logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • #31 2166701
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Bardzo ładna konstrukcja, ale do miksowania na żywo raczej sie nie nadaje, brak krossa i przełączników kanałów, no i odsłuchu brakuje!!

ja swój mikser zrobilem tylko na 2 kanały (w dodatku mono)
    ale jak miałbym kupić 8 potencjometrów obrotowych stereo to o ludzie....

mój mikser wykonałem tylko i wyłącznie do nauki jmiksowania muzyki (d-j'em kazdy moze być!!)

ma pokrętła: wzmocnienie, wysokie, środki, niskie, odsłuch;
    suwaki głośności i kross
    diody wyświetlają bit (zamocowałem niebieskie dla lepszego efektu)

2 gniazda na duzy jack (słuchawki i mic)

z tyłu 6xChinch

działa wyśmienicie, tylko kros sie szybko zuzywa, po 4 miesiącach nadaje sie do wymiany....
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #32 5132181
    Maniek_0013
    Poziom 1  
    Ja bym był zainteresowany schematem:D

Dodano po 2 [minuty]:

Ja byłby zainteresowany schematem:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego miksera audio zbudowanego według projektu z czasopisma "Praktyczny Elektronik". Mikser posiadał obudowę przewidzianą na 8 kanałów, z czego zamontowano 6 kanałów mono, wykonanych z aluminium i sklejki. Koszty budowy były niewielkie, potencjometry suwakowe i obrotowe kupiono tanio, a układ oparty jest na wzmacniaczach operacyjnych. Mikser nadaje się do nagłośnienia, jednak zasilacz sieciowy zamontowany wewnątrz powoduje lekki przydźwięk, który planowane jest usunięcie. Omówiono funkcje potencjometrów: wzmocnienie, regulacja tonów wysokich, średnich i niskich, efekt, odsłuch oraz panorama (balans L/R). Wskazano, że zasilacz w mikserze powinien być ekranowany lub umieszczony na zewnątrz, aby uniknąć zakłóceń. Autor pracuje nad nową wersją miksera stereo 4-kanałowego z wskaźnikiem LED i wyjściami słuchawkowymi. Poruszono kwestie techniczne dotyczące podłączenia efektów (send/return w części sumy miksera) oraz zastosowania panoramy do ustawiania balansu kanałów. Wskazano, że do uzyskania stereo z dwóch kanałów mono można użyć panoramy i połączeń symetrycznych (XLR). Dyskutowano także o dostępności tanich potencjometrów, m.in. na niemieckim eBayu, oraz o potrzebie dodania kolejnych kanałów i oznaczeń na panelu przednim. Wskazano, że mikser nie jest przeznaczony do miksowania na żywo ze względu na brak krosów i przełączników kanałów. Schematy miksera są dostępne w "Praktycznym Elektroniku" oraz na forum Elektrodzie.
REKLAMA