logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić migąjace diody bez płytki drukowanej zasilane z 12V

power_bb 26 Maj 2003 17:18 20899 27
REKLAMA
  • #1 227304
    power_bb
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Potrzebuję to zrobić, a nie chce mi się kupować płytki, może ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 227319
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    A do czego to ma być. Jesli straszak smochodowy to są gotowe diody LED migające zasilane U=12V.
  • #3 227323
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć !

Jeśli chodzi Ci o migające diody LED na 12V , to najprościej kupić takowe w sklepie elektronicznym za parę groszy ......
  • REKLAMA
  • #4 228066
    power_bb
    Poziom 11  
    power_bb napisał:
    Potrzebuje to zrobic a nie chce mi sie kupowac plytki moze ma ktos jakis pomysl???????? :?:

nie z dwoch zielonych diod chce zrobic migajace to ma byc do komputera
    w srodku mato sobie migac .poprostu tak dla upiekszenia komputera :D

:arrow:
    C2H5OH napisał:
    Cześć !

Jeśli chodzi Ci o migające diody LED na 12V , to najprościej kupić takowe w sklepie elektronicznym za parę groszy ......

wiem ze prosciej jest kupisc ale ja to chce zrobic z 2 green led i maja migac na przemian

Scalone posty-1 minuta
  • #6 232876
    power_bb
    Poziom 11  
    kto ma jeszczee jakies pomysly
    czekam na najciekawsze a co do shematow to porsze montarzowe :lol: :!: :!: :!: :!:
  • #7 235389
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    że czego potrzebujesz? przecież to od razu jest montażowe, za każdym razem jak robiliśmy w szkole generatory, ja je robiłem z lenistwa na drutach wiec mówie od razu układ dwutranzystorowy jest rozwiązaniem najprostszym o na pewno działa , nie liczac układu scalonego 7400.... Użyj czasami przycisku szukaj , to na pewno na elektrodzie coś znajdziesz. kazdy multiwibrator moze działac z diodą, multiwibratorów i postów takich jak Twój było już pełno.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 235843
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    ale zastosowanie tych diod - wg mnie to juz chyba troche przekombinowane
  • REKLAMA
  • #10 237373
    gogo4
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Administrator napisał:
    SPROBOJ NA BIMETALU ;-))

No niezły pomysł :lol: :lol: . Może to być np. bimetal (termostat) z żelazka :lol: :lol:. Po co ci Power_bb schemat montarzowy do multiwibratora na dwóch tranzystorach przecież to mopżna zmontować z pamięci.
  • #11 237406
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Z tym bimetalem to rzeczywiście świetny pomysł :D
    W załączniku schemat ideowo - montażowy :) układu na dwóch tranzystorkach. Można to jeszcze bardziej zmniejszyć, ale ja zrobiłem duże bo nikt by się nie połapał. Oczywiście skrzyżowane przewody się nie łączą, chyba że taka kropa duża jest :).
    Załączniki:
    • Jak zrobić migąjace diody bez płytki drukowanej zasilane z 12V montażowy.GIF (5.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 370303
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Ten schemat jest banalnie prosty. Duzo zrobiłem takich zabawek i świetnie się spisują. Całość po złożeniu jako pająk (można dobrzeupakować) jest wielkości ok. 1,5x2cm.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zrobić migąjace diody bez płytki drukowanej zasilane z 12V 555.JPG (19.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 743062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 868218
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Witam Wszystkim!!! To moj pierwszy post :D

jesli dobrze zrozumialem autora to chodzi ci o tzw. tuning komputera???
    nie widze wiec potrzeby bawienia sie w montowanie ukladu, tylko wykorzystaj gniazdo com i steruj diodami programowo!!! taki uklad byl opisany w "Elektronice dla wszystkich" nr 5 2004!!! program mozna sciagnac darmowo ze strony
    http://www.edw.com.pl/library/pliki/index.htm
    program sie nazywa "tuning swietlny PC"

Mysle ze to jest najtansze ( 2 diody, opor, wtyczka) i najwygodniejsze rozwiazanie

Pozdrawiam
  • #15 870474
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    tu jest schemacik do posta wyzej
    Załączniki:
    • Jak zrobić migąjace diody bez płytki drukowanej zasilane z 12V ledtuning.JPG (16.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1274579
    Gosia2k
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Pomozcie blagam!

uklad ktory zaproponowal neon121 nie do konca dziala
    diody zamiast migac ciagle swieca. proby zmiany czestotliwosci migania poprzez zmiane rezystorów bezskuteczne.

czy pin 5 powinien byc gdzies podlaczony?

Proby z ukladem z zalacznika daja dokladnie taki sam efekt dioda swieci nie miga
    napiecie Vout jest rowne okolo 1/2 Vcc
    Załączniki:
    • Jak zrobić migąjace diody bez płytki drukowanej zasilane z 12V migacz 2.JPG (10.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1281066
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    Zrób schemat Ptolek-a. Działa bankowo jeżeli elementy są sprawne odrazu. Ja upchnołem go kiedyś "na pająka" do pudełka po zapałkach. :sm15:
  • #18 1356923
    pasorzytek
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Układ pracuje jako multiwibrator astabilny. Układem realizującym pracę o określonej częstotliwości jest timer 555, a elementy które określają tę częstotliwość to R1 R2 C1 . Częstotliwośćć generacji wyznaczona jest przez sumę czasu ładowania[Świeci dioda LED1] kondensatora C1 ( 0,693 • (R1 + R2) • C1 ) oraz jego rozładowanie[Świeci dioda LED2] ( 0,693 • R2 • C1 ) , Zatem uwzględniając wartości elementów podanych niżej częstotliwość wynosi około 1Hz . Szseroki zares wartości napięć zasilających ppozwala na zastosowanie napięcia od 4,5 do 16V . Dioda D1 zabezpiecza przed skutkami odwrotnej polaryzacji napięcia urządzenia.

Spis Elementów

Us1 NE555
    R1 10kΩ
    R2 47kΩ
    R3 300-400Ω
    R4 300-400Ω
    C1 10µF/16V
    C2 10nF KC (103)
    D1 1N4002
    LED1 Dioda LED
    LED2 Dioda LED
    Załączniki:
    • Jak zrobić migąjace diody bez płytki drukowanej zasilane z 12V DIODY.gif (4.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1621655
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 391
    Jako migacz można zastosować układ na kondenatorze rozładowywanym przez odwrotnie podłączony tranzystor bez podłączonej bazy, zamiast stosować jakieś tam NE555 lub multiwibratory> Zamieszczam schemat układu
    Załączniki:
    • Jak zrobić migąjace diody bez płytki drukowanej zasilane z 12V mdkt.GIF (2.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #20 1634160
    maciek.wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    a jak wyglada szcheamat z płytką ma ktoś taki ??
  • #21 1910170
    power_bb
    Poziom 11  
    żarówka rtęciowa napisał:
    Jako migacz można zastosować układ na kondenatorze rozładowywanym przez odwrotnie podłączony tranzystor bez podłączonej bazy, zamiast stosować jakieś tam NE555 lub multiwibratory> Zamieszczam schemat układu

nie działa mi to :!::!::!::!:
  • #22 1910480
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 391
    A masz wpięty tranzystor jak na moim schemacie?
  • #23 1910500
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    Układ który proponuje żarówka rtęciowa działa ale trzeba spełnić kilka warunków. Działanie zależeć będzie od egzemplarza użytego tranzystora, napięcia przewodzenia diody LED Tranzystor musi mieć napięcie przebicia między emiterem a bazą nie większą niż 8V u mnie układ działa z tranzystorem BC546 czy tez BC549 bo tranzystory te mają napięcie przebicia Ueb akurat cos około 8V i z jedną niebieską diodą. A na przykład nie działa jak użyje BC337 lub PNP BC556 bo maja napięcie przebicia Ueb 11V
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic242650.html
  • #24 1939150
    Bart0sz
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    power_bb napisał:

nie działa mi to :!::!::!::!:

Sprawdzalem... rowniez nie dziala :)
  • #25 1939788
    Mystic Vintage
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja proponuję taki układ.
    Pochodzi z książki "Elektronika Łatwiejsza Niż Myślisz- Elementy"

Diody są ze sobą zsynchronizowane; kiedy jedna się świeci, druga nie ma prawa :wink:
    Jest bardzo fajny i nietrudny do wykonania...

ps. Dodam jeszcze że wręcz wskazane jest wstawienie innych elementów niż na schemacie, bo można uzyskać różne ciekawe efekty przy odrobinie prób.

ps2. Ten układ wykonałem na... płytce od pilota telewizora neptun :smile: oczywiście obciętej ładnie... Jedynie musiałem dodatkowo zaaplikować 2 mostki...
    [mój pierwszy układ w życiu] ;)

pozdrowienia
    Załączniki:
    • Jak zrobić migąjace diody bez płytki drukowanej zasilane z 12V migacz.gif (5.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 1940666
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Myślę, że najtaniej by było zrobić tak:
    Jedna dioda LED migająca, która steruje tranzystorem z drugą diodą LED (już nie migającą). Tranzystor ma być podłączony tak, że ma odwracać napięcie.
    W ten sposób zrobi się coś na kształt multiwibratora, tyle że z najprostszym układem (2 rezystory, tranzystor i 2 diody LED).

Czy potrzebny do tego schemat?
  • #27 2581609
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47

U mnie tez nic :(
  • #28 2582031
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    danlancher napisał:

U mnie tez nic :(

zobacz tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic459546.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania migających diod LED zasilanych napięciem 12V bez użycia płytki drukowanej. Propozycje obejmują zastosowanie prostych układów multiwibratorów dwutranzystorowych, timerów NE555 oraz układów na kondensatorach i tranzystorach. Wskazano, że najprostsze rozwiązania to układy astabilne generujące naprzemienne miganie dwóch diod LED, które można wykonać „na pająka” bez płytki. Podkreślono, że elementy takie jak tranzystory BC546 i BC549 sprawdzają się lepiej niż BC337 czy BC556 ze względu na napięcie przebicia. Zaproponowano także sterowanie diodami programowo przez port COM komputera jako alternatywę dla montażu układu elektronicznego. Wiele schematów i linków do gotowych rozwiązań zostało udostępnionych, w tym schematy z książek i stron internetowych. Problemy z działaniem układów były zgłaszane, m.in. diody świeciły ciągle zamiast migać, co wskazywało na błędy w montażu lub dobór elementów. Wskazano, że częstotliwość migania zależy od wartości rezystorów i kondensatorów w układzie. Dyskusja zawierała także humorystyczne propozycje, np. użycie bimetalu jako migacza.
REKLAMA