Witam! Posiadam PV 535 W i 50 V. Posiadam też przetwornicę czysty sinus 2200 W mocy ciągłej. Chciałbym tym zestawem dogrzewać wodę w bojlerze. Nie chcę wymieniać grzałki 2000 W 230 V w bojlerze na grzałkę np. 500 W 48 V. Nie mogę bezpośrednio podłączyć PV do grzałki przez przetwornicę, ponieważ gdy napięcie z PV spadnie poniżej bodaj 32 V, to przetwornica się wyłączy. W związku z tym pomyślałem o czymś takim:
Napięcie z dzielnika idzie na ADC atmega328 i odpowiednio jest programowo utrzymywane poprzez zwiększanie lub zmniejszanie wypełnienia na wyjściu. Gdy słońce mniej świeci, to zmniejszane jest wypełnienie tak, żeby napięcie na PV utrzymywało się na poziomie 42 V.
Czy są podobne układy w sprzedaży? Czy warto w to się bawić? Może w Azji już to dawno wymyślili?
Napięcie z dzielnika idzie na ADC atmega328 i odpowiednio jest programowo utrzymywane poprzez zwiększanie lub zmniejszanie wypełnienia na wyjściu. Gdy słońce mniej świeci, to zmniejszane jest wypełnienie tak, żeby napięcie na PV utrzymywało się na poziomie 42 V.
Czy są podobne układy w sprzedaży? Czy warto w to się bawić? Może w Azji już to dawno wymyślili?