logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować urządzenie do rażenia prądem 9V – schemat, regulacja prądu, bezpieczeństwo

nowikzdw 10 Lip 2006 23:44 10231 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować zasilane z 9 V urządzenie, które poraża prądem, z regulacją prądu i zachowaniem bezpieczeństwa?

Jeśli chodzi o efekt podobny do tego z programu Brainiac, forumowicze piszą, że nie jest to klasyczny „paralizator”, tylko układ pobudzający mięśnie niskim napięciem i prądem podanym w odpowiednie miejsca, więc bez wiedzy i wiarygodnych źródeł lepiej tego nie robić [#2809390] Najczęściej proponowany układ to prosty generator na NE555, tranzystor kluczujący i mały transformator WN albo trafo z radia/telewizora; jako punkt wyjścia wskazywano też schemat lampy plazmowej [#2809194][#2809260][#2814818] Jeden z użytkowników opisał, że przy odpowiednim trafie taki układ może dawać około 230 V/50 Hz, ale ostrzegł, że z solidnym trafem robi się niebezpiecznie i masy nie należy łączyć z ziemią [#2827379] Inni zwracali uwagę, że prawdziwe paralizatory generują napięcia rzędu 100 kV, a skurcz mięśni może być bardzo silny; pojawiło się też ostrzeżenie o osobach z rozrusznikiem serca [#2809260][#2813046] W praktyce odpowiedź z wątku sprowadza się do: prosty NE555 + tranzystor + trafko da efekt „kopnięcia”, ale bezpieczeństwo jest problemem i taki eksperyment jest odradzany [#2814275][#2827379]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 2809152
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Witam :D Mam taką zachciankę hehe :P Mianowicie chcę zbudowac urządzenie które razi pradem. W TV jest taki program i tam fajne rzeczy wyprawiają z tym. Wiem że napięcie zasilania to 9V a prad jest regulowany, tylko nie wiem w jakim zakresie... I teraz moje pytanie, czy ktoś ma pomysł na takie urządzonko? :) Jeżeli nie ten dział to proszę Moderatora o przeniesienie :) Czekam na Wasze opinie,sugestie itp :D

Pozdrawiam, Kamil ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2809183
    bastek201991
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    powiem ci weż zwykły transformator z radia odłącz i tam gdzie było 220 v to zostaw tylko tam w tym drugim wyprowadzeniu daj paterie i dotkni tamtych kabli co było w radiu doprowadzenie a 220v i co czujesz rozumiesz czy bardziej tłumaczyć
  • Pomocny post
    #3 2809194
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    Prosty generatorek na układzie 555, tranzystor luczujący na wyjściu i mały transformatorek sieciowy lub jakiś na wyższe napięcie np. z cewki z telewizora. Prąd może być znikomy (i powinien taki być). Szukaj schematów pod hasłami: lampa/kula plazmowa, generator h.v i podobne.
  • Pomocny post
    #5 2809203
    bastek201991
    Poziom 15  
    a nie lepiej sam transformatorek no ale nie razi przeż ubranie chyba
  • #6 2809216
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Podpowiem że chodzi mi o pewien program nadawany na TVN Turbo...Ja nie wiem co było w środku tego urządzenia ale jak ludzi do tego podłączyli to normalnie kopa smiechu hehe :D Jakbyście jeszcze nie kojarzyli chodzi mi o program Brainiac. Nie wiem czy wolno pisac tutaj ale trudno :P Paralizator mówicie....a czy są to proste układy? Bo jak będzie skomplikowany to nie złoże napewno... :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2809226
    bastek201991
    Poziom 15  
    mówie ci jesli bedziesz dotykał gołymi rekami to spok z tym trafo
    tam nic nie czeba tylko trafo ze telewizora radia starego a daje kopa ze rece wykreca

brak pkt :{
  • Pomocny post
    #8 2809236
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Wszystko zależy jaki weżmiesz transformatorek tzn z jaką przekładnią .Jeśli weżmiesz trafo 220/9vto gdy do uzwojenia pierwotnego będziesz impulsował np z barerii 9v lub aku 12v to na drugiej stronie trafo będziesz miał ok 220v.Wyobraż sobie teraz że masz trafo z 220/1v to mozesz sobie wytworzyć napięcie ok 1800V a to już poczujesz.A gdybyś nawinął sobie trafo o przekładni równej 1000 i na pierwotne uzwojenie podasz 12V to otrzymasz 12000 i to jużgościa trzepnie
  • #9 2809242
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ale mnie nie chodzi o rażenie prądem przez impuls...oni w tym programie razili pradem przez parę sekund...dali kobiecie mąkę to boże...wszyscy biali byli :D
  • Pomocny post
    #10 2809260
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    To generator przebiegu pozwoli ci znęcać się nad bliźnimi przez dłuższy czas. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać częstotliwość i amplitudę. Już piałem: 555+tranzystor+transformatorek wn i po kłopocie. Użyj schematu do lampy plazmowej. Tylko ostrożnie, bo tam już są na prawdę wysokie napięcia (paralizatory do obezwładniania generują napięcia rzędu 100 kV).
  • REKLAMA
  • #11 2809291
    nowikzdw
    Poziom 22  
    okis dzieki wszystkim zaraz będę szukać a jezeli nie znajdę to poradzę się Was!

Czy ten schemat będzie dobry ?? :D :D
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic441895.html

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • Pomocny post
    #12 2809390
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Z tego co mi sie zdaje to nie chodzi tu o wytworzenie wysokiego napiecia czy pradu, ale o pobudzeniu miesni do skurczenia sie poprzez podanie niskiego napiecia i pradu (ktore nie jest niebezpieczne dla zycia i zdrowia!) w odpowiednie miejsca. Radze nie wykorzystywac takich metod nie majac odpowiedniej wiedzy, albo chociaz wiarygodnych zrodel na ten temat...
  • #13 2809615
    nowikzdw
    Poziom 22  
    no dokładnie o coś takiego mi chodzi. Ma ktoś jakiś schemat do tego? bo to od lampy plazmowej to chyba może krzywdę zrobić..
  • #15 2810258
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Napięcie paru MV nie zabije człowieka, jeżeli nie będzie miało odpowiedniej wydajności prądowej. Do porażenia potrzebne jest wysokie napięcie po to aby móc spowodować przepływ odczuwalnego prądu przez dużą rezystancję ciała.

Np. kopnął cię kiedyś akumulator 12V? Nie sądzę.
  • #16 2812991
    nowikzdw
    Poziom 22  
    nie no oczywiście że mnie nie kopnoł. Dlatego pytam czy ktoś z Was wie, lub ma jakieś sugestie jak takie urządzenie wykonac? Ja nie chce nikomu zrobić krzywyd...najpierw chcę to wypróbować na sobie a potem ewentualnie ze znajomymi dla żartów...nic więcej...

Pozdrawiam i prosze o jakieś sugestie.

niekt nie ma pomysłu ani rad jak to wykonać? :(:(:(

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • #17 2813046
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    Chłopie! nikt Ci tu nie pomoże w takiej sprawie...a pomyśl sobie co by sie stało jak by ten Twoj znajomy miał rozrusznik serca?? zabijasz czlowieka automatycznie...bo widze że masz zamiar robienia na kolesiach...
    a potem ewentualnie ze znajomymi dla żartów
    Nie mówie tego w złej wierze tylko w dobrej...uważasz to jest ok kogoś razić prądem nawet tym nie groźnym? Pomyśl...
  • #18 2814101
    nowikzdw
    Poziom 22  
    to sa młodzi ludzie....po za tym skoro sami chcą? no sorry ja nic na siłę nie robie..
  • Pomocny post
    #19 2814275
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1576
    Tak jak pisali wszyscy ludzie. Trafo sieciowe, bipolarny npn, NE55 i gotowe. Dawno temu zrobiłem taką prostą przetwornicę. Przypadkiem dotknąłem palcami jednej i drugiej ręki do przewodów od wtórnego uzwojenia trafa. Wolę byś tego nie próbował. Skórcz mięśni miałem taki, że aż poczułem go w bicepsach i ręce poleciały mi gdzieś do tyłu. Długo to pamiętałem. Gdyby nie taki skurcz to bym się chyba nie oderwał od przewodów.
  • #20 2814513
    nowikzdw
    Poziom 22  
    No to może konkretny schemacik? Bo pytałem czy ten od lampy plazmowej jest dobry to nikt nie powiedział...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #21 2814818
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Poszukaj schematu lampy plazmowej na 555, jest jeden na http://myzlab.pl.
  • Pomocny post
    #22 2816170
    maciej_333
    Poziom 38  
    Christo i inni słyszeliście może o efekcie naskórkowości ??? Lampa plazmowa wypali wam dziury w palacach, a nic was nie porazi. Tam macie za wysoką częstotliwość, a takie prądy płyną tylko po skórze. W załączniku schemat tej przetwornicy. W kolektor T2 wpinasz uzwojenie które kiedyś było używane jako wtórne trafa. Czyli trafo obracamy.
    Załączniki:
    • Jak zbudować urządzenie do rażenia prądem 9V – schemat, regulacja prądu, bezpieczeństwo przetwornica_2.png (30.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 2823553
    nowikzdw
    Poziom 22  
    A masz może schemat płytki do tej przetwornicy?
  • #24 2824436
    maciej_333
    Poziom 38  
    Nie mam schematu płytki. Zaprojektój ją sam. To proste, nawet ołówkiem na kartce. Przetwornica taka to naprawdę prosta do zrobienia rzecz. Możesz ją zbudować na płytce uniwersalnej, lub nawet w gęstym i solidnym pająku bez płytki.

Myślę, że dzisiejsi młodzi ludzie idą na łatwiznę. Kiedyś tego nie było... Nawet płytki nie chce im się projektować. Nie chce się im samemu obmyśleć nawet prostego układu impulsowego.... Trudno chyba takie już nastały czasy.
  • #25 2824466
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Nieno tak spytalem, ale skoro nie masz to sobie zaprojektuje ;)
  • #26 2826056
    Przybysz1224
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Ja kiedyś zrobiłem sobie takie urządzonko z cewki samochodowej i rozdzielacza od malucha gdy nim zakręciłem kopało :D :D :D jeśli chcesz się dowiedzieć jak to odpal samochód ściągnij fajkę ze świecy w włóż tam palec :D

Pozdrawiam.
  • #27 2826083
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Jesli juz masz to robic to motor "na kopa" jest bardziej kontrolowany - zamiast noga przesuwasz reka trzymajac swiece w palcach.
    Ale powroce do tego ca zalozyles - miales na mysli program w ktorym widziales jak ludzie pod w plywem 9V nie mogli zapanowac nad odruchami. Te wszyskie pomysly mijaja sie z zalozeniem i sa niebezpieczne...
  • #28 2826137
    Przybysz1224
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Widziałem ten program i myślę że ten pomysł też będzie trochę "mocniejszy" ale myślę że to t tak będzie najbliższe temu programowi a niektóre sposoby podane wyżej są bardzo niebezpieczne i wyszło by na to samo jak byś podłączył kogoś pod kontakt w domu. Można by też zastosować jakąś cewkę od skytera czy simsona 50cm3 taka cewka daje mniejszy prąd i to mogło by być to.

Pozdrawiam.
  • #29 2826227
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Koledzy, sztuka to nie tylko prąd i natężenie. Prawdziwa zabawa to częstotliwość. Lampa plazmowa, trafo tesli to wszystko kHz - naskórkowość. Przetwornica 50Hz np 90-100V, to już coś :)
  • #30 2827379
    maciej_333
    Poziom 38  
    Krokus22-wreszcie ktoś, kto zna zjawisko naskórkowości. Już o tym pisałem wyżej. Prądy o częstotliwościach KHz płyną tylko po skórze. Najwyżej poparzą was, ale nigdy nic więcej.

Przetwornica jaką narysowałem to dobry układ, będzie pracował i da jakieś 230V/50Hz. Kopnie solidnie jeśli o to chodzi. Jak dasz współczynnik wypełnienia 50% to już będzie ciekawie. Ponadto 50Hz to częstotliwość bardzo podobna do częstotliwości pracy ludzkiego serca. W szkole uczyli mnie, że jak porazi nas taki prąd, to może dojść do tzw. arytmii pracy serca (z tego co wiem to nieciekawa choroba). Moc mojego układu może być dość duża, z solidnym trafem może być już niebezpiecznie.

Nowik-dla bezpieczeństwa nie łącz masy tego układu z ziemią. Zadbaj o to byś sam nie dołączył się do uziomu. Ponadto może dla bezpieczeństwa warto dać rezystor szeregowo z człowiekiem (czyli obciążeniem). Pamiętać należy, że rezystancja wewnętrzna tego układu nie jest taka mała.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy urządzenia rażącego prądem zasilanego napięciem 9V, z regulacją prądu i zachowaniem bezpieczeństwa. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie przetwornicy impulsowej opartej na układzie NE555, tranzystorze NPN oraz transformatorze sieciowym lub transformatorze wysokiego napięcia z radia czy telewizora. Wskazano, że napięcie i częstotliwość mają kluczowe znaczenie dla efektu rażenia – niskie napięcie i prąd o odpowiedniej częstotliwości (np. 50 Hz) mogą wywołać skurcze mięśni, natomiast wysokie częstotliwości (kHz) powodują efekt naskórkowości, który jest mniej odczuwalny i może powodować jedynie poparzenia. Podkreślono, że urządzenia takie jak paralizatory generują bardzo wysokie napięcia (rzędu 100 kV) i są niebezpieczne. Wskazano na konieczność ostrożności i świadomości zagrożeń, zwłaszcza ryzyka arytmii serca i innych poważnych skutków zdrowotnych. Dyskutowano także o prostych eksperymentach z niskim napięciem (np. 5V) do pobudzania mięśni, jednak z zachowaniem bezpieczeństwa. Wskazano, że schematy do lamp plazmowych mogą być pomocne, ale ich wysoka częstotliwość i napięcie nie są odpowiednie do rażenia prądem mięśni. Użytkownicy polecają samodzielne projektowanie płytek i układów, a także zwracają uwagę na odpowiedni dobór transformatora i elementów kluczujących. Poruszono też kwestie prawne i etyczne związane z używaniem takich urządzeń na innych osobach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA