logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy codzienne wyłączanie listwy zasilającej szkodzi zasilaczowi ATX?

pi_nio 19 Lip 2006 12:41 3162 6
REKLAMA
  • #1 2833459
    pi_nio
    Poziom 11  
    Witam :)

Jestem troche (albo i nie troche) zielony więcnie krzyczcie na mnie - ok ? ;) Moje pytanie - czy zasilacze impulsowe "nie lubią" wyłączania i włączania ? Chodzi konkretnie o zasilacz komputerowy ATX - czy jego codzienne włączanie i wyłączanie powoduje jakieś niekorzystne zmiany na dłuższą metę ? Chodzi mi o wyłączanie listwy, do której jest on podłączony. Niczego konkretnego nie znalazłem na Internecie niestety... :( Czy ktoś mógłby roziwać moje wątpliwości ?

Dziękuje z góry i pozdrawiam

pi_nio
    Moderowany przez TONI_2003:

Posty tematy i odpowiedzi zostały scalone proszę swych postów nie powielać !

• REKLAMA
  • #2 2833487
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Nie jestem expertem ale wiem,ze lepiej zeby zasilacz byl wylaczony z gniazdka jezeli komputer nie pracuje.W wiekszosci zasilaczy przetwornica pracuje dalej.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2833584
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Generalnie włączanie/wyłączanie nie wpływa niekorzystnie na zasilacz.

Można by powiedzieć, że kondensatory w układzie pośredniczącym dłużej przeżyją gdy napięcie jest na zaciskach (mają dłuższą żywotność gdy są naładowane), ale z drugiej strony ciągłe włączenie do sieci powoduje większe prawdopodobieństwo oberwania jakąś szpilką napięciową (przepięcie).

Moim zdaniem lepiej wyłączać listwę.
  • REKLAMA
  • #4 2833586
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 392
    pi_nio napisał:
    Witam :)

Jestem troche (albo i nie troche) zielony więcnie krzyczcie na mnie - ok ? ;) Moje pytanie - czy zasilacze impulsowe "nie lubią" wyłączania i włączania ? Chodzi konkretnie o zasilacz komputerowy ATX - czy jego codzienne włączanie i wyłączanie powoduje jakieś niekorzystne zmiany na dłuższą metę ? Chodzi mi o wyłączanie listwy, do której jest on podłączony. Niczego konkretnego nie znalazłem na Internecie niestety... :( Czy ktoś mógłby roziwać moje wątpliwości ?

Dziękuje z góry i pozdrawiam

pi_nio

Zasilacze impulsowe mogą być wyłączane i włączane tak samo częst jak zwykłe zasilacze transformatorowe. Zasilacze impulsowe pobierają w chwili włączenia duży prąd z sieci energetycznej na naładowanie kondensatorów po stronie pierwotnej.
  • REKLAMA
  • #5 3046672
    Koziolaa
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Mozesz wlaczac i wylaczac zasilacz ile dusza zapragnie ;). Wedlug mnie gorzej ze sprzetem kom. (szczegolnie twardziel-jek pracuje). A wylaczanie listwy (po wylaczeniu kompa) chyba jest zbyteczne. Pozdr.
  • #6 3046698
    pan_deejay
    Poziom 25  
    Ocena: 114
    Moim zdaniem wyłączanie komputera "totalnie" jest uzasadnione z takiego powodu:otórz kolega zostawił komputer na kilka dni wyłączony tylko guzikiem z przodu kompa i jak przyjechał to już nie było co zbierać-wszystkie podzespoły łącznie z płytą nadawały się do kosza.Oczywiście Tobie może się to nie przytrafić jednak lepiej "dmuchać na zimne" :)
  • #7 3046701
    Jezior2000
    Poziom 17  
    Ocena: 103
    Moim skromnym zdaniem wyłączanie listwy jest potrzebne z dwuch powodów po pierwsze taki zasilacz wcale nie jest za bardzo energooszczędny działa na tej samej zasadzie co zasilacz w tv który bierze w standby ok 10W co za marnotrawstwo energii. Ostatnio kupiłem sobie płytę gigabajta która po włączeniu na standbaj zasila klawiaturę myszkę i nie wyłącza zasilania usb co bardzo denerwuje mnie poniewaz mam przenosny dysk z konwerterem usb->ide i jak wyłącze kompa talerz dalej kręci się więc podejrzewam że 10W z sieci bierze jak nie więcej. Po drugie wyłączanie listwy bardzo może ochronić twój zasilacz przed przepięciami z sieci.
    Ogólnie to polecam pstryknąć sobie na off po zakończeniu pracy.

Podsumowanie tematu

✨ Codzienne włączanie i wyłączanie zasilacza impulsowego ATX poprzez listwę zasilającą nie powoduje istotnych uszkodzeń samego zasilacza. Zasilacze impulsowe, podobnie jak tradycyjne transformatorowe, mogą być włączane i wyłączane wielokrotnie bez negatywnych skutków, choć przy włączaniu pobierają duży prąd rozruchowy do naładowania kondensatorów po stronie pierwotnej. Kondensatory mogą mieć dłuższą żywotność, gdy są stale naładowane, jednak ciągłe podłączenie do sieci zwiększa ryzyko uszkodzeń spowodowanych przepięciami. Wyłączanie listwy zasilającej po zakończeniu pracy komputera jest zalecane ze względu na oszczędność energii (zasilacz w trybie standby pobiera około 10 W) oraz ochronę przed przepięciami sieciowymi. Dodatkowo, niektóre nowoczesne płyty główne (np. Gigabyte) zasilają porty USB w trybie standby, co może powodować dalsze zużycie energii i pracę podłączonych urządzeń, takich jak dyski z konwerterem USB->IDE. Warto więc wyłączać listwę, aby całkowicie odciąć zasilanie i zabezpieczyć sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA