Jaki czujnik temperatury i wilgotności do Home Assistant? Pokazywany tu sensor charakteryzuje się malutkimi wymiarami 40x13x26 mm i zasilany jest jedną baterią CR2032. Normalnie współpracuje z bramką Tuya/Smart Life, ale wspiera go też Zigbee2MQTT. Tutaj go krótko przetestuję, pokażę jego parowanie oraz zbadam jego wnętrze.
W zestawie otrzymujemy czujnik, cienki pasek dwustronnej taśmy oraz malutkie śrubki montażowe. Jest też bateryjka - odpowiednio zabezpieczona paskiem izolacyjnym, by czujnik nie rozładowywał jej w transporcie.
Pora przetestować parowanie go z Home Assistant. Home Assistant ma już skonfigurowany transceiver CC2531 podłączany na USB oraz plugin Zigbee2MQTT. Wprowadzamy urządzenie w tryb parowania:
Upewniamy się, czy w HA zezwalamy na dołączenie nowych urządzeń. Po chwili gadżet zostanie rozpoznany:
Home Assistant widzi czujnik jako ZSS-S01-TH, podstawowy typ TS0201.
Urządzenie jest zasilane bateryjnie, więc nie jest routerem Zigbee.
W danych dostępny jest poziom baterii (procentowo i napięcie), temperatura, wilgotność oraz jakość połączenia.
W ustawieniach specyficznych jest kalibracja - można dostosować pomiary.
Widok na panelu HA:
Przykładowe wykresy:
Niewątpliwie na wykresach widać, że urządzenie oszczędza baterię, ale to raczej jest jego plus...
Zostaje tylko zajrzeć do środka - z czystej ciekawości.
Bateryjka bezpośrednio zasila moduł ZTU od Tuya.
ZTU to 32-bitowy moduł radiowy Zigbee produkcji Tuya, opiera się on o układ TLSR8258F1KAT32, posiada 1 MB pamięci Flash i 64 KB RAM.
Urządzenie korzysta z czujnika podpisanego jako SH40. To pewnie znany SHT40 oferujący komunikację przez I2C.
Podsumowując, to był kolejny naprawdę malutki gadżet zgodny z protokołem Zigbee. Parowanie z HA jest banalnie proste, nie trzeba nawet otwierać obudowy. Zdecydowanie to polecam - nie warto raczej iść drogą Wi-Fi dla zasilanych bateryjnie czujników. Tu otrzymujemy wszystko, co jest potrzebne a nie trzeba nawet zmieniać firmware.
A z jakich zasilanych bateryjnie czujników Wy korzystacie?
Zapraszam do dyskusji.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.