logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja czujnika temperatury zewnętrznej w Passacie B4 Climatronic

settimo 03 Lip 2006 18:25 3382 6
REKLAMA
  • #1 2787190
    settimo
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    A moze mi powiecie gdzie znajduje sie w passacie B4 czujnik temperatury zewnetrznej(climatronik) po podpieciu interfejsu mam blad ze czujnik tem zewnetrznej ma zwarcie do plusa.Drugie moje pytanie ten wiatraczek przy panelu sterowania w climatroniku? do czego to wogole jest czy to jest czujnik tem. wewnetrznej?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2787212
    .:KoSik:.
    Poziom 18  
    Ocena: 308
    Czujnik temp. zewnętrznej znajdziesz przed chłodnicą (o ile się nie mylę).

Z tego co udało mi się ustalić to wiatraczek w klimatronicu służy do odprowadzenia dymu tytoniowego (z papierosa :D ) i jest załączany automatycznie czujnikiem znajdującym się za kratką.
  • REKLAMA
  • #3 2787510
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3607
    W Mercedesie taki wentylatorek wymusza obieg przez czujnik temp. wewnętrznej - po prostu układ dużo szybciej reaguje na zmiany temperatury.
  • REKLAMA
  • #4 2820183
    gzresieknysa
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    Witam
    Napewno jest tak jak mówi Gerri a z tym dymem tytoniowym to juz fantazje kolegi .:KoSik:..
    pozdrawiam

Gietek
  • #5 2820434
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    KoSik,z tym wiatraczkiem to rozśmieszyłeś mnie do bólu. Dobrze,że siedziałem.
    Co do tego wiatraczka,to jest tak jak podał Gerii.
  • REKLAMA
  • #6 2820487
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    w oryginalnych materiałach Audi albo VW, chwalą się, że nawet kubek z gorącą kawą mógłby zakłócić pracę tego czujnika zaciągając ciepłe powietrze. Dlatego jesy on oddalony od czujnika.
  • #7 2820507
    Sławek62
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    O czym ty piszesz?

Podsumowanie tematu

✨ Czujnik temperatury zewnętrznej w Volkswagenie Passacie B4 z systemem Climatronic znajduje się przed chłodnicą. Błąd zwarcia do plusa po podłączeniu interfejsu może wskazywać na uszkodzenie lub problem z tym czujnikiem. Wiatraczek umieszczony przy panelu sterowania Climatronic nie jest czujnikiem temperatury wewnętrznej, lecz służy do wymuszania obiegu powietrza wokół czujnika temperatury wewnętrznej, co pozwala na szybszą reakcję układu na zmiany temperatury. Pomysł, że wentylator służy do odprowadzania dymu tytoniowego, został odrzucony jako nieprawdziwy. W materiałach producentów Audi i VW podkreśla się, że czujnik temperatury zewnętrznej jest umieszczony z dala od źródeł ciepła, aby uniknąć zakłóceń pomiaru, np. przez gorącą kawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA