logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tonsile z '89 w zamknięten obudowie - jak wyrównać cisnienie

B o n u s 28 Maj 2006 16:34 1871 18
  • #1 2672720
    B o n u s
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Mam kolumny tonsila 15 Watt 8Ω ostatnio udało mi sie zepsuć niskotonowe oryginalne głośniki które wytrzymały w tej kolumnie od '89 roku - po prostu rozpadła się gabka na brzegach membrany przyczyną tego było nie tylko zmęczenie materiału ale również to że głośniki są w obudowie zamkniętej kiedy membrana wykonała duzy ruch cisnienie w obudowie wydmuchało tą gąbkę. Kupiłem nowe głośniki alpharda co prawda te mają moc znamionową 100W ale w sklepie powiedzieli mi że wytrzymają najwyżej 30W. Ale róznych ciśnienień w wewnątrz obudowy i na zewnątrz pozostaje.
    Frontowy ściana koluny wygląda taj jak na rysunku, gdzie wywiercic dziury aby dobrze wyrównać ciśnienie a nie zepsuć dźwięku?
    Załączniki:
    • Tonsile z '89 w zamknięten obudowie - jak wyrównać cisnienie 01.jpg (2.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 2672737
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    wywiercic dziury? oszalales? chcesz dorobic tej obudowie otwory stratne? nie nie nie. obudowa ma byc zamknieta a do glosnika tonsila kup poprostu piankowe zawieszenie i przyklej do membramy i kosza, nie jest to trudne
  • Pomocny post
    #3 2672831
    wilku_sc
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    albo daj do regenarcji- wtedy bedziesz miał juz cewki 30 watowe bo 15 juz nie robia.- mam te kolumny i wsaprte subwooferem graja bardzo ładnie- no chyba ze słucaszh techo czy hip hopu- wtedy to nie mam znaczenia jakie tam wsatwisz głosniki:D:D:D:D
  • #4 2675627
    B o n u s
    Poziom 15  
    myślicie że piankowe zawieszenie dostane w elektronicznym bo w sklepie tonsila nie mają nic ale powiedzieli mi że wymienia się całą membrane

Dodano po 2 [minuty]:

darkone napisał:
    przyklej do membramy i kosza, nie jest to trudne

no właśnie jakim klejem? to chyba musi byc jakiś plastyczny klej (do połączeń ruchomych)
  • Pomocny post
    #5 2675679
    darkone
    Poziom 23  
    to ma byc twarty klej a nie zaden plastyczny, o silikonie zapomnij bo moze ci sie poprostu odczepic. klej vikolem do drewna :D powaznie... ladnie sie na nim klei zawieszenie do kosza, a samo zawieszenie mozesz kupic np na allegro.
  • #6 2675686
    B o n u s
    Poziom 15  
    vikol rzeczywiście się nada ale to miedzy membraną a zawieszeniem a pomiędzy obudowa a zawieszeniem?
  • Pomocny post
    #7 2675688
    Irvine Kinneas
    Poziom 17  
    Ocena: 208
    A jak nie chce Ci się bawić w regeneracje to kup odpowiedniki z STX'a. Ja odrazu uprzedza że kupno nowych to marnowanie kasy bo regeneracja(przyklejenie zawieszenia) wyniesie Cię góra 10zł licząc wszystko razem. Ale wybór należy do Ciebie.

Dodano po 51 [sekundy]:

Wszystko jedziesz na Vikol
  • Pomocny post
    #9 2675791
    darkone
    Poziom 23  
    nie nie nie, tylko oryginalne czesci, tonsile graja znacznie gorzej po wymianie na ciezkie membramy stxa, zawieszenie tez powinno byc takie same czyli pianka, ciezko kupic sama pianke ale wymiana calej membramy wiąze sie z dodatkowymi klopotami. a zawieszenie do membramy tez klej vikolem. a sklep z lekkimi membramami to jakos unifon.pl czy jakos tak, nigdy nie umialem tego zapamietac
  • Pomocny post
    #10 2675816
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Mala poprawka :), link dzialajacy www.umifon.pl
  • Pomocny post
    #12 2676922
    darkone
    Poziom 23  
    zmierz swoj glosnik a bedziesz wiedzial, pozatym mozesz zobaczyc na strone tonsila i tam bedzie pewnie zdjecie tego glosnika ktore pozwoli ci rozpoznac typ zawieszenia:
    dodane:
    najlatwiej odkrecic glosnik i sprawdzic jakie ma oznaczenie,potem na stronie tonsila bedziesz widzial jaki to typ a po zmierzeniu glosnika bedziesz wiedzial czy pasuje, e-tonsil.pl tam tez mozesz zobaczyc
  • #13 2700146
    B o n u s
    Poziom 15  
    znacie może jeszcze jakomś strone z zawieszeniami bo te które śą na tym http://www.umifon.pl
    niekoniecznie pasują
  • #14 2701227
    darkone
    Poziom 23  
    nie pasują? hmm dziwne ludzie kupowali tam zawieszenia do tonsilow i zawsze pasowaly. a mierzyles ze nie pasują?
  • #15 2701851
    B o n u s
    Poziom 15  
    wymiary zawieszenia Z 15 P1, membrany na tej stronie:
    A: 150mm B: 137mm C: 116mm D: 107mm H: 5mm
    wymiary mojego głośnika Tonsil GDN 16/15/1
    A - średnica pianki: 152mm (tu jeszcze by się nadała)
    B - średnica do brzegu obudowy: 137mm (tu też się nada)
    C - średnica membrany: 111mm (tu już jest różnica 5mm)
    D - średnica wewnętrzna pianki: około 98mm (poprzednia pianka była przyklejona do membrany na szrokośc 5mm, przy Z 15 P1 będzie przyklejona na szerokość 2mm bardzo mało napewno nie tak jak poprzednia pianka
  • #16 2701963
    darkone
    Poziom 23  
    2mm? hmm jesli dalbys rade to i przykleilbys to na wiekszej srednicy ale ja tam nie wiem moze to jednak nie pasuje? ale dlaczego? to sa chyba oryginalne czesci tonsila w koncu takie drogie. zna sie ktos moze na tym bardziej?
  • #17 2770636
    B o n u s
    Poziom 15  
    kupiłem całe membrany papierowe z zawieszeniem piankowym (koleś miał jeszcze z gumowym zawieszeniem ale tylko jedna sztuka mu została, dobrze że i tak nie chciałem gumowych)
    na razie czekam aż klej zaschnie (użyłem butaprenu czekam od wtorku 3 doby)
    impreza kosztował mnie 5 zł plus klej 3zł plus koszty przejazdu z domu na drugi koniec miasta z drugiego do trzeciego końca i powrót z trzeciego do domu

powiedzcie mi jeszcze jedno czy dobrze przykleiłem "guziczek" w środku membrany, powinno być tak jak u góry na rysunku czy jak u dołu (w nowych głośnikach tak widziałem) (ja przykleiłem jak u góry) dodam że guziczek ze strony wypukłej jest gładki a z drugiej perforowany (czy to coś oznacza) jest także dość duży (większy od poprzedniego dwukrotnie)

jeszcze jedno pytanie czy można usztywnić membranę (ta nowa jest bardziej wiotka od tej poprzedniej) np. malując czymś (mam tak zrobione seryjnie z drugimi alphardami – są pomalowane jakąś czarną farbą lub bezbarwnie lakierem – błyszczą się) czy są do tego jakieś specjalne środki czy mogę to zrobić klejem cyjano-propanowym (taki jak super glue), klej wchłonie się w papier membrany i zaschnie na twardo
    Załączniki:
    • Tonsile z '89 w zamknięten obudowie - jak wyrównać cisnienie Clipboard06.jpg (2.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2770836
    @Kamil
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Przepraszam że sie wtrącam... mam problem mianowicie chce wymienić samo zawieszenie górne ale nie mam pomysłu jak odkleić go od membrany (od kosza już odkleiłem) Zawieszenie jest tak stare że po dotknięciu rozpada sie. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysł (sprawdzone lub nie) z chęcią posłucham.
    Pozdrawiam :)
  • #19 2771215
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Wyciąć skalpelem, bardzo dobrze działa brzytwa (uwaga bo można uciąć paluchy). Myślałbym też o jakimś rozpuszczalniku skoro to gąbka to powinna oddziaływać z jakimś acetonem czy tetrahydrofuranem (THF) - u mnie krawędzie gabki przyklejane do membrany są z podobnego materiału co zawieszenie. Można spr`obowa`c.

Sam jeszcze tego nie próbowalem zazwyczaj u mnie wymieniałem całą membranę albo cały układ. No bo jeśli te głosniki chodziły bez membran no to pewnie szczelina magnetyczna jest zajechana emalią z przewodów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzenia oryginalnych niskotonowych głośników Tonsil 15W 8Ω z kolumn z 1989 roku, gdzie rozpadła się pianka zawieszenia membrany, co było spowodowane zmęczeniem materiału i ciśnieniem w zamkniętej obudowie. Zdecydowano się na zakup nowych głośników Alphard o wyższej mocy nominalnej, jednak pojawiły się wątpliwości dotyczące wyrównania ciśnienia w obudowie bez ingerencji w jej szczelność. Zalecano nie wiercić otworów w obudowie, gdyż ma być ona zamknięta. Zamiast tego sugerowano regenerację oryginalnych głośników poprzez wymianę piankowego zawieszenia membrany, które można kupić m.in. na allegro lub w sklepie umifon.pl. Do klejenia zawieszenia polecano użycie kleju Vikol (klej do drewna), który zapewnia trwałe połączenie, a nie klej silikonowy. Wskazano, że regeneracja jest tańsza i bardziej efektywna niż zakup nowych głośników, zwłaszcza że zamienniki STX są cięższe i pogarszają brzmienie. Podano też wymiary zawieszenia Z 15 P1 i porównano je z oryginalnym głośnikiem Tonsil GDN 16/15/1, wskazując na drobne różnice. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące klejenia membrany i „guziczka” na membranie oraz pytania o usztywnianie membrany farbą lub lakierem, co jest praktykowane w głośnikach Alphard. Dodatkowo omówiono metody usuwania starego zawieszenia, takie jak cięcie skalpelem lub użycie rozpuszczalników typu aceton czy tetrahydrofuran (THF).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA