logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne podłączenie 10 paneli PV do inwertera off-grid EASUN: max napięcie i prąd DC

27 Gru 2022 17:50 8883 60
Najlepsze odpowiedzi

How should I connect 10 PV panels to an off-grid EASUN inverter so that I do not exceed the DC voltage and current limits?

Najbardziej sensowne będzie połączenie 2 stringów po 5 paneli szeregowo i złączenie ich równolegle, bo 10 paneli w szeregu może przy niskiej temperaturze przekroczyć 500 V maksymalnego napięcia falownika [#20354434] Przy takim układzie napięcie pracy wychodzi około 200 V, a prąd około 21–22 A, więc mieści się to w typowym zakresie dla tego falownika [#20354434][#20356062] Wartość 110 A z instrukcji dotyczy prądu ładowania akumulatorów (SCC), a nie prądu wejściowego PV [#20358789][#20359666] W wątku pojawia się też wyjaśnienie, że falownik nie pobierze więcej prądu niż potrafi przetworzyć, natomiast kluczowe jest nieprzekroczenie napięcia wejściowego [#20359203][#20386135]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20354393
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 20354434
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    napisał:
    Witam, mam pytanie jak w najbardziej optymalny sposób podłączyć 10 szt. Takich oto paneli PV

Optymalne podłączenie 10 paneli PV do inwertera off-grid EASUN: max napięcie i prąd DC

Do popularnego chińskiego inwertera offgrid tak żeby nie przekroczyć maksymalnego napięcia i prądu dc PV.

Bo tak czytam i czytam na ten temat i mam mentlik w głowie już …

Wszystkie 10 szeregowo nie można bo przy ujemnych temperaturach napięcie łańcucha może przekroczyć napięcie max falownika 500V.
    Można 2 razy po 5 w szeregu i obydwa łańcuchy równolegle, napięcie pracy będzie ok. 200V a prąd do 21,6A
  • REKLAMA
  • #3 20354446
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20354472
    3301
    Poziom 34  
    W/g danych 110A
  • REKLAMA
  • #5 20354509
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20354811
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
  • #7 20354902
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20354963
    3301
    Poziom 34  
    Przecież nie przekraczasz żadnego z kluczowych parametrów, podłączenie 2x5 rownolegle nawet nie zbliża do do parametrów granicznych, będzie ok. 200V przy 21A.
    Chyba że przytoczone parametry falownika to fikcja
  • #9 20355056
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    napisał:
    Tak myślałem ale nigdzie nie mogę znaleźć właśnie w instrukcjach tego falownika jaki maksymalny prąd można podać na wejście PV.

Przecież napisane że I mpp = 8,3 A. Choć szczerze mówiąc opis tego urządzenia jest jakiś niezbyt jasny....

Dodano po 4 [minuty]:

3301 napisał:

Chyba że przytoczone parametry falownika to fikcja

Tak może być. Czytam, czytam i skumać nie mogę co producent miał na myśli. Jakaś chińska nowomowa :-)
  • #10 20355172
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1301
    3301 napisał:
    W/g danych 110A

To dotyczy charge current a nie prąd PV. Te 110A przy opisie doboru modułów to błąd. Ten falownik ma max prąd PV na poziomie 27A.
    Dlatego możesz połączyć moduły 2x5 i wszystko będzie ok, z zapasem.

Pozdr
  • #11 20355176
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20355253
    3301
    Poziom 34  
    Przy tych 18m to jak na dachu połączenie to 2x6 i będzie dobrze ale można rozważyć 2x2x4mm2 czyli dwa obwody przewodem o przekroju 4 i na dole łączyć, zawsze jest możliwość połączyć wszystko szeregowo w przypadku takiej potrzeby np. zmiany falownika
  • #13 20355816
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1301
    napisał:
    A powiesz mi skąd zasięgnąłes takich informacji ze to akurat 27 A ? Czytałem tego manuala 4 razy wczoraj i nigdzie nie przewinęła mi sie nawet ta wartość.

A wg Ciebie ile wynosi ? na pewno nie 110A. Mam EASUN 5kW i mam podpięte 2x5 moduły po 450W gdzie Impp=11A https://sklep.mlsystem.pl/file/23514/_.pdf i wszystko działa prawidłowo.

Pozdr
  • #14 20355952
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 20356062
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7743
    Łącząc 2x5 paneli dadzą max około 22A i około 200V, a Impp falownika to 8,3A. Strasznie toto ubogie. Nawet pojedynczy string przekroczy możliwości tego falownika pod względem prądowym z tymi panelami.
  • #16 20356102
    dzidek1968
    Poziom 28  
    ArturAVS napisał:
    Łącząc 2x5 paneli dadzą max około 22A i około 200V, a Impp falownika to 8,3A. Strasznie toto ubogie. Nawet pojedynczy string przekroczy możliwości tego falownika pod względem prądowym z tymi panelami.

Dokładnie :-). Dlatego wcześniej napisałem że coś z tym opisem jest nie halo. Podejrzewam że było to wielokrotnie tłumaczone na kolejne języki i stąd teraz wyszła już bzdura...
  • #17 20356507
    BrucieK
    Poziom 15  
    Ocena: 63
    napisał:
    Nie miałem nawet złudzeń ze 110 A … od początku pisałem ze coś jest nie tak z tym manualem, ale nigdzie tez nie znalazłem wartości 27 A, dlatego tez pytam czy masz jakieś źródło z Chin/ od producenta ze to jest właśnie 27 A … bo ja przeszukałem cały net i na taka wartość nie natknąłem się nigdzie w żadnym manualu w żadnym języku…

Edit:

Bardziej chodzi mi o to żeby to nie było np. 18 A i jak wpuszczę 23 A to żeby nie poszedł dym tak jak w jednym filmiku na YT.

Falownik powinien wziąć tyle ile jest w stanie, co innego jakbyś przekroczył napięcie.
    Wyraźnie jest napisane 110A, co niby jest w tym dziwnego? Później w tabelce wartość PMax i poniższe to są parametry przykładowych paneli dla których jest wyliczona maksymalna ilość szeregowo, równolegle i ogółem. Teraz sobie policz, dajesz te 12 paneli 250W równolegle czyli masz 3000W, 3000W/36V daje 83,3A. Czyli tyle bym przyjął jako max. Oczywiście pewnie nie przy 18m przewodu, ale przecież ktoś może mieć instalacje na ziemi i falownik pod nią, jaki problem?
    Choć przyznam że dziwny ten przykładowy panel który niby ma 250W przy Vmp 36V i Imp 8.3A co daje 300W. Ale znowu 24 panele maksymalnie razy 250W daje 6000W czyli to co inwerter obsłuży maksymalnie. Dlatego w obliczeniach przyjąłem że panel jest 250W.
  • #18 20356559
    dzidek1968
    Poziom 28  
    napisał:

Bardziej chodzi mi o to żeby to nie było np. 18 A i jak wpuszczę 23 A to żeby nie poszedł dym tak jak w jednym filmiku na YT.

Prąd modułu nie ma żadnego znaczenia. Ważne jest napięcie maksymalne. Nadwyżki prądu po prostu urządzenie nie wykorzysta i tyle.
  • #19 20358141
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Optymalne podłączenie 10 paneli PV do inwertera off-grid EASUN: max napięcie i prąd DC Tabliczka z mojego falownika 6,2kW, wyraźnie widać 27A.
  • #20 20358789
    stlis
    Poziom 2  
    Podany w instrukcji prąd 110 A to SCC czyli Solar Charging Current - prąd ładowania akumulatorów z paneli.

Dodano po 24 [minuty]:

Edek45 napisał:
    Optymalne podłączenie 10 paneli PV do inwertera off-grid EASUN: max napięcie i prąd DC Tabliczka z mojego falownika 6,2kW, wyraźnie widać 27A.

Mój falownik też ma maksymalny prąd z paneli 27 A.
  • #21 20359178
    ddkdarek
    Poziom 2  
    Slawek K. napisał:
    napisał:
    A powiesz mi skąd zasięgnąłes takich informacji ze to akurat 27 A ? Czytałem tego manuala 4 razy wczoraj i nigdzie nie przewinęła mi sie nawet ta wartość.

A wg Ciebie ile wynosi ? na pewno nie 110A. Mam EASUN 5kW i mam podpięte 2x5 moduły po 450W gdzie Impp=11A https://sklep.mlsystem.pl/file/23514/_.pdf i wszystko działa prawidłowo.

Pozdr

Mam chyba ten sam inverter Easun 5kW SMP, moje moduły mają max.13,92A i chciałem spiąć w 2 stringi (strony świata o 90 stopni i różne nachylenie) w instrukcji na str.7 jest "Typical Amperage 18A" napisałem kiedyś do sprzedawcy czy mogę podłączyć równolegle 2x13,92A i otrzymałem odpowiedź, że nie. I tej chwili wszystko chodzi na jednym stringu (nie optymalnie, ale nie mam innego wyjścia). Przy okazji z PV max 450V, podłączając 9 x (545W, 49,8V Voc) falownik potrafił czasem wywalić przekroczenie max. napięcia.
    Z moich doświadczeń niezły jest ten inverter (pamiętając, że 1 mppt, 120-430V praca, 450V max Voc, i 18A) oraz funkcja parallel.
    Mam kilka pytań i doświadczeń jeżeli chodzi o ustawienia - może w innym wątku.
    Pozdrawiam
  • #22 20359203
    ArturAVS
    Moderator
    ddkdarek napisał:
    napisałem kiedyś do sprzedawcy czy mogę podłączyć równolegle 2x13,92A i otrzymałem odpowiedź, że nie. I tej chwili wszystko chodzi na jednym stringu (nie optymalnie, ale nie mam innego wyjścia). Przy okazji z PV max 450V, podłączając 9 x (545W, 49,8V Voc) falownik potrafił czasem wywalić przekroczenie max. napięcia.

Sprzedawca chyba nie rozumie że falownik "weźmie" tyle Amper ile będzie aktualnie potrzebował z wyliczeń MPPT, a jak przekroczy prąd to zadziała ograniczenie. W Twoim przypadku warto byłoby dodać bezpiecznik 18A na wejściu PV.

Jeśli dwa stringi w różnych kierunkach to spinasz je równolegle poprzez diody i korzystasz wtedy z obu. Tu dochodzimy do kwestii komu wierzyć odnośnie max prądu wejściowego falownika (z PV). Bo jeśli to faktycznie jest 27A to moce znacznie się będą różnić w zależności od napięcia (ilości paneli).
  • #23 20359231
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20359622
    BrucieK
    Poziom 15  
    stlis napisał:
    Podany w instrukcji prąd 110 A to SCC czyli Solar Charging Current - prąd ładowania akumulatorów z paneli.

Czyli w takim razie w pierwszym poście ma screenie jest błąd, nie można podłączyć 12 paneli równolegle. Prąd 110A uznałem za możliwy bo są falowniki np. firmy MUST i tam prąd 80-100A w wersji 5KW nie jest niczym niezwykłym ale on ma niskonapięciowe mppt.

napisał:
    A oto tabliczka z mojego falownika, Chińczyk pisze ze to jakaś poprawiona wersja SML III i jak widać nic na temat wartości prądu na niej nie ma.

No to nie może mieć 110A. Minimalne napięcie na wejściu mppt podali 120V, 120Vx110A daje 13200W a inwerter ma max 6000W na wejściu mppt. Przyjmijmy że te moc da się uzyskać tylko przy wyższym napięciu, powiedzmy 240V, 6000W/240V daje 25A. 240V przyjąłem dlatego że większość inwerterów 5KW ma podane takie minimalne napięcie dla pełnej mocy. Nawet jak przyjmie się 300V to masz 20A. I nie przejmuj się że panele połączone równolegle mogą dać więcej prądu, inwerter weźmie sobie tyle ile potrzebuje, poza tym te 10.81A co masz na panelach jest praktycznie niemożliwe do osiągnięcia. Innymi słowy przez większość roku panel nie da 10A a może będzie jeden dwa dni tak słoneczne żeby się ten prąd do Imp zbliżył.
  • #25 20359638
    ArturAVS
    Moderator
    Coś się Tobie pomieszało, prąd ładowania to nie jest prąd paneli. Przecież jest przetwornica step down do ładowania. Policz sobie 48V x 120A = 5760W! Tu nie ma żadnego cudu.
  • #26 20359666
    BrucieK
    Poziom 15  
    Chodziło mi o prąd na wejściu mppt. Teoretycznie byłoby możliwe te 110A jeśli falownik obsługiwał by jeden panel szeregowo i wiele równolegle. No ale taki panel musiał by dawać napięcie ponad 50V. Na tabliczce jest minimalne napięcie mppt 120V więc to jednoznacznie potwierdza że 110A to maksymalny prąd ładowania baterii. A maksymalnego prądu mppt producent nie podaje. Po prostu na tym screenie z pierwszego postu są głupoty wypisane i to mnie zmyliło.
  • #27 20360022
    dzidek1968
    Poziom 28  
    ArturAVS napisał:

W Twoim przypadku warto byłoby dodać bezpiecznik 18A na wejściu PV.

A co miałby dać ten bezpiecznik?

Dodano po 54 [sekundy]:

ArturAVS napisał:

Jeśli dwa stringi w różnych kierunkach to spinasz je równolegle poprzez diody i korzystasz wtedy z obu.

A po co te diody?

Dodano po 2 [minuty]:

ArturAVS napisał:
    Coś się Tobie pomieszało, prąd ładowania to nie jest prąd paneli. Przecież jest przetwornica step down do ładowania. Policz sobie 48V x 120A = 5760W! Tu nie ma żadnego cudu.

Dokładnie tak jak piszesz :-). Ten prąd jest podawany dla napięcia ładowania akumulatora, a nie jako prąd z modułów. Chciałbym taki moduł, który da mi 100 A ;-)

Dodano po 7 [minuty]:

BrucieK napisał:
    A maksymalnego prądu mppt producent nie podaje..

Bo nie ma czegoś takiego. To jest parametr modułu PV, a nie falownika. Falownik ma po prostu maksymalny prąd wejściowy DC.
  • #28 20360069
    ArturAVS
    Moderator
    dzidek1968 napisał:
    A co miałby dać ten bezpiecznik?

Zadziałać w razie gdyby falownik zawiódł i chciał "łyknąć" więcej A. Tylko tu już się gubię, część pisze że max to 27A a Autor podaje 18A.
    dzidek1968 napisał:
    A po co te diody?

Skoro oba identyczne stringi pracują w całkiem innych warunkach to napięcia na nich będą się różnić, gdyby to były niższe napięcia to sprawa jest w zasadzie pomijalna. Tu po prostu słabiej oświetlony string będzie obciążał ten pracujący z pełną mocą.

Niestety, cały temat został tak zamotany że naprawdę nie wiadomo już co Autor posiada.
  • #29 20360082
    dzidek1968
    Poziom 28  
    ArturAVS napisał:

Skoro oba identyczne stringi pracują w całkiem innych warunkach to napięcia na nich będą się różnić, gdyby to były niższe napięcia to sprawa jest w zasadzie pomijalna. Tu po prostu słabiej oświetlony string będzie obciążał ten pracujący z pełną mocą.

Niestety, cały temat został tak zamotany że naprawdę nie wiadomo już co Autor posiada.

Napięcia będą prawie identyczne. Dwa takie same stringi bez problemu łączy się równolegle, nawet jeśli jeden jest na zachodniej, a drugi na wschotniej połaci dachu. Bez żadnych diod. Napięcie modułu jest bardzo mało zależne od nasłonecznienia.

A to, że wątek tak się już zagmatwał, że nie wiadomo o co chodzi, to prawda ;-))
  • #30 20360322
    BrucieK
    Poziom 15  
    dzidek1968 napisał:
    Dokładnie tak jak piszesz . Ten prąd jest podawany dla napięcia ładowania akumulatora, a nie jako prąd z modułów. Chciałbym taki moduł, który da mi 100 A ;-)

Moduł nie ale kilka podłączonych równolegle już tak. Zerknij sobie chociażby na inwertery Must Pv18, w nich masz maksymalnie 130V na wejściu mppt i to w wersji 5kW. 80-100A prądu z modułów dla tego falownika to nic nie zwykłego.

dzidek1968 napisał:
    Bo nie ma czegoś takiego. To jest parametr modułu PV, a nie falownika. Falownik ma po prostu maksymalny prąd wejściowy DC.

To był skrót myślowy, oczywiście chodziło mi o prąd na wejściu mppt dla pełnej mocy. Tego producent nie podaje nawet na tabliczce znamionowej.

dzidek1968 napisał:
    Napięcia będą prawie identyczne. Dwa takie same stringi bez problemu łączy się równolegle, nawet jeśli jeden jest na zachodniej, a drugi na wschotniej połaci dachu. Bez żadnych diod. Napięcie modułu jest bardzo mało zależne od nasłonecznienia.

A to, że wątek tak się już zagmatwał, że nie wiadomo o co chodzi, to prawda )

Tu się zgodzę, panele które mam różnią się napięciem między słabym nasłonecznieniem a maksymalnym może z 1V maksymalnie. Od nasłonecznienia to głównie prąd modułu zależy. Więc zakładając że przy układzie wschód zachód i tak obydwa kierunki będą naświetlone a nie w cieniu prądy modułów połączonych równolegle powinny się dodać. Jeśli zastosujemy diody to będzie działał tylko jeden szereg paneli, ten który jest bardziej naświetlony. Diody szeregowo z modułami stosuje się głównie gdy ładujemy baterie bezpośrednio z modułów.

Wątek się zagmatwał ale odpowiedź jest prosta, autor może połączyć moduły równolegle i nawet jeżeli Imp przekroczy to co może obsłużyć falownik nic nie szkodzi, falownik weźmie tyle ile potrzebuje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnego podłączenia 10 paneli fotowoltaicznych do chińskiego inwertera off-grid marki EASUN, z uwzględnieniem ograniczeń maksymalnego napięcia i prądu DC. Zalecane jest łączenie paneli w dwóch szeregach po 5 sztuk, a następnie połączenie tych stringów równolegle, co daje napięcie około 200 V i prąd do około 21 A, nie przekraczając maksymalnych parametrów inwertera. Wątpliwości budziły sprzeczne informacje z instrukcji dotyczące maksymalnego prądu wejściowego – początkowo podawano 110 A, co jest prądem ładowania akumulatorów (SCC), a nie prądem wejściowym PV. Realny maksymalny prąd wejściowy falownika to około 27 A, co potwierdzają tabliczki znamionowe i doświadczenia użytkowników. Dyskutowano także o doborze przekroju przewodów (6 mm² standardowo, 4 mm² możliwe przy krótszych odcinkach) oraz o sposobie łączenia stringów w rozdzielnicy DC – zalecane jest połączenie równoległe bez dodatkowych bezpieczników na poszczególnych stringach, z jednym rozłącznikiem i ochronnikiem przepięć. Wątek poruszał również problemy z trwałością falownika EASUN, który u jednego z użytkowników uległ uszkodzeniu po kilku dniach pracy, co wywołało dyskusję o jakości i serwisie tych urządzeń oraz alternatywach, takich jak falowniki DEYE czy Victron. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące napięć pracy stringów, wpływu warunków nasłonecznienia na prąd i napięcie, a także problemów z interpretacją dokumentacji technicznej chińskich inwerterów. W końcowej części pojawiły się pytania o konfiguracje stringów przy większej liczbie paneli i sposoby obniżania napięcia w instalacjach off-grid, a także o dobór przekrojów przewodów i ich wpływ na straty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA