logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X?

SvD 30 Cze 2026 10:10 156 4
REKLAMA
  • #1 21930233
    SvD
    Poziom 11  
    Witam

Proszę o pomoc w doborze urządzeń do obsługi internetu 5G.
    Na screenie widnieje lokalizacja GPS, jak również zaznaczone kolorem czerwonym miejsce zamieszkania (Kołobrzeg, ul. Komandorska)

Chciałbym zamontować router zewnętrzny (np. ZyXel NR7302 DT 2,5 GbE) i 2 urządzenia typu mesh (np. Mercusys Halo H85X AX3000 Mesh).
    Czy takie połączenie będzie ok i jak połączyć urządzenia ze sobą. Zyxel kablem z pierwszym Halo i z pierwszego Halo kabel do drugiego czy mogę Halo-Halo łączyć przez Wi-Fi?
    Czy te urządzenia będą ok, czy wybrać coś innego? Internet ma obsłużyć po Wi-Fi 2 komputery (tutaj może być kabel), 2 telefony, 2 TV, 2 kamery zewnętrzne.
    Obecnie posiadam Huawei B535 w Orange, ale internet działa bardzo słabo. Po ustawieniu B535 w różnych miejscach w domu najlepsze wyniki uzyskałem, kiedy router stoi na piętrze przy oknie.

Pomiary telefonem wykonałem dla Play na zewnątrz budynku.
    Speedtest i NetMonster dla parteru
    Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X? Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X? Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X?

Speedtest i NetMonster dla piętra
    Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X? Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X? Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X?

Mam w okolicy Orange i T-Mobile z kilkoma pasmami 5G, dla Play są tylko 2 pasma 5G dla masztu, który widnieje na screenie.
  • REKLAMA
  • #2 21930249
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5774
    W testach Play z 3 sektora na Obozowej 5 słabe lub dostateczne parametry sygnału na pasmach pojemnosciowych LTE w tym kotwicy na LTE1800, podobnie na 5G N78. 3 sektor na azymut 230 stopni czyli na Radzikowo IV. Brak testów Orange czy T-MOBILE, BTS na ŚW.Wojciecha ma 3 sektor na ciebie czyli na azymut 270 stopni. Ja sprawdziłbym Orange, to ma być abonament internetowy czy pre-paid? Zestaw zew. CPE 5G/LTE+ wew. router z WiFi do sieci lokalnej jest prawidłowym pomysłem, kwestia wyboru konkretnego. Halo H85X mozna łączyć w MESH po WiFI ale lepiej po Ethernet, obsługuje backhaul po kablu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21930393
    SvD
    Poziom 11  
    "To ma być abonament internetowy czy pre-paid" - bez znaczenia, pre-paid lepiej wychodzi cenowo, więc może być.
    Kupiłem starter Orange za 5 zł z 9900 GB, bez limitu. Poniżej screeny z speedtest i Netmonster.
    Prędkość słabsza od Play.
    Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w Netmonster na górze raz wyświetla ul. św. Macieja, a raz Zieleniewo i tak się zmieniają co kilka sekund.
    Pomiar zrobiłem na piętrze, Play tam miał lepszy transfer.
    Spróbowałem jeszcze zrobić pomiary w kierunku zachodnim, ale były dużo słabsze.
    Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X? Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X? Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X? Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X? Internet 5G w domu - ZyXel NR7302 DT + Mercusys Halo H85X?
  • REKLAMA
  • #4 21930459
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5774
    Orange kotwica na LTE2100 z SW.Wojciecha lub z 1 sektora na BTS-ie Zieleniewo przy słabych parametrach sygnału z obydwu a do tego 5G N78 z Zieleniewa też na bardzo słabym sygnale, sektor na tym BTS-ie na północ, Orange ma tak skonfigurowaną sieć 5G że n78 masz z Zieleniewa a kotwica się zmienia. Stacje sa dalej wiec sygnał gorszy niz w Play a osiagi słabsze. W Orange pre-paid opłacalny, w Play oferta za 50 zł tez oplacalna, 1 m-c za darmo , 6 m-cy bez limitu danych a potem ponad 800GB przez kolejne pół roku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21930693
    SvD
    Poziom 11  
    Widok z piętra na BTS Play
    Widok na gęste korony drzew i zachmurzone niebo, z gałęziami świerku po prawej

Widok z piętra na BTS Orange (więcej wyższych drzew)
    Widok na gęste korony drzew i niebo o zmierzchu

"Po drodze" na BTS Play sąsiad ma zainstalowane anteny. Lokalna firma montowała je ok. 20 lat temu i rozprowadzała w ten sposób Internet na osiedle. Nie wiem, czy jeszcze ktoś z tego korzysta, ale jak do nich zadzwoniłem, to powiedzieli, że nie podłączają nowych użytkowników. Czy one mogą wpływać na siłę sygnału?
    Zestaw anten na maszcie na dachu budynku na tle bezchmurnego, niebieskiego nieba

Kupić ZyXel NR7302 DT 2,5 GbE i sprawdzić, jak działa, jak go wyciągnę do góry ponad dach, czy może od razu iść w coś lepszego np. ZTE MC889A Pro 5G?
    Czy lepiej kupić 2 x Mercusys Halo H85X AX3000 Mesh, czy 1 x Cudy WR3600H?
    Dom po obrysie wewnętrznym ma 11x6 m i 2 kondygnacje.
REKLAMA