoną pojemność oraz nie pozwolą na przewymiarowane budynku pod magazyn i w tym powiększenie pojemności magazynu. Oni nie chcą abyśmy byli samodzielni... Więc tutaj moje, jak to mówicie, marzenia legły w gruzach, nie wiem, czy iść w tym kierunku jeszcze, czy szukać innego innej opcji rozwiązania...? Przydałoby się trochę perpetuum.... Co jest to trudne, ciężko zrobić, bo sam wiem, że to jest fakenewsy, bajka... Gdyż badałem testowałem hamownia była, szukałem opcji: dynamo, prądnica, alternator, a nawet silnik w roli prądnicy i nic kaput, wszystkie hamują pod obciążeniem, negatywne, nie do użycia... Bo YT, kłamie, zeszli na psy. Koło zamachowe było na początku, potem sprężyny dali, później mix i już dziadostwo nierealne... Jedyna opcja to superkondensator i rower treningowy stacjonarny.... Ale coś będę szukał czy czegoś oraz idę w panele jeszcze. No, sytuacja robi się coraz bardziej beznadziejnie.... Wraz z rozwojem sytuacji i czasu robi się coraz gorzej...
  • #45 21913680
    michal.zd
    Poziom 31  
    Piotrek8505 napisał:
    piece nawet te 5klasy muszą zniknąć z użytku. Budynek ma być zero emisyjny

To dotyczy tylko nowo budowanych domów. Tylko nie jestem pewien czy to weszło do prawa budowlanego, doczytałem od 2030r.
    Definicja: Budynek zeroemisyjny to obiekt charakteryzujący się bardzo wysoką efektywnością energetyczną, którego funkcjonowanie nie wymaga emisji dwutlenku węgla (CO2) ani innych gazów cieplarnianych pochodzących z paliw kopalnych. Zapotrzebowanie na energię musi być w nim zaspokajane głównie przez odnawialne źródła energii (OZE)
    Drewno jest OZE.

Dodano po 12 [minuty]:

Piotrek8505 napisał:
    magazyn musi mieć własny garaż budynek niepalny

To dla twojego bezpieczeństwa, znając podejście laików, lepiej jest zawczasu chronić niż potem leczyć lub utrzymać na rencie na koszt pozostałych.
    W twoim przypadku, gdy myślisz o wielkiej instalacji, to wyniósł bym akumulatory dalej od domu.
    Piotrek8505 napisał:
    podatki od paneli słonecznych

Oprócz VAT nic więcej nie ma.
    Piotrek8505 napisał:
    określoną pojemność nie pozwolą na przewymiarowane rzeczy..

Skąd takie założenie? Możesz sobie pozwolić nawet na 2MWh, ale nie w domu, słowo klucz sam napisałeś:
    Piotrek8505 napisał:
    magazyn musi mieć własny budynek niepalny

i to jest właśnie bardzo dobre prawo. Żeby wybić tobie z głowy durne pomysły.
    Piotrek8505 napisał:
    sytuacja robi się coraz bardziej beznadziejnie.

Nie dramatyzuj.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła próby budowy dużej instalacji PV off-grid z magazynem energii i falownikiem o mocy docelowo 10–50 kW, a nawet rozważanym napięciu baterii 480–960 V. Główny problem stanowiły dwa uszkodzone panele fotowoltaiczne z rozbitym szkłem, które miały służyć jedynie do testów; uczestnicy zgodnie odradzali ich naprawę i wskazywali, że taniej i sensowniej kupić nowe moduły. Wątek mocno skupił się na doborze napięcia DC, bezpieczeństwie przy wysokim napięciu, łuku elektrycznym, kosztach aparatury zabezpieczającej oraz na tym, że dla zastosowań domowych zwykle stosuje się niższe napięcia baterii 48 V lub systemy HV w zakresie kilkuset woltów, ale nie rzędu 1 kV. Wskazywano też, że przy realnym zużyciu domu i rachunkach rzędu kilkuset złotych miesięcznie bardziej sensowna byłaby instalacja kilku–kilkunastu kWp, a nie od razu elektrownia 50 kW. Pojawiły się przykłady falowników hybrydowych HV, magazynów LiFePO4, oraz uwagi o sezonowości produkcji PV i konieczności kompromisu między mocą, kosztami i opłacalnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA