Na początek proponuję tani najzwyklejszy przyrząd uniwersalny a pozostałą kasę przeznacz na elementy i literaturę.Gdy bardziej będziesz zagłębiał się w tajniki elektroniki sam najlepiej dowiesz się czego Ci potrzeba.Drogiego przyrządu na początku nie polecam z tego powodu że przy małym obyciu można uszkodzić.
osobiście zacząłemod miernika za 20zł i jakoś nie płakałem. dokładność mała ale za to jako początkującay masz spora szanse podłączyć omomierz do 30V co raczej nie robi mu dobrze a miernika za 20zł mniej szkoda. nieżej podpisanemu zdażało sie to. a bezpieczniki od amperomierza wymieniałem dzisiątki razy.
kup coś taniego na początek. potem zdecydujesz czy potrzebujesz mostka LRC czy raczej programatora epromów
Na allegro kupilem M890G za 70 zl ma wszystkie zakresy , F do 20kHz i temp. , rewelacja.
Moze to nie skromne ale nie jestem poczatkujacy ale gdybym byl to wolal bym mierniczek lepszy niz gorszy (jeszcze za komuny po wielokroc mi takiego brakowalo i naprawde uwierz ze te 50plz roznicy to pikus w porownaniu z problemami jakimi bedziesz musial sie zmiezac z czasem zajmujac sie elektronika).
No wlaśnie on jest poczoątkujący i nie potrzebuje takiego miernika.
A zresztą poco mu tyle funkcji - rzeby sobie mierzył częstotliwość multiwibratora na BC ?
ja zaczynałem od miernika taki za 30zł (4lata temu) który pierszy spaliłem po mieciącu omułkowo podłczyłem i kupiłem drógi taki sam z którym byłem ostrożny po roku gdyż mi nie wystarczał kupiłem firmy UNI-T M890G i niedawno zaczoł szwankować więc kupiłem na giełdzie za 90zł miernik automatyczny Mastech MY-68 i jestem z niego bardzo zadowolony jest automatyczny co go za to chwale wiec polecam ci kupić miernik cyfrowy za 25zł a potem sam zdecydyjesz czy bedziesz chciał kupić lepszy
edziu - masz racje sam mam miernik za 30 zila, jeden zakres niżej i spalony bezpiecznik, jeden upadek z biurka i niedziala (udalo mi sie naprawić . Dla początkujących drogi miernik to jest tak jak ktoś uczył by sie jeździć na Hodzie CBR1100
Ja w pierwszym zapale, i po starciach na metrologii kupiłem sobie mastecha z przełączalnymi zakresami, a teraz mnei to denerwuje. Błędów pomiarów raczej nie mam okazji liczyć, poza tym i tak chyba znacznie dokładniejszy pomiar mam w oscyloskopie, a jak się chce szybko mierzyć dwoma rękoma, to trzeciej do przełączania zakresów brakuje.
radze kupic uniwersalny miernik cyfrowy, ale troche lepszy a nie najtanszy. Trudne w obsludze nie sa, tylko trzeba w umiejetny sposob podlaczyc przewody i wybrac zakres, ale chyba z tym sobie poradzisz. sama mam taki multimetr i jestem zadowolona. pozdro
Miernik cyfrowy jest najbardziej uniwersalny, choć te po 20zł, zwłaszcza z supermarketu (TOPEX, TOYA) są strasznie tandetne. Kiedyś kupiłem taki mierni to woltomierz siadł po 2 dniach. A pomiar napięcia to podstawa. Obecnie używam tylko analogów MERA z lat 60. Na Allegro można je dostać za 25zł.
nie kupuj najtańszego miernika, bo przy pomiarach wykazują zbyt duże odchylenia od wartości rzeczywistej.Gdybyś chciał na podstawie pomiarów napięć (prądów) wyliczać nawet rezystor, to mógłbyś doprowadzić do przeciążeń co w przypadku (co prawda skrajnym) może to wiązać się ze spaleniem jakiegoś droższego scalaka.W ofercie handlowej jest sporo wzm. mcz. hybrydowych (koszt od 15 do ponad 100 zł) które przewyższają wartość niejednego tandetnego miernika.A wiadomo,że początkujący zaczynają od zasilaczy i wzmacniaczy m.cz.
✨ Dyskusja dotyczy wyboru miernika dla początkującego w elektronice GSM. Zaleca się zakup prostego, taniego miernika uniwersalnego na start, aby uniknąć uszkodzeń droższego sprzętu przy braku doświadczenia. Mierniki cyfrowe są najbardziej uniwersalne, jednak tanie modele supermarketowe (np. TOPEX, TOYA) bywają niskiej jakości i szybko się psują. Warto zainwestować w miernik cyfrowy o nieco wyższej jakości, który zapewni lepszą dokładność i trwałość. Użytkownicy polecają modele takie jak UNI-T M890G, Mastech MY-68, które oferują szeroki zakres pomiarów, w tym częstotliwość do 20 kHz i pomiar temperatury. Analogowe mierniki MERA z lat 60. również są cenione za trwałość i dostępność na rynku wtórnym. Ważne jest, aby początkujący nauczyli się prawidłowo obsługiwać miernik, dobierać zakresy i podłączać przewody, co pozwoli uniknąć uszkodzeń i błędów pomiarowych. Droższe mierniki z wieloma funkcjami mogą być zbędne na początku nauki, a ich obsługa może być mniej wygodna. Podsumowując, najlepszym wyborem dla początkującego jest prosty, cyfrowy miernik o rozsądnej jakości, który pozwoli na podstawowe pomiary napięcia, prądu i rezystancji w układach GSM. Wygenerowane przez model językowy.