logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fax KX-F50 - skaner nie działa, kopie wychodzą puste po dłuższym przechowywaniu

katoda 31 Sie 2006 18:07 1314 9
REKLAMA
  • #1 2973841
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Witam

Posiadam fax jak w temacie. Był całkowicie sprawny do momentu schowania go do szafy gdzie poleżał ze dwa lata. Teraz go wyjąłem podłączyłem no i okazało się że nie działa skaner. Jak coś kopiuje to wychodzi czysta kartka. Listwa z ledami świeci.Optyka czysta. Drukarka sprawna>drukuje test itd.
    Padła kamera? Czy jeszcze coś może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 2974521
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    rozumie że po tych du latach go przeczyścileś i zastanawiam sie czy nie naryszyłes obiektywu lub przetwornika obrazu
  • REKLAMA
  • #3 2975365
    katoda
    Poziom 20  
    Nie rozkręcałem go tylko przedmuchalem powietrzem. Pozatym był w worku foliowym.
  • REKLAMA
  • #4 2975575
    Janusz.P
    Ocena: 224
    rozkręć to i sprawdż czy przypadkiem jakiś przewód głównie od skanera się nie wypiął lub czy jakiś szkodnik nie narobił ci szkody. Pozatym najłatwiej to by było podmienić cały skaner aby sie przekonać co padło jeżeli nie masz to pozostaje podłączyć oscyloskop i sprawdzac sygnały. sewwis€wka oile pamiętam jest na elektrodzie
  • #5 2975667
    ABLublin
    Ocena: 447
    zobacz czy przypadkiem nie masz rolki z papierem odwrotnie założonej , już kilka razy zdażyło mi się to u klientów .
    jeżeli papier jest Ok , zobaczy czy drukuje cokolwiek z wewnętrznych usztawień , zawęzimy możliwości ewent. uszkodzeń

mało prawdo podobne żeby padła czytnik (kamerka) , w najgorszym wypadku elektrolity zestażały się w zasilaczu
  • #6 2977123
    katoda
    Poziom 20  
    Tak jak pisałem drukuje strone testową i ustawienia bez problemu. W środku jest czysty. Wszystkie złączki sprawdziłem. Posprawdzam zasilanie i odpisze po niedzieli.
  • REKLAMA
  • #7 2977777
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    A może ktoś przed Tobą robił mu gruntowne czyszczenie i np odkręcił płytkę z elektroniką skanera, oczyścił i przykręcił z powrotem. :cry:
    Bez oscyloskopu nie do ustawienia.
    Co do zasilacza to ma wystarczająco wytrzymałe i dobrej jakości (nawet po 15-tu latach) kondensatory więc bez powodu nie zamieniaj ich na współczesną tandetę.
  • #8 2986515
    katoda
    Poziom 20  
    Zasilania są ok. Pozostaje sprawdzić przetwornik. Jeszcze mam pytanie czy z KX-F130 będzie pasował do mojego bo mam też taki. Tylko ten zazwyczaj nie dzwoni i nie wiem czemu. Napięcia porównywałem ze schematem. Transoptor sprawny. Sekretarka się załącza po 4 sygnałach. Spiker działa, a sygnał dzwonka daje raz na jakiś czas. W zależności od dnia ;)
  • Pomocny post
    #9 2987064
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Niestety skaner od 130-ki nie pasuje do 50-ki (a także 60-ki, 90, 110, 2060, 2090).

A co do dzwonienia 130-ki to przyjrzyj się uważnie przełącznikowi głośności dzwonienia. Często nie rozłącza. Pozostaje pewna rezystancja pomimo rozwartych styków (brud, starta warstwa pokrycia galwanicznego) dzięki czemu dalej przewodzi. To wystarcza, by stan logoczny na wejściu procesora był niewłaściwie interpretowany.
    Zatem czasem dzwoni a czasem nie.
  • #10 2989937
    katoda
    Poziom 20  
    Wielkie dzięki :) Faktycznie odessałem nogę off wyłącznika i napięcia już nie ma . Wcześniej oscylowało pomiędzy 2 a 5V ;) Moje gapiostwo ;) Posprawdzałem wszystkie napięcia oprócz tego :D Czyli 130-stka jest ok. 50-siątka idzie na emeryturkę ;) Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz faksu Panasonic KX-F50 zgłosił problem z niedziałającym skanerem po dłuższym przechowywaniu urządzenia. Skaner nie rejestruje obrazu, a kopie wychodzą puste mimo świecącej listwy LED i czystej optyki. Drukarka działa poprawnie, testy wydruku i ustawień przechodzą bez problemu. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie połączeń przewodów skanera, ewentualnych uszkodzeń mechanicznych lub elektroniki, a także kondensatorów w zasilaczu. Użytkownik potwierdził, że zasilanie jest prawidłowe, a złącza sprawdzone. Próbowano także porównać kompatybilność skanera z modelem KX-F130, jednak skaner z KX-F130 nie pasuje do KX-F50. Dodatkowo omówiono problem z dzwonkiem w KX-F130, który wynikał z uszkodzonego przełącznika głośności dzwonienia, co zostało naprawione przez odessanie nogi wyłącznika. Ostatecznie KX-F50 uznano za uszkodzony i przeznaczony do wycofania z użytku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA