logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Do odbioru instalacji elektrycznej SEP D czy też uprawnienia budowlane?

lukas198820 26 Mar 2026 13:38 1401 21
  • #1 21871067
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Witam, wdałem się ostatnio w ciekawą dyskusję.
    Mianowicie znajomy twierdzi, że do odbioru instalacji elektrycznej na pozwolenie na budowę potrzebuje oprócz uprawnień dozoru elektrycznego też uprawnienia budowlane?
    Ja twierdzę, że tak, a znajomy twierdzi, że wystarczy tylko dozór i pieczątka kierownika.

Jak to jest w końcu??
  • Pomocny post
    #3 21871087
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Była tu kiedyś taka dyskusja (niestety nie potrafię znaleźć tematu) gdzie ktoś napisał, że do odbioru wystarczył mu wpis do dziennika budowy dokonany przez osobę z E+D (bez budowlanych) o prawidłowości wykonanej instalacji i podpisany dodatkowo przez kierbuda. Przypuszczam, że chodziło pewnie o niewielki obiekt (domek) i może dlatego to przeszło bo i tak teraz inwestor bierze za wszystko odpowiedzialność. U mnie przy domu (w 2016 r.) wystarczył protokół od elektryka z E+D do PINB-u i problemu nie było. Przy większym obiekcie sam jestem ciekaw czy by to przeszło.
  • #4 21871090
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1043
    waski78 napisał:
    Była tu kiedyś taka dyskusja (niestety nie potrafię znaleźć tematu) gdzie ktoś napisał, że do odbioru wystarczył mu wpis do dziennika budowy dokonany przez osobę z E+D (bez budowlanych) o prawidłowości wykonanej instalacji i podpisany dodatkowo przez kierbuda. Przypuszczam, że chodziło pewnie o niewielki obiekt (domek) i może dlatego to przeszło bo i tak teraz inwestor bierze za wszystko odpowiedzialność. U mnie przy domu (w 2016 r.) wystarczył protokół od elektryka z E+D do PINB-u i problemu nie było. Przy większym obiekcie sam jestem ciekaw czy by to przeszło.

Teraz wielu kierowników budowlanych porobiło dodatkowo uprawnienia elektryczne i sami podpisują odbiory (nawet jak średnio się znają ;) ) im wystarcza moje oświadczenie że jest OK - odbiory przechodzą w nadzorze budowlanym, przynajmniej u mnie.
  • #5 21871092
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Nie do końca masz rację, kolego, bo w przytoczonym artykule czytamy :
    Zrzut ekranu z polskim cytatem o przeglądzie instalacji elektrycznej co 5 lat i art. 62 Prawa budowlanego
    Gdy tymczasem w Prawie Budowlanym art. 62.2 podp. 1) pisze :
    Fragment dokumentu po polsku z nagłówkiem o obowiązku kontroli i punktem o budynkach jednorodzinnych
  • Pomocny post
    #6 21871097
    waski78
    Poziom 20  
    Chris_W napisał:
    Tu masz wszystko

Trochę to koresponduje z tym co napisałem, problem dla mnie jest w tym stwierdzeniu:
    "Jeśli został powołany (a kiedy potrzebny kierownik robót elektrycznych – to reguluje prawo budowlane),...." co sugeruje, że nie zawsze jest on potrzebny.
    Przywołany tam art. 42 ust. 4 ustawy – Prawo budowlane brzmi:
    "Przy prowadzeniu robót budowlanych, do kierowania którymi jest wymagane przygotowanie zawodowe w specjalności techniczno-budowlanej innej niż posiada kierownik budowy, inwestor jest obowiązany zapewnić ustanowienie kierownika
    robót w danej specjalności. "
    Tylko nie znalazłem informacji jakie to są te roboty "do których jest wymagane przygotowanie zawodowe w specjalności techniczno-budowlanej innej niż posiada kierownik budowy".
  • Pomocny post
    #7 21871099
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    W Prawie Budowlanym mamy art. 57 p.1 i ... odniesienie do art. 62 p.5
    Ciekawa sytuacja, prawda?
  • #8 21871100
    waski78
    Poziom 20  
    elpapiotr napisał:

Pawle tam pisze o okresowych a autorowi chodziło chyba o odbiór po zakończonej budowie.

Z tego co widzę (czytam) w tym artykule to UB elektryczne raczej będą wymagane przy większych pracach a przy domkach to chyba "jak się uda".

A furtka jest chyba tutaj: "W przypadku istniejącego budynku: remont, modernizacja lub wymiana instalacji najczęściej nie wymagają ani pozwolenia, ani zgłoszenia – o ile nie dotyczą budynków zabytkowych.". U mnie dewloper oddaje dom z zewnątrz skończony a wewnątrz gołe, nieotynkowane ściany" i uznaje to za istniejący budynek i pewnie dlatego w PINB-ie przeszło bez UB elektrycznych.
  • Pomocny post
    #9 21871128
    Chris_W
    Poziom 39  
    elpapiotr napisał:
    Zrzut ekranu z polskim cytatem o przeglądzie instalacji elektrycznej co 5 lat i art. 62 Prawa budowlanego
    Gdy tymczasem w Prawie Budowlanym art. 62.2 podp. 1) pisze :
    Fragment dokumentu po polsku z nagłówkiem o obowiązku kontroli i punktem o budynkach jednorodzinnych

Przecież to nie dotyczy przeglądów elektrycznych tylko wpływów atmosferycznych itp.
    Cytat:

Art. 62. 1. Obiekty budowlane powinny być w czasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę kontroli:
    1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego:
    a) elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy atmosferyczne i niszczące działania
    czynników występujących podczas użytkowania obiektu,

b) instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska,
    c) instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych);
  • Pomocny post
    #10 21871147
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Do badań okresowych wystarczą ŚK G1 E z pomiarami + D.
    Do odbioru zaś dodatkowo UB.
    Wpisów do dziennika budowy może dokonać tylko: kierownik budowy, inwestor oraz nadzór budowlany. Żaden elektryk z ŚK nigdy nie miał i nie ma prawa dokonywać wpisów.
    Dawniej do wykonania instalacji w domach jednorodzinnych, wymagany był projekt, wykonany przez osobę z UB do projektowania. Do odbioru potrzebny był protokół pomiarów oraz wpis kierownika budowy w dzienniku.

Obecnie takich projektów się nie wymaga, ani nie są wymagane protokoły. W zamian do odbioru przez PINB za to wymagane jest oświadczenie osoby z UB + ŚK E + D o stanie instalacji.
    Nie jest to protokół badań czy pomiarów, ale oświadczenie, że instalacja jest wykonana zgodnie z obowiązującym prawem i normami i że nadaje się do użytku.
  • #11 21871221
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    A co to jest ŚK W ?
    Mi chodzi o odbior budynku np poprzez zgłoszenie zakończenia budowy.
  • Pomocny post
    #12 21871233
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Nie, kolego Chris_W. Chodziło mi o art. 62 p. 2 podp. 1)
    Plumpi napisał:
    Do badań okresowych wystarczą ŚK G1 E z pomiarami + D.
    Do odbioru zaś dodatkowo UB.
    Cytat:
    Zgodnie z ustawą – Prawo budowlane, nie każda instalacja elektryczna podlega tym samym formalnościom. W zależności od miejsca i zakresu robót, inwestor może być zobowiązany do dokonania zgłoszenia albo uzyskania pozwolenia na budowę. To z kolei bezpośrednio wpływa na to, czy kierownik robót elektrycznych będzie wymagany.
  • #13 21871342
    Chris_W
    Poziom 39  
    elpapiotr napisał:
    Nie, kolego Chris_W. Chodziło mi o art. 62 p. 2 podp. 1)

Ale tam właśnie odwołują się do tego co pogrubiłem - wyłącznie do podpunktu "a".
  • #14 21871381
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 301
    Hejka Koledzy,
    (pewnie trochę z tematem)
    Budynek ma tzw "stan deweloperski". Właściciel chce zrobić tzw "biały montaż" (podpięcię gniazd, wyłączników). Oczywiście też nie są zrobione pomiary elektryczne.
    Jaka "procedura" dalszej pracy?
    1) wykonanie montażu
    2) pomiary (wraz z protokołem)
    i potem- CO DALEJ? - zwrócenie się do dewelopera o wpis do książki budowy i podpisanie przez osobę z uprawnieniami budowlanymi?
  • Pomocny post
    #15 21871466
    Plumpi
    lukas198820 napisał:
    A co to jest ŚK W ?
    Mi chodzi o odbior budynku np poprzez zgłoszenie zakończenia budowy.

ŚK w skrócie Świadectwa Kwalifikacyjne.
    G1 - to grupa pierwsza, czyli elektryczne.

Do odbioru budynku potrzebne jest złożenie oświadczenia o stanie instalacji przez osobę z Uprawnieniami Budowlanymi do kierowania robotami budowlanymi w zakresie instalacji elektrycznych + świadectwa kwalifikacyjne, elektryczne E z pomiarami + D
  • Pomocny post
    #16 21871469
    Chris_W
    Poziom 39  
    Matheu napisał:
    Hejka Koledzy,
    (pewnie trochę z tematem)
    Budynek ma tzw "stan deweloperski". Właściciel chce zrobić tzw "biały montaż" (podpięcię gniazd, wyłączników). Oczywiście też nie są zrobione pomiary elektryczne.
    Jaka "procedura" dalszej pracy?
    1) wykonanie montażu
    2) pomiary (wraz z protokołem)
    i potem- CO DALEJ? - zwrócenie się do dewelopera o wpis do książki budowy i podpisanie przez osobę z uprawnieniami budowlanymi?

Tam może być już formalnie zakończone ;) Czyli "instalacja nadaje się do eksploatacji".
    Trzeba to sprawdzić.
    Czy pozwolenie na budowę było "przenoszone" na nowego właściciela - tzn. czy sprzedano budowę czy budynek.
  • #17 21871840
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Plumpi napisał:
    W zamian do odbioru przez PINB za to wymagane jest oświadczenie osoby z UB + ŚK E + D o stanie instalacji.

Czy to jest jedna osoba z wszystkimi uprawnieniami? Czy mogą być dwie osobne tj. jedna z UB i druga z ŚK
  • #18 21871890
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1709
    Witam,
    czy tu niektórzy czytają, czy tylko pobieżnie "rzucają okiem"?
    Wyraźnie w temacie jest napisane "odbiór", a więc:
    - do odbiorów już wykonanych konstrukcji i instalacji budowlanych wymagane jest posiadanie "Uprawnień Budowlanych" w odpowiedniej specjalności - architektonicznej, konstrukcyjno-budowlanej, inżynieryjnej (mostowej, drogowej, kolejowej, hydrotechnicznej, wyburzeniowej) lub instalacyjnej (instalacje telekomunikacyjne, sanitarne, elektryczne).

Jeśli delikwent, który próbuje "odebrać" wykonane prace, posiada tylko ŚK danej grupy lub tylko wyuczony zawód + praktykę, to nie może takich wykonanych robót odbierać i podpisywać kwitów.
    Koniec. Kropka.

Pozdrawiam
  • #20 21872041
    Plumpi
    tesla97 napisał:
    Plumpi napisał:
    W zamian do odbioru przez PINB za to wymagane jest oświadczenie osoby z UB + ŚK E + D o stanie instalacji.

Czy to jest jedna osoba z wszystkimi uprawnieniami? Czy mogą być dwie osobne tj. jedna z UB i druga z ŚK

Oświadczenie składa osoba z UB, a nie dwie osoby czy trzy osoby.
    W moim regionie PINB wymaga, aby osoba składająca takie oświadczenie poza UB, miała także aktualne ŚK. Dla osoby posiadającej UB kierownicze nie jest żadnym problemem, aby uzyskać ŚK.
    Ponadto osoba ta musi też przedstawić aktualne zaświadczenie z izby do której przynależy (np. Okręgowa Izba Inżynierów Budownictwa), poświadczające przynależność do danej Izby oraz posiadanie wykupionego ubezpieczenia OC związanego z prowadzoną działalnością.
    Ale czy może takie oświadczenie złożyć osoba posiadająca tylko UB, podpierająca się protokołami pomiarów innej osoby, posiadającej ŚK do pomiarów, tego nie wiem. Nie spotkałem się z takimi praktykami.
    Ale jak chcesz się dowiedzieć dokładniej, zawsze możesz zapytać w lokalnym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego.
  • #21 21884196
    mreco
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Czyli reasumując.
    Pomiary elektryczne odbiorcze może wykonać osoba posiadająca świadectwo kwalifikacyjne D i E.
    Natomiast oświadczenie musi złożyć osoba posiadająca uprawnienia budowlane.
  • Pomocny post
    #22 21900443
    piotrp_NEW
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Jeżeli coś jest na pozwolenie na budowę to osoby z E D czy inną literką nie mają co na niej robić, bo wykonawca formalnie nie jest uczestnikiem procesu budowlanego i nie podejmują jakiejkolwiek decyzji w myśl PB.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła tego, czy do odbioru instalacji elektrycznej przy zakończeniu budowy wystarczą świadectwa kwalifikacyjne SEP E/D, czy konieczne są także uprawnienia budowlane. Wypowiedzi wskazują, że do odbioru i złożenia oświadczenia dla PINB wymagane są uprawnienia budowlane w odpowiedniej specjalności instalacyjnej elektrycznej, a świadectwa kwalifikacyjne E z pomiarami i D są potrzebne do wykonania pomiarów i potwierdzenia stanu instalacji. Podkreślono, że wpisów do dziennika budowy dokonuje kierownik budowy lub osoba z uprawnieniami budowlanymi, a w praktyce przy mniejszych obiektach zdarzają się odbiory przechodzące na podstawie protokołów i oświadczeń elektryka z SEP, jednak formalnie oświadczenie powinno pochodzić od osoby z UB. Pojawiły się też uwagi o różnicach między przeglądami okresowymi a odbiorem po zakończeniu budowy oraz o tym, że w niektórych przypadkach PINB akceptuje dokumentację podpisaną przez kierownika budowy posiadającego dodatkowo kwalifikacje elektryczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA