Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamnapisał:
napisał:Tak myślałem ale nigdzie nie mogę znaleźć właśnie w instrukcjach tego falownika jaki maksymalny prąd można podać na wejście PV.
3301 napisał:
Chyba że przytoczone parametry falownika to fikcja
3301 napisał:W/g danych 110A
Slawek K. napisał:3301 napisał:W/g danych 110A
To dotyczy charge current a nie prąd PV. Te 110A przy opisie doboru modułów to błąd. Ten falownik ma max prąd PV na poziomie 27A.
Dlatego możesz połączyć moduły 2x5 i wszystko będzie ok, z zapasem.
Pozdr
napisał:A powiesz mi skąd zasięgnąłes takich informacji ze to akurat 27 A ? Czytałem tego manuala 4 razy wczoraj i nigdzie nie przewinęła mi sie nawet ta wartość.
ArturAVS napisał:Łącząc 2x5 paneli dadzą max około 22A i około 200V, a Impp falownika to 8,3A. Strasznie toto ubogie. Nawet pojedynczy string przekroczy możliwości tego falownika pod względem prądowym z tymi panelami.
napisał:Nie miałem nawet złudzeń ze 110 A … od początku pisałem ze coś jest nie tak z tym manualem, ale nigdzie tez nie znalazłem wartości 27 A, dlatego tez pytam czy masz jakieś źródło z Chin/ od producenta ze to jest właśnie 27 A … bo ja przeszukałem cały net i na taka wartość nie natknąłem się nigdzie w żadnym manualu w żadnym języku…
Edit:
Bardziej chodzi mi o to żeby to nie było np. 18 A i jak wpuszczę 23 A to żeby nie poszedł dym tak jak w jednym filmiku na YT.
napisał:
Bardziej chodzi mi o to żeby to nie było np. 18 A i jak wpuszczę 23 A to żeby nie poszedł dym tak jak w jednym filmiku na YT.
Slawek K. napisał:napisał:A powiesz mi skąd zasięgnąłes takich informacji ze to akurat 27 A ? Czytałem tego manuala 4 razy wczoraj i nigdzie nie przewinęła mi sie nawet ta wartość.
A wg Ciebie ile wynosi ? na pewno nie 110A. Mam EASUN 5kW i mam podpięte 2x5 moduły po 450W gdzie Impp=11A https://sklep.mlsystem.pl/file/23514/_.pdf i wszystko działa prawidłowo.
Pozdr
ddkdarek napisał:napisałem kiedyś do sprzedawcy czy mogę podłączyć równolegle 2x13,92A i otrzymałem odpowiedź, że nie. I tej chwili wszystko chodzi na jednym stringu (nie optymalnie, ale nie mam innego wyjścia). Przy okazji z PV max 450V, podłączając 9 x (545W, 49,8V Voc) falownik potrafił czasem wywalić przekroczenie max. napięcia.
ddkdarek napisał:Mam kilka pytań i doświadczeń jeżeli chodzi o ustawienia - może w innym wątku.
stlis napisał:Podany w instrukcji prąd 110 A to SCC czyli Solar Charging Current - prąd ładowania akumulatorów z paneli.
napisał:A oto tabliczka z mojego falownika, Chińczyk pisze ze to jakaś poprawiona wersja SML III i jak widać nic na temat wartości prądu na niej nie ma.
ArturAVS napisał:
W Twoim przypadku warto byłoby dodać bezpiecznik 18A na wejściu PV.
ArturAVS napisał:
Jeśli dwa stringi w różnych kierunkach to spinasz je równolegle poprzez diody i korzystasz wtedy z obu.
ArturAVS napisał:Coś się Tobie pomieszało, prąd ładowania to nie jest prąd paneli. Przecież jest przetwornica step down do ładowania. Policz sobie 48V x 120A = 5760W! Tu nie ma żadnego cudu.
BrucieK napisał:A maksymalnego prądu mppt producent nie podaje..
dzidek1968 napisał:A co miałby dać ten bezpiecznik?
dzidek1968 napisał:A po co te diody?
ArturAVS napisał:
Skoro oba identyczne stringi pracują w całkiem innych warunkach to napięcia na nich będą się różnić, gdyby to były niższe napięcia to sprawa jest w zasadzie pomijalna. Tu po prostu słabiej oświetlony string będzie obciążał ten pracujący z pełną mocą.
Niestety, cały temat został tak zamotany że naprawdę nie wiadomo już co Autor posiada.
dzidek1968 napisał:Dokładnie tak jak piszesz . Ten prąd jest podawany dla napięcia ładowania akumulatora, a nie jako prąd z modułów. Chciałbym taki moduł, który da mi 100 A
dzidek1968 napisał:Bo nie ma czegoś takiego. To jest parametr modułu PV, a nie falownika. Falownik ma po prostu maksymalny prąd wejściowy DC.
dzidek1968 napisał:Napięcia będą prawie identyczne. Dwa takie same stringi bez problemu łączy się równolegle, nawet jeśli jeden jest na zachodniej, a drugi na wschotniej połaci dachu. Bez żadnych diod. Napięcie modułu jest bardzo mało zależne od nasłonecznienia.
A to, że wątek tak się już zagmatwał, że nie wiadomo o co chodzi, to prawda )