Jaka jest różnica prądu stałego, a zmiennego? Dlaczego nie można mieć instalacji w domu opartej o prąd stały, proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję.
Z góry dziękuję.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:Jak wspomniano wyżej, prąd przemienny daje się bardzo łatwo transformować na inne poziomy natężenia prądu lub napięcia
adasikp napisał:Z tego co mnie uczono. Przesyłając prąd stały na duże odległości są bardzo duże straty
lukasgld napisał:Przy prądzie przemiennym, którego napięcie można podwyższać do dużych wartości, a potem obniżać straty są dużo mniejsze.
Moderowany przez trymer01:Regulamin, pkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
Proszę porzucić ten konfrontacyjny ton.
lukasgld napisał:Choć może prąd stały jest minimalnie bezpieczniejszy.
lukasgld napisał:Wartość w miarę bezpieczna prądu przemiennego dla człowieka to 30 mA, a prądu stałego 70mA.
kacpo1 napisał:Nareszcie się dowiedziałem, że jestem rezystancyjnym ,,nieliniowcem", jak z powieści Lema.Ale żeby ten prąd 30mA przepłyną wystarczy np. kilkadziesiąt V prądu zmiennego, przy czym < 150V prądu stałego.
Krzysztof Kamienski napisał:Nareszcie się dowiedziałem, że jestem rezystancyjnym ,,nieliniowcem", jak z powieści Lema. Panie Ohm, do szkoły wróć !
lukasgld napisał:prądu stałego używa się głównie do przesyłania energii pod wodą, poprzez morza itp.
kacpo1 napisał:Herezje i duby smalone Waść prawisz. I to aż takie, że szkoda je prostować i korygować.Chodziło mi tutaj, że prąd zmienny lepiej (przy niższym napięciu) penetruje w głąb ciała, gdzie jak wiadomo jest mniejsza rezystancja. Także przy tych samych napięciach prądu stałego i zmiennego przez ciało przepłyną inne natężenia. Ohm nadal górą
Pina napisał:Jaka jest różnica prądu stałego, a zmiennego? Dlaczego nie można mieć instalacji w domu opartej o prąd stały, proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuję.