logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD od S65 sterowany przez ATmega16.

pmichniewski 28 Sty 2006 15:11 168689 366
REKLAMA
  • #361 11472979
    Maron1234
    Poziom 2  
    Witam.
    Ja również postanowiłem zrealizować prosty projekt z użyciem LS020....05. Układ jest oparty na atmega32 16MHz podłączonym zgodnie z opisem na stronie www.superkranz.de. Po dwóch dniach walki udało mi się zobaczyć na LCD pierwsze obrazy, ale tylko przy SPI programowym. Nie potrafię uruchomić nawet prostego "Hallo world" ze wspomnianej strony przy SPI sprzętowym (pozmieniałam porty w lcd.h na moim zdaniem odpowiednie), co prowadzi do wniosku, że albo SPI mam uszkodzone, albo robię coś źle. Procek programuje się po SPI, więc póki co drugi wniosek jest bardziej prawdopodobny.

Jeśli któryś z uczestników tematu mógłby wrzucić sprawdzonego hexa ze sprzętowym SPI, skompilowanego na atmega 32 i dokładną rozpiską podłączenia LCD (pierwsze 5 pinów od RS do DAT) bardzo by mi to pomogło w diagnozie. Z góry dziękuję i pozdrawiam uczestników dyskusji.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #363 13011297
    Juffre
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A mialby ktos datasheet sterownika sharpa ls020?
  • #364 13011839
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #365 13047785
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Czy może komuś udało się uruchomić wyświetlanie pełnych barw w LS020 z zielonym fragmentem płytki? Problem został opisany na 8 stronie na dole.
  • REKLAMA
  • #366 13052175
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #367 13054639
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Czy jakimś kodem by kolega poratował? Uruchomiłem już S65LPH i L2F50(AVR BASCOM). LS020 wyświetla, okienka działają, ale nasycenie kolorów jest kiepskie, a ekranik bardzo jasny. "Skanuję" uC poszczególne rejestry kolejno ale póki co efektów brak.
    Obecnie mam podłączony ten wyświetlacz do STM32F103XXXX. Na Tym STMie LPH w tym samym uchwycie działa bez problemu.

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania wyświetlaczem LCD Siemens S65 (model LS020) za pomocą mikrokontrolera ATmega16 oraz innych układów AVR i ARM. Autor projektu wykorzystał kod źródłowy Christiana Kranza, modyfikując go pod kątem kalibracji oscylatora i protokołu transmisji z kontrolą CRC16, aby poprawić stabilność komunikacji przez port szeregowy. Wątek porusza kwestie podłączenia wyświetlacza, zasilania podświetlenia (stosowanie przetwornic impulsowych, LM317, napięć 2.9V-3.3V), oraz problemów z prędkością transmisji danych i błędami wynikającymi z zakłóceń elektromagnetycznych. Dyskutowano o alternatywach dla RS232, takich jak USB z układem FT245BM, oraz o planach migracji na procesory ARM (np. LPC2103) dla zwiększenia wydajności i szybkości SPI (do 20-30 MHz).

Wielu uczestników dzieliło się doświadczeniami z wyświetlaniem grafik BMP i animacji, wskazując na ograniczenia prędkości transmisji i konieczność optymalizacji kodu (np. asembler, sprzętowe SPI, buforowanie danych z karty SD). Poruszono też temat konwersji obrazów do formatu zgodnego z wyświetlaczem (16-bitowa paleta kolorów 5R-6G-5B) oraz narzędzi do generowania tablic danych w C. Wspomniano o problemach z dostępnością elementów, takich jak tranzystory BSS84, BSS123, cewki indukcyjne oraz stabilizatory 3.3V, a także o projektach schematów i płytek PCB w Eagle.

Dyskusja obejmuje również praktyczne zastosowania, takie jak elektroniczne ramki na zdjęcia, wyświetlanie parametrów sprzętu, proste animacje, a nawet oscyloskop na bazie wyświetlacza S65. Użytkownicy wymieniali się linkami do filmów prezentujących efekty działania, kodów źródłowych i schematów. Podkreślono, że wyświetlacz działa poprawnie bez podświetlenia, przy zasilaniu 3.3V, a podświetlenie wymaga osobnego zasilania i sterowania PWM. Wskazano, że prędkość transmisji i stabilność działania zależą od taktowania mikrokontrolera, jakości protokołu komunikacji oraz zastosowanego sprzętu.

Podsumowując, projekt sterowania LCD S65 za pomocą ATmegi jest wykonalny, ale wymaga starannego doboru elementów, optymalizacji oprogramowania i odpowiedniego zasilania, a dla bardziej zaawansowanych zastosowań rekomendowane jest użycie szybszych mikrokontrolerów ARM i interfejsów SPI o wysokiej prędkości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA