logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitorowanie promieniowania jonizującego w Europie

Citizen75 19 Lip 2026 10:28 975 16
  • #1 21941095
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 479
    Wchodzę sobie na stronę monitoringu promieniowania i widzę podwyższony poziom promieniowania w Europie. Szczególnie zachodniej. Nieciekawie wyglądają Niemcy, Austria, Hiszpania i Portugalia. W mniejszym stopniu Anglia, Finlandia, Białoruś, Ukraina i Turcja. Według AI poziom promieniowania na poziomie 6 μSv/h jest to dawka podwyższona, ale rzekomo bezpieczna. Jednak nie jest zalecane dłuższe przebywanie w takim miejscu. Ciekawie wygląda granica Niemiec i Francji, jakby podwyższony poziom promieniowania się na niej zatrzymał. Podobnie jest na granicy Niemiec i Czech. Na tle tych państw Polska podobnie jak Rosja i reszta świata wygląda "czysto". Doszło do jakiejś awarii elektrowni atomowej lub czujników promieniowania? Czy to może jest skutek polityki "zielonego ładu" i dlatego Niemcy są najbardziej wyeksponowane na tej mapie? W mediach cisza na temat podwyższonego promieniowania w Europie.

Monitorowanie promieniowania jonizującego w Europie
  • #2 21941105
    simon71

Poziom 20  
    Ocena: 32
    Całkowicie mylnie interpretujesz te dane.
    Poziom 6 μSv/h z tej mapy to jest maksymalne promieniowanie występujące na przedstawionym obszarze. A ponieważ mapa obejmuje również Czarnobyl, to właśnie to promieniowanie jest stamtąd. A intensywność kolorów w niektórych krajach bierze się nie z podwyższonego promieniowania, tylko z dużej gęstości punktów pomiarowych, które na mapie zlewają się w jednolity kolor. Przeciętnie w Niemczech mamy ok. 150 nSv/h, więc zupełnie w normie.
    Konto firmowe:
    SENSIM
    610A, Skrzyszów, 33-156 | Strona WWW: https://sensim.pl
  • #3 21941121
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 965
    No nie wiem jak się zleją punkciki jasnozielone to powinien być cały jasnozielony a nie ciemnozielony.

To chyba tak nie działa że jasnozielony zrobił się ciemnozielony jak ich dużo jest tych kropek 🤡
  • #4 21941141
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 337
    Aż włączyłem licznik Geigera ;). W tej chwili u mnie na Mazurach jest ok. 0,2 mikrosiwerta/h, czyli bezpiecznie, choć może odrobinę więcej niż zazwyczaj (ok. 0,1 mikroS/h).
    Z mapy wynika, że najbliższy mnie (30 km) pomiar wykazuje 0,17, więc wskazania oficjalne i moje się pokrywają.
    Możecie wyjść na dwór ze schronów :)

Dodano po 11 [minuty]:

Citizen75 napisał:
    ... Według AI poziom promieniowania na poziomie 6 μSv/h jest to dawka podwyższona, ale rzekomo bezpieczna. ...

I jak tu wierzyć AI, skoro strzela takie babole... 6 μSv/h to nie jest bezpieczna dawka, żeby Ci lepiej uświadomić, to powiem, że taki poziom jest mniej więcej teraz w Prypyaci. No chyba że zapomniałeś dostawić zero i miało być 0,6, to faktycznie jest dawka bezpieczna.
    Ps no i faktycznie źle interpretujesz te zagęszczenie na mapie - to są punkty pomiarowe, a o wielkości dawki decyduje kolor kropek, a nie ich ilość.
  • #5 21941173
    simon71

Poziom 20  
    Ocena: 32
    >>21941121
    Oczywiście, że tak nie jest, tylko zarówno jasnozielony jak i ciemnozielony to poziomy bezpieczne. A autor tematu podnosi, że w Polsce jest biało, a w Niemczech kolorowo, a to sie właśnie bierze z gęstości punktów pomiarowych.
    Konto firmowe:
    SENSIM
    610A, Skrzyszów, 33-156 | Strona WWW: https://sensim.pl
  • #6 21941311
    Citizen75
    Poziom 30  
    simon71 napisał:
    A ponieważ mapa obejmuje również Czarnobyl, to jest właśnie to promieniowanie jest stamtąd.
    W Portugali też mamy kilka punktów zbliżonych do Czarnobyla.

simon71 napisał:
    A intensywność kolorów w niektórych krajach bierze się nie z podwyższonego promieniowa, tylko z dużej gęstości punktów pomiarowych, które na mapie zlewają się w jednolity kolor.
    Taką ewentualność też brałem pod uwagę. Jednak z ciekawości zerknąłem na Japonię - katastrofa w Fukushimie. To już poza Europą. Nikt tam nie monitoruje promieniowania, czy nie udostępnia danych z czujników? Widoczny jest tylko jeden w Tokio.

Zvirek napisał:
    I jak tu wierzyć AI, skoro strzela takie babole... 6 μSv/h to NIE JEST bezpieczna dawka, żeby Ci lepiej uświadomić to powiem, że taki poziom jest mniej więcej teraz w Prypyati.
    Ja wiem, że nie jest to bezpieczna dawka. Szczególnie przy długotrwałej ekspozycji na promieniowanie.

Zvirek napisał:
    Ps no i faktycznie źle interpretujesz te zagęszczenie na mapie - to są punkty pomiarowe, a o wielkości dawki decyduje kolor kropek a nie ich ilość.
    Tylko wykres w prawym dolnym rogu mapy wskazuje właśnie wartości 6000 nSv/h dla wszystkich dostępnych stacji w wybranym przedziale czasowym. Skąd taka wartość, jeśli czujniki rejestrują bezpieczne rzekomo wartości promieniowania?
  • #7 21941327
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 281
    Pokolenie malarza z Austrii ma jakąś obsesję w temacie energetyki jądrowej czy wyrzuty sumienia? A może boją się, że "złom" po ich elektrowniach jądrowych trafi nie daj Boże do Niemiec?
    Zrzut ekranu mapy Europy z punktami pomiaru promieniowania i legendą nSv/h
  • #9 21941659
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 290
    k45i89o98j66 napisał:
    Fake news ruskiej propagandy wojennej .Temat do zamknięcia.

Ciekawe czy Citizen75 to ruski troll czy lyknal ruska propagande.
  • #10 21941784
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 602
    Przed zamknięciem jeszcze zmienić tytuł na "Normalny poziom promieniowania w Europie", żeby nie wisiał kłamliwy nagłówek, bo co z tego, że gdzieś tam w środku inni sprostowali, jak na stronie głównej forum pod Promowane wisi takie kłamstwo.
  • #11 21941832
    Citizen75
    Poziom 30  
    Jak już wspomniałem w prawym dolnym rogu mamy wykres na którym maksymalna godzinowa dawka promieniowania gamma (GDR - Gamma Dose Rate) oscyluje wokół 6 μSv/h, co nie jest już bezpieczną dawką przy dłuższej ekspozycji.

Wykres „Max Hourly GDR” pokazujący wartości ok. 6000 nSv/h z częstymi spadkami w dół.
  • #12 21941904
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7818
    @Citizen75 I czego oczekujesz? Polska jest ok. Niepotrzebnie siejesz zamęt i panikę. @Sam Sung Twoje przewrażliwienie przypomina mi jakiś rodzaj fobii...
  • #13 21941924
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 602
    Jutro lub pojutrze test syren alarmowych w Polsce. Dzięki page rankowi Elektrody, za śmieszne 80 pkt. na wyróżnienie tematu kłamliwa fraza o rzekomo podwyższonym poziomie promieniowania w Europie będzie już wypozycjonowana i będzie się ładnie wyszukiwać. I ktoś, kto dostrzegł sianie zamętu i paniki, ma uprawnienia, żeby zareagować, ale się boi - będzie dopatrywać się fobii u mnie...
  • #14 21942111
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5665
    Może warto zmienić tytuł na: monitorowanie promieniowania jonizującego w Europie?

Państwowa Agencja Atomistyki monitoring mapa: https://monitoring.paa.gov.pl/maps-portal/
  • #15 21942281
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 361
    Inżynierowie ze Świerku mają rękę na pulsie, jeśli poziom promieniowania byłby wyższy od "normalnego" dali by znać.
  • #16 21942304
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 290
    Citizen75 napisał:
    Jak już wspomniałem w prawym dolnym rogu mamy wykres na którym maksymalna godzinowa dawka promieniowania gamma (GDR - Gamma Dose Rate) oscyluje wokół 6 μSv/h, co nie jest już bezpieczną dawką przy dłuższej ekspozycji.

Wykres „Max Hourly GDR” pokazujący wartości ok. 6000 nSv/h z częstymi spadkami w dół.

To jest maksymalma dawka w Prypeci -- nie w calej Europie.
  • #17 21942542
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 281
    Tak, tak. Jeżeli promieniowanie to jakie izotopy promieniotwórcze?
REKLAMA