Witam, to mój pierwszy post i pierwsze podejście do PV.
To, co wyczytałem w necie i z instrukcji, starałem się jakoś to opisać, co chcę zrobić.
Rozpoczynając od falownika hybrydowego - będzie ustawiony na "zero export".
Wyczytałem, nie wiem czy prawdę, że przez złącze "GEN" można rozporządzać nadwyżką energii, gdy dom i magazyn są już pełne i chciałem grzać wodę.
Czy przy takim rozwiązaniu jest potrzeba montowania na fazie "GRID" CT?
STRONA DC
Będę miał ułożone 3x po 8 paneli w rzędzie i będą 3 stringi wchodzić do skrzynki DC.
Każdy string będzie zabezpieczony osobno - na zdjęciu pokazałem przykład, jak to będzie wyglądało.
1 pytanie: czy zabezpieczenia na dole, co są, one muszą być podłączone? Jeżeli tak, to jak i w którym miejscu?
2 pytanie: odległość od skrzynki DC do falownika to 33 metry, przewody dedykowane 6 mm. Czy mogę za zabezpieczeniami połączyć dwa stringi do jednego przewodu? Jedno wejście PV w falowniku ma 26 A.
3 pytanie: czy w skrzynce montować złącza MC4 czy można przewody w tulejkach prosto do zabezpieczeń i od zabezpieczeń do falownika?
Jeżeli coś źle, to proszę o poprawienie.
AI: Jakie dokładnie zabezpieczenia (typ, wartość prądowa) planujesz zastosować na każdym stringu w skrzynce DC?
zabezpieczenie topikowe 1000 V 16 A
drugie to V20 PV 1000 V DC
AI: Jakie są parametry Twoich paneli PV (model, moc, napięcie i prąd maksymalny)?
LR4-72HPH-455M 455 W 41,7 V, 11 A