logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B4 manualna klimatyzacja – częste wyłączanie kompresora co 10 s

nogiln 18 Mar 2026 09:55 1122 38
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego sprężarka manualnej klimatyzacji w Audi 80 B4 wyłącza się co około 10 sekund i czy to jest normalne?

To nie wygląda na pewną, prawidłową pracę — najpierw trzeba sprawdzić, czy sprężarkę odłącza zabezpieczenie ciśnieniowe albo zbyt niska temperatura otoczenia, zamiast zakładać, że takie cykanie jest normalne [#21866485][#21866602] W tym układzie są dwa czujniki ciśnienia: LP odcina sprzęgło sprężarki, a HP steruje też wentylatorem skraplacza; ich działanie można sprawdzić miernikiem, a ilość czynnika najlepiej potwierdzić przez odzysk i zważenie [#21866854][#21866907][#21866602] Niskie LP nie musi oznaczać ubytku czynnika — może wynikać ze słabego dopływu ciepła do parownika, zabrudzonego filtra/parownika albo za słabego nawiewu [#21866485] Jeśli przewód powrotny z parownika szroni, to jest to wskazówka przechłodzenia lub zbyt małego dopływu ciepła do parownika [#21868123] Dodatkowo termowłącznik jest blisko grodzi pod filtrem powietrza i działa w okolicy 4–5°C, więc test w garażu albo przy wyższej temperaturze jest sensowniejszy [#21870062][#21870079]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21868826
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3553
    Ludzie są chyba spragnieni ciepła i konieczności używania klimy po długiej, mroźnej zimie bo robiłem dzisiaj chyba już 5 albo 6 samochód na klimę w tym roku a sezon na takie naprawy się jeszcze nie rozpoczął
  • REKLAMA
  • #33 21869354
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    To moja sugestia poczekaj aż będzie cieplej lub rób testy w jakimś garażu. Ogólnie obrośnięcie parownika lodem nie jest zdrowe i układ powinien się w jakiś sposób przed tym bronić.
    W kwestii teoretycznej:
    Na schemacie nie widzę jednoznacznie elementu który mógłby się tym zająć - jest electronic thermal switch (mógłby mierzyć temp. parownika), no i wspomniany czujnik ciśnienia.
    Teraz pytanie do kolegów z branży, czy może być sytuacja że układ się tak schłodzi że osiągnie za niskie ciśnienie?
    Bo jak się np. używa palnika do papy to butla z gazem schładza się na tyle mocno, że "przestaje lecieć", chodź w samochodzie sprężarka dostarcza ciepły (cieplejszy) czynnik, więc nie wiem jak może być w praktyce, a to ciekawe?
  • REKLAMA
  • #34 21869434
    nogiln
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    jarekgol napisał:

Na schemacie nie widzę jednoznacznie elementu który mógłby się tym zająć

W układzie jest jeszcze czujnik temperatury zewnętrznej i może on powinien uniemożliwić włączenia klimatyzacji, gdy temperatura powietrza jest za niska?
  • #35 21869496
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1134
    Owszem, ale na moją logikę wtedy powinna nie iść od początku, a Tobie szła i przerywała jeśli dobrze rozumiem? No chyba że wrzucili ten czujnik "w parownik" i robi 2 w jednym :D ale tu trzeba kogoś kto zna ten konkretny samochód.
  • REKLAMA
  • #36 21869535
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 512
    nogiln napisał:
    W układzie jest jeszcze czujnik temperatury zewnętrznej i może on powinien uniemożliwić włączenia klimatyzacji

W woli ścisłości to czujnik zasysanego powietrza a nie temperatury zewnętrznej włączasz obieg wewnętrzny i wszystkie teorie legnie w "gruzach". I nie czujnik a "SW" działa w przedziale 4-5stC co patrząc na datę założenia tematu nie powinno być problemem, zresztą pisałeś co ci wyłącza wiec nie wiem po co wymyślać teorię o czujnikach.

Akurat moja była w lutym po serwisie to samo mechanicznie ale mam klimatronik działa bez zająknięcia w temperaturach 0-5stC
  • REKLAMA
  • #37 21869912
    nogiln
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    nogiln napisał:
    W układzie jest jeszcze czujnik temperatury zewnętrznej i może on powinien uniemożliwić włączenia klimatyzacji

jarewa napisał:
    W woli ścisłości to czujnik zasysanego powietrza a nie temperatury zewnętrznej
    W takim razie skąd zasysa powietrze, jak nie z otoczenia?

jarewa napisał:
    I nie czujnik a "SW" działa w przedziale 4-5stC

Włącznik działa tylko w przedziale temperatury pomiędzy 4 stopniami Celsjusza a 5 stopniami Celsjusza, tzn. że pozwala załączyć klimatyzację tylko w wyżej wymienionym przedziale czy poza tym przedziałem?
    jarewa napisał:
    nie wiem po co wymyślać teorię o czujnikach.

Źle mnie zrozumiałeś, miałem na myśli, że włącznik nie pozwoli włączyć klimatyzacji, gdy temperatura otoczenia nie jest odpowiednia dla działania układu klimatyzacji.
  • #38 21870062
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2782
    nogiln napisał:
    jarewa napisał:
    W woli ścisłości to czujnik zasysanego powietrza a nie temperatury zewnętrznej
    W takim razie skąd zasysa powietrze, jak nie z otoczenia?

Jest coś takiego jak obieg wewnętrzny.
    nogiln napisał:
    jarewa napisał:
    I nie czujnik a "SW" działa w przedziale 4-5stC

Włącznik działa tylko w przedziale temperatury pomiędzy 4 stopniami Celsjusza a 5 stopniami Celsjusza, tzn. że pozwala załączyć klimatyzację tylko w wyżej wymienionym przedziale czy poza tym przedziałem?

Ten niby czujnik jest po prostu termostatem, czyli przełącza progowo z pewną histerezą. CZyli przykładowo wyłącza gdy temp spadnie poniżej 4 oC a włączy gdy temp wzrośnie ponad 5 oC.

Te zabezpieczenia mają na celu ochronę sprężarki przed cieczą nieodparowanego czynnika przez niedopuszczenie do zatkania parownika zamarzniętą wodą. Zatkany parownik uniemożliwia przepływ powietrza, czyli uniemożliwia napływ ciepła do czynnika w chłodniczego w tymże parowniku. Brak ciepła nie pozwala na odparowanie czynnika. Trzeba zmniejszyć lub zupełnie zamknąć dopływ ciekłego czynnika do parownika. Robi to TZR a gdy jest dysza trzeba zmniejszyć wydajność sprężarki przez zmianę nastawy tarczy wychylnej lub po prostu sprężarkę wyłączyć.
  • Pomocny post
    #39 21870079
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 512
    Trzeba też pamiętać ze ten czujnik termostatyczny jest blisko grodzi bo zaraz pod filtrem powietrza w podszybiu, a chyba nie trzeba mowic ze komora silnika sie rozgrzewa tak samo jak podszybie jak grodz od silnika

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej manualnej klimatyzacji w Audi 80 B4 poruszono problem częstego wyłączania się kompresora co około 10 sekund. Przyczyną takiego zachowania może być niski poziom czynnika chłodniczego (R134A) lub uszkodzony czujnik niskiego ciśnienia (LP), który odłącza zasilanie sprężarki. Czujnik wysokiego ciśnienia (HP) odpowiada za zabezpieczenie przed zbyt wysokim ciśnieniem i również może rozłączać sprzęgło elektromagnetyczne kompresora. W układzie zastosowano sprężarkę mechaniczną o zmiennej wydajności (pompa wielotłoczkowa) z zaworem sterującym skok tłoka, co pozwala na utrzymanie stałego ciśnienia na stronie wysokiego ciśnienia. Częste załączanie i wyłączanie kompresora może być normalną regulacją on/off przy braku płynnej zmiany wydajności, jednak zanikanie napięcia na czujniku LP wskazuje na problem. Dodatkowo, niskie temperatury otoczenia mogą wpływać na działanie układu, a zabezpieczenia termostatyczne (np. czujnik zasysanego powietrza) mogą uniemożliwiać włączenie klimatyzacji przy zbyt niskiej temperaturze, aby zapobiec zamarzaniu parownika. Zalecane jest podłączenie manometrów do pomiaru ciśnień HP i LP, sprawdzenie szczelności układu, odzysk i ważenie czynnika oraz testy w wyższej temperaturze lub w garażu. Wentylatory chłodnicy i nawiewu działają prawidłowo, a oszronienie przewodu powrotnego wskazuje na możliwe zamarzanie parownika przy niskich temperaturach. Wskazano również na obecność dwóch czujników HP (jeden do sterownika, drugi do wentylatorów) oraz mechaniczne sprzęgło elektromagnetyczne kompresora Zexel DCW17, popularnego w grupie VAG w latach 1990-2000.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA