logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie a prąd. Czym to się różni?

adisos 09 Maj 2006 19:27 47758 13
  • #1 2609154
    adisos
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam pytanie czym się różni napięcie od prądu. Proszę odpowiadać konkretnie.

<<<<ZA ODPOWIEDŹ DZIĘKUJĘ>>>>
  • #2 2609164
    memek
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Napięcie wystepuje gdy nie jest podłaczone zadne obciązenie a gdy do napiecia podłaczymy jakieś obciązenie (opór) to przez to obciązenie popłynie prąd. Wiem ze tłumaczem nie jestem ale moze zrozumiesz
  • #3 2609738
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    adisos napisał:
    witam.Mam pytanie czym się rurzni napięcie a prąd .Prosze odpowiadać konkretnie.

<<<<ZA ODPOWIEDZ DZIĘKUJE>>>>

Przyznam że temat interesujący - dla filozofów. :) taki prowokujący

czym się różni ??? wszystkim i niczym
    To tak jak kobieta i mężczyzna. niby to i to człowiek a jednak inny chociaż to złe porównanie chyba że się doda jeszcze jakiś parametr np. wiek

Konkretniej to sa dwa określenia "magicznej siły", takiej siły elektromotrorycznej. Prąd to Ampery a napięcie to Volty

jeżeli chcesz okrerślić (nazwać, wytłumaczyć) światło musisz posłużyć się przynajmniej dwoma parametrami barwą tego światła i jego jasnością.
    i jak tu pokazać różnicę między barwą i jasnością ???

Musisz zmienić podejście do tych pojęć. Szumnie określane pojęcia np. "włącz prąd" łączy ze sobą auytomatycznie zarówno "puszczenie" pradu jak i przyłożenie napięcia.

ostatecznie może być to wytłumaczenie na podstawie przepływu wody z tym że ja bym określił to tak:
    napięcie to ilość wody w zamkniętym zbiorniku wodnym (np rura wodna zespawana na kwadrat) a prąd to szybkość z jaką woda płynie w tej rurze.

Inne
    siła z jaką zadajesz cios (uderzenie np. pięścią) a szybkość z jaką tego dokonasz (1sekunda czy pól sekundy)
  • #4 2610040
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Jakkolwiek nie mogę Ci wybaczyć specyficznej pisowni dość popularnego wyrazu to postaram się wytłumaczyć różnicę pomiędzy w/w pojęciami.

Dość obrazowo zrobił to Kolega marek003.
    Mogę jedynie do tego dodać, że gdyby użyć tu porównania do rzeki to natężenie prądu (skrótowo - prąd) można sobie wyobrazić jako nurt rzeki czyli jej zdolność do porywania, pociągania za sobą.
    Napięcie zaś to różnica poziomów tej rzeki.
  • #6 2610561
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Inne
  • #7 2610594
    terminus
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    Prąd elektryczny – uporządkowany (skierowany) ruch ładunków elektrycznych.

Napięcie elektryczne – różnica potencjałów elektrycznych między dwoma punktami obwodu elektrycznego lub pola elektrycznego.

Natężenie prądu (nazywane potocznie prądem elektrycznym) jest wielkością fizyczną charakteryzujacą przepływ prądu elektrycznego zdefiniowaną jako stosunek ilości ładunku elektrycznego przepływającego przez wyznaczoną powierzchnię do czasu przepływu ładunku. W przypadku przewodników powierzchnią jest przekrój poprzeczny przewodnika.

Zacytowałem z http://pl.wikipedia.org/wiki/Strona_główna

Wystarczy trochę pomyśleć zanim zada się pytanie na forum.
  • #8 2612775
    AZWE
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Tłumaczenie na przykładzie jak dla noworodka:
    napięcie-ilość wody
    natężenie-ciśnienie wody

Moderowany przez Marek_Skalski:

To jest błędne tłumaczenie.
    Napięcie (U) można porównać do ciśnienia (p) w układach hydraulicznych. Z samego faktu istnienia ciśnienia, pracy użytecznej jeszcze nie ma.
    Natężenie prądu (I) odpowiada przepływowi (Q), ponieważ to ruch czynnika roboczego wykonuje pracę.
    Moc (P) w obu przypadkach jest iloczynem wartości intensywnej i wartości extensywnej; tutaj P = U x I lub P = p x Q.

• #9 3078513
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Ja bym napisał dokładnie odwrotnie -
    Autostrada -
    Prędkość samochodów to VOLTY
    Ilość ich to AMPERY.
  • #10 3078841
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    z wikipedii:

Napięcie elektryczne – różnica potencjałów elektrycznych między dwoma punktami obwodu elektrycznego lub pola elektrycznego. Napięcie elektryczne to stosunek pracy wykonanej podczas przenoszenia ładunku między punktami dla których określa się napięcie do wartości tego ladunku. Przy założeniu, że przenoszony ładunek jest na tyle mały, że nie wpływa na otoczenie.

W przypadku źródła napięcia (prądu) elektrycznego jest jego najważniejszym parametrem i określa zdolności źródła energii elektrycznej do wykonania pracy. Napięcie na źródle napięcia jest mniejsze od siły elektromotorycznej źródła o spadek napięcia na oporze istniejącym wewnątrz źródła (opór wewnętrzny).

Jeśli dwa końce źródła napięcia są połączone przewodnikiem, przez ów przewodnik przepływa prąd. Jeden koniec baterii bez ustanku przesyła elektrony do przewodnika, podczas gdy drugi koniec, też bez przerwy, te elektrony otrzymuje. Przepływ prądu jest wywoływany przez napięcie, czyli różnicę potencjałów pomiędzy końcami.

Jednostką napięcia jest wolt (V), a symbolem napięcia w równaniach fizycznych jest U.

------------------

Prąd elektryczny – uporządkowany (skierowany) ruch ładunków elektrycznych.

Wielkością opisującą prąd elektryczny jest natężenie prądu elektrycznego I, które definiuje się jako stosunek ładunku elektrycznego q, który przepływa przez poprzeczny przekrój przewodnika, do czasu t przepływu tego ładunku

Jednostką natężenia prądu elektrycznego w układzie SI jest amper [A].

Natężenie prądu I można wyrazić też przez liczbę ładunków przepływających przez powierzchnię S, mających prędkość v

gdzie: n - koncentracja nośników prądu wyrażona przez ich liczbę na jednostkę objętości (poruszających się w tym samym kierunku), q - ładunek każdego z nośników, v - składowe prędkości nośników w kierunku prostopadłym do powierzchni S, przez którą płynie prąd o natężeniu I.

Bardzo często określenie prąd elektryczny używa się zamiennie z natężeniem prądu elektrycznego.

W ośrodkach ciągłych prąd elektryczny opisuje się podając gęstość prądu opisujący przepływ ładunku przez jednostkową powierzchnię. W odróżnieniu od natężenia prądu, które jest skalarem i nie jest przypisana do punktu przestrzeni, gęstość prądu jest wektorem, a rozkład przestrzenny gęstości prądu nazywa się polem gęstości prądu.

Ruch ładunku jest wywołany ruchem cząstek (lub pseudocząstek) obdarzonych ładunkiem, zwanych nośnikami prądu. Nośnikami prądu elektrycznego mogą być elektrony, jony bądź dziury, czyli puste miejsca po elektronach. W metalach swobodnie przemieszczają się jedynie elektrony, dlatego prąd elektryczny w metalach jest ruchem elektronów przewodnictwa. W półprzewodnikach nośnikami prądu są elektrony i dziury. W rozrzedzonych gazach nośnikami ładunku elektrycznego są elektrony i jony.
  • #11 18977303
    stajko
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Często na forum dla początkujących widzę pytania: Co mogę zmierzyć miernikiem? Co to jest prąd a co napięcie? Nie wiem czy to autentyczne pytania, czy może prowokacje, ale jeśli ktoś kilkunastoletni postawił naprawdę takie pytanie, to z odpowiedzi nie dowiedział się niczego. Dzieciom nie jest łatwo zrozumieć pewnych pojęć, są dla nich abstrakcyjne. Dlatego trzeba dać jakieś przykłady, żeby to zrozumieć. Prąd można przyrównać do wody płynącej w rurze, a napięcie do różnicy wysokości położenia rurek. Jeśli amperomierz to pudełko z dwoma otworami i wiatraczkiem w środku to wiadomo, że trzeba przeciąć obwód aby zmierzyć przepływ wody. Myślę że w ten sposób można wytłumaczyć i rezystancję w obwodzie i moc źródła. Dlaczego np 15 kV na świecy motoroweru nie jest tak groźne jak 230V w sieci. Może takie przykłady zniechęcą początkujących do sprawdzania miernika w gniazdku sieciowym? A co do błędów ortograficznych: Widziałem taką radę: czytać, czytać, czytać! A dlaczego nie użyć edytora tekstu? Pozdrawiam.

Moderowany przez Marek_Skalski:

Brawo Kolego! Wykopałeś temat nieczynny od 14 lat. Gdybyś jeszcze napisał coś sensownego... Wytłumaczył pojęcie wielkości intensywnej i ekstensywnej...

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

• #12 18978909
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3007
    adisos napisał:
    Mam pytanie czym się różni napięcie od prądu. Proszę odpowiadać konkretnie.

Bardzo dobra jest książka ABC Radioamatora Czesława Klimczeskiego.
    Ale w ostateczności YT też wystarczy.

• #13 18979255
    stajko
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Brawo! Właśnie tak trzeba było wytłumaczyć chłopakowi na początku postu! Jeśli ktoś inny zainteresuje się tematem " co to jest prąd?", oglądnie filmik i może coś "skuma". Ale jak jest 10 odpowiedzi i każda mądrzejsza od poprzedniej, to na pewno pytający tego nie przeczyta, nie mówiąc już o zrozumieniu.
  • #14 18995416
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    :) Tylko że w 2006 (kiedy to autor zadał pytanie) nie było takich filmików :)
    Ciekawe czy po tylu latach te tłumaczenia do czegoś mu się przydały :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Napięcie elektryczne to różnica potencjałów między dwoma punktami obwodu, która powoduje przepływ ładunków elektrycznych. Prąd elektryczny natomiast to uporządkowany ruch tych ładunków, określany jako natężenie prądu, czyli ilość ładunku przepływającego przez przekrój przewodnika w jednostce czasu. W praktycznych wyjaśnieniach często stosuje się analogie do przepływu wody: napięcie porównuje się do różnicy poziomów lub ilości wody w zbiorniku, a prąd do szybkości lub natężenia przepływu w rurze. Napięcie jest mierzone w woltach (V), a prąd w amperach (A). Prąd płynie tylko wtedy, gdy do napięcia zostanie podłączone obciążenie (opór). Różnica potencjałów (napięcie) jest siłą elektromotoryczną, która wywołuje przepływ prądu. Wskazane są także źródła edukacyjne, takie jak słowniki techniczne i literatura (np. "ABC Radioamatora" Czesława Klimczeskiego) oraz materiały wideo, które pomagają zrozumieć te pojęcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA