logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • TDA 7294 by Kamil
    Wstęp
    Potrzebowałem wzmacniacza do suba wiec zorbiłem :)
    Elektornika
    TDA-Wybrałem tda bo tani jest to na początek jest ok, filtr aktywny 20-80hz, wszystko na jednej płytce, trafa to jakaś stara 120wat po wyprostowaniu jest gdzieś 2 razy 28v, wiec z tda osiągam coś około 60 rms przy 4R
    Obudowa
    Wykonana z skleiki 4mm i boki 12mm z mdf , klejona i skręcana pużniej czyszczona i polakierowana lakierem półmat , obudowa jest bardzo!!!! lekka, obudowa jest dobrze przemyśalna!

TDA 7294 by Kamil

TDA 7294 by Kamil

TDA 7294 by Kamil

TDA 7294 by Kamil

Pozdrawiam

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ziomplock
    Poziom 12  
    ziomplock napisał 33 postów. Mieszka w mieście Płock. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2893225
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Obudowa naprawdę fajna:D Wzmacniacz jak wzmacniacz wiele takich na elektrodzie, nic skomplikowanego trafo mostek kondy tda i tyle. Zmień tylko kabel sygnałowy na ekranowany! :D
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2893252
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Czy ten wzmak to nie konstrukcja Irka?
  • REKLAMA
  • #4 2893267
    ziomplock
    Poziom 12  
    tak jest to według schematu Irka , ale NIE wykonane przez niego :)
  • #5 2893351
    kloose
    Uczeń
    Podoba mi sie ta obudowa... a trafo jak trafo 120W 2*28V chyba styknie..na tego TDA..
    ja bym tylko ten radiator zamknoł w tej obudowie ale to wylko kwestia gustu..
  • #6 2893459
    blade13
    Poziom 14  
    Ocena: 162
    To nietyle kwestia gustu co poprawne dzialanie... Radiator musi gdzies odprowadzac to ciepło a jakby byl zamkniety to raczej byłoby z tym cięzko :( Najlepiej jest jak jest nazewnątrz. Wzmacniacz ładny ale nie ma nic nadzwyczajnego. Wazne ze dobrze wzmacnia dzwiek i twórca jest zadoweolony :D Spoko konstrukcja!
  • #7 2894237
    kotek*88
    Poziom 12  
    mam identyczne trafo wyjołem od unitry pw9013 i ma 27V*2 układ jest wpożądku, natomiast nie podoba mi się ta "dziwna obudowa" jet taka nie przemyślana haotyczna wręcz. ale gratuluje wykonania płytki ocena 5/6 za obudowe
  • #8 2894284
    ziomplock
    Poziom 12  
    obudowa raczej przemyślana, nieprzemyślana była by jak bym zorbił ją z 22mm wiórówki i jakąś dużom
  • #9 2894723
    anilion
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    obudowa piękna, podziwiam gust, szkoda ze gniazdka siciwego nie dałeś takiego jak w sprzęcie przenośnym, by super normalnie była
  • #10 2894795
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witaj wrzuć schemat tego twojego wzmacniacza z filtrem na jednej plytce. dzieki. A konstrukcja spoko nic nie mówie bo sam jeszcze niczym nie pochwaliłem sie na elektrodzie bo obciach. hehe pozdrawiam.
  • #11 2894877
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    a mi sie bardzo podoba :) taki fajny klocuszek !!!!
  • REKLAMA
  • #12 2898224
    Matheush18
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Więc na tej płyteczce mieści się zasilacz, wzmacniacz i filtr? Nieźle. Podrzuciłbyś schemacik tego cudeńka. A co do obudowy, to nie wygląda źle, mi osobiście się podoba, jak będę robił jakiegoś wzmaka to chyba się o taką postaram, może wprowadze jedynie jakieś drobne poprawki. Te plastiki już mi się trochę znudziły.
  • #13 2898917
    ro_beri
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Wzmacniacz, jak wzmacniacz, ale... genialnosc leży w prostocie.
    Ta obudowa jest świetna, taka akurat jaką potrzeba, łatwa do wykonania i zarazem tania...

Co do uwag:
    Przewód sygnałowy ekranowany,
    Gniazda głos nikowe mogłbybyć "zakrecane" pasowały by to chincha...
    Nie zabardzo widac po zdjeciach, przewody zasilajace i głosnikowe troche grubsze.
    Włącznik z podświetleniem, ale to rzecz gustu :P

A i bardzo dobrze że radiator jest na zewnatrz....ciekawie sie komponuje z "bryłowaoscia" drewna :P
  • #14 2899752
    ziomplock
    Poziom 12  
    dzięki za pozytywne komętarze :), co do schematu to jak znajde to podrzuce
    pozdrawiam
  • #15 2942970
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Jak z TYM SCHEMATEM?
  • #16 2943086
    zupik15
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ladna obudowa czego chciecie
  • #17 2950956
    nerevarine
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Kontrukcja fajna :) Zwłaszcza że wszystko jest na jednej płytce się mieści.
    Mógłbyś jednak dać przy zasilaniu typowe gniazdo sprzętu przenośnego, tudzież typowe gniazdo jak przy zasilaczu do kompa.

A i jak byś podrzucił tu schemacik, to parę osób byłoby wdzięcznych :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję wzmacniacza do subwoofera opartego na układzie TDA7294, zasilanego z transformatora 120W o napięciu po wyprostowaniu około 2x28V, co pozwala uzyskać moc około 60W RMS przy obciążeniu 4Ω. Całość, w tym wzmacniacz, filtr aktywny 20-80 Hz oraz zasilacz, została umieszczona na jednej płytce PCB. Obudowa wykonana jest z 4 mm skleiki i 12 mm MDF, klejona, skręcana i polakierowana lakierem półmatowym, cechuje się lekkością i przemyślaną konstrukcją. Dyskutowano o konieczności stosowania ekranowanego kabla sygnałowego oraz o zaletach umieszczenia radiatora na zewnątrz obudowy dla efektywnego odprowadzania ciepła. Pojawiły się sugestie dotyczące zastosowania gniazd sieciowych typowych dla sprzętu przenośnego oraz grubszych przewodów zasilających i głośnikowych. Autor planuje udostępnić schemat układu. Konstrukcja oparta jest na schemacie Irka, jednak wykonana samodzielnie. Wzmacniacz i obudowa spotkały się z pozytywnymi opiniami, choć niektórzy krytykowali obudowę za nietypowy design.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA