Czy również wolicie klasyczne, mechaniczne przyciski z wyraźnym kliknięciem? Moim zdaniem są one znacznie lepsze od dotykowych — nie tylko dlatego, że oferują lepsze wyczucie, ale także dlatego, że jeden przycisk może wywołać różne akcje. Przykładem jest ten poczwórny kontroler Zigbee, który rozróżnia kliknięcie, przytrzymanie i podwójne kliknięcie – a kosztuje tylko 80 zł.
Zacznijmy od wypakowania. Omawiany tu produkt występuje pod marką GISE a jego model to GSBT-ZB 44065. Napisy na opakowaniu są w naszym języku, gdyż był on kupowany od dystrybutora w naszym kraju.
W zestawie dostajemy pasek taśmy by przykleić produkt do gładkiej powierzchni, ale potencjalne otwory na wkręty też są dostępne na obudowie. Instrukcja jest polskojęzyczna.
Produkt zasila jedna bateria CR2430.
Zajrzyjmy do wnętrza produktu. Otwarcie jego jest wyjątkowo trudne - trzeba wcisnąć dźwignię i przesunąć obudowę w bok. To nie jest port USB, choć z zewnątrz tak wygląda.
Bateria w środku jest jedna.
Produkt zbudowany jest w oparciu o Z3L. W środku widać, że w produkcji (albo co najmniej w planach) była też wersja na 5 przycisków.
Oznaczenie PCB: ESW-4ZAA-CN KER_V1.2.1
Układ jest bardzo prosty, ale to zrozumiałe. Jakiekolwiek przetwornice między modułem Zigbee a baterią by wprowadzały dodatkowe straty.
Przejdźmy już do działania urządzenia. Najpierw mała prezentacja audiowizualna - na filmiku słychać pożądane przez nas klikanie oraz widać, że dodatkowo wciśnięty przycisk zapala odpowiednią diodę LED.
Parowanie z bramką/Home Assistant jest bardzo proste. Wciskamy dłużej przycisk trzeci, zgodnie z instrukcją.
Urządzenie jest widziane jako TS0044:
Udostępniane encje to poziom baterii, jakość sygnału, napięcie na baterii w mV oraz bieżące zdarzenie.
Zdarzenie składa się z indeksu przycisku (od 1 do 4) oraz z nazwy akcji - single, double lub hold. Pojedyncze kliknięcie, podwójne lub wciśnięcie. Tyle nam wystarczy i można już wyzwalać tym scenariusze w HA.
Podsumowując, to był poczwórny wyzwalacz scen Zigbee kupiony za 80 zł. Zasadniczo bardzo mi się spodobał, choć cena mogłaby być nieco mniejsza. Pewnie dałoby się to sprowadzić z Chin taniej. Sam produkt bardzo funkcjonalny, a fizyczna możliwość wciśnięcia przycisku z dodatkowym jeszcze sygnałem mrugnięcia diody LED jest dla mnie satysfakcjonująca. Cztery przyciski po trzy akcje każdy to aż dwanaście różnych kombinacji przeznaczonych do sterowania scenami w HA - pewnie pozwoli wysterować dużo rzeczy.
Czy też korzystacie z tego typu wyzwalaczy akcji, scen, a jeśli tak, to z jakich?
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.