logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multiwibrator astabilny - budowa, zasada działania.

malum 05 Lut 2006 14:25 13442 20
REKLAMA
  • #1 2263097
    malum
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Witam.

Szukam schematu multiwibratora astabilnego.
    Czy ktoś może rozrysować coś takiego?

Chcę zbudować najniższym kosztem przerywacz do diody LED do instalacji samochodowej, ale bez wykorzystywania oryginalnych diod migających i słyszałem, że coś takiego się nada, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć.
    Byłbym wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2263171
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    cos takiego?
    Załączniki:
    • Multiwibrator astabilny - budowa, zasada działania. multiwib.JPG (11.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2263264
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Zazwyczaj to robi się to tak
    Załączniki:
    • Multiwibrator astabilny - budowa, zasada działania. gen0.2.JPG (19.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2263276
    malum
    Poziom 23  
    CHRISTO - mam jeszcze kilka pytań:
    1. Czy diody świecą naprzemiennie?
    2. Co zrobić aby układ działał poprawnie w instalacji samochodowej, czyli przy ok 12V?
    3. Jakie tranzystory powinny być zastosowane?

JONY - na jakie napięcie jest ten układ?
  • #5 2263353
    jony
    Specjalista elektronik
    malum napisał:

Do samochodu w sam raz się nadaje i diody świecą na przemian.
    Za częstotliwość migania można zmieniać przez zmianę wartości kondensatorów C1 i C2.
    I nie wolno robić tak jak kolega CHRISTO i dawać diody do emitera.
  • REKLAMA
  • #6 2263444
    malum
    Poziom 23  
    jony napisał:

Za częstotliwość migania można zmieniać przez zmianę wartości kondensatorów C1 i C2.

A idzie zrobić tak, aby mrugała tylko jedna dioda lub by mrugały jednocześnie?
  • #7 2263491
    christo
    Poziom 26  
    jony napisał:
    malum napisał:

Czemu? Zrobilem ten uklad i dziala poprawnie.

Cytat:
    A idzie zrobić tak, aby mrugała tylko jedna dioda lub by mrugały jednocześnie?

Jak chcesz aby mrugala tylko jedna to poprostu nie dajesz drugiej, a jak chcesz zeby migaly jednoczesnie to montujesz obie po jednej stronie. Tak jak narysowalem albo szeregowo.
    Załączniki:
    • Multiwibrator astabilny - budowa, zasada działania. multiwib1.JPG (12.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2263739
    jony
    Specjalista elektronik
    Z tymi diodami w emiterze jest podobnie jak z tym ze nie wolno łączyć diod równolegle bez rezystorów wyrównawczych, niby wszystko dziale, ale nie jest to zalecane, co zresztą było już poruszane milion razy na tym forum wic nie będę się na ten temat wypowiadał.
  • #9 2263771
    malum
    Poziom 23  
    jony napisał:
    Z tymi diodami w emiterze jest podobnie jak z tym ze nie wolno łączyć diod równolegle bez rezystorów wyrównawczych, niby wszystko dziale, ale nie jest to zalecane, co zresztą było już poruszane milion razy na tym forum wic nie będę się na ten temat wypowiadał.

A co rozwiązaniem mojego problemu? Da się zrobić tak, aby obie diody migały jednocześnie?
  • REKLAMA
  • #10 2263879
    jony
    Specjalista elektronik
    Można zrobić to też tak. I tak samo jak w tedy możesz regulować czas świecenie poprzez zmienne wartości kondensatorów C1 i C2
    Załączniki:
    • Multiwibrator astabilny - budowa, zasada działania. gen0.3.JPG (22.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2265365
    christo
    Poziom 26  
    Po co te rezystory az 1k? Wystarcza 500Ω
    Załączniki:
    • Multiwibrator astabilny - budowa, zasada działania. multiwib2.JPG (17.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2265398
    jony
    Specjalista elektronik
    A czemu nie mogą być 1k. Zresztą zbuduj układ który poleciłeś multiwib2.JPG i powiec czy on działa
  • #13 2265490
    malum
    Poziom 23  
    Będą mi się teraz kłócić!
    Ogólnie schematy macie podobne a teraz zostało poeksperymentowanie.
    Zbuduję oba i zobaczę jak chodzą a później wydam werdykt.
    Ciekawi mnie jeszcze jedno, czy taki układ bierze więcej prądu czy 2 diody migające fabrycznie?
  • #14 2265514
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    chyba w ukladzie ,,christo``zgubily sie rezystory wlaczone miedzy bazy a plus...wiec to nie bardzo bedzie dzialalo...rezystory w kolektorach ograniczaja prad plynacy przez diode w chwili otwarcia zlacza kolektor emiter..ich wartosc wplywa na jasnosc swiecenia diod i szybkosc przelaczania
  • #15 2265531
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Układ bez rezystorów w bazach zadziała, ale tylko przy określonym napięciu, przy określonych pojemnościach kondensatorów. Poza tym jest nie stabilny; zmiana napięcia i układ nie działa
  • REKLAMA
  • #16 2267326
    christo
    Poziom 26  
    aj przepraszam, schemat skopiowalem z innej strony bo mi sie nie chcialo rysowac i troche przerowbilem ale nie zauwazylem braku rezystorow. zeby nie bylo zadnych pomylek zmieniam tamten rysunek
  • #17 7275177
    Kompan2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak zmniejszyć czas gaśnięcia diody ? wiem że zmieniając pojemność kondensatorów można uzyskać zmianę częstotliwości migania. Ja mam problem bo dioda nie gaśnie szybko nie wiem czy to wina kondensatorów czy może rezystorów. Proszę o pomoc
  • #18 7275377
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    W tej konfiguracji układu to zjawisko normalne. Tylko zbocze opadające jest prostokątne.
    Przez diodę LED płynie prąd ładowania kondensatora stąd powolne jej przygasanie. Dioda zgaśnie dopiero gdy ten naładuje się.

Poza tym wyżej przytoczone układy mogą poprawnie pracować zasilane napięciem nie wyższym niż 6-7V. Włączanie tak podstawowej (poglądowej) konstrukcji pod 12V powoduje uszkodzenie tranzystorów.
  • #19 7277989
    Kompan2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mógłbyś mi podpowiedzieć jakie parametry na 12V będą odpowiednie dla kondensatora by uzyskać szybkie gaśnięcie diody. Dzięki
  • #20 7278948
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Kompan2 napisał:
    Mógłbyś mi podpowiedzieć jakie parametry na 12V będą odpowiednie dla kondensatora by uzyskać szybkie gaśnięcie diody. Dzięki

Jeśli chcesz zasilać układ z 12V a zarazem mieć na wyjściu przebieg prostokątny to musisz skorzystać z pełnej konfiguracji m-wibratora.
    Multiwibrator astabilny - budowa, zasada działania.

Przepraszam za odręczny rysunek.
    Ten układ nie ma ograniczeń w napięciu zasilania.
    Diody LED (nie wrysowane) włączasz szeregowo z R1 i R8.
    Co do wartości elementów to tak "z sufitu" (i dla 12V):
    R1,8 - K82 ÷ 2K2
    R2,6 - 4K7 ÷ 10K
    R4,5 - 15K ÷ M1
    R3,7 - 47K ÷ M22
    D1-4 - 1N4148
    T1,2 - dowolny npn (np BC-547)
    C1,2 - 10micro - m47

Częstotliwość mrugania zależy od wartości elementów R4,5 i C1,2

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i zasady działania multiwibratora astabilnego jako taniego przerywacza do diody LED w instalacji samochodowej 12V. Przedstawiono schematy układów z tranzystorami NPN (np. BC547) i diodami LED, z możliwością regulacji częstotliwości migania przez dobór wartości kondensatorów C1 i C2 oraz rezystorów. Omówiono różne konfiguracje diod: miganie naprzemienne, jednoczesne lub pojedyncze. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania rezystorów ograniczających prąd w kolektorach i bazach tranzystorów dla stabilnej pracy układu oraz uniknięcia uszkodzeń przy zasilaniu 12V. Wskazano, że proste układy bez rezystorów bazowych są niestabilne i mogą działać tylko przy niższym napięciu (6-7V). Zaproponowano pełną konfigurację multiwibratora z tranzystorami, diodami 1N4148 i rezystorami o wartościach dostosowanych do 12V, co zapewnia prostokątny przebieg i stabilną pracę. Omówiono także problem powolnego gaśnięcia diody LED wynikający z ładowania kondensatora i sposoby jego minimalizacji przez dobór elementów. Poruszono kwestie jasności świecenia, częstotliwości migania oraz porównanie poboru prądu układu z fabrycznymi diodami migającymi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA