logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić cewki 0,112 mH i kondensatory 1,56 uF do zwrotnicy 8,5 kHz?

ulciakos 04 Sty 2006 18:31 2115 23
REKLAMA
  • #1 2146242
    ulciakos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Potrzebuje uciąć wysokotonowca przy 8,5kHz 18db/okt

w związku z tym potrzebuje cewki 0,112 mH i kondów 1,56 i 4,68 uf - z tym ostatnim nie ma problemu (4,7), z tym 1,56 to już gorzej, bo są jedynie 1,5, podobnie z cewką - 0,1 mH to chyba zbyt duża różnica?(według tabeli takiej cewki urzywa się dla 10kHz).

W akkus-ie można zamówić cewkę 0,12mH-to już lepiej, tylko czy zrealizują takie zamówienie(dwie małe cewki) i ile kosztuje przesyłka? Mają też hi-endowe kondy 0,006uf, ale kosztują drogo. Czy są gdzieś takie kondy w normalnej cenia???

Nie mogę tez nigdzie znależć cewki 4,24mH - co najwyżej 3,9 - też chyba za duża różnica?

O ile różnice w tym kondzie mogę olać, to z cewkami będzie gorzej - skąd wziąść takie cewki???

Dodano po 4 [minuty]:

...a zapomniałem o rezystorach. Nie mogę znależć takich : 1,35 i 39,55 (tlumik 1,5db) są 1,5 i 33+6,8 (mozna tak łączyć rezystory?)
  • REKLAMA
  • #2 2146289
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Nie przesadzaj z tą dokładnością. W praktyce, elementy takie jak kondensatory, cewki, rezystory itp. produkowane są z różną tolerancją. Jeżeli chcesz dobrać dokładnie, to musisz kupić więcej sztuk danego elementu i wybrać mierząc parametry mostkiem RLC lub przy użyciu miernika cyfowego. Możesz równiez spróbować namówić sprzedawcę, by pomógł Ci dobrać odpowiednie elementy, ale myślę, że mało kto zgodzi się na godzinne poszukiwanie kondensatora. Możesz też np. nawinąć samodzielnie cewkę, dokonując pomiarów w trakcie nawijania.
  • #3 2146300
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    Poszukaj jakiegoś sklepu co się tym zajmuje, np. http://www.audiosklep.com.pl/ Cewki nawiną Ci jakie chcesz, o rezystorki i kondensatory się zapytaj. Zamawiałem u nich cewki nie dawno i jest ok. To nie reklama tylko przykład i rekomendacja zadowolonego klijenta :)
  • REKLAMA
  • #4 2146513
    ulciakos
    Poziom 11  
    Dzięki za namiar, nie znalem tego sklepu. Mam tylko pytanie, za ile te cewki na zamowienie (nie maja cennika)? Ile za przesylkę? Potrzebowal bym dwoch małych powietrznych 0,112mH i dwóch większych 4,24mH. Czy wychodzi drożej niż jak bym zamawiał gotową cewkę w akkusie np.?

Jeśli chodzi o kondy to zamawiam przez internet i nie mam mozliwości sprawdzenia - olać to, zrobie na takich jakie są. Może że ktoś zna jakiś dobry sklep w Wa-wie, będzie szybciej i łatwiej?

Można sumować rezystory-bo nie jestem pewien?
  • #5 2146564
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    te wartosci z symulatora to nadaja sie do d....
    symulator liczy wartosci dla rezystancyjnego obciazenia a glosnik to nie rezystor. W praktyce czestotliwosc podzialu bedzie zupelnie inna wiec szkoda twojego trudu.
    Pozatym kto tnie glosnik przy 8,5khz??
    Samo tlumienie filtra w pasmie przpustowym bedzie mialo pewnie ze 2-3dB czyli stracisz tyle na efektywnosci. A ty jeszcze jakis tlumik chcesz robic.
  • #6 2146620
    ulciakos
    Poziom 11  
    jak to, mógłbys to wyjaśnić, bo cie nie kumam...tlumienie filtra 2-3db dla tego że wysokotonowy wysoko ucięty?

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Mógł byś mi to wyjaśnić - przynajmniej ogulnikowo?
    Rzucileś jakiś tekst i nie wiem czy mam się tym sugerować, czy nie.
    Twierdzisz że jak wysokotonowiec będzie pracował w mniejszym niz normalnie zakresie, to dla niego źle? Bo mi się wydawało że powinno być odwrotnie.

Jak to możliwe że głośnik będzie się sam tlumił przy cięciu 8,5kHz? Jeśli to prawda to nie musze stosować tłumika. Mógłbyś coś jeszcze napisać na ten temat? Bo nie wiem czy się tym sugerować ,czy nie.
  • #7 2148582
    a_noob
    Poziom 23  
    Z lewej strony nad menu masz taką małą karteczke i obok napis "pobierz najnowszy cennik", o ceny cewek na zamówienie i przesyłake spytaj się mailem albo przez gg, ale wydaje mi się że cena będzie jak za standardową cewke, już nie pamiętam. Jak coś to mogą pomóc Ci dobrać elementy do zwrotnicy i doradzić. No i mozna się targować ;) Takich sklepów w sieci masz dziesiątki, wystarczy poszukać.
  • #8 2149134
    ulciakos
    Poziom 11  
    Ok, dzięki, ślepy jestem.
    Maila już wysłałem wczesniej i czekam na odpowiedź, ale z tego co widze to da radę zrobić z tych cewek jakie mają.
    To że jest dużo sklepów internetowych to wiem, tylko rzadko kiedy robia cewki na zamowienie.
    Elementy już dobrałem, kalkulatorem i wzorami.
    Jak będę miał czas to je wypisze.
  • #9 2150092
    a_noob
    Poziom 23  
    Nie ma sensu składać z kilku cewek, pewnie taniej wyjdzie jak zrobią jedną konkretną i bez kombinacji będzie.
  • REKLAMA
  • #10 2151199
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Nie przejmuj się tak tą dokładnością - dobierzesz cewki z tolerancją 1%, a na koniec okaże się, że głupi program zrobił błąd 10%. Pozatym skręć sobie na korektorze sopran o 1dB w jednym kanale. Słyszysz coś? A właśnie skrzywiłeś charakterystykę o 13%. Jak dasz takie cewki jak są w typoszeregu, to i tak będziesz mógł sobie powiedzieć, że jesteś dokładniejszy niż produkcja seryjna.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #11 2151254
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Ludzie dokładną cewkę to się do radia wstawia, linii w telewizorze (celowo się odgina żeby dostać bardzo dokładna wartość a potem zalewa zywicą.

Czy to się opłaca: proste głośniki, prosta obudowa a Autor już chyba 4 temat zakłada odnośnie swojej konstrukcji.

Najwięcej kontrowersji mam przy dokładnej wartosci cewki. Jakość się nie poprawi; nie usłyszysz tego a za cewkę zapłacisz nawet 2x więcej jak za seryjną.

Zaraz rzuci pewnie temat kompensacja indukcyjności przewodu głośnikowego. Polerowanie styków kolumny, złocenie... Zmniejszenie wpływu składowej 150Hz na śmieci sieciowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 2153748
    ulciakos
    Poziom 11  
    Dobra, dobra juz was nie będę męczył w takim razie. Wypisze te elementy tylko - czy je dobrze dobrałem? - swoją drogą jedni mówią że nie ma co się tak przejmować przy budżetowych konstrukcjach, inni twierdzą że nie mam doświadczenia i nie dam rady sam zrobic zwrotki 3-way bo to za skomplikowana sprawa. Nieważne, wypisuje te elementy:

Bas (-stx 27-300-8) odcięty na 550 Hz 12 db/okt Linkwitz-Riley - wyliczyłem dla 11Ω bo tyle wychodzi w miejscu cięcia-cewka 6,36mH -dam 6mH (70mm), kondensator 13,6uf -dam dwa 6,8uf

Sredni (ARZ4608)od dołu 600Hz 12db/okt L-R cew. 4,24>4,2mH i kond 16,58>15 +1,5uf. Od góry 3750Hz 6db/okt cewka 0,33mH.

Wysoki (DTW72)ok. 8500Hz 18db/okt - kond 1,56>1,5uf cewka 0,1124>0,12mH kond 4,683>4,7uf i rezystory 10W ( 1,5db ) 1,35> 1,2(albo 1,5) 39,55>39

to by było na tyle. Wszystkie cewki 70mm. Czy może być rezystor 5W (wzmaczniacz 100W)? Czy z tym basem dobrze wyliczyłem? Jak wszystko ok. to zamawiam te elementy puki mam troszke kaski. Dzięki z góry za sprawdzenie.
  • #13 2154243
    irek2
    Poziom 40  
    mozesz mi wyjasnic dlaczego sredniotonowy grac ma do 3750Hz a wysokotonowy dopiero od 8,5khz?
    Czyzbys nie lubil pasma miedzy 3750 a 8500Hz?

Mysle ze to bedzie bardzo dobra zwrotnica, a ze bedzie bardzo kiepsko grac to dopiero sie okaze jak posluchac podobnej kolumny. Wiec zeby sie nie zalamac to sluchaj tylko swoich kolumn!
  • #14 2154363
    Tremolo
    Poziom 43  
    może na charakterystykach sa bardzo duże rezonansy, jednak mi się wydaje ze musiały by mieć jakieś +10..18 dB co jest raczej mechanicznie nie możliwe/ . tam jakies 1..2 kHz czasami odpadnie. Przy 8,5 kHz to by sżło i 6dB/oktawę obciąć prawdopodobnie roznica byłaby średniosłyszalna. A bezpieczeństwo podobne/ Może 7750? albo 6750? Hz? Po za tym 4604 ma bardzo przyjemne pasmo poniżej 500 Hz może warto zaryzykowac jego moc dla liniowości pasma?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 2161189
    ulciakos
    Poziom 11  
    to znaczy przy takim cieciu jakie zastosowałem (jeśli oczywiście ch-ka jest dobrze zmierzona, choć podobno w teslach nie ma z tym problemu) na 8000Hz wychodzi jakieś 91,5db i dalej gwałtownie opada. Od miejsca cięcia do tych 8khz jest max 93db(5kHz) i min.88db(7Khz) ogólnie nie jest źle. Najlepszym rozwiązaniem byłoby obciąć w tym samym miejscu 12db/okt i wysokiego na 5kHz, ale niestety ta kopułka Visatona by długo nie wytrzymała, moze w przyszłości będe mógł sobie pozwolić na lepszego wysokotona, to tak zrobie.

Co do spuszczenia Tesli w dół to raczej wolał bym nie, przy mojim użytkowaniu musi być dobre zabezpieczenie, poza tym nie gra to zbyt dobrze jak gra całym pasmem.

To dobrze to dobrałem?

A, jest taka cewka 0,11mH.
    Znalazłem też płytki drukowane ze ścieżkami, to chyba dobre rozwiązanie biorąc pod uwagę moje niedoświadczenie w tej dziedzinie
    www.audiosklep.com.pl - mogł by mi ktoś doradzić która będzie odpowiednia i pomuc rozmieścić elementy?

Mam jeszcze pytanie do Irka2 co miałeś na myśli mówiąc że wysokotonowiec sam będzi się tłumił? A z gotową zwrotką byl by problem żeby ją do tego ARZ dopasować, mam nadzieję że nie będe mial kolumn 2Ω:?: Zobaczymy z resztą jak to wyjdzie w praktyce.
  • REKLAMA
  • #16 2161395
    Tremolo
    Poziom 43  
    Zwrotnice możesz nawet zrobić metodą od punktu do punktu, na kartonie, na desce laminacie śrubach używając polączeń owijanych, zalewanych cyną.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 2164751
    irek2
    Poziom 40  
    jak masz filtr dla wysokotonowca 12 czy 18dB/okt nastrojony na 8khz to wplyw szeregowej impedancji kondensatorow przy czestotliwosci 20khz jest na tyle duzy ze spadnie glosnikowi efektywnosc.

Za bardzo przejmujesz sie ta zwrotnica, bez pomiarow to chocbys sie bardzo staral to nic lepszego od uniwersalnej nie zrobisz.
    Nie da sie narysowac prostej kreski jak sie nie ma linijki..
  • #18 2170243
    ulciakos
    Poziom 11  
    Pewnie masz rację, ale chce zrobić jak najlepiej w miare możliwości. W przyszłości może poproszę kogoś żeby mi zaprojektował profesjonalnie, na razie będzie jak będzie.

W takim razie co proponujesz. Jeśli wysokotonowiec będzie tłumil się 2db, to po prostu nie muszę stosować tłumiu. Jeśli 3db to będzie nie dobrze. Czy nie wpływa to niekorzystnie na dźwięk? Jeśli obniże ciecie do 5000Hz to cewka może się spalić. Visaton ma 70Wrms(przy 5kHz), wzmacniacz 100W. Przy 5kHz zjawisko tlumienia nie wystepuje?
  • #19 2171337
    irek2
    Poziom 40  
    zawsze wystepuje a wszystko zalezy od zwrotnicy. Trzeba to zmierzyc tu nie ma co gdybac teoretycznie bo to nic nie da.
  • #20 2171622
    ulciakos
    Poziom 11  
    To co mam w takim razie zrobić, już mówiłem że pomiary nie wchodzą w gre. Zrobie tak jak wypisałem wyżej i po prostu nie dam tłumika-tak? Może że się okaże że jednak tłumik będzie potrzebny.?

Ps. jak tak mówisz o tych pomiarach to może byś mi pomógł z tą zwrotnicą,( jeśli masz sprzęt do tego) w końcu jesteś z warszawy, jeśli to nie byl by kłopot oczywiście?
  • #21 2188392
    ulciakos
    Poziom 11  
    To dobrze dobrałem te elementy? Szczegulnie chodzi mi o bas (obliczony kalkulatorem dla 11Ω-tyle w miejscu cięcia jest mniejwięcej, czy to dobry sposób?)

Co do samego wykonania to wolał bym zrobić na gotowej płytce - kilkanaście złoty w tę czy wewtę, a mniej kłopotu będzie i pewnie lepsza jakość. Nie wiem tylko która się nada, mógłby ktoś dobrać...
    www.audiosklep.com.pl
  • #22 2188614
    irek2
    Poziom 40  
    A moze bys wreszcie zrobil w pajaku ta zwrotnice i posluchal jak gra a potem ew cos skorygowal.
  • #23 2196120
    ulciakos
    Poziom 11  
    Na początku to muszę zamówić elementy, dla tego się pytam czy dobrze dobrałem, ale skoro nikt nie odpowiada to rozumiem że dobrze?
  • #24 2196632
    irek2
    Poziom 40  
    skoro nikt nie odpowiada to pewnie zle dobrales :)

Nie bardzo tylko wiem jak cos mozna dobrze dobrac skoro nie wykonales zadnych pomiarow? Tak sie po prostu nie da!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru i zakupu elementów do zwrotnicy głośnikowej z częstotliwością podziału 8,5 kHz i nachyleniem 18 dB/okt. Autor poszukuje cewek o indukcyjności 0,112 mH i 4,24 mH oraz kondensatorów 1,56 µF i 4,68 µF, zwracając uwagę na dostępność standardowych wartości i tolerancje elementów. Poruszono kwestie praktycznej tolerancji elementów, możliwości samodzielnego nawijania cewek oraz zamawiania cewek na wymiar w sklepach specjalistycznych, np. audiosklep.com.pl. Dyskutowano również o łączeniu rezystorów w celu uzyskania niestandardowych wartości tłumików (np. 1,35 Ω i 39,55 Ω) oraz o wpływie niedokładności elementów na charakterystykę filtra i efektywność głośnika. Wskazano, że pomiary i testy odsłuchowe są kluczowe dla optymalizacji zwrotnicy, a nadmierna precyzja w doborze elementów może być nieopłacalna. Autor przedstawił wyliczone wartości elementów dla trójdrożnej zwrotnicy z głośnikami: basowym STX 27-300-8, średniotonowym ARZ4608 i wysokotonowym DTW72, pytając o poprawność doboru i moc rezystorów. Poruszono też temat wpływu tłumienia filtra na dźwięk i bezpieczeństwo głośników, zwłaszcza przy cięciu wysokotonowca na 8,5 kHz. Wskazano, że wykonanie zwrotnicy na gotowej płytce drukowanej może ułatwić montaż, a ostateczne dopasowanie wymaga pomiarów i ewentualnej korekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA