Witam wszystkich forumowiczów.
W tym artykule przedstawię mój kolejny projekt – jest to rozbudowana wersja miksera akustycznego. Układ zmontowany został na podstawie artykułu z czasopisma Praktyczny Elektronik 8/2001. Mikser posiada dwa kanały stereofoniczne z regulacją barwy dźwięku – tony niskie, średnie i wysokie, oraz posiada trzeci kanał z wejściem mikrofonowym i z prostą regulacją tonów – przez co zmienia się nieco barwa głosu – można by powiedzieć że w bardzo prosty sposób można zmieniać barwę dźwięku za pomocą tego filtru. Mikser posiada również pokrętło do zmiany głośności głównej czyli sumy wszystkich kanałów. Oprócz tego dla pierwszego i drugiego kanału został zamontowany diodowy wskaźnik wysterowania dzięki któremu można mniej więcej ustawić poziom wejściowy dla tych dwóch kanałów. W trakcie budowy miksera pojawił się pomysł aby również zbudować odsłuch na słuchawkach – jednak stwierdziłem, że mikser nie miał służyć do miksowania utworów na żywo na prywatkach czy innych imprezach lecz stanowił pomoc podczas montowania materiału video (były to czasy kiedy panowały kasety VHS i za pomocą komputera Commodore 64 wgrywało się napisy początkowe i końcowe na kasetę VHS – nikt wtedy nawet nie myślał o obróbce materiału video na komputerze). Wracając do tematu miksera – na dzień dzisiejszy mikser nie jest używany – leży i się kurzy – ale jest częścią mojej twórczości z zakresu elektroniki, zasilany jest z sieci 220V (wbudowany zasilacz), wtedy nie przewidywałem innego zastosowania dla tego miksera więc nie montowałem gniazda zasilania 12V. Gdyby była potrzeba można by było zastosować takie gniazdo i zasilić mikser z akumulatora lub z baterii słonecznej, pobór prądu przez mikser jest niewielki więc nie było by problemu z zastosowaniem zasilania mobilnego. Na tylnym panelu miksera znajduje się osiem gniazd typu CHINCH odpowiednio po dwa dla każdego kanału oraz dwa wyjściowe. Niestety nie posiadam już schematu do tego miksera – był budowany co najmniej 12 lat do tyłu, mogę tylko napisać że ma bardzo dobre parametry akustyczne bo zbudowałem go na nisko szumnych układach scalonych.
Jako wskaźnik wysterowania użyłem gotowego układu wymontowanego z jakiegoś urządzenia, wzmacniacza czy magnetofonu. Płytka miksera była wykonana własnoręcznie metodą termotransferu. Praktyczny Elektronik w swoich artykułach drukował wzory płytek drukowanych w skali 1:1. Zasilacz wykonany jest w sposób tradycyjny czyli posiada transformator i prostownik.
Oto zdjęcia wewnątrz urządzenia.
W razie pytań służę pomocą. Czekam na komentarze, jest to mój dziesiąty opublikowany projekt - proszę o wyrozumiałość, czytałem regulamin i myślę że wszystko zrobiłem zgodnie z nim.
Fajne? Ranking DIY