logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUTO-TALKOVER układ do mixera (audio)

beezer92 08 Sty 2006 20:16 16465 39
REKLAMA
  • #31 3101197
    tkoras
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    no ja wlasnie robie nadajnik i chce miec mikrofon na wyłącznosc w nim:) Tzn. ze fonie bede mogl zapodac bez zadnej muzyki:) a jak juz owa sie pojawi to bedzie ja sciszało:) Coz jezeli Volta nie zadziala, bedzie rozrysowywanie plytki samemu:)

P.S. beezer92 Masz moze jakies ciekawe uklady (schematy) audio lub cos swialowego, lub ogolnie cos fajnego? Jak co to na PW cos podrzuc:)
  • REKLAMA
  • #32 3240442
    Volt
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    A jesli nie zadziała na pcb to prosze zmontuj na pająka i sprawdz czy zadziała
  • REKLAMA
  • #33 5270408
    Mateoosh
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Potrzebuję układ działający właśnie na takiej samej zasadzie jak auto-TALKOVER z drobnymi różnicami. Już wszystko tłumaczę. Wygląda to tak, że na jednym wejściu byłby cd player lub komputer, a na drugim wejściu skaner radiowy(zastępuje w orginalnym układzie wejście mikrofonowe). Wyjście prowadzilo by do wzmacniacza z zestawem glośników. Muzyka leciałaby Ciągle, skaner jak wiadomo włączałby się tylko w przypadku odbioru transmisji ściszając muzykę, by dało się wszystko spokojnie zrozumieć.

Poradzcie proszę jak zmodyfikować ten uklad by uzyskać docelowe urządzenie.
    Nie jestem na tyle obeznany w elektronice, ale wydaje mi się, że skoro nie będzie mikrofonu tylko urządzenie z wyjściem audio o mocy 0,5W to będą jakies różnice w schemacie, może w doborze elementów mam rację?

Pozdrawiam.

Czy moja koncepcja z podmianą części wejścia cd z częścią wejściową od mikrofonu sie sprawdzi? Mowa oczywiście o wszystkich elementach od wtyczki do układu scalonego.

Proszę o wasze opinie.
  • #35 9904276
    ogi888
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Odświeże temat.....

Czy ktoś mógł by odpłatnie wykonać taki układ i wystawić go na allegro??

Wiadomości na PW
  • #36 10549789
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    witam ponownie... po kilku miesiącach albo nawet kilkunastu :) zrobiłem projekt płytki drukowanej do układu Auto Talk-Over

zamieszczam w załączniku: (obraz przedstawia płytkę drukowaną od strony "ścieżek"

Następnym razem bo teraz akurat nie mam czasu dam drugą stronę płytki z rozmieszczeniem elementów (na dniach)
    Załączniki:
    • AUTO-TALKOVER układ do mixera (audio) Auto Talk-Over (B).JPG (157.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #37 10552755
    tkoras
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    A testowałeś czy działa?:)
  • #38 10571794
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    działa bo już ją robiłem :) a tutaj macie płytkę od strony elementów. elementy nie są oznaczone ale każdy kto robi w elektronice (nawet początkujący) zna symbole elementów. Gdzie i jakie mają być to już można się domyśleć po schemacie bez problemu. Pozdrawiam...
    Załączniki:
    • AUTO-TALKOVER układ do mixera (audio) Auto Talk-Over (A) elem.jpg (501.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #39 16986686
    Scorpion_1982
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Panowie temat bardzo stary, Projekcik bardzo fajny.
    Potrzebuje coś takiego ale właśnie pod mikrofon ferrytowy taki jak do PC.
    Tzn.
    Z komputera puszczam na obiekt muzykę. której wewnątrz pomieszczenia nie słyszę.
    Chciałbym za pomocą takiego układu przyciszać tą muzykę i puszczać dźwięk z mikrofonu.
    Nie koniecznie musiał by to być Auto bo również mogę mieć przycisk który trzymam i nadaję, puszczam i przestaje nadawać i podgłasza muzykę.
    Polecicie mi coś ??
    Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu układu AUTO-TALKOVER przeznaczonego do wmontowania w miksery audio, który automatycznie wycisza muzykę podczas mówienia do mikrofonu, ułatwiając pracę didżejom poprzez eliminację konieczności ręcznego przesuwania suwaków. Układ oparty jest na tanim scalaku UL1111 i posiada trzy potencjometry do regulacji czułości i czasu działania. Użytkownicy podkreślają, że opóźnienie reakcji układu jest minimalne (rzędu setnych sekund) i w praktyce trudno je zauważyć. Wskazano, że układ powinien być stosowany z profesjonalnymi mikrofonami dedykowanymi dla DJ-ów, a nie z wkładkami elektretowymi, które zbierają zbyt dużo dźwięków otoczenia i są niepraktyczne na imprezach. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące alternatywnych rozwiązań, takich jak ducker firmy Rolls (model DU30B), jednak podkreślono, że celem projektu jest prostota i niska cena, co odróżnia AUTO-TALKOVER od gotowych urządzeń komercyjnych. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z montażem, problemami z działaniem (np. cichy kanał, brak wyciszania), a także projektami płytek drukowanych wykonanych w programie ExpressPCB. Poruszono także temat modyfikacji układu do innych zastosowań, np. do sterowania wyciszaniem muzyki przez sygnał z radia skanera zamiast mikrofonu. Wskazano, że układ podłącza się do wyjścia wzmacniacza mikrofonowego w mikserze, a sygnał stereo (L i P) przechodzi przez układ. Projekt jest polecany dla początkujących elektroników ze względu na prostotę i niskie koszty elementów (około 10 zł).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA