logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat elektryczny Ursus C-330: działanie stacyjki i połączenia pinów

pilot_hsc 19 Lip 2006 21:56 488587 248
Najlepsze odpowiedzi

Jakie styki w stacyjce Ursusa C-330 zwierają się i rozwierają po wciśnięciu kluczyka oraz po przekręceniu go na pozycje świateł?

Po wciśnięciu kluczyka styk 30 łączy się z 15 i 54; w pozycji 1 nadal są zwarte 15/54 oraz osobnym obwodem 58/57, w pozycji 2 15/54 i 58 pozostają połączone, 57 jest odłączone, a dołącza się 56a, natomiast w pozycji 3 15/54 i 58 pozostają, 56a się odłącza, a łączy się 56b [#2835059] Zaciski oznaczają: 30 — stały plus, 15/54 — plus po kluczyku, 58 — pozycyjne tylne, 57 — pozycyjne przednie, 56a — mijania, 56b — drogowe [#2835059] Styk 57 w wielu instalacjach jest niewykorzystywany; służył w fabrycznej instalacji, gdy zasilanie pozycyjne było tylko w przednich lampach i po przełączeniu na inną pozycję było odłączane [#2842814][#2854997]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #151 8420551
    rowerek
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Dzięki . Pozdrawiam
  • #152 8585148
    pol246
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Zamontowałem nowy alternator od poloneza ELMOT A133-80p 14v 80A do c-360 wszystko podłączone tak jak trzeba i działa. Po odpaleniu zaczyna ładować przy obrotach ciągnika 1100 a później po zmniejszaniu obrotów kontrolka zaczyna świecić przy 800 moim zdaniem to trochę nie tak. Na dużych obrotach ładuje 14,1V. Dodam oryginalne koło pasowe przy alternatorze było średnicy 60 mm na pasek 10 mm zamieniłem je z kołem od prądnicy średnicy 90 mm na pasek 17mm. Proszę o opinie czy kombinować i dorobić kolo pasowe o mniejszej średnicy czy zostawić tak jak jest. Jakie obroty powinien mieć ten alternator przy wzbudzeniu. Czy ktoś taki alternator zastosował do c-360 i z jakim kołem pasowym.
  • #153 8585215
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2152
    Dobre to masz chociaż lepiej by było jakby na 800 obr też ładował.P
  • #154 8585586
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1032
    Zastosowaliśmy alter od Poloneza z pozostawionym kołem oryginalnym i paskiem 13 (złoty środek) - ładował do zgaszenia się silnika, czy wcześniej silnik zgasł z za małych obrotów, niż przestał ładować.
    Dobrze by było zostać przy średnicy koła 60mm - może przerobić osadzenie innego tak dużego kólka, może dorobić całe. 1100 obrotów w silniku ciągnika to za wysoko.
    A alter jest sprawny, nie brakuje mu jednej fazy?
  • #155 8586566
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Tak jak pisali poprzednicy: wzbudzanie się alternatora 1100obr/min. i ładowanie od 800obr/min. to trochę zbyt późno.
    Ja mam w C-330 przy alternatorze oryginalne koło od Poloneza 60mm i mam pasek oryginalny i na razie chodzi to bez problemów, alternator wzbudza się przy ok. 800obr/min, a kontrolka zaczyna się świecić przy ok. 600obr/min. ...nie wiem tylko czy C-360 ma pasek takiej samej szerokości co C-330, więc nie wiem czy by się tak dało. Jeśli nie to zostaje dotoczenie koła.
  • #156 8587552
    pol246
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Alternator powinien być dobry jest nowy nie używany chociaż trochę leżał. Będę musiał coś pomyśleć z tym kołem. Może uda się kupić gotowe w agromie tak jak do prądnicy tylko do alternatora o odpowiedniej średnicy. A wiecie jaką średnicę mają koła przy alternatorach kupowanych w agromach?
  • #157 8587809
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1032
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic571820.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1222474.html
    Nie wiem czy jeszcze aktualne
    http://www.bazarek.pl/produkt/608081/kolo-pasowe-alternatora-c-360.html
    lub dokładniej:
    http://rolniczeczesci.bazarek.pl/opis/245439/kolo-pasowe-alternatora-c-360.html
    Dwa ostanie to są kółka na pasek 17/10; przy tej średnicy, której można się domyślać z szerokości kółka, można się obawać nie "czy będzie ładował" ale "czy nie odleci w powietrze" - fajne, małe kółeczko.
  • #158 8605371
    karola44-81
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    Najpierw załóż żarówkę od wzbudzenia większej mocy. Standardowo są 2W . Zmień na 4W, lub zastosuj osobną oprawkę z żarówką 5W ( jak od postojówek ).

Ostrzegam! . Żarówka 4W w zegarach Ursusa topi oprawkę.

I sprawa, która mnie doprowadza do szału. średnice kół pasowych na alternatorach.
    Wobec tego mam pytanie, a zarazem prośbę.
    Czy mógłby ktoś sprawdzić średnice koła pasowego na wale korbowym np. w Polonezie i średnice tego samego koła w np. w C-360 ?
    I na tej podstawie moglibyśmy w pewnym przybliżeniu znając średnice koła na alternatorze określić obroty alternatora.
    Coś mi się wydaje, że koło w traktorze jest sporo większe, co powoduje całkiem inną przekładnie.
    Nie wydaje mi się, żeby różnica w obrotach alternatora była aż tak duża w stosunku do pobieranej z niego energii w obu typach pojazdów.
  • #159 9354746
    fenomagik
    Poziom 11  
    Witam

Proszę o pomoc gdyż wymieniłem w c-330 prądnice na alternator od poldka 14V 55A z zewn regulatorem RNc-12. Generalnie świeżo wyjety z poldka wiec podpięcie polegało jedynie na połączeniu "+" do akui żółtego przewodu z RNc-12 do kontrolki i od kontrolki do 15 styku stacyjki. Akumulatory nowe (zmierzone 12,7V), zamieniona biegunowość (minus na masie).regulator prądnicy usunięty.

Po uruchomieniu w pierwszy dzień napięcie na ładowania 14,7-14,8 juz przy niskich obrotach i utrzymuje sie na takim poziomie niezależnie od zwiększania obrotów. Kontrolka łądowania nie świeci dopiero prze wyłączanym silniku ( <600obr/min) rozświetla się.

PROBLEM
    Następnego dnia zaobserwowałem że kontrolka w momencie gdy powinna gasnąć pozostaje lekko świecąca (dopiero prze wyłączanym silniku ( <600obr/min) rozświetla się). Ładowanie nie uległo zmianie, jest jak pierwszego dnia.

PYTANIE
    Co może być przyczyną nie gasnącej całkowicie kontrolki w moim przypadku?
    Czy 14,8V to nie za wysokie napięcie.

Proszę o pomoc
  • #160 9354793
    karola44-81
    Poziom 27  
    Cytat:
    PROBLEM
    Następnego dnia zaobserwowałem że kontrolka w momencie gdy powinna gasnąć pozostaje lekko świecąca (dopiero prze wyłączanym silniku ( <600obr/min) rozświetla się). Ładowanie nie uległo zmianie, jest jak pierwszego dnia.

PYTANIE
    Co może być przyczyną nie gasnącej całkowicie kontrolki w moim przypadku?

Czy podczas normalnej pracy alternatora zauważasz różnice w żarzeniu kontrolki w odniesieniu do obciążenia alternatora( włączone np. wszystkie światła- świeci troszkę mocniej)? Jeżeli tak- sprawdź jeszcze raz wszystkie połączenia. Dobrze jest włączyć wszystko co możesz i zmierzyć napięcie na słupkach akumulatora, i na wyjściu alternatora. Różnica wskazań może wskazywać właśnie na problemy z połączeniami. Jeżeli tu wszystko jest dobrze, tzn. Ualt=Uakku to:

Uszkodzeniu uległa dioda wzbudzenia w alternatorze. Koszt całego mostka wzbudzenia ok 20 zł. Możesz wymienić samą diodę. Zwykła prostownicza 2-3A będzie dobra.
    Cytat:
    Czy 14,8V to nie za wysokie napięcie.

Sprawdź innym miernikiem, lub w swoim zmień baterię.
  • #161 9354799
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1910
    Zmierz napięcia na alternatorze:
    - pomiędzy zaciskiem 30 i masą;
    - pomiędzy zaciskiem 15 i masą;
    - pomiędzy zaciskami 30 i 15.
  • #162 9355208
    fenomagik
    Poziom 11  

Napięcie Przy włączonych odbiornikach na alttku jak i na akumulatorach takie samo.

Jeśli chodzi o pomiary to były dwa podejscia:
    a) przy niejako naprawionej kontrolce którą udało mi się "chwilowo naprawić" gdyż reagowała na poruszanie plastikową oprawką gdzie wpięty jest czarny przewód (niejako fabrycznie połączony "kostką" z przewodami białym na kontrolke i żóltym od regulatora ).
    30 + masa = 14,9V
    15 + masa = 14,5V
    15 + 30 = 0,33V

b) przy kolejnym uruchomieniu juz kontrolka sie ponownie lekko świeciła i nie reagowała na poruszanie ww plastikową oprawka
    30 + masa = 14,8V
    15 + masa = 12,1V
    15 + 30 = 2,6V

Co o tym myślicie?
    Do jakiego elementu wewn alternatora prowadzi czarny przewód?
  • #163 9355260
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Najpierw sprawdź czy wszystkie końcówki przewodów na alternatorze dobrze łączą bo ta rdza też może być przyczyną żarzenia się kontrolki. Jeżeli połączenia są dobre to w alternatorze są uszkodzone diody wzbudzenia. Czarny przewód prowadzi właśnie do nich.
  • #164 9355289
    fenomagik
    Poziom 11  
    Rozumiem, czyli rozłożyć wymienić i złożyc http://www.forum.fsoautoklub.pl/viewtopic.php?t=2648 ;)

Czy w takim przypadku konieczna jest niezwłoczna wymiana czy można używać alternatora jeszcze kilkanaście lub kilkadziesiąt godzin bez szkody dla akumulatorów.

Za co odpowiedzialne są te diody?

POzdrawiam i dziękuje za pomoc i poświęcony czas.
    http://www.forum.fsoautoklub.pl/viewtopic.php?t=2648

Dodano po 5 [minuty]:

krzysiek7 napisał:
    Najpierw sprawdź czy wszystkie końcówki przewodów na alternatorze dobrze łączą bo ta rdza też może być przyczyną żarzenia się kontrolki. Jeżeli połączenia są dobre to w alternatorze są uszkodzone diody wzbudzenia. Czarny przewód prowadzi właśnie do nich.

Tak zrobie. Drogi solone to i zapewne moje powierzchowne oczyszczenie mogło nie wystarczyć.
  • #165 9355324
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Jeśli uszkodzone są diody wzbudzenia to napraw to niezwłocznie bo możesz uszkodzić akumulatory.
  • #166 9355635
    karola44-81
    Poziom 27  
    Coś mi tu nie pasuje, ale może źle widzę.
    Czy ta śruba od szczotko trzymacza ma masę na sobie?
    Przy RNc-12 żadna ze szczotek nie może być podłączona do masy!

Druga sprawa. Ta rzekoma rdza to pewnie wszechobecny ostatnio smar miedziowy?
    Tu bym raczej odradził stosowanie jakichkolwiek udziwnień. Połączenie elektryczne ma być czyste i suche. Ewentualna konserwacja tylko wazeliną techniczną. Chociaż nie widzę absolutnie żadnej potrzeby stosowania jakichkolwiek smarowideł. Dobre czyste złącze dłużej wytrzyma, niż umazane zbierające brud tłuścidłem.
    Jak jest z tą śrubką?
  • #167 9355751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #168 9356068
    karola44-81
    Poziom 27  
    Rzeczywiście, są dwie śruby. Jedna mocuje szczotki, druga jest podporą dla złącza.

Mimo wszystko do wymiany małe diody w obwodzie wzbudzenia alternatora.
  • #169 9358448
    fenomagik
    Poziom 11  
    Tak, od masy to połączenie jest izolowane.
    Dziś rozkręciłem całość i po sprawdzeniu 3 diód na mostku jedna jest martwa.
    Czyli rozumiem że wstawienie zwykłej prostowniczej jak radzi karola44-81 powinno pasować?
    Czy wystarczy aby miała 2 lub 3 A czy jeszcze jakiś parametr będzie istotny (nie orientuje sie jak widzicie;) )?

Czy któraś z tych może być?
    http://www.aphelektra.com/p/pl/314/dioda+prost-+++3a-800v-+150ns+++by399.html

http://motoallegro.pl/listing.php/search?cate...prostownicza+3A&view=gal&st=gal&change_view=1
  • #170 9358911
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Tam będą pracować nawet diody 1A, np: 1N4007. Wymień od razu wszystkie trzy
  • #171 9406370
    kafar271087
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    wymieniałem elektrowłącznik rozrusznika w c 330 ale teraz kiedy chce przykręcić z powrotem rozrusznik ten się włącza czy chodzi tu o źle zainstalowany elektrowłącznik czy o coś innego
  • #172 9406654
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Cytat:
    czy chodzi tu o źle zainstalowany elektrowłącznik czy o coś innego

Tak, źle zainstalowany elektrowłącznik.
  • #174 9409464
    kafar271087
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    jeśli chodzi o jego ustawienie to przewód od akumulatora i przewód od rozrusznika na pewno są dobrze podpięte zastanawia mnie raczej jego drugi koniec ten co wyrzuca bendix on się kręci i czy ma znaczenie to w jaki sposób się go ustawi bo po przykręceniu rozrusznika kiedy podpinam kabel od akumulatora to jest małe iskrzenie elektryka działa ale elektrowłacznik się zaczyna grzać a po wciśnięciu startera nie ma żadnej reakcji tylko kontrolki trochę przygasają poza tym kiedy zwieram na krótko nie ma żadnej reakcji
  • #175 9409769
    wpsowa692
    Poziom 24  
    Ocena: 464
    Czerwona strzałka podpinasz rozrusznik a drugi piniek pod akumulator .
    No i sprawdź czy dobrze wsadziłeś kotwicę elektromagnesu na widełki rozrusznika .
  • #176 9414327
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Zacznijmy od tego, jaki był w ogóle powód wymiany elektrowłącznika?
  • #177 10275486
    rysio-82
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam alternator od Stara.
    Czy ktoś mógł by mi rozjaśnić jak by było najlepiej go zaadoptować do ciągnika C- 360.
    Słyszałem, że te alternatory maja plus na masie to prawda?
    Jaki regulator by był tu najlepszy.
    Za pomoc z góry dziękuję.
  • #178 10275527
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    Ten alternator ma jakiś typ? Coś na obudowie?
    Skąd mamy wiedzieć, co konkretnie masz?
    Sprawdziłeś jakieś wątki na temat podłączania alternatorów? Bo jest tego trochę. Linki podaj.
  • #179 10276817
    rysio-82
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    alternator jest od stara polskiej produkcji emot, później wrzucę parę zdjęć, problem polega na tym czy można go podpiąć pod mój ciagnik c360 teraz mam prądnicę ale chce sie jej pozbyć, aku mam podpięte z plusem na masie, słyszałem ze te altki od stara tez tak maja ale nie wiem na stówkę, jak by co to bym zmienił biegunowość problemu nie ma, altek nie posiada regulatora wiec przydało by sie jakis założyć ale jaki to już czekam na pomoc z waszej strony
  • #180 10277896
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3614
    Aha. Czyli dalej nie wiadomo, co masz, z jaką biegunowością i jakim napięciem... Czyli dalej o niczym...
    I OBOWIĄZKOWO popraw pisownię w swoim poście! Funkcja ZMIEŃ i do dzieła!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu elektrycznego ciągnika Ursus C-330, ze szczególnym uwzględnieniem działania stacyjki oraz połączeń pinów w różnych pozycjach kluczyka. Wyjaśniono, że pin 30 to zasilanie stałe, po wciśnięciu kluczyka do stacyjki łączą się piny 15 i 54, a w kolejnych pozycjach następują zmiany połączeń między pinami 15, 54, 56a, 56b, 57 i 58, odpowiadającymi za różne obwody świateł (pozycyjne przód i tył, mijania, drogowe). Omówiono także oznaczenia kolorów przewodów zgodne z legendą schematu (np. c - czarny, k - czerwony).

Poruszono temat instalacji alternatora w Ursusie C-330, w tym kwestie biegunowości zasilania (plus na masie lub minus na masie) oraz konieczności zmiany biegunowości akumulatora przy montażu alternatora. Podkreślono, że regulator prądnicy nie współpracuje z alternatorem i należy zastosować odpowiedni regulator do alternatora. Wskazano, że alternator musi być solidnie podłączony do akumulatora, a połączenia muszą być czyste i bez korozji. Omówiono również problemy z rozrusznikiem, takie jak stuknięcia bez kręcenia, które mogą wynikać z uszkodzenia elektromagnesu, zabrudzonych styków lub zawieszających się szczotek.

W dyskusji pojawiły się porady dotyczące podłączenia alternatorów różnych typów (np. od Poloneza, Żuka, Skody 105, FSO, Łukasza) oraz regulatorów (elektroniczne i mechaniczne), a także problemy z przegrzewaniem alternatora, niewłaściwym ładowaniem, świeceniem kontrolek i uszkodzeniami regulatorów. Zwrócono uwagę na korzyści z zastosowania przekaźników do świateł mijania i drogowych, co poprawia jasność i wydłuża żywotność styków stacyjki. Poruszono także kwestie związane z podłączeniem świec żarowych i działania kontrolek świec.

Podsumowując, kluczowe zagadnienia to prawidłowe połączenia pinów stacyjki w Ursusie C-330, właściwe podłączenie alternatora z odpowiednim regulatorem, zmiana biegunowości akumulatora przy montażu alternatora, diagnostyka i naprawa rozrusznika oraz poprawa instalacji elektrycznej poprzez zastosowanie przekaźników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA