logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Popularny 30V 3A Dużo zasilaczy ostatnio w DIY.

kasaidolar 13 Gru 2007 15:13 78096 111
REKLAMA
  • Popularny 30V 3A Dużo zasilaczy ostatnio w DIY.

Zasilacz podobny do wszystkich zasilaczy z Elektronics Lab. Różni sie glownie miernikiem - miernik zrobilem troche inny niz zaproponowany w Elektronics Lab. Mierze standardowo napiecie i prąd, licze moc i rezystancje obciazenia i sprawdzam temperature radiatora i wlaczam wichure gdy jest za cieply. Czujnik temperatury to LM35 - wyciagniety z jakiejs drukarki ;) Trafo zasilacza to 24V 100W. Mam dodatkowo napiecia 5V i 12V. Dorzucam Projekt protelowski do Miernika i wsad do procka mojego autorstwa ;) - każdy bedzie mogl sobie to przerobic jak bedzie chcial ;). Pomysł panelu przedniego jest od użytkownika bf199 którego pozdrawiam :) ! Był robiony w corelu i drukowany na papierze kolorowym nastepnie laminowany. W zasilaczu zrobilem również gniazdo do programowania miernika zeby mozna bylo zawsze wprowadzic jakies zmiany. Na plytce miernika sa gold piny jako zlacza do programatora.

Popularny 30V 3A Dużo zasilaczy ostatnio w DIY. Schemat miernika

Popularny 30V 3A Dużo zasilaczy ostatnio w DIY. Wykonany miernik

Popularny 30V 3A Dużo zasilaczy ostatnio w DIY. Tryb drugi - moc na obciazeniu i rezystancja obciazenia

Popularny 30V 3A Dużo zasilaczy ostatnio w DIY. Tryb trzeci - aktualna temperatura radiatora - stan wichury

Popularny 30V 3A Dużo zasilaczy ostatnio w DIY. Tryb czwarty - temperatura wlaczenia i wylaczenia wichury

Załączam pliki:
    Załączniki:
    • wsad procka Mierniczkow.rar (33.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt PROTEL99SE Mierniczkow.rar (169.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Specjalizuje się w: uc, plc
    kasaidolar napisał 409 postów o ocenie 29, pomógł 22 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4583655
    mnich13
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Ładny zasilacz, podoba mi sie żółty kolor panelu przedniego, oraz ciekawe rozwiązania chłodzenia ogólnie 8\10
  • #3 4583674
    Maciek4141
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Bardzo ładny zasilacz. Wszystko pięknie i do tego sam zaprojektowałeś miernik. Jeżeli dobrze rozumiem to włączenie i wyłączenie pracy wiatraka ustawiasz za pomocą jakiś przycisków czy od razu masz to w programie?
    Konstrukcja na 6.

Pozdrawiam

PS. Coś was wszystkich wzięło na te zasilacze. :D
  • REKLAMA
  • #4 4583933
    nowy12
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ładnie ci to wszystko wyszło, panel przedni na 5 aby tak dalej.
  • #5 4583976
    metlock
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A może tak schemat całości byś udostępnił?
  • #6 4583995
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Chłodzisz radiator, m.in. powietrzem z wnętrza obudowy, dlaczego ? Na płycie przedniej widzę zaciski dodatkowego zasilacza 5V i 12V, ale nie zastosowałeś radiatorów na stabilizatorach - przewidujesz mały pobór prądu ?

Pozdrawiam
  • #8 4585270
    dturczak
    Poziom 19  
    chetnie zobaczylbym pelny schemat jezeli mozna...
  • REKLAMA
  • #9 4585317
    ryco31
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    projekt podoba mi sie starannie wykonany ale mam pytanie odnośnie woltomierza czy trzeba go jakoś kalibrować czy programuje sie atmege i ma śmigać dobrze ?
  • #10 4585463
    JStan
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Ślicznie Ci wyszedł zasilacz, ja pochwale w końcu za to że napisy są po polsku a nie po pongliszowsku;) Jak jeden język to jeden :) Bardzo ale to bardzo estetyczny panel. 10/10
  • #11 4585466
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Pełny schemat jest tu: http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html
    Przy rezystorach 10% nie ma mozliwosci zeby miernik dzialal bez kalibracji. Przedni panel to papier kolorowy i laminowanie. Nie ma radiatorow na stabilizatorach bo nie przewiduje wiecej jak 500mA z nich - zasilam czesto uC. A jak potrzebuje wiecej mocy to sie przelaczam ;)
  • #12 4585629
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Rewelacja ! 10/10 bo nie ma sie do czego przyczepić, jeden z lepszych zasilaczy na tym forum !
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 4585655
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7789
    Witam

Zasilaczyk ładny,więcej piękny. Mnie by interesowała jakaś sprawdzona konstrukcja 0-30V i 0-10-15A.

Daje 10/10

Pozdrawiam
    Arturavs
  • #14 4585892
    bogo11
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Schemat i wykonanie OK, jak fabryczny. Brakuje drobnego, acz istotnego elementu. Informacji przy wyjściach na panelu przednim max obciążenia prądowego. Rozumiem, że Ty wiesz, ile możesz z niego pobierać, ale pomocnik może nie wiedzieć. Jak stabilizatory są bez radiatorów, to mogą później wychodzić "kwiatki" z winy zadziałania zabezpieczenia termicznego scalaków.
  • #15 4587474
    netMaster
    Poziom 13  
    bogo11 nie czepiaj sie, kasaidolar prosze gdybys mogl o wrzucenie na forum skompilowaniej wersji wsadu do uC, jak sie ma sprawa kalibracji miernika ??
  • #16 4588918
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Wsad jest w zalaczonym pliku "wsad procka Mierniczkow.rar" Szukaj pliku "multimetr_moj.hex" - ale po to udostepniam zrodla zeby kazdy mogl dopasowac sobie program do swoich potrzeb i do swoich wartosci rezystorow (dokladnosc 10% błedu oraz kazdy ma czesto rozne napiecia referencyjne dla atmegi)- Wiec moj plik hex nie na wiele Ci sie zda - moim zdaniem - musisz sobie sam dopasowac troche program zeby dzialal dokladnie. Co do radiatora na stabilizatorach to juz przykrecilem :)
  • #17 4589078
    bf199
    Poziom 20  
    Ocena: 386
    Super!!!:D Bardzo dobra konstrukcja, wszystko w pełnym porządku, sam wykonałeś woltomierz i napisałeś do niego sterownik, oby tak dalej! moja ocena to 10/10 Pozdrawiam i życzę kolejnych urządzeń:)
  • #18 4589747
    netMaster
    Poziom 13  
    jakim programem edytowac te pliki. w ktroym miejscu cos zmieniac, programowalem tylko 51' w asemblerze. dzieki za pomoc
  • #19 4590667
    kasaidolar
    Poziom 19  
    netMaster -

Program AVR Studio - masz zalaczony caly projekt do tego programu wiec powinno smigac bez problemu.

w pliku main.c masz cos takiego:

#define Uref 		2.63			// Napiecie referencyjne
    #define Rpom 		0.47			// Rezystor pomiarowy
    #define R1			100000			// Dzielnik napieciowy - R1 100k ohm
    #define R2			7594			// Dzielnik napieciowy - R2 7k5  ohm
    #define Temp_wl		70				// Temp wlaczenia wiatraka
    #define Temp_wy		60				// Temp wylaczenia wiatraka

Tutaj sie zmienia :) - Jak bedziesz mial jakis problem to pisz - postaram sie pomoc
  • #20 4591049
    dturczak
    Poziom 19  
    ponawiam prosbe o pelny schemat,ciekawy jestem jak calosc jest zrealizowana,pozdrawiam :)
  • #21 4591488
    kasaidolar
    Poziom 19  
    dturczak - zagladałes na http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html ? To jest zasilacz z tej strony. Do tego zrobilem miernik ktory zasilam oddzielnym trafem i podlaczylem go do zasilacza w ten sposob:

Do tego samego dodatkowego trafa - do pozostalych odczepow podlaczylem dwa stabilizatorki wedlug schematu: ;)

To jest w zasadzie calość.

Pozdrawiam!
  • #22 4595062
    GreG$
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    kasaidolar napisał:
    [...wsad do procka mojego autorstwa ;)...

no cóż... podziwiam samozaparcie przy pisaniu softu...
    atmega8 trafił Ci się chyba jakiś "uszkodzony", bo nie udało Ci się wykorzystać ani jednego przerwania
    jak patrzę na schemat to zdaje mi się, że słabo to działa...
    chyba, że oczekiwania są też słabe.
  • REKLAMA
  • #23 4608828
    onyx89
    Poziom 1  
    ile bedie kosztowala calosc?;>
  • #24 4609752
    kasaidolar
    Poziom 19  
    Najdrozsze byly trafo - 60zl , obudowa -15zl, wyswietlacz - 15 zl, reszte
    mialem ale mysle, ze to jakies 50 zl czyli potencjometry, gałki do nich,
    atmega, laminat, stabilizatory, dodatkowe trafo, przelacznik 230V, zaciski
    laboratoryjne + drobnica.
  • #25 4951709
    lenti
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Mam malutkie pytanko jak zrobiłeś laminowanie panelu przedniego?? Sam to robiłeś?? NA czym to polega??
  • #26 4952448
    kasaidolar
    Poziom 19  
    W miejscu gdzie laminuja to zrobilem. Wydrukowalem i dalem do laminowania i juz :) Laminuja czesto tam gdzie pieczatki robia. Pozdrawiam
  • #27 4954672
    zandarmerio
    Poziom 11  
    W jakis sposób zrobiłeś dokładną regulację napięcia i natężenia? Widziałem gdzieś schematy podłączeń do dokładnej regulacji napięcia, ale do natężenia - nie.
  • #28 4956917
    kasaidolar
    Poziom 19  
    W ten sam sposob co dla napiecia.
  • #29 4959195
    zandarmerio
    Poziom 11  
    W taki sposób jak na rysunku? Czy może do innej nóżki potencjometru, bo w tym wypadku to chyba ma znaczenie.

Swoją drogą bardzo fajny ten mierniczek na Atmega8. Mógłbyś jeszcze dodać moc traconą na radiatorze, ot tak dla picu :P Chociaż temperatura powinna wystarczyć.
    Załączniki:
    • Popularny 30V 3A Dużo zasilaczy ostatnio w DIY. polaczenia_1920.gif (23.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy popularnego zasilacza 30V 3A opartego na projekcie z Electronics Lab, wzbogaconego o autorski miernik oparty na mikrokontrolerze Atmega8. Miernik mierzy napięcie, prąd, moc, rezystancję obciążenia oraz temperaturę radiatora za pomocą czujnika LM35, a wentylator chłodzący jest sterowany programowo przy przekroczeniu zadanej temperatury. Panel przedni wykonano z laminowanego kolorowego papieru, a oprogramowanie miernika jest udostępnione w formie źródeł i plików hex, umożliwiając kalibrację do indywidualnych wartości rezystorów i napięcia referencyjnego. Dyskutowano o poprawnym podłączeniu rezystora pomiarowego (typowo 0,47Ω 5W) do pomiaru prądu, kalibracji miernika, doborze wyświetlacza LCD (1x16 lub 2x16 znaków zgodnych ze sterownikiem HD44780), a także o problemach z podświetleniem i uszkodzeniami mikrokontrolera przy niewłaściwym zasilaniu. Poruszono kwestie modyfikacji oprogramowania, w tym wyświetlania dodatkowych parametrów, oraz zastosowania transformatorów o różnych napięciach i mocach. Autor udostępnił schematy, pliki projektowe i instrukcje kalibracji, podkreślając uniwersalność i możliwość dostosowania projektu do własnych potrzeb. Wskazano także na konieczność stosowania radiatorów przy większych prądach oraz na poprawne podłączenie miernika do zasilacza. Wątek zawiera liczne pytania i odpowiedzi dotyczące szczegółów konstrukcji, programowania i eksploatacji zasilacza i miernika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA