logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moja pierwsza konstrukcja TDA7294

AVG 24 Sie 2006 18:31 11891 37
REKLAMA
  • Moja pierwsza konstrukcja TDA7294
    Witam:!:

Wstęp

potrzebowałem wzmacniacza do suba (wtedy to jeszce był sub :P )....
    powstawał on na przełomie grudnia/stycznia za czasów siarczystych mrozów (-27°C) :D
    Elektronika

poczciwy TDA7294 na płytkach z altrona, plus filtr regulowany takze z altrona (60-180Hz) zasilanie toroid 150w 2x24v i 2 mostki prostownicze 20A i bateria kondensatorów 4x4700uF/50V
    Obudowa

jest to stare wideo po lekkim tuningu optycznym :P wyłacznik zaporzyczony z rosyjskiego telewizora, wskaźnik wysterowania z starego decka z tyłu terminal z stx'a i wentylator od zasilacza komputerowego
    Kosztorys
    Toroid-44zł
    koncówka-45zł
    filtr dolnoprzepustowy-26zł
    kondensatory-27zł
    terminal-4,6zł
    reszta wyciagnieta z archiwum

Wrażenia odsłuchowe

tadek jak tadek zadna rewelka z poczatku cos, ale z biegiem czasu jego osiągi nie wystarczaja :D moc z tego cudka tez nie powalaja z pomiarów wyszło ze ma 50W/4Ω

Zapowiedzi

no na koniec zapowiedz w trakcie budowy jest holton 200 zasilany impulsakiem ale to niebawem :P

Pozdrawiam!!

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    AVG
    Poziom 30  
    AVG napisał 1339 postów o ocenie 32, pomógł 120 razy. Mieszka w mieście Działdowo. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2949144
    mr_nuke
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam

Kolejny wzmacniacz na TDA7294
    Troche dużo kabli w nim siedzi :P
    Poza tym fajny analogowy wskaźnik wysterowania, zawsze mi sie taki podobał :)
    Moja ocena 4/6

Pozdrawiam
  • #3 2949153
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Mogłeś się bardziej przyłożyć do estetyki, ale powinno to samo przyjść przy kolejnych konstrukcjach.
    Co mnie zaintrygowało: gdzie ta bateria 4x4700uF ?! Ślepy jestem czy co...? Kolejna sprawa: po co dwa mostki? Jeden spokojnie by wystarczył...
    No i w końcu, co to za terminal i wentylator ??
  • REKLAMA
  • #4 2949217
    AVG
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    luke666 napisał:
    Co mnie zaintrygowało: gdzie ta bateria 4x4700uF

kondy sa pod tą aluminiowa płyta dokładnie to one sa pod transformatorem :D
    Cytat:
    Mogłeś się bardziej przyłożyć do estetyki,
    w nastepnej konstrukcji bedzie o niebo lepiej :D
    Cytat:
    No i w końcu, co to za terminal i wentylator

wentylator wyciągniety z zasilacza komputerowego no i terminal głosnikowy z stx'a :
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&vMenuItem=0&vSubPage=99&vItemDB=itemdb
  • #5 2949293
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    "Co to za terminal i wentylator"
    Chodzi mi o to, jak je zamontowałeś, po prostu bez komentarza :D
  • #6 2949522
    MaThiR
    Poziom 16  
    Ocena: 258
    Nie jest źle jak na pierwszy raz. Wydaje mi się dziwnie ułożony wentylator względem radiatora. Nie ma przewiewu (dobrze ułożony mógłby być wiele mniejszy), ale jak wystarcza to może być. Jednak przeczytałem że na TDA7294 można uzyskać jeszcze więcej mocy biernej.
  • #7 2949651
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Wiemy że chcesz się pochwalić przed całym światem twoim projektem, ale nie ma sie czym chwalić, estetyka na b. niskim poziomie, wiem wiem pewnie że działa prąd płynie kablami(chociaż kto wie ;) ) ale nie na tym to polega :D Wentylator, Terminal mocowanie trafa (pod to są takie specjalne metalowe podkładki za złotówkę) Wszystko przykręcone krzywo, niedbale. Poprostu taki wczesny Gierek kiedy nic nie było na mieście, tutaj podłożony jakiś kawałek płytki tu wszędzie inne sróbki, kable niepoukładane... Wrr jednym słowem tragedia, a poza tym to kolejne TDA 7294 na forum... moja ocena: 1;
    Pozdrawiam

Masz odemnie + za bezpiecznik, wiele osob go nie daje bo mówi że nie ma takiej potrzeby. Coprawda oprawka też zamocowana kiepsko;)
  • #8 2949686
    kloose
    Uczeń
    Wszystko niedbale zrobione na odklepanie ale nie o to chodzi.. ważne że gra... ale ja nie rozumiem po co 2 mostki prostownicze jak 1 stykł by spokojowo jeden(moim zdaniem)[co do TDA7294 to chyba można z niego wyciągnąc nawet 100W za 27-29zł wszystkie części do niego w hurtowni norda elektronika] obudowa, porozmieszczanie kabli bardzo mi się to nie podoba jak widze nie tylko mi... Jedyne co mi się podoba to potencjometry i analogowy wskaźnik wysterowania za to dam 2/6 i za chęci i za to że jest to pierwsza konstrukcja...
    pozdrawiam
  • #9 2949867
    rafmos
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Jak na pierwszy raz nie jest źle, ale najbardziej mnie w oczy kole ta poodzierana płyta. Zrób coś z tym. Kup puszke srebrzanki za 5zeta i pomaluj .
  • #10 2949881
    elektronik_lol
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    AVG a ty zakupiłeś już płytki do al-35?? Hehe tez zaczynałem od tda 7294 ale ja nie dorobiłem sie nawet obudowy leży w garazu wygięta z blachy nie ma czasu dokończyć. Ale tak pozatym bardzo ładna konstrukcja.
    pozdrawiam
  • #11 2949928
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wzmacniacz wykonany "na odwal się". Nie zaizolowane kable, paskudna obudowa, jednynie gałki na potencjometry fajne, ale co z tego, bo zamontowane krzywo. Daje 2/6 za chęci i za wskaźnik wysterowania.

Pozdrawiam
  • #12 2950032
    Krzysztof33
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Końcówka z Nord Elektronik (najładniejsza) poza tym wszystko jest trochę krzywe, niepoukładane jak należy. Z tego Tda wyciągniesz dużo ponad 50W. Ogólnie to się nie przyłożyłeś, ale za zapał masz 3/6
  • #13 2950091
    papaj
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    I TO Są KOLEDZY !!!!!!!!! Wy to potraficie nowicjusza do dalszej pracy zachęcić. Chłop zrobił jak mógł i z czego miał, pisze że następnym razem się postara , a wy raczkującemu kłody podkładacie !!!!! WSTYD !!!! Człowieku, nic się nie przejmuj, Oni kiedyś też zaczynali i naszczście w wielu przypadkach nie mogli tak czy siak tego pokazać. Staraj się , pokazuj, jest nieźle, będzie lepiej, inni się uczą. Pozdrawiam wszystkich.
  • #14 2950117
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Spoko, kolejny Tadek (moja konstrukcje macie w avatarze - to co lezy na subie, dalej nie mam czasu zrobić obudowy ;) sheeeep tam są bezpieczniki i to nawet trzy;) ), ale podoba mi sie to drapane aluminium, gałki i wskaźnik (zawsze taki chciałem!).
    moja ocena to 3/6.
    pozdrawiam macio8888
  • REKLAMA
  • #15 2950119
    Kadloob
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zbyt duży bałagan w środku jak na moje oko. Można byłoby na to przymknąć oka gdyby obudowa wyglądała starannie ale niestety. Gdyby nie estetyka to było by ok, ale i tak moja ocena jest pozytywna za chęci. Od czegoś się zawsze zaczyna. Ja np zaczynałem od przymusowego robienia zasilaczy i wzmaków mocy typu 2x10W - 2x25W na praktykach i nieciekawie wspominam wybuchy pierwszych kondensatorów:P. Moja ocena:4- w skali szkolnej
  • #16 2950172
    sheeeep
    Poziom 25  
    papaj Chyba mi nie powiesz że to jest rewelacja ;)
    Ja przynajmniej wyznaje zasadę w życiu że jeśli coś robię to robię to dobrze a jak robie to źle to tego nie robię a jak muszę robić to tego nie pokazuję.
    Tak naprawdę to obudowa jest całkiem niezła tylko wystarczyłoby dać porządne kable, poukładać spiąć koszulkami, poprzykręcać wszystko równo i wywalić terminal:D To wszystko i wtedy możnaby powiedziec o tej konstrukcji że jest ok zważywszy na fakt iż jest ona pierwszą lub jedną z pierwszych.

PS. macio8888 rewelacja 3 bezpieczniki :D

pozdrawiam
  • #17 2950230
    BabyAngel
    Poziom 12  
    papaj napisał:
    I TO Są KOLEDZY !!!!!!!!! Wy to potraficie nowicjusza do dalszej pracy zachęcić. Chłop zrobił jak mógł i z czego miał, pisze że następnym razem się postara , a wy raczkującemu kłody podkładacie !!!!! WSTYD !!!! Człowieku, nic się nie przejmuj, Oni kiedyś też zaczynali i naszczście w wielu przypadkach nie mogli tak czy siak tego pokazać. Staraj się , pokazuj, jest nieźle, będzie lepiej, inni się uczą. Pozdrawiam wszystkich.

No! I Pan Papaj ma rację, zamiast podpowiedzieć mojemu braciszkowi co ma zrobić innego to mu kubły zimnej wody na głowę lejecie. Pierwsza konstrukcja nie zawsze jest super ekstra, pamiętajcie o swoich początkach!!!!
    Mi się podoba, czemu? Bo widać że włożył serce w cała tą robotę, a to też ważne..
  • #18 2950241
    AVG
    Poziom 30  
    ale zescie mi pojechali :P no cóz 7 cud swiata to nie jest ale to jest 1 sza konstrukcja w nastepnej wszystko bedzie jak trzeba. cóz krytyka sie przydaje zeby stac sie lepszym i nie popełniac tych samych błedów no w przyszłosci sie poprawie....

pozdrawiam
  • #20 2950251
    AVG
    Poziom 30  
    papaj napisał:
    no i tu kolega ma racje nikt nie jest specem w czyms od tak
  • REKLAMA
  • #21 2950318
    papaj
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Teraz parę rad. Tulejki, śróbki, nakrętki, kątowniczki itp, w przypadku braku kasy: zlomowiec, (sorki) śmietnik. Mieszkam w dość dużym mieście i nie masz pojęcia jakie rzeczy ludzie wywalają. Kable - to fakt pospinać, ułożyć, czasami kolorki też robią efekt. Obudowa - sklep to ok 100-150 zł, ponownie polecam złomowiec. To przyziemne i dla niektórych miejsca nie do przyjęcia, ale mnie ostatno za 15 zł !!!!!!!!! udało się na wagę kupić mini wieżę Unitry z eqalizerkim. Takie są realia.
  • #22 2950359
    Tomasz486
    Poziom 12  
    Myślę że powinieneś troche popracować nad estetyką wykonywanych urządzeń. Myśle że mogłeś dodać także coś od siebie, jeśli chodzi o stronę elektroniczną projektu. Powodzenia!! :D
  • #23 2950404
    P.Dzidowski
    Poziom 12  
    Co do tego że każdy był/jest początkującym.
    Ja zbyt dużego doświadczenia nie mam, i mam od paru miesięcy zrobiony podobny wzmacniacz. Podobnie jak ten, nie jest jeszcze wykończony. Jakoś ja nie rwę się do wrzucamia go na to forum w fazie budowy - bo po co?

Wracając do twojego wzmaka - weż i zaizoluj te kable!
    mocniej ruszysz obudową, zewrze się to i będziesz miał BUM! :D

Pozdrawiam
  • #24 2950412
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ja jak najbardziej życzę bardziej udanych kolejnych produkcji tak jak papaj napisał, tuleje śróbki nakrętki itp.
    AVG jak zrobisz coś następnego to wrzuć na DIY zobaczymy postępy.
    I mam jeszcze jedną prośbę: zaizoluj wszystkie kable które są połączone tam w locie, bo zrobi Ci się przez przypadek zwarcie, coś niezadziała i będzie bum, może się coś zepsuć a może z jakimś prawdopodobieństwem zapalić, też czasami musisz zwracać na takie rzeczy uwagę.
    Pozdrawiam
  • #25 2950469
    AVG
    Poziom 30  
    wiec po koleii w nastepnej konstrukcji bede sie napewno starac o estetyke jak i wnetrze bo te przecierz liczy sie nahbardziej :P
    nastepnie. z kablami nic nie bede tymczasem roibił bo tadek stoi w szafce i tak go nie uzywam
  • #26 2950483
    pdmk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    AVG napisał:
    no cuz [...] cuz krytyka [...]

A jak to sie pisze "cóż", Magister? No jak? :D Bo oczy takie byki chca wypalic!

Bajzel, bajzel i bur**l ;) To co wyzej i to co nizej bedzie powiedziane, ale moja konstrukcja pierwszego projektora laserowego byla w wiekszym bajzlu a jednak rysowala cuda na scianie i w powietrzu wyciagajace te 3-4kpps ;) I slowa pisala ;) Wiec sie chlopie nie przejmuj tylko daz do tego aby bylo idealnie! I przyjemnie dla oka i przyjemnie dla ucha.

Ogolnie 7/10 za estetyke, bo wielkim plusem jest to drapane alu, wyglada super, ale ten wychylowiec do takiej kosci jak TDA? Taki wskaznik bardziej by mi pasowal do typowych tranzystorkow. Kwestia gustu, wiec o tym nie dyskutujemy ;)
    Dzwiek ocenisz sobie sam

PS. To czego nie widac na zewnatrz tez jest wazne :P Wiec poukladaj kabelki i popraw estetyke wnetrza.
  • #27 2950485
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    AVG ale zawsze możesz zrobić to dla własnej satysfakcji, ze masz coś fajnie zrobionego:)
    pozdrawiam macio8888
  • #28 2950664
    m0rd3k
    Poziom 11  
    Witam,
    bardzo ciekawa i prosta konstrukcja :) Proponuję jedynie wygładzić obudowę wodnym papierem ściernym lub pastą polerską, wymienić włącznik oraz przykręcić wentylator 40-60mm na radiator. Przy aktualnym montażu łatwo o przegrzanie scalaka w przypadku umieszczenia tylnej ścianki obudowy zbyt blisko przeszkody. Zawsze można przykręcić tda bezpośrednio do obudowy lub tej metalowej płytki.

W jakim celu zastosowałeś drugi transformator? Brakujące napięcie można uzyskać przecież z toroida. Te 50W uzyskujesz przy 4 czy 8 Omach? Dlaczego przewody nie są ekranowane?

Ogólnie 3/6. Byłoby 4 gdyby elektronika była wykonana samodzielnie ;).

Sam planuję wykonać podobny wzmacniacz, z tym że na 1 PCB, diodowe wysterowanie mocy, odwracanie fazy. Nie upchnę tego w magnetowidzie tylko w obudowie subwoofera - co i Tobie polecam.
  • #29 2950850
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 2951018
    IRF740
    Poziom 11  
    Bardz ładny, mi się podoba :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pierwszej konstrukcji wzmacniacza audio opartego na układzie scalonym TDA7294, wykonanego na płytkach Altrona z zastosowaniem filtra dolnoprzepustowego regulowanego (60-180 Hz) również z Altrona. Zasilanie zapewnia transformator toroidalny 150 W 2x24 V oraz dwa mostki prostownicze 20 A, a filtracja napięcia realizowana jest przez baterię kondensatorów 4x4700 µF/50 V umieszczonych pod transformatorem. Obudowa wykonana z aluminiowej płyty, z analogowym wskaźnikiem wysterowania zaczerpniętym ze starego magnetofonu oraz wentylatorem z zasilacza komputerowego. Włącznik pochodzi z rosyjskiego telewizora, a terminal głośnikowy z firmy STX. Koszt komponentów wyniósł około 146 zł, z czego część elementów pochodziła z odzysku.

Użytkownicy zwracali uwagę na niedbałość wykonania, brak izolacji kabli, nieuporządkowane okablowanie oraz estetykę obudowy, sugerując poprawę montażu, zastosowanie tulejek, lepsze mocowanie elementów i izolację przewodów dla bezpieczeństwa. Dyskusja poruszała także kwestię zastosowania dwóch mostków prostowniczych, które według niektórych były zbędne, oraz możliwości uzyskania większej mocy z TDA7294 (nawet do 100 W przy 4 Ω). Autor zapowiada poprawę estetyki i wykonania w kolejnych projektach. Wskazano również na możliwość samodzielnego wykonania filtra i płytek PCB w celu obniżenia kosztów.

Podsumowując, konstrukcja jest oceniana jako poprawna jak na pierwszy projekt, z dużym potencjałem do ulepszeń w zakresie estetyki, bezpieczeństwa i optymalizacji układu. Wzmacniacz osiąga moc około 50 W przy 4 Ω bez przesterowania. Wskazano na potrzebę lepszego chłodzenia scalaka i poprawnego montażu wentylatora. W dyskusji pojawiły się także przykłady innych pierwszych konstrukcji użytkowników oraz porady dotyczące wykorzystania elementów z odzysku i poprawy estetyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA