logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena combo DVB-T2 do przyczepy w Łebie na nadajnik Gdańsk 100 km?

rudiszubert 02 Sie 2026 10:39 318 24
REKLAMA
  • #1 21948822
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Ocena: 221
    Mam antenę na przyczepie w Łebie gdzie jest problem z zasięgiem i jakością sygnału . Wiem że ta antena jest pasywna i chciałbym ją zmodernizować na combo. Od starej anteny został dipol ,który chciałbym dołożyć do tej anteny ,widziałem takie konstrukcje ,ale nie wiem co i jak dołożyć aby wzmocnić sygnał . Odległość do nadajnika w Gdańsku ok. 100 km. Jest bliżej w Lęborku ,ale sygnał z tego nadajnika ( teren),jest słaby . Nie znam się na konstrukcji anten więc proszę o podanie dokładnie co powinienem dokupić .
  • REKLAMA
  • #2 21948826
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1146
    Podepnij PAR-820 pod tę antenę i sprawdź ale śmiem wątpić...100 km
  • #3 21948840
    rudiszubert
    Poziom 19  
    A jaki wzmacniacz i do czego go podłączyć ?
  • #4 21948845
    andpol 33
    Poziom 39  
    Nie chciało Ci się nawet sprawdzić co to PAR-820. To wzmacniacz który podkręcasz bezpośrednio do anteny. Przy TV musisz założyć zasilacz albo zasilić z dekodera, jeśli go masz.
    Link
  • #5 21948907
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Sprawdziłem . Ale jak napisałem wcześniej ,prosiłem o pomoc bo jestem laikiem i oczekiwałem konkretnej odpowiedzi ,co konkretnie dołożyć do tej anteny ,lub jak ją przeri na antenę combi.
  • #6 21948929
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 217
    rudiszubert napisał:
    Od starej anteny został dipol ,który chciałbym dołożyć do tej anteny ,widziałem takie konstrukcje ,ale nie wiem co i jak dołożyć aby wzmocnić sygnał . Odległość do nadajnika w Gdańsku ok. 100 km.

Na dipolu MUX-8 nie odbierzesz ze 100 km, nawet ze wzmacniaczem. To już musi być antena mix/combo z rozbudowaną częścią VHF. Na przykład taka - Emme Esse Uni Line LOG 560HVD, plus wzmacniacz liniowy:

Albo gotowy zestaw antenowy - Televes Dinova Boss Mix:

• REKLAMA
  • #7 21949214
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1040
    rudiszubert napisał:
    Odległość do nadajnika w Gdańsku ok. 100 km. Jest bliżej w Lęborku ,ale sygnał z tego nadajnika ( teren),jest słaby

Do Chwaszczyna jest ok. 70 km i niekorzystny profil terenu. O połowę bliżej jest Lębork/Skórowo, ale nadajnik stosunkowo słaby. Wg Emitela, Łeba jest poza zasięgiem odbioru - z wyjątkiem mux-8. Sam zresztą napisałeś ...
    rudiszubert napisał:
    jest problem z zasięgiem i jakością sygnału

Zatem lokalizacja dosyć trudna. Mimo to, na dachach widać sporo anten ASR Link skierowanych na Lębork. Rozglądnij się co zamontowane jest na budynkach w pobliżu.
  • #8 21949360
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Jest różnie .Na wysokich budynkach ustawione mają na Gdańsk ,na małych ,i na Lębork i na Gdańsk . Łeba to specyficzne miejsce jeśli idzie o położenie . Czekam dalej na konkretne informacje ,jak poprawić odbiór . Miałem już na tej przyczepie wszystkie rodzaje anten ,a odbiór tak samo zły . Jak zmodyfikować moją antenę ,bo już nie będę kupował następnej ?
  • #9 21949376
    andpol 33
    Poziom 39  
    Napiszę ostatni raz. Założyć wzmacniacz rurkowy do Twojej anteny. Nie chcesz Telmora to kup coś tańszego: Link
  • REKLAMA
  • #10 21949590
    Jerzy Cieślański
    Poziom 22  
    Ocena: 95
    Ogólnie informacje o licznych czynnikach wpływających na jakość odbioru programów cyfrowych telewizji naziemnej, znajdzie pan tu (Link)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=21945782#21945782

Wg. map zasięgów Radiopolska-Wykaz, w Łebie i okolicy, MIEJSCAMI, niby nie jest tak źle.
    Od strony RTON Lębork /Skórowo Nowe, wyniesienia terenu na drodze sygnałów DVB-T/T2 do Łeby i jej okolic częściowo przysłaniają sygnał.

Jaka antena combo DVB-T2 do przyczepy w Łebie na nadajnik Gdańsk 100 km? Jaka antena combo DVB-T2 do przyczepy w Łebie na nadajnik Gdańsk 100 km?
    Jaka antena combo DVB-T2 do przyczepy w Łebie na nadajnik Gdańsk 100 km? Jaka antena combo DVB-T2 do przyczepy w Łebie na nadajnik Gdańsk 100 km? Jaka antena combo DVB-T2 do przyczepy w Łebie na nadajnik Gdańsk 100 km?
    Musiałby pan podać pozycję swojej anteny odbiorczej aby doradzający mogli dokładniej ocenić teoretyczne możliwości odbioru w pańskim przypadku.

Częściowo można polepszyć odbiór DVB-T/T2 przez zastosowanie odpowiedniego niskoszumnego przedwzmacniacza antenowego, z filtrem antenowym blokującym zakłócenia od nadajników BTS w zakresie 5G/LTE 700MHz,800MHz, zainstalowanego, tuż przy pana antenie odbiorczej, i ewentualnie nowego niskostratnego przewodu antenowego.
    Na przykład: wzmacniacz_masztowy_AB011t_26_db_Terra

Dobry efekt daje w takich przypadkach znaczne podniesienie wysokości zawieszenia anteny odbiorczej (o 15÷20 metrów) przez umieszczenie jej np. na wysokim drzewie w pobliżu przyczepy,(o ile taka możliwość istnieje)

ANTENA na drzewie??? Link do opisu;
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic638097.html#3312784

Ja w okolicach Łeby mam do przyczepki kempingowej światłowód bo z mojego punktu widzenie to taniej i bezproblemowo
    https://panwybierak.pl/oferty-internet-swiatlowodowy-leba/52,977380
  • #11 21949698
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Bardzo dobre informacje ,ale nie będę zakładał światłowodu na 2 miesiące w roku .Telewizja jest potrzebna sporadycznie kiedy są wnuki z nami. Założę na początek wzmacniacz baryłkę i zobaczę .
  • #12 21949978
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    rudiszubert napisał:
    Bardzo dobre informacje ,ale nie będę zakładał światłowodu na 2 miesiące w roku .Telewizja jest potrzebna sporadycznie kiedy są wnuki z nami. Założę na początek wzmacniacz baryłkę i zobaczę .

Jak nie uzyskasz zadowalającego efektu to możesz skorzystać z hot spota w telefonie - przy sporadycznym korzystaniu powinno starczyć a nawet dodatkowy pakiet GB wyjdzie taniej niż kolejne koszty związane z instalacją antenową (szczególnie, że nie masz żadnej gwarancji, że za tydzień, miesiąc rok warunki się nie pogorszą).
  • #13 21950104
    andpol 33
    Poziom 39  
    Albo telewizja satelitarna na kartę.
  • REKLAMA
  • #14 21950113
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Ciekawe pomysły . Ale ja jednak chciałbym spróbować normalnie z anteny kierunkowej ,bo to ma być na ma. 2 miesiące w roku.
  • #15 21950528
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Kupiłem taki zestaw ale ani razem ani osobno nie wyszukuje żadnych kanałów . Bez tych dodatków wyszukuje kilkanaście kanałów ale jakość sygnału jest zmienna
  • #16 21950531
    andpol 33
    Poziom 39  
    A zasilacz założyłeś? Wzmacniacz musi czymś być zasilany.
  • #17 21950534
    _kli_
    Poziom 41  
    rudiszubert napisał:
    ani razem ani osobno nie wyszukuje żadnych kanałów

Zasiliłeś jakoś ten wzmacniacz (zasilacz lub dekoder)?
    Razem (jak na zdjęciu) nie! Jeden wzmacniacz blokuje przepływ napięcia do drugiego i ten drugi (niezasilony) bardzo tłumi sygnał.
    Na jakiej instalacji odbierasz? Na instalacji fabrycznej w przyczepie czy przewodzie dodatkowo doprowadzonym od anteny do odbiornika?
  • #18 21950535
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Zasilenie od dekodera 5v . Jak włączone nie pokazuje zwarcia. Może trzeba 12v ? Dodatkowy nowy przewód antenowy
    Przewód musi być ok ,skoro bez wzmacniacza kilka kanałów odbiera.
  • #19 21950545
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 901
    Warto zweryfikować ciąglość przewodu omomierzem - czasme problemy z zasilaczem to brak ciągłości zyly gorącej albo ekranu.
  • #20 21950546
    _kli_
    Poziom 41  
    rudiszubert napisał:
    Może trzeba 12v ?

Obydwa mogą być zasilane 5 lub 12V.
    Wg mnie posiadasz antenę (dipol) VHF i może być problem z odbiorem słabszych mux-ów UHF. Najlepiej powinna odebrać mux-8 nadawany z Lęborka w pol. V.

• #21 21950560
    rudiszubert
    Poziom 19  
    a co powinno być w tej puszce anteny?
  • #22 21950591
    _kli_
    Poziom 41  
    O ile antena została zamontowana przez producenta przyczepy, to w puszce jest o co postanowił umieścić tam projektant. Jeżeli instalacja jest pasywna, to symetryzator. Jeżeli aktywna, to symetryzator lub wzmacniacz (w zależności w której części instalacji przewidziano miejsce dla niego).
    Da się tę puszkę rozebrać?
    Pomimo że wiele symulatorów zasięgu pokazuje iż w Łebie nie powinno być problemu z odbiorem mux 1-6 z Lęborka, aplikacja Emitela twierdzi co innego. Zatem jest coś na rzeczy z tym słabym sygnałem. Chyba Emitel wie najlepiej co i jak w danym kierunku nadaje.:?:
    Jeżeli nawet jest on w jakimś stopniu osiągalny, to prawdopodobnie w wielu miejscach nie jest zbyt silny i dobrej jakości.:?:

Emitel napisał:
    Sugerowana antena odbiorcza:
    Możliwy brak zasięgu przy użyciu typowej anteny telewizyjnej

Powstaje pytanie - jaka to antena wg Emitela jest nietypowa?;-)
  • #23 21950598
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Nie . nie jest to oryginalna ,tylko całkowicie nowa instalacja
  • #24 21950607
    _kli_
    Poziom 41  
    To że instalacja jest w tej chwili niezależna, to już wiemy.
    rudiszubert napisał:
    Wiem że ta antena jest pasywna i chciałbym ją zmodernizować na combo. Od starej anteny został dipol ...

Ale skąd i jaka jest (była) ta "stara" antena? Skoro ten dipol VHF jest to tylko częścią anteny, to ta pozostała prawdopodobnie odpowiedzialna była za odbiór pasma UHF (albo FM). Z tego wynika że już miałeś antenę combo.:?:
  • #25 21950621
    rudiszubert
    Poziom 19  
    Nie do końca . Ten dipol jest jeszcze od starszej anteny ,a ostatnio była kartkowa i chociaż czasami zbierała więcej kanałów ,to i tak gubiła sygnał

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Antena telewizyjna DVB-T2 na przyczepie ma niestabilny odbiór i zmienną jakość sygnału. Instalacja znajduje się w Łebie, około 100 km od nadajnika Gdańsk/Chwaszczyno, przy niekorzystnym profilu terenu; bliższy nadajnik Lębork/Skórowo Nowe jest słabszy. Rozważano dołożenie dipola VHF, modernizację do anteny combo oraz zastosowanie wzmacniacza PAR-820, wzmacniacza baryłkowego lub wzmacniacza liniowego. Wskazano, że sam dipol nie zapewni odbioru MUX-8 z odległości 100 km, a potrzebna może być antena combo z rozbudowaną częścią VHF, na przykład Emme Esse Uni Line LOG 560HVD albo Televes Dinova Boss Mix. Bez wzmacniaczy antena wyszukuje kilkanaście kanałów, lecz odbiór zanika. Po podłączeniu dwóch wzmacniaczy nie znaleziono żadnych kanałów; zwrócono uwagę, że jeden wzmacniacz może blokować przepływ napięcia do drugiego. Zasilanie z dekodera wynosi 5 V, a jako możliwe wartości wskazano również 12 V; zalecono sprawdzenie przewodu omomierzem. Ostatecznie zamontowano zestaw wzmacniający, lecz jego skuteczność pozostaje niepotwierdzona, a ostatnim znanym stanem jest odbiór kilku kanałów bez dodatkowych wzmacniaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA