logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować preamp lampowy z posiadanych lamp? Szukam schematów i porad

BARNI_GDYNIA 20 Sty 2006 19:42 4991 16
REKLAMA
  • #1 2200598
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    witam wszystkich :) na poczatku chce powiedziec ze to bedzie moja pierwsza konstrukcja lampowa :) a mianowicie posiadam lampy :
    PL504
    PL36
    PL500
    PCC88
    PY88
    PL84
    EF80
    EBF89
    EV86
    PCL84
    DY86
    EF183
    PCF802
    PCF801
    PCC88
    PCF82
    EAA91
    PFL200
    PCL85
    ECL86
    PCL86
    PCL805
    ECC83
    ECH84

KAZDEJ LAMPY MAM MIEJWIECEJ PO 5 sztuk !
    i teraz moje pytanie , czy jestem w stanie złozyć z tego jakis dobrej klasy preamp? , posiadam również pare transformatorów głośnikowych oraz pare transformatorów zwykłych/typowych :) myśle nad tym projektem : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic271479.html nie wiem może macie jakieś inne schematy lub propozycje na budowe :) zależy mi przedewszystkim na tym żeby to nie było gów*** tylko żeby dało sie na tym posłuchać muzyki :) znalazłem pare innych schematów preampów ale zazwyczaj sa one oparte na lampach ECC88 a ja takowych niestety nie posiadam , chce złożyć cos z części jakie posiadam :) prosze o pomoc a dokładniej o jakieś schematy , propozycje :)
  • REKLAMA
  • #2 2200961
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    ale masz za to ECC83 - bardzo dobra lampa i można w necie znaleść coś na preampa. Podobno jest synomimem brzmienia lampowego. Zrób coś na ECC83 i potwierdź czy to prawda.
  • #3 2201149
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    no nie ma sprawy moge zrobic tylko nie mam schematu :/
  • #5 2201789
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    a co powiecie o PCL86 :>? z tego co wyczytałem to ta lampa ECC83 jest kiepska ma duze zniekształcenia itd.
  • REKLAMA
  • #6 2202002
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    Primo - masz ECC88 ale jeszcze o tym nie wiesz! PCC88 to jej odpowiednik, który różni sie tylko napięciem żarzenia.
    Secundo - PCL86 to lampa, zazwyczaj, końcowa. Wogóle bardzo ciekawa konstrukcja - Trioda wzmacniająca i Pentoda końcowa w jednej bańce - taka retro odmiana dzisiejszych kostek ze wszystkim w sobie - preampem i końcem mocy :)
    Tertio - Wszystkie lampy mają ogromne zniekształcenia, a nie słyszałem zeby ECC83 miała wybitnie większe. Z tego co widziałem stosuje sie ją, ovok ECC88) najczęsciej w aplikacjach audio.
  • #7 2202211
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    ECC83 jest bardzo często stosowana w układach audio i sam zastanawiałem się czy w moim preampie jej nie użyć. W końcu zastosowałem 6SN7. Obie wymagają wysokiego napięcia ale ECC83 potrzebuje mniejszego prądu żarzenia!
    i źle słyszałeś, że ECC83 jest kiepska a wręcz przeciwnie!!!
  • #8 2202558
    Rapid130
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ja bym Ci proponował zrobienie wzmacniacza na ECL86 + ECC83. Bedzie grało przyzwoicie, odpada też problem z transformatorem głosnikowym. Jesli masz jakies trafo to raczej bedzie ono pasowało do tej lampy końcowej. W mieszanie lamp P i E to bym się nie bawił bo tylko komplikuje układ niepotrzebnie.
  • #9 2202634
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    a dysponujecie jakims przyzwoitym ( to znaczy nie kosmicznie trudnym) schematem ? przedewszystkim sprawdzonym ? czyli mam wybierac miedzy lampami -> ECC83 , PCL 86 , ECL86 . no dobrze czyli juz troche mam sprecyzowany temat na jakich lampach cos robic juz wiem , :) ale teraz jaki schemat zastosowac i bede miał napewno duzy problem z transformatorem poniewaz z tego co sie juz zorientowałęm to niekture lamy potrzebuja trafa głosnikowego ( np. ECC83 ) a niekture go nie potrzebuja ( np. PCL86) dobrze rozumiem :>?? , z tego co napisałeś mi ghost to rozumeim ze lampa PCL86 jest lampa dobra na końcóke mocy wzmacniacza lampowego :> ?? czyli tak na lampach ECC83 moge zbudowac sam preamp do tego preampu moge dobudowac wzmacniacz na PCL86 :) dobrze rozumiem :>??? ( albo zamiast PCL86 moge dać ECL86 ) , no dobrze czyli jak zbuduje wzmacniacz na tych ECC83 i PCL86 to moge to oczywiscie podłączyć pod końcówke mocy :>? mam w planach budowe końcóki moy na hybrydach STK , poniewaz lampy maja słaba moc dlatego mam pomysł na koncówke na hybrydach , bo jezeli zbuduje ten wzmacniacz lampowy to on przeciez nie bedzie miał wiecej jak 5 wat na kanał dobrze rozumiem :>?? a sam preamp na ECC83 ile bedzie miał wtedy wat ??
  • REKLAMA
  • #10 2202724
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 652
    Niestety, nie wróże ci powodzenia zbudowania lampowca przy twoim obecnim poziomie wiedzy.
    ECC83 to nie jest lampa głośnikowa. PCL/ECL86 wymaga trafa głośnikowego, chyba że ten wzmacniacz miałby to być słuchawkowy OTL.
    Jeżeli chcesz robić końcówkę mocy na STK to po co ci do tego końcówka lampowa? Wystarczy preamp na ECC83 lub 88.
  • #11 2202873
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    ogulnie rzecz biorac to plan jest taki zbudowac preamp lampowy ( przedwzmacniacz ) i do tego koncówke mocy na STK / tak to prawda wiedze na teamt lamp i uzadzen lampowych mam nikłą dlatego prosze o prosty w miare schemat , preamp ma miec przedewszystkim dobra jakos dzwieku ( ma on służyć do słuchania muzyki w domu ) i ma również cieszyć oko :) swoimi żażącymi sie lampami :)
  • #13 2203032
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    http://audioton.republika.pl/wzm-sluch-OTL.html co sądzicie o tym schemacie ? bede miał problemy z podłaczeniem puźniej pod jakąś końcóke mocy? wart to budować ? aha i jakie sa odpowiedniki lamp ECC88 ? jak pisałem juz wcześniej posiadam lamy ECC83 duzo zmian trzeba by było wykonać zeby zamiast lamp ECC88 wstawić ECC83 ?
  • REKLAMA
  • #14 2203145
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 652
    Czy ty czytałeś co tam jest napisane? Przecież to wzmacniacz słuchawkowy.

Preampy są tu:
    http://audioton.republika.pl/preamp-wk.html
    http://audioton.republika.pl/preamp-nr2.html
    http://audioton.republika.pl/preamp-nr3.html

Zamieniając ECC88 na 83 trzeba dobrać rezystory katodowe i anodowe oraz zmienić sposób żarzenia lamp.
  • #15 2206219
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    no czytałem ze to wzmacniacz słuchawkowy ale po dobraniu dobrych rezystoró mugłby robic przecież za preamp , te 3 linki czytałem i ogladałem ale tak jak pisze ja nie posiadam lamp ECC88 tylko ECC83 ! a boje sie troche bawic w dobieranie rezystorów zeby nie uszkodzić lamp oulnie w tej chwili zalezy mi na schemacie ! a dokłądniej na schemacie pod lampy -> ECC83 ,ECL86 ,PCL86 lub tez ewentualnie EL84 ( znalazłem kilka takich lamp ) wiem juz tyle ze lampy ECC83 moge zastosowac na preamp i wiem tez ze lampy P/E CL86 lub EL84 moge zastosowac jako lampy wzmacniajace i teraz poszukuje pod te lampy schematu , tak jak juz napisałem z konstrukcjami lampowymi nie miałem jeszcze doczynienia i dlatego nie chce zabardzo kombinowac w dobieranie rezystorów jesli miałbym zamiast ECC88 wstawić ECC83 podsumowujac ma ktoś taki schemat ?
  • #16 2214904
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    nikt nie jest w stanie mi pomuc?

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy lampowego przedwzmacniacza (preampu) z posiadanych lamp, głównie z lamp ECC83, PCL86, ECL86 oraz ewentualnie EL84, przy jednoczesnym braku lamp ECC88, które są często stosowane w schematach preampów. Użytkownik dysponuje wieloma lampami, transformatorami głośnikowymi i zwykłymi, poszukuje prostych, sprawdzonych schematów dostosowanych do posiadanych lamp, z naciskiem na dobrą jakość dźwięku i estetykę konstrukcji. W dyskusji podkreślono, że PCC88 jest odpowiednikiem ECC88, a ECC83 to popularna i ceniona lampa do zastosowań audio, często używana w preampach, choć wymaga dostosowania rezystorów katodowych i anodowych oraz sposobu żarzenia przy zamianie z ECC88. PCL86 i ECL86 to lampy zwykle stosowane jako końcówki mocy, wymagające transformatorów głośnikowych, natomiast ECC83 służy jako lampa przedwzmacniająca. Zwrócono uwagę, że budowa wzmacniacza lampowego wymaga odpowiedniej wiedzy, a do końcówki mocy można zastosować układy hybrydowe na układach scalonych STK, łącząc je z lampowym preampem. Podano linki do zasobów i schematów preampów na lampy ECC83 oraz wskazano, że zamiana ECC88 na ECC83 wymaga modyfikacji elementów pasywnych. Wskazano również, że niektóre schematy dostępne w sieci dotyczą wzmacniaczy słuchawkowych, które niekoniecznie nadają się bezpośrednio jako preampy do wzmacniaczy mocy. Ogólnie dyskusja skupia się na doborze lamp, schematów i praktycznych wskazówkach dotyczących budowy prostego, ale dobrego jakościowo lampowego przedwzmacniacza do użytku domowego.
REKLAMA