logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SUN-8kW-SG05LP1-EU – podłączenie stringów, zabezpieczenia DC, CT, grzanie wody

danielsowa1993 15 Mar 2026 14:18 393 7
  • #1 21862930
    danielsowa1993
    Poziom 2  
    Ręczny schemat instalacji PV z falownikiem hybrydowym, licznikami i trzema stringami paneli.
    Wnętrze skrzynki zabezpieczeń PV z ogranicznikami V20 PV, bezpiecznikami topikowymi i rozłącznikiem
    Witam, to mój pierwszy post i pierwsze podejście do PV.
    To, co wyczytałem w necie i z instrukcji, starałem się jakoś to opisać, co chcę zrobić.
    Rozpoczynając od falownika hybrydowego - będzie ustawiony na "zero export".
    Wyczytałem, nie wiem czy prawdę, że przez złącze "GEN" można rozporządzać nadwyżką energii, gdy dom i magazyn są już pełne i chciałem grzać wodę.
    Czy przy takim rozwiązaniu jest potrzeba montowania na fazie "GRID" CT?
    STRONA DC
    Będę miał ułożone 3x po 8 paneli w rzędzie i będą 3 stringi wchodzić do skrzynki DC.
    Każdy string będzie zabezpieczony osobno - na zdjęciu pokazałem przykład, jak to będzie wyglądało.
    1 pytanie: czy zabezpieczenia na dole, co są, one muszą być podłączone? Jeżeli tak, to jak i w którym miejscu?
    2 pytanie: odległość od skrzynki DC do falownika to 33 metry, przewody dedykowane 6 mm. Czy mogę za zabezpieczeniami połączyć dwa stringi do jednego przewodu? Jedno wejście PV w falowniku ma 26 A.
    3 pytanie: czy w skrzynce montować złącza MC4 czy można przewody w tulejkach prosto do zabezpieczeń i od zabezpieczeń do falownika?
    Jeżeli coś źle, to proszę o poprawienie.
    AI: Jakie dokładnie zabezpieczenia (typ, wartość prądowa) planujesz zastosować na każdym stringu w skrzynce DC?
    zabezpieczenie topikowe 1000 V 16 A
    drugie to V20 PV 1000 V DC
    AI: Jakie są parametry Twoich paneli PV (model, moc, napięcie i prąd maksymalny)?
    LR4-72HPH-455M 455 W 41,7 V, 11 A
  • #2 21863059
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 360
  • Pomocny post
    #3 21863342
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 398
    danielsowa1993 napisał:

Rozpoczynając od falownika hybrydowego - będzie ustawiony na "zero export".
    Wyczytałem, nie wiem czy prawdę, że przez złącze "GEN" można rozporządzać nadwyżką energii, gdy dom i magazyn są już pełne i chciałem grzać wodę.
    Czy przy takim rozwiązaniu jest potrzeba montowania na fazie "GRID" CT?

Jeśli do wyjścia LOAD podłączysz cała instalację, bez wydzielonych "przed falownik" obwodów, to nie musisz podłączać przekładników. Falownik ma swoje wbudowane. Niezależnie czy podłączysz coś do GEN, czy nie, falownik nie pozwoli wysyłać energii do sieci (oczywiście z małym błędem, rzędu 10-20 W).
    Wejście GEN można skonfigurować do takiej pracy, jak piszesz.

Dodano po 6 [minuty]:

danielsowa1993 napisał:

STRONA DC
    .......
    1 pytanie: czy zabezpieczenia na dole, co są, one muszą być podłączone? Jeżeli tak, to jak i w którym miejscu?
    2 pytanie: odległość od skrzynki DC do falownika to 33 metry, przewody dedykowane 6 mm. Czy mogę za zabezpieczeniami połączyć dwa stringi do jednego przewodu? Jedno wejście PV w falowniku ma 26 A.
    3 pytanie: czy w skrzynce montować złącza MC4 czy można przewody w tulejkach prosto do zabezpieczeń i od zabezpieczeń do falownika?

1. Zabezpieczenia "na dole" są AC, a nie DC.
    2. Możesz podłączyć. Natomiast jeśli chodzi o te 33 metry kabla, to zgodnie ze sztuką powinieneś co 10 metrów wstawiać ochronniki przeciwprzepięciowe.
    3. Moje zdanie jest takie, że im mniej złącz rozłączalnych, tym lepiej. Ja nigdy nie stosuję ich w rozdzielnicach (chyba że już są), wolę zaciskać tulejki i podkręcać żyły bezpośrednio pod aparaty.
  • #4 21864686
    danielsowa1993
    Poziom 2  
    Zrzut ekranu z instrukcji falownika: tabela napięć PV 125–500 V i zakres MPPT 150–425 V Karta katalogowa modułu PV LR4-72HPH 425–455M z rysunkami wymiarów i tabelą parametrów
    Pytanie w sprawie połączenia szeregowego. Falownik jest w stanie maksymalnie przyjąć około 12 kWp, ale ja mam około 11 kWp paneli, czyli 24 sztuki.
    W parametrach pisze, żeby nie przekraczać 500 V, czyli dla bezpieczeństwa i największej efektywności podłączyć 2x9 i 6 sztuk w 3-stringu?
  • Pomocny post
    #5 21864931
    dzidek1968
    Poziom 28  
    danielsowa1993 napisał:

Pytanie w sprawie połączenia szeregowego. Falownik jest w stanie maksymalnie przyjąć około 12 kWp, ale ja mam około 11 kWp paneli, czyli 24 sztuki.
    W parametrach pisze, żeby nie przekraczać 500 V, czyli dla bezpieczeństwa i największej efektywności podłączyć 2x9 i 6 sztuk w 3-stringu?

9 modułów to przy -10 stopniach i dobrym słońcu da Ci ok. 490 V obwodu otwartego, powinno być dobrze.

Dodano po 8 [minuty]:

Dopiero teraz skojarzyłem że ten falownik jest jednofazowy :-). Mam nadzieję że Autor o tym wie? I że oficjalnie nie będzie mógł tej instalacji zgłosić do OSD?
  • #6 21864986
    danielsowa1993
    Poziom 2  
    >>21864931
    To ma być instalacja czysto off-grid, z siecią nie chcę mieć nic wspólnego. Z tego to czytałem, to nie trzeba tego nigdzie zgłaszać, chyba że się mylę, to proszę o poprawienie mnie. Tylko z sieci będzie pobierało, gdy będzie magazyn pusty.
  • #7 21865454
    dzidek1968
    Poziom 28  
    danielsowa1993 napisał:
    >>21864931
    To ma być instalacja czysto off-grid, z siecią nie chcę mieć nic wspólnego. Z tego to czytałem, to nie trzeba tego nigdzie zgłaszać, chyba że się mylę, to proszę o poprawienie mnie. Tylko z sieci będzie pobierało, gdy będzie magazyn pusty.

Jeśli pobieranie z sieci nie jest "niczym wspólnym" z siecią to niestety nie masz racji :-). To co planujesz nie jest żadnym offgridem, jest to On-grid z opcją "zero eksport". I jako taki musisz to zgłosić do OSD. Oczywiście możesz tego nie robić, na własną odpowiedzialność. Tylko nie wiem czy w dobie coraz częstszych kontroli PV chcesz tak ryzykować.... Bo to już nie jest nielegalne podwyższenie mocy PV tylko podłączenie do sieci, bez zgłoszenia, urządzenia wytwórczego.
  • #8 21882591
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1456
    dzidek1968 napisał:
    To co planujesz nie jest żadnym offgridem, jest to On-grid z opcją "zero eksport". I jako taki musisz to zgłosić do OSD.

To się podepnę z pytaniem, a jeśli już mam instalację on-grid na starych zasadach i dokładam off-grida ale tak jak u kolegi z 'zerowym' eksportem, to też to muszę zgłaszać?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji hybrydowego falownika SUN-8kW-SG05LP1-EU w instalacji PV z ustawieniem „zero export”, wykorzystaniem wejścia GEN do sterowania nadwyżką energii oraz ewentualnego grzania wody. Wyjaśniono, że przy podłączeniu całej instalacji do wyjścia LOAD przekładniki CT nie są potrzebne, ponieważ falownik ma wbudowany pomiar, a wejście GEN można skonfigurować do pracy z odbiorem nadwyżek. Omówiono też stronę DC: trzy stringi paneli, osobne zabezpieczenia stringów, ochronniki przeciwprzepięciowe DC oraz zalecenie ograniczania liczby złącz rozłączalnych. Wskazano, że przy długości przewodu DC około 33 m warto stosować ochronę przepięciową zgodnie ze sztuką instalacyjną. W dalszej części doprecyzowano dobór stringów dla 24 modułów PV: sugerowano konfigurację 2×9 i 1×6, z uwzględnieniem limitu 500 V i napięcia Voc około 490 V dla 9 modułów przy niskiej temperaturze. Zwrócono też uwagę, że omawiany falownik jest jednofazowy i instalacja z podłączeniem do sieci nie jest off-grid, lecz on-grid z funkcją zero export, co wymaga zgłoszenia do OSD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA