logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz sterowany cyfrowo 0-25,5V 0-2,55A

przemkrzych 24 Cze 2006 13:58 16467 23
REKLAMA
  • Zasilacz sterowany cyfrowo 0-25,5V 0-2,55A
    jest to zasilacz sterowany cyfrowo z nord,na początku miałem troszke kłopotów z uruchomieniem,ale jakoś poszło, radiator jest z wentylatorem od procesora wyświetlacz był na początku podswietlany na zielono ale zamieniłem go na big blue 1x16,tak wyszedł w fazie finalnej,panel przedni zrobiony w programie corel draw:
    Załączniki:
    • Zasilacz sterowany cyfrowo 0-25,5V 0-2,55A dfbatsert.jpg (32.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    przemkrzych
    Poziom 26  
    Specjalizuje się w: komputery
    przemkrzych napisał 1108 postów o ocenie 248, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście Miasto w centralnej polsce. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2759651
    przemkrzych
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    w nocy tak se prezentuje
    Załączniki:
    • Zasilacz sterowany cyfrowo 0-25,5V 0-2,55A rtbartba.jpg (29.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2759669
    przemkrzych
    Poziom 26  
    a to wcześniejsze zdjęcia tego zasilacza zanim jeszcze niebył skończony jakby mi się podobało:
    Załączniki:
    • Zasilacz sterowany cyfrowo 0-25,5V 0-2,55A Obraz 003.jpg (48.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2759682
    przemkrzych
    Poziom 26  
    i dalej jego wnętrzności,płyka z panela przedniego jest wytrawiona odwrotnie i elementy są polutowane od strony druku ,moja pomylka,pozdrawiam?
    Załączniki:
    • Zasilacz sterowany cyfrowo 0-25,5V 0-2,55A Obraz 007.jpg (58.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz sterowany cyfrowo 0-25,5V 0-2,55A Obraz 008.jpg (57.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz sterowany cyfrowo 0-25,5V 0-2,55A Obraz 005.jpg (42.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2759842
    Marcin_126
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    przemkrzych,
    Bardzo ładna konsrtukcja.
    Pisząc "nord" miałeś na mysli kit nord elektronik?
    Wrzuć jakieś schematy.
  • #6 2760080
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Podstawowe pytanie:
    To jest regulator napięcia i prądu czy też stabilizator (ze sprzężeniem zwrotnym do procka...)
  • #7 2760179
    romek77r
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Jesli dobrze pamietam, to w tym zasilaczu byl jakis problem z ograniczeniem nadpradowym - moge sie mylic. Moglbys wrzycic schematy i plytki, oraz jesli to mozliwe nieskompilowany wsad do procka, albo sam zrzut z pamieci.
  • REKLAMA
  • #8 2761070
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Sugeruję odwrócenie kierunku wiatraka - po co nagrzane powietrze ma się gromadzić w środku obudowy...
  • #9 2761519
    przemkrzych
    Poziom 26  
    i jeszcze jedno chciaem przestrzeć jak by chcial ktoś zrobić, przed tym ze niektóre wyświetlacze lcd nie chcą wyświetlać w pelni wszystkich znaków, napięcia i prądu,mialem chyba ze dwa wyświetlacze i na każdym byy jakieś problemy może to wina sterownika albo wsadu do procka?więcej informacji na ten temat można znależć tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic142382.html?highlight=
    Załączniki:
    • zasilacz nord opis pdf-wsad-panel przód.rar (245.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2761596
    Zumo
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Hmm. Ladnie wykonane. A co do chłodzenia nie lepiej woda ? Chłodzenie wodne by było 95%ciszej niż tak ale bardzo ładne wykonane daje 5.
    Pozdrawiam
  • #11 2761723
    przemkrzych
    Poziom 26  
    co do chlodzenia to obudowa ma z w miejscu gdzie jest radiator otwory u góry i na dole ,cieple powietrze jest wydmuchiwane przez te otwory,chlodzi się wtedy bezposrednio radiator ,temperatura tego radiatora nie przekracza 50 stopni ,wiekszą temperature przy dlugotrwaym obciązeniu pelną mocą ma mostek prostowniczy i transformator.Wentylator i podswietlanie wyświetlacza lcd jest z drugiego uzwojenia transformatora 6V,wiec wentylatora prawie nie slychać jak jest to z 12V.
    Załączniki:
    • Zasilacz sterowany cyfrowo 0-25,5V 0-2,55A Obraz 187.jpg (45.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz sterowany cyfrowo 0-25,5V 0-2,55A Obraz 186.jpg (48.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2763223
    Marcin_126
    Poziom 16  
    przemkrzych dzięki z schemat, wygląda całkiem przyjemnie.
    Jak z tym max-ikiem, można go dostać?
    Tak się zastanawiam czy taniej i łatwiej (jeżeli chodzi o kupno) nie byłoby mi użyć atmegi.
    Z czym miałeś problemy podczas uruchamiania?
  • #13 2763671
    przemkrzych
    Poziom 26  
    układ max518 dostałem jako darmową próbe z maxima,szybko przysyłają,tak normalnie w dobrym sklepie elektronicznym można dostać ale jest raczej na zamówienie,z innym niepróbowałem czy by chodziło,podczas uruchamiania palił mi się rezystor R17 150om,przyczyna miałem podłaczony z diodą swiecącą rezystor całkiem niepotrzebnie,w schemacie nie wolno zmieniać zadnych wartosci elemetów ,oprócz r23 zeby zestroić prawidłowy prąd na wyświetlaczu lcd z rzeczywistym wskazaniem,po wytrawieniu niestety trzeba uważac na scieżki na płytce drukowanej niektóre są za blisko siebie prz takim dużym prądzie,ja miałem kilka niedotrawień,więc trzea to zrobić bardzo starannie.
  • #14 2764055
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam,
    Zapoznałem się ze schematem i twierdzę iż ten zasilacz to kolejna maniana wypuszczona przez nord'a.
    Procesor nie posiada zadnych informacji o tym co dzieje się z napięciem na wyjściu oraz jaki płynie prąd w obwodzie obciążenia - nie reaguje zatem na zwarcie wyjścia.
    Nie wspomne o tym, że wentylator, który zastosowałeś będzie pracował niepotrzebnie (gdy radiator nie będzie wymagał chłodzenia) co wpłynie na jego trwałość.
    Jednym słowem KIT!
  • #15 2764061
    przemkrzych
    Poziom 26  
    nie widze w czym problem,w trwałości wentylatora i tak pracuje pod 6V wiec z połowa mocy mi to by najmniej nie przeszkadz bo go wcale nie słychac ,zasilacz pracuje tak jak powinien,o zadnym zwarciu a nawet gdy na wyjsciu zrobisz zwarcie to i tak zadziała ogranicznik i zapali sie dioda co to sygnalizuje,jak dla moich potrzeb jest az za bardzo wypas i dla wielu innych napewno tez.Moze kolega ma jakis schemat projekt podobnego zasilacza o takich parametrach i funkcjach z wyswietlaczem lcd,za zblizona sume,chetnie sie zapoznam i inni tez,moze wykonam go,pozdrawiam wszystkich.
  • #16 2765728
    Marcin_126
    Poziom 16  
    Jarema w czym widzisz problem.
    Taki układ można wykorzystać jako samą podstawę do budowy lepszego układu.
    Np. używając właśnie atmegi (lub innego, lepszego procka) można chociażby uzyskać 10 bitów rozdzielczości regulacji napięcia na wyjściu.
    Do tego przetworniki mogą próbkować napięcie na wyjściu.
    Dodajesz czujnik temperatury (np. LM35) i sterujesz wentylkiem.
    Można by tak rozbudowanywać w nieskończoność ale wiadomo że trzeba od czegość wyjść.
  • REKLAMA
  • #17 3666443
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    przemkrzych możesz udostępnić program do mikrokontrolera tego zasilacza??
  • #18 3666962
    VC
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Ta obudowa to jakie ma oznaczenie ?
  • #19 3667132
    przemkrzych
    Poziom 26  
    Wsad do mikrokontrolera tego zasilacza juz zamiesciłem w poscie wyżej razem z panelem przednim do wydrukowania w corelu.Jak w wydrukujesz panel przedni to idz do sklepu i dopasuj do niej obudowe,pozdrawiam.
  • #20 3670130
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    VC napisał:
    Ta obudowa to jakie ma oznaczenie ?

Na moje jest to Z-17
  • #21 3671145
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Czy to oprogramowanie do mikrokontrolera jest oryginalne?? Czy jest jednorazowo wyświetlane napięcie i natężenie prądu na wyświetlaczu LCD??
  • #22 3683065
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    witam , mam pytanko , czy ten wyświetlacz pokazuje realną wartość napięcia i prądu czy jest to tylko wartość ustawiona ?, lepiej gdyby mierzył i pokazywał nastawy na przemian lub za pomocą przełącznika , mój zasilacz w pracy ma taką funkcję , jedną gałeczką nastawiam napięcia ,a drugą maksymalny prąd wyjściowy i włączam zasilanie przełacznikiem na gniazdko wyjściowe w tym momencie amperomierz przełącza się w tryb pomiarowy i woltomierz też , jest to bardzo istotne , testuje tym laptopy , po zmianie procesora widać różnice w pobieranym prądzie . dwa z pozoru jednakowe procki w praktyce jeden pobiera około 1 amper więcej , co w przypadku laptopa jest dość sporo.
  • #23 3684839
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Mam jeszcze jedno pytanie jak należy ustawić fuse bity w mikrokontrolerze??
  • #24 4276903
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    przemkrzych Ściągłem twój wsad do uC. I jaki mam użyć wyświetlacz LCD do tego zasilacza?? Czy on wyświetla jednocześnie prąd i napięcie? A czy możesz zrobić, aby jeszcze pokazywał moc pobierany przez odbiornik??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy cyfrowo sterowanego zasilacza regulowanego w zakresie 0-25,5 V i 0-2,55 A, wykonanego na bazie kitu firmy Nord Elektronik. Konstrukcja zawiera mikrokontroler sterujący, wyświetlacz LCD typu Big Blue 1x16 oraz radiator chłodzony wentylatorem procesorowym zasilanym napięciem 6 V. Autor podkreślał problemy z uruchomieniem, m.in. przepalanie rezystora R17 150 Ω spowodowane błędnym podłączeniem diody LED oraz konieczność precyzyjnego wykonania płytki drukowanej ze względu na cienkie ścieżki przy dużych prądach. W dyskusji poruszono kwestie ograniczenia prądu, działania zabezpieczeń zwarciowych oraz sugestie dotyczące poprawy chłodzenia (np. kierunek wentylatora, chłodzenie wodne). Wskazano, że mikrokontroler nie monitoruje bezpośrednio napięcia i prądu na wyjściu, co ogranicza reakcję na zwarcie, a wyświetlacz pokazuje ustawione wartości, niekoniecznie rzeczywiste pomiary. Proponowano rozbudowę układu o lepszy mikrokontroler (np. Atmega) z przetwornikami ADC do pomiaru napięcia i prądu oraz czujnikiem temperatury (np. LM35) do sterowania wentylatorem. Autor udostępnił wsad do mikrokontrolera oraz projekt panelu przedniego wykonany w Corel Draw. Poruszono także kwestie ustawień fuse bitów mikrokontrolera oraz kompatybilności wyświetlaczy LCD. Wątpliwości dotyczyły oryginalności oprogramowania i możliwości rozszerzenia funkcji o pomiar mocy odbiornika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA