Mam pytanie czym się różni napięcie od prądu. Proszę odpowiadać konkretnie.
<<<<ZA ODPOWIEDŹ DZIĘKUJĘ>>>>
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamadisos napisał:witam.Mam pytanie czym się rurzni napięcie a prąd .Prosze odpowiadać konkretnie.
<<<<ZA ODPOWIEDZ DZIĘKUJE>>>>
Moderowany przez Marek_Skalski:To jest błędne tłumaczenie.
Napięcie (U) można porównać do ciśnienia (p) w układach hydraulicznych. Z samego faktu istnienia ciśnienia, pracy użytecznej jeszcze nie ma.
Natężenie prądu (I) odpowiada przepływowi (Q), ponieważ to ruch czynnika roboczego wykonuje pracę.
Moc (P) w obu przypadkach jest iloczynem wartości intensywnej i wartości extensywnej; tutaj P = U x I lub P = p x Q.
Moderowany przez Marek_Skalski:Brawo Kolego! Wykopałeś temat nieczynny od 14 lat. Gdybyś jeszcze napisał coś sensownego... Wytłumaczył pojęcie wielkości intensywnej i ekstensywnej...
3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.
adisos napisał:Mam pytanie czym się różni napięcie od prądu. Proszę odpowiadać konkretnie.