logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD od S65 sterowany przez ATmega16.

pmichniewski 28 Sty 2006 15:11 168686 366
REKLAMA
  • #61 4068049
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #62 4148932
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Witam.
    Troche czasu mineło od mojej ostatniej wizyty w tym poscie. Umieszczam schemat podłączenia Atmegi do lcd'ka. Co do wsadów to muszę je pozbierać w jedną całość bo teraz sam juz nie wiem co do czego służyło :wink:. Obecnie pracuję już na ARM'ie Philipsa i muszę przyznać że po podkręceniu go na wew. PLL do 71Mhz (jakieś 17% ponad max producenta ) niestety nie działa stabilnie więc musi zostać na około 62Mhz :wink: . Dobrze że ma ona dwa SPI bo ten pierwszy chodzi wolniej jak SPI Atmegi więc skorzystałem z SSP który pracuje na 20Mhz (więcej już karta SD nie da rady). Z pierwszych testów wychodzi że ARM (LPC2103) rzeczywiście "działa" szybciej (no bo musi :wink: ) ale podkręcona Atmega też dawała sobie nieźle rady.
    Niedługo filmik z możliwości ARM'a :wink:
    CDN

Z pozd.
    MK
    Załączniki:
    • LCD od S65 sterowany przez ATmega16. LCD_MK.JPG (141.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #63 4158730
    J_Bravo
    Poziom 28  
    Ocena: 161
    markosik20:
    do których pinów AVRa podpinasz LCD i kartę SD ??
  • REKLAMA
  • #64 4209740
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 288
    markosik20 napisał:
    Witam.
    Troche czasu mineło od mojej ostatniej wizyty w tym poscie. Umieszczam schemat podłączenia Atmegi do lcd'ka..............ciach
    Z pozd.
    MK

Może zamieścisz plik z eagla ... ten .jpg jakiś nie wyraźny ;>
  • #65 4210455
    Kubuś
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam
    Zrobiłem na szybko schemat + płytke
    Jest to Atmega32 nie 8 - więcej miejsca na soft - wszystko w dip nie w smd
    Moze okazać się ze coś jest źle połączone - płytkę będe dopiero robił i testował.

Wersja Eagle 4.16

Teraz trzeba ładnie poprosić markosika20 o wsad do gcc :D

Pozdrawaim Jaro
    Załączniki:
    • LCD od S65 sterowany przez ATmega16. plytka.jpg (158.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sch_plyt_eagle_4_16.zip (64.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #66 4210936
    markosik20
    Poziom 33  
    Witam.
    Cieszę się ze kolega Kubuś zrobił schemat bo mnie wszystko zgineło.....od awarii PC. Został mi tylko schemat....ale podłączenia do ARM. A więc tak, co do zasilania to:
    1. Albo wykorzystać Atmegę "L" i zasilić wszystko z 3V.
    2. Albo założyć bufor 74LVS244 (który niestety nie wszędzie można kupić)
    Ważne jest żeby karta SD i LCD pracowały na napięciu nie większym od ~3,12V (bo nie będą działać). Co do podświetlenia można wykorzystać PWM (ja to zrobiłem na ARM'ie i pięknie działa dla L=220uH). Poniżej schemat. Niestety nie posiadam funkcji do odpalenia tego na AVR.
    Co do wsadów to umieszczę dzisiaj wieczorkiem i będą to główne funkcje inicjalizujące LCD i kartę, oraz rysujące grafikę i bmp. Z racji tego że już nie pracuje na AVR (z tym LCD) to temat trafił u mnie na półkę i niektóre funkcje mogą być nieczytelne. Służę jednak pomocą.
    Załączniki:
    • LCD od S65 sterowany przez ATmega16. PWM.jpg (30.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #67 4406671
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Można do sprawy podejść inaczej...
    Też bawiłem się tym LCD ale już jakiś czas temu...
    Zniechęciły mnie przede wszystkim napięcia zasilania i w związku z tym upierdliwa praca z układami 5V...
    Niedawno kombinowałem jakby z tym sobie poradzić i z nieba spadł mi skasowany CX65...
    Tak po prawdzie to nie z nieba ale faktycznie spadł i szlag trafił LCD i PCB...
    Potem już poszło z górki...
    Dwustronne pcb...
    Jedna strona nietrawiona i tam przylutowana oryginalna ramka na LCD z telefonu...
    Druga strona to 2xMC34063...
    Jedna pracuje jako step-up i daje ~10V, druga daje ~3V...
    Najlepsze, że obie indukcyjności do przetwornic pochodzą z telefonu... malutkie kubełkowe w smd oczywiście...
    Elementy dobrane przez kalkulator do 34063...
    Dopasowanie poziomów napięć na dzielnikach... miso,clk,rs itd...
    Przyznaje się bez bicia, że jest to zrobione trochę na pałę bo nie znam indukcyjności obu dławików...
    Wtyczka do goldpinów 10-pin...
    Teraz wyświetlacz w postaci takiego modułu zrobił się naprawdę wygodny...
    Podłączam go między innymi do programatora STK500...

Acha tak BTW...
    Ktoś już może wyczaił sekwencję Power Down dla LS020...?.?.?
  • #68 4417247
    Traker Wymiatacz
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    @offtopic
    @ vonteq666
    Możesz przedstawi kod żródłowy i poda schemat?
    Proszę o szybką odpowiedź
  • #69 4435661
    greatlukas
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam, ja też kiedyś bawiłem się troche tym wyświetlaczem (od S65) udało mi sie na atmega64 zrobić obsługe LCD po SPI (8MHz), do tego MMC (już nie pamietam chyba też 8MHz, albo 4), no i klawiatura od PC (na ps2). Urządzenie potrafi odczytać pliki tekstowe z kary (obsługa FAT32) i wyświetlacz je na LCD, przewijanie i wybór pliku za pomocą klawiatury. Na początku miał to być taki edytorek tekstowy, ale potem z braku czasu zarzuciłem ten projekt. Jak bede miał chwile czasu, to zamieszcze zdjęcia i schemat. Być może jak odświerze ten projekt to mnie znowu wciągnie i może uda mi sie to skończyć :)

PS. Interesuje mnie wyświetlanie grafiki na tym LCD, może ma ktoś jakiś sprawdzony kawałek kodu do wyświeltenia pliku np BMP, bo ja narazie mam tylko generator tekstu, no i rysowanie podstawowych figur geometrycznych.
    Pozdrawiam Łukasz.
  • REKLAMA
  • #70 4466251
    yogib
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Czy są produkowane układy 74lvc244/74lcx244 w obudowie DIP. Nigdzie w dokumentacji nie znalazłem tego typu obudowy. Jeśli nie to powyższy projekt PCB jest nieprawidłowy.
  • #71 4481044
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2812
    Polecam wszystki wizytę na tej stronie http://home.arcor.de/dirk.milewski/seite62.html
    Gość zrobił na wyświetlaczu od S65 mały oscyloskop
    Załączniki:
    • LCD od S65 sterowany przez ATmega16. oszi-s65_010.jpg (35.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #73 4670235
    noname
    Poziom 11  
    ja mam pytanie na temat tego wyświetlacza ponieważ leży mi i chciałbym go wykorzystać na małym serwerze by wyświetlał mi informacje tylko patrząc sie na schemat LCD_MK.JPG nie wiem gdzie jest I/O na port przez który docierają informacje do do wyswietlacza?
  • #74 4671816
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2812
    Zgodnie z tym schematem, gdybyś uważnie czytał, to wejściem jest transmisja z RS232 ( w lewym dolnym rogu )
  • #75 4724765
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Witajcie. Jak rozumiem schemat pokazuje jak podłączyć SD do LCD'ka. Czy przy tym potrzebny jest komputer, czy może to pracować "niezależnie"? Czy dałoby radę napisać prosty soft do odbierania na przykład sygnału z 4-5 czujek temperatury i wyświetlanie tego na owym LCD? Na przykład po kolei, albo jedno pod drugim? Obrazki zapisać na małej karcie SD na przykład. Czy jest to wykonalne w jakiś prosty sposób?
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #76 4725440
    noname
    Poziom 11  
    ja sie moze spytam , czy ktoś juz zmontował ze schematu który podal kubuś i czy dziala poprawnie badz czy ktos ma układ dobrze działający?
    bo zamierzam zrobić całość i w koncu wykorzystać lcd który mi zalega juz ponad rok i czeka na wykorzystanie
  • REKLAMA
  • #77 4726872
    J_Bravo
    Poziom 28  
    holcer napisał:
    Czy przy tym potrzebny jest komputer, czy może to pracować "niezależnie"

nie jest potrzebny komputer. wystarczy AVR PIC albo inny mikrokontroler

holcer napisał:
    Czy dałoby radę napisać prosty soft do odbierania na przykład sygnału z 4-5 czujek temperatury i wyświetlanie tego na owym LCD? Na przykład po kolei, albo jedno pod drugim

pestka można po kolei, jedno pod drugim. wszystko zalezy od inwencji twórczej i od umiejętności
    LCD od S65 sterowany przez ATmega16.
    to masz przykład termometru na bitmapach na wyświetlaczu od N6610. na wyświetlaczu od S65 wygląda to dużo ładniej.

http://www.serwis.tv/termometr.mpg

a tu film z innego termometru takze od N6610

holcer napisał:
    Obrazki zapisać na małej karcie SD na przykład. Czy jest to wykonalne w jakiś prosty sposób?

obrazki można na karcie SD w pamięci procesora albo w EEpromie. zależy ile zajmują miejsca.[/url]
  • #78 4727042
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    Pestka, jak pestka :?. Zależy co kto umie. Dla mnie to kamień milowy - siedzę ciągle w potencjometrach i rezystorkach ;). Nie śmiem prosić, ale może ktoś (dla kogo to rzeczywiście pestka i nie sprawi mu problemu) Mógłby napisać prosty "sofcik" - gotowy, a nie jakiś rozbudowany do konfiguracji, który by na mikrokontroler starczyło wrzucić :D? Do obsługi na przykład dość popularnych czujek DS18b20 (tak jakby połączenie tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic811706-0.html z kolorowym wyświetlaczem z tego tematu). Za pewne wielu osobom, które nie potrafią pisać skomplikowanych programów by się takie rozwiązanie przydało ;). Osobiście mogę jedynie ze swojej strony zaproponować pomoc w tworzeniu grafiki - Photoshop'a, Corel'a i Flash'a umiem obsługiwać na poz. zaawansowanym powiedzmy. Tak z ciekawości zapytam - Ile pamięci ma EEprom?
    Pozdrawiam
    Holcer
  • #79 4929214
    beq
    Poziom 11  
    Mam problem. Po ściągnięciu pliku sch_plyt_eagle_4_16.zip próbuję uruchomić go w Eagle 4.16 i wyrzuca mi jakiś dziwny error (jakby plik był uszkodzony). Mógłby ktoś jeszcze raz umieścić ten plik? Byłbym wdzięczny.
  • #80 4929975
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Jaki dokładnie error?

//Sprawdziłem u siebie i też jest błąd. Autor plików prawdopodobnie korzystał z nielegalnej wersji Eagle'a ;)
  • #81 4964095
    sitec
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    Koledzy posiadacie moze jakiś kod do optymalnego wyświetlania grafiki, znaków na tym lcd.

Pewien kolega podrzucił mi link z biblioteką do bascoma tego wyświetlacza ale jeszcze jej nie testowałem.

http://ledeffects.net/pages/?id=12
  • #82 4978277
    don diego
    Poziom 32  
    Na stronie podanej przez autora tematu są kody w C. Chyba nie powinno być problemu z przeniesieniem do Bascoma. W ogólności to tylko obsługa SPI i wysyłanie odpowiednich komend i danych.

P.S. Czy któryś z szanownych kolegów posiada program do konwersji obrazów do tablicy dla tego wyświetlacza? Interesuje mnie wersja na windows, generująca pliki w C. Sprawdzałem programy z tej stronki, ale żaden mi nie odpowiada.
  • #83 4984195
    J_Bravo
    Poziom 28  
    don diego napisał:
    Czy któryś z szanownych kolegów posiada program do konwersji obrazów do tablicy dla tego wyświetlacza? Interesuje mnie wersja na windows, generująca pliki w C.

tu masz 4 konwertery obrazków. Może te ci przypasują
    Załączniki:
    • LCD_converter.ZIP (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #84 4985184
    don diego
    Poziom 32  
    Dzięki. O to mi właśnie chodziło.
  • #85 4990372
    symndz
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Uszol 1990 napisał:
    nie musi być aż tak płynna :D
    1kl/s wystarczyło by :P
    pozdrawiam

1fps to nie animacja chyba a slideshow, nie mylic pojec!
  • #86 4991335
    wojnar
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    don diego napisał:
    Jaki dokładnie error?

//Sprawdziłem u siebie i też jest błąd. Autor plików prawdopodobnie korzystał z nielegalnej wersji Eagle'a ;)

Pozdro.
    Załączniki:
    • sch_plyt_eagle_4_16.zip (64.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #87 5017097
    beq
    Poziom 11  
    Mam takie 4 pytania do wtajemniczonych:

1. Czy jak nie podłączę zasilania LED to wyświetlacz będzie działał (po prostu bez podświetlenia)?

2. Z jaką maksymalną prędkością można wysyłać dane, tak że wyświetlacz wszystko wyłapuje?

3. Chcę próbować sterować wyświetlaczem przez port LPT (bezpośrednio z poziomu komputera). Czy jeśli będę wysyłał dane z prędkością 1 bit na milisekundę, to czy będzie to działało? - wiem że strasznie wolno, ale pytam tak z ciekawości. Oczywiście zegar SCK także będzie do tego dostosowany.

4. Czy wyświetlacz działa na 3,3 V czy 5 V?
  • #88 5017167
    don diego
    Poziom 32  
    Będzie działał bez podświetlania. Wyświetlacz poprawnie działa przy 3,3V. Maksymalna częstotliwość SPI jaką osiągnąłem to około 30MHz, minimalnej nie sprawdzałem:)
  • #89 5018497
    J_Bravo
    Poziom 28  
    30MHz na SPI ?? jaki procesor tak śmiga ??
  • #90 5018504
    markosik20
    Poziom 33  
    J_Bravo napisał:
    30MHz na SPI ?? jaki procesor tak śmiga ??

M.in. ARM z serii LPC... :wink:.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania wyświetlaczem LCD Siemens S65 (model LS020) za pomocą mikrokontrolera ATmega16 oraz innych układów AVR i ARM. Autor projektu wykorzystał kod źródłowy Christiana Kranza, modyfikując go pod kątem kalibracji oscylatora i protokołu transmisji z kontrolą CRC16, aby poprawić stabilność komunikacji przez port szeregowy. Wątek porusza kwestie podłączenia wyświetlacza, zasilania podświetlenia (stosowanie przetwornic impulsowych, LM317, napięć 2.9V-3.3V), oraz problemów z prędkością transmisji danych i błędami wynikającymi z zakłóceń elektromagnetycznych. Dyskutowano o alternatywach dla RS232, takich jak USB z układem FT245BM, oraz o planach migracji na procesory ARM (np. LPC2103) dla zwiększenia wydajności i szybkości SPI (do 20-30 MHz).

Wielu uczestników dzieliło się doświadczeniami z wyświetlaniem grafik BMP i animacji, wskazując na ograniczenia prędkości transmisji i konieczność optymalizacji kodu (np. asembler, sprzętowe SPI, buforowanie danych z karty SD). Poruszono też temat konwersji obrazów do formatu zgodnego z wyświetlaczem (16-bitowa paleta kolorów 5R-6G-5B) oraz narzędzi do generowania tablic danych w C. Wspomniano o problemach z dostępnością elementów, takich jak tranzystory BSS84, BSS123, cewki indukcyjne oraz stabilizatory 3.3V, a także o projektach schematów i płytek PCB w Eagle.

Dyskusja obejmuje również praktyczne zastosowania, takie jak elektroniczne ramki na zdjęcia, wyświetlanie parametrów sprzętu, proste animacje, a nawet oscyloskop na bazie wyświetlacza S65. Użytkownicy wymieniali się linkami do filmów prezentujących efekty działania, kodów źródłowych i schematów. Podkreślono, że wyświetlacz działa poprawnie bez podświetlenia, przy zasilaniu 3.3V, a podświetlenie wymaga osobnego zasilania i sterowania PWM. Wskazano, że prędkość transmisji i stabilność działania zależą od taktowania mikrokontrolera, jakości protokołu komunikacji oraz zastosowanego sprzętu.

Podsumowując, projekt sterowania LCD S65 za pomocą ATmegi jest wykonalny, ale wymaga starannego doboru elementów, optymalizacji oprogramowania i odpowiedniego zasilania, a dla bardziej zaawansowanych zastosowań rekomendowane jest użycie szybszych mikrokontrolerów ARM i interfejsów SPI o wysokiej prędkości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA