logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 96 - coś nie tak z centralnym zamkiem

Bereto 18 Cze 2006 11:16 5642 4
REKLAMA
  • #1 2739052
    Bereto
    Poziom 2  
    Witam - moja Renówka ma fabrycznie zamotowany centralny zamek. Do tej pory (blisko 10 lat) centralny zamek za pomocą kluczyka zamykał i otwierał wszystkie drzwi (włącznie z bagażnikiem). Ostatnio pojawił się problem z zamykaniem bagażnika. Otóż po naciśnięciu przycisku w pilocie wszystkie drzwi blokują się natomiast bagażnik pozostaje otwarty. Muszę dodatkowo ręcznie kluczykiem zamykać drzwi bagażnika. Szukam pomocy w rozgryzieniu problemu - ktoś powiedział mi że jest to sprawa rozkodowania się zamku w bagażniku i żeby przywrócić ustawienia należy na jakiś czas odłączyć akumulator. Prosze o pomoc wraz z instruktażem. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2739078
    .:KoSik:.
    Poziom 18  
    Ocena: 308
    Przyczyna leży raczej po stronie przewodów. :idea:
    Spróbuj dostać się do wiązki idącej do bagażnika. Najprawdopodobniej przeciął się przewód w miejscu gdzie wiązka wchodzi w klapę bagażnika (taki gumowy przegub przy zawiasach). Zdejmij gumkę i zobacz czy wszystkie kabelki są ok.
  • REKLAMA
  • #3 2739964
    scenicdti
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    odepnij kostke zasilajaca od silownika w tylnej klapie i sprzawdz czy przy zamykaniu i otwieraniu pojawia sie napiecie jesli sie pojawia to padl ci silowanik koszt uzywki od 40zl
  • REKLAMA
  • #4 2747862
    max35
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A może poprostu spadła Ci dźwignia zamykająca zamek. Ogólnie tego nie widać ani nie słychać podczas zamykania centralnym zamkiem. Trzeba zagladnąć i sprawdzić fizycznie. Podobną usterkę miałem w przednich drzwiach, spadła dźwignia (pręcik) z zaczepu przy zamku. Po założeniu wszystko wróciło do normy.:D

Pozdrawiam
  • #5 2751497
    Bereto
    Poziom 2  
    No i znalazłem przyczynę - siłownik był OK - natomiast mocowanie siłownika do metalo-podobnego mechanizmu układu uległo oderwaniu (pęknięcie w miejscu śrubunku). Tak więc trochę było zabawy w rzemieślnika - szersza podkładka pod śrubę (rola stabilizatora), taśma izolacyjna oraz zaciski i wszystko jest OK ! Klapa działaja jak nowa - dzięki za wszelkie sugestie.
REKLAMA