logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

moja petarda na sylwestra

adammc 12 Paź 2006 00:01 25400 24
REKLAMA
  • moja petarda na sylwestra
    Witam w związku z faktem ze zbliza sie Sylwester pomyslalem o przeprowadzeniu kilku prób , oto pierwsze efekty.
    Niestety nie osmiele się opisac składu mieszanki jakia zastosowałem , pokaze jedynie zdjęcia konstrukcji i efektu , a za kilka dni moze nawet jutro nakręce filmik

Moderowany przez gulson:

tylko jako ciekawostka, w celach edukacyjnych i hobbystycznych, nie staraj się tego wykonywać

Załączniki:
    • moja petarda na sylwestra efekt.jpg (62.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • moja petarda na sylwestra petarda4.jpg (12.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • moja petarda na sylwestra petarda3.jpg (39.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • moja petarda na sylwestra petarda2.jpg (29.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • moja petarda na sylwestra petarda1.jpg (31.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    adammc

Poziom 26  
    adammc napisał 1038 postów o ocenie 101, pomógł 82 razy. Mieszka w mieście Żabno. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3108774
    Lazer
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Oj pomysły to ty chłopaku masz nie powiem. Szczególnie z tymi wkrętami. Szkoda ze nie nasypałeś tam jeszcze kulek stalowych bo chyba życie ci nie miłe. Rozbebeszenie petard aby uzyskać jak najwięcej piorunianu rtęci to nie wszystko bo to cały skład tego co tam masz a ten rdzawy proszek to albo pozostałość niepalna po petardzie albo zmielona miedź która w tym przypadku jest zbędna.

Moc czegos takiego nie określa bezpośrednio ilość materiału pirotechnicznego tylko opakowanie. Im większe ciśnienie się wytworzy w wyniku spalena ladunku w opakowaniu tym silniejszy wybuch proste.

Jak nie chcesz stracić życia na tworzenie takich "urwij-łapek" to sie pobaw zwykłym czarnym prochem.

- saletra potasowa - KNO3 - 75 % dostępna w sklepie spożywczm
    - węgiel drzewny - 15 % - kostka brykietowa do grilla
    - siarka S - 10 % - zwykła siarka w bryłce tylko trzeba ją zmielić

... i masz proch koloidalny (dymny) z 1880 roku

Nie pochwalam takich zabaw chyba ze ktos lubi wiele ryzykować i na zyciu mu nie zależy to niech sie bawi ale jak najdalej od osób postronnych.

Jak chcesz jeszcze prościej to weż kup sobie zapałki i powciskaj ich do pudełka jak najwiecej a pod główki podłuż kawałek listka z siarką ze ścianki pudełka. Okręć to bardzo silnie i szczelnie taśmą i rzuć daleko na trwardą powierzchnię (asfalt) i strzeli na tyle mocno jak zielona petarda "kredka" .

Na zakończenie powiem tyle. DENERWUJĄ MNIE LUDZIE BEZ WYOBRAŹNI !!!
  • #3 3108802
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    Kolego pomyliłeś sie w kazdym stopniu :

-po pierwsze wkręty wkręcone były w drewniany kołek po to by go nie wypchało, rozerwanie petardy następuje w środkowej czesci kartonu ,
    -po drugie lont miał 60 cm i palil sie 2 minuty
    -po trzecie ładunek wybuchowy to był pył aluminiowy z nadmandganianem potasu,
    -po czwarte częrwony proszek to pikrynian potasu służący do detonacji ładunku pyłu aluminiowego.

Na zakończenie to powiem że czarny proch robiłem w wieku 10 lat , więc temat ogólnie znam i wypadków nie miałem bo takie zabawy przeprowadzam rzadko raz na ruski rok.

Na dobite powiem ci ze się wogóle nie znasz na temacie , bo piorunian rtęci nie znajduje sie w zadnej petardzie , bo nie dpouscili by jej w zyciu do sprzedarzy .
    Piorunian stosowany jest w splonkach i eksploduje od wstrząsów i uderzeń , zresztą jakbym go tam zgromadził tyle , to wysadziłbym hektarowe pole w powietrze.
    Cała prowadzona przezemnie zabawa miala miejsce okolo 2 km od najblizszego domu w terenie otwartym.

Moderowany przez ANUBIS:

UWAGA!
    Opisana w poście mieszanina nadmanganianu potasu z pyłem aluminiowym jest bardzo zdradliwą mieszaniną .Łatwo wybucha pod wpływem tarcia bądź uderzenia a ponadto może dojść do jej samozapłonu pod wpływem wilgoci zaabsorbowanej z powietrza . W powyższych względów nigdy nie stosowano w profesjonalnej pirotechnice mieszanin zawierających nadmanganiany.

Mieszanina jest szczególnie niebezpieczna , może eksplodować pod wpływem wilgoci a także tarcia bądź uderzenia .

• #4 3108888
    Lazer
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Może i się pomyliłem co do składu mieszanki (sugerowałem sie barwą) ale to lepiej dla mnie bo przynajmniej nie będą mi przychodziły do głowy idiotyczne pomysły tak jak tobie.
    W chwili wybuchu nie mów mi że metalowe elementy nie będą fruwały w powietrzu bo się nie zgodzę. Nawet z tym kawałkiem drewna jeśli przetrwa bo siła podczas odpalenia TEGO CZEGOŚ jest nadwyraz duza.

To że się rozpisałeś co, dlaczego i po co ze słowami o nieznajomości tematu to OK ale nie zmienia to faktu że brak ci wyobraźni i zrobiłeś coś co jest nikomu nie potrzebne i może stworzyć spore zagrożenie. Materiał pirotechniczny jest nieprzewidywalny bo wystarczy mały czynik zewnętrzny i w najleprzym przypadku zostaniesz popażony więc czy ty sobie zastosujesz lont czy odpalisz to elektrycznie po wsadzeniu dośrodka drutu oporowego nie zmienia faktu że jest to niebezpieczne i nikomu nie potrzebne.

To że ty nie miałeś żadnego wypadku nie oznacza że po przeczytaniu tego co napisałeś ktoś inny nie pójdzie w twoje ślady, zrobi coś podobnego no i zostanie okaleczony.

Znam jedną osobę która bawiła się w takie rzeczy i sorry ale teraz jest kaleką. Osoba ta myślała tak samo jak ty i wiedzę też miała sporą w tym temacie. Szkoda że pewnego pięknego dnia poszło coś nie tak i doszło do wypadku.

EOT
  • #5 3108944
    Mice
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Kolega LAzer ma racje. Zreszta elektroda to nie jest miejsce na cos takiego:)
    W sieci jest pelno tego typu for.
    Ale i tak za takie cos napewno pochwaly bys niedostal. 3 gramy to juz duzo a ja tu widze conajmniej 500. Zreszta korki do zatkania bokow robi sie materialu lekkiego niefragmentujacego sie.

Zreszta na ten temat to prosze poszukac solucji w necie(a jest tego pelno) i naprawde moza uzyskac ciekawe efekty nieponoszac az tak wielkiego zyzyka(te sroby i te kolki przyprawiaja mnie o dreszcze)
  • #6 3109367
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Pod koniec lat 80-tych brat kolegi zaczął się w garażu bawić różnymi wynalazkami. Jego radość ze zdobycia miny przeciwpiechotnj nie trwała jednak długo. Kolega nie ma ani brata ani garażu.

Więc życzę autorowi tematu odrobiny wyobraźni.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #7 3109396
    przemo27
    Poziom 24  
    Ocena: 38
    Musze przyznać , ze tez kiedyś zajmowałem sie piro .Ale od czasu jak miedzian-kit zrobił niezly krater na łące coś mnie powstrzymało od dalszych prob z materiałami wybuchowymi . Faktycznie mieszanina aluminium i nadmanganianu potasu jest bardzo niebezpiczna i mozna sobie kuku zrobić , materiał niestabilny i reaguje na wilgoć co jest niedopuszczalne.
  • REKLAMA
  • #8 3109414
    kokodin
    Poziom 21  
    Ocena: 175
    gdyby to coś miało chociaż detonator elektroniczny... :|
    a co do samej bomby bo tak trzeba to nazwać to zastanawia mnie czy tak duża petarda nie jest "karalna" w końcu przekracza to wszelkie pojęcie petardy dziure w ziemi robi na pół metra (a weź to zakop to wywali 2 razy taką) jak cie gliny z tym zobaczą to nie chce straszyć ale żebyś sie nie zdziwił jak cie aresztują ub chociaż skonfiskują bombe to może już podchodzić pod terroryzm więc uważaj

z resztą jak robić hukowca to raczej małego o dużej sile dźwięku niż na odwrót
  • #9 3109439
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    osobiscie nie podzielam aby takie konstrukcje sie tu pojawiały...bo potem bedziemy mieli kolejne tragedie
  • #10 3109472
    marcin1990
    Poziom 14  
    Widać że kolega nie wie co robi. Nie obrażając nikogo mam wrażenie że jego poziom wiedzy na temat pirotechniki ogranicza się do tego aby zmieszać proszek nr 1 z proszkiem nr 2 wsypać do rurki zasypać proszkiem nr 3 całość w miarę uszczelnić dodać lont i będzie BUUUM. Po pierwsze nigdy ale to przenigdy NIE URZYWAJ METALU W KONSTRUKCJACH PIROTECHNICZNYCH (chyba że jako składnik mieszanki ) Po drugie nie radzę stosować robić ładunków powyżej 100g ponieważ jak uda ci się zrobić coś naprawdę poprawnie wykonanego z tą ilością ładunku to zapewniam Cię że usłyszą to ludzie z odległości 2 km i jak znajdzie się ktoś kto zadzwoni po policje to będziesz miał wiele problemów. Mniejsze ładunki są uznawane jako „kupiły se dzieciaki petardy i się bawią”. Nie będę tu opisywał jak zwiększyć moc petardy ani wytykał błędów jaki popełniłeś. Powiem tylko tyle: jak na Sylwka stracisz ręce to twój problem ale co zawini osoba stojąca obok która może stracić oko ? WIĘCEJ WYOBRAŹNI CZŁOWIEKU!!
  • REKLAMA
  • #11 3109595
    adammc

Poziom 26  
    Ludzie poza tymi kołkowymi korkami ta petarda jest najbardziej bezpieczna ze wszystkich petard, pod warunkiem za bawi sie nia odpowiedzialna osoba, celowo wykonana byla z kartonu a nie z czegoś twardszego jak niekturzy mi tutaj sugerują, wysadziłem ja za górką piachu z odległosci okolo 200m .
    Widze ze macie przed oczami teraz jakiegos piromana a tutaj sie mylicie,
    moj kolega stracil palec , ale wcale sie mu nie dziwie bo brak mu odpowiedzialnosci bylo na tyle ze na przerwach w szkole wysadzał w parku petardy wykonywane z pojemnikow aluminiowych.
    Zdawałem sobie sprawe ze opinie po pokazaniu tych zdjęć będą podobne , ale niepozwolę sobie na ublizanie mojej osobie, bo co niektórzy tutaj o chemi gówno wiedzą a ja mam dostęp do niezłego laboratorium, i niezlego konsultanta.

I na koniec powiem tyle , ze po takim artykule nie moze stac sie zadna tragedia bo skąd, no chyba ze po przepisie na proch , który podał kolega , jeden z trzynastolatków pobiegnie do spozywczaka a potem poparzy nauczycielke w podstawówce.
  • #12 3109826
    kamiljus
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Nie pochwalam autora petardy ze względu na metalowe wkręty no i dość twarde, drewniane zatyczki. Jednak niektóre komentarze rozbawiły mnie do łez. Najlepszy był ten z piorunianem rtęci.
    Oczywiście, nie jest to forum pirotechniczne, dlatego też ten temat nie powinien się tu znajdować.
    PS. To była detonacja?? Bo coś mi tu dziwnie to brzmi KMNO4 +Al i to ma byc MW??
  • REKLAMA
  • #13 3109835
    Matitronik
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    kokodin napisał:
    gdyby to coś miało chociaż detonator elektroniczny... :|
    a co do samej bomby bo tak trzeba to nazwać to zastanawia mnie czy tak duża petarda nie jest "karalna" w końcu przekracza to wszelkie pojęcie petardy dziure w ziemi robi na pół metra (a weź to zakop to wywali 2 razy taką) jak cie gliny z tym zobaczą to nie chce straszyć ale żebyś sie nie zdziwił jak cie aresztują ub chociaż skonfiskują bombe to może już podchodzić pod terroryzm więc uważaj

Proch Czarny jest materiałem pirotechnicznym, nie wolno go wytwarzać na własne korzyści i inaczej. Chyba, ze ma się odpowiednie papiery.. po skończeniu odpowiednich szkół.
    A więc nawet mała paetardka o ładunku pirotechnicznym nie może być sprzedana osobie niepełnoletniej.

Pozdrawiam.

PS. Mój kolega zapłacił grzywne i odsiadywał w paczce za materiały wybuchowe typu Miedziankit, HMTD, ANFO i jakies azdytki..
  • #14 3109887
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    tak samo można zrobić se krzywde wsadzając jezyk w trafo 20kV itd etc. Do wszystkiego trzeba mieć głowe i nad wszytskim trzeba myśleć. Nie wolno to , nie wolno tamto , a każdy je robi.. codziennie..
  • #15 3110029
    regrom
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Z tymi wkretami to przesadziles, mogles to zalac zywica albo zrobic koleczki i dobrze skleic, bo taki wkrecik to moze niezle ci cos poharatac. Ja sie w kiedys bawilem ale robilem z rolek po papierze toaletowym, puszcze po piwie i inne takie, tez niezle hukalo, sasiadow niezloe podenerwowalem ale w sumie o to mi chodzilo :D robilem to najprosztrzym KNO3 + cukier puder :), aha nawet mi rakiety na tym lataly ;p pozdro, po pierwsze ostroznosc to podstawa.
  • #16 3110126
    Synek125
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Matitronik napisał:

Proch Czarny jest materiałem pirotechnicznym, nie wolno go wytwarzać na własne korzyści i inaczej. Chyba, ze ma się odpowiednie papiery.. po skończeniu odpowiednich szkół.

A kolega to mówi oczywiście o Żółtych papierach?

A tak jeszcze apropos to w temacie jest napisane >>Petrarda na sylwestra<< to chyba znaczy że kolega ma zamiar z tym iść do parku czy czegos podobnego? Bo chyba nie będziesz świętował sylwestra na polu, 2km od miasta???:|:|:|
  • #17 3110155
    Matitronik
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Żółte Papiery ? Wiesz o czym mówisz ?
    Nie nie chodzi mi o żółte papiery. Nie wiem co to za rodzaj dokumentów.. ale napewno są to jakieś pozwolenia na prowadzenie doświadczeń nad efektami pirotechnicznymi.

Pozdrawiam.
  • #18 3110167
    Kluczownik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    EE ja w takich rzeczach nie widzę nic złego raz na jakiś czas można ale wkrętów nie używaj na następny raz chociaż ja popełniłem ten błąd kilkakrotnie naszczęście bez żadnych nieprzyjemności :D tera używam żywicy epoxy i to leprze niż te zbrojenia nisz wkręty( zatyczki na zbrojeniach zawsze po wybuchu były całe ) :D
  • #19 3110168
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Chciałbym uspokoić troche "negatywne opinie" kolegów powiedzeniem, że "Szybka jazda samochodem wcale nie musi być niebezpieczna" a przez to zarazem jedno nie wyklucza drugiego.

Jeśli autor postu pisze, że zajmuje się tym (może okazyjnie) jakieś 10 lat i podaje stosowny skład mieszanki wybuchowej to zapewne zrobił to kierując się swoim "zdrowym rozsądkiem" aby żaden młody adept "sztuki tworzenia petard" nie wpadł na "genialny pomysł w swojej prostocie" i nie zaczoł "wydobywać" prochu lub hexogenu z niewybuchów do swoich "pseudo wybuchowych projektów". Tylko skorzystał ze sprawdzonych "receptur" a napewno tymi poczynaniami narobi mniej szkody (poza hukiem) i nie doprowadzi (co gorsza) do tragedii......

Pozdrawiam ponadczasowym powiedzeniem (nie dotyczy polityków :-) )

"To co możliwe i niemożliwe odróżnia bohatera od awanturnika" oraz, że Sylwester mimo wszystko zbliża się dużymi krokami.
  • #20 3110286
    adammc

Poziom 26  
    Synek125 napisał:

A tak jeszcze apropos to w temacie jest napisane >>Petrarda na sylwestra<< to chyba znaczy że kolega ma zamiar z tym iść do parku czy czegos podobnego?

W temacie napisane było wyraznie "MAŁA PETARDUNIA"
    najprawdopodobniej zmiana tematu to zart ze strony któregos z moderatorów, niestety próbowałem to sprostowac i na nic moje starania, widocznie taki tytuł jak teraz jest bardziej podoba sie temu , kto to zmienil.
    Osobiście czuje mały dyskomfort ale tak bardzo mi to nie przeszkadza.
    Dla sprostowania, nie powiedziałem ze mam zamiar strzelac z takich petard w sylwestrową noc , po prostu mając troche zbytecznego ładunku podczas prób , postanowiłem go wykorzystac by nie lezał w słoiku i nikogo nie kusilo.
  • #21 3110384
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Lazer glupi jestes sklad miesznaki ktory podales to zwykly proch czarny znany chyba z 1500lat koloidalny a raczej kolodium to zupelnie cos innego.

mieszanka ktora w tym siedziala ito najczesciej stosowany chyba material na petardy bardzo bezpieczny ale wiadomo jak ktos nie ma wyobrazni to i na pile moze rece stracic. Mieszanka KMnO4+Al nie wybucha od wilgocie pomieszalo wam sie z mieszankami azotanowymi ktore sa pod tym wzgledem bardzo niebezpieczne.
    Pomijajac te wkrety konstrukcja jest dosc obmyslana brak ciezkich elementow ktore moglby dac niebezpieczne odlamki
  • #22 3110430
    somek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nieprzejmuj się! Sam jestem piromanem i wiem jak i co. Oni nie znają tego uczucia! Świetna "petarda"!!
  • #23 3110433
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Jam tam nic złego w tym nei widze ale trzeba uważać, ze 3 lata temu odpaliłem race hukową do pistoletu zapałtą... skończyło się bulem głowy. Od tego czasu nie mam awersji do fajerwerków, ale nauczyło mnie to oastożności, choć ja nic sam nie skłądam ale w okolicy sylwestra kupujemy jak najwieksze hukowe i jest zabawa :)

Jako OT chcaiłęm dodać:

Kto mieszka w Krakowie może o tym słyszał, niedaleko supermarketu Geant jest hurtownia fajerwerków, czasem tam coś kupuje, faceci sami skłądają tam zestawy do strzelania, np kilka wyżutni łączą itp...
    Są doświadczeni a jednak jakiś połtorej miesiąca temu jednemu z panów urwało noge... Nawet doświadczonym się czasem nie wyjdzie....

Petarda fajna nie wiem co się tak negatywnie nastawiacie, jak się coś robi z głową to się nie ma co bać o zdrowie swoje i innych...
  • #24 3110462
    adammc

Poziom 26  
    Tomek515 wiesz moje miasteczko jest niedaleko od Krakowa jakieś 70km , moze w Sylwestra mnie usłyszysz. :D ...
    Pomijając zarty powiem tylko , ze najbardziej niebezpieczne nie jest produkowanie ladunków lecz ich magazynowanie, ja wyznaje zasadę szybkiej detonacji, po co ma mi cos w domu leżeć.

Moze wreszcie ktoś zapyta o wrażenia z odsłuchu tegoż cuda.
  • #25 3110517
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    No właśnie się rozpisałem a nie zapytałem o najważniejsze, Dobrze zagrzmiała :)? Wiem że rozmiar nie zawsze idzie razem z dziwiękiem bo kupowaliśmy po 5 zł hukowe i dawały nieźle, kupiliśmy po 7zł mniejsze... , to jak w naszym obczajonym miejscu w środku osiedla(dobrze niesie :)) wysadziliśmy to sie dosłownie szyby w oknach trzesły a na klacie az podmuch czuć :) Patrze na zdjęcie i widzać spustoszenie jakie wywolała twoja BOMBA :) wnioskuje ze musiała nieźle trzasnąć
    W sylwestra będe wysłuchiwał najgłośniejszego wybuchu hehehe :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanej petardy na Sylwestra, której autor prezentuje zdjęcia i efekty wybuchu, nie ujawniając dokładnego składu mieszanki. Autor wyjaśnia, że ładunek wybuchowy stanowi pył aluminiowy z nadmanganianem potasu, a czerwony proszek to pikrynian potasu służący do detonacji. Konstrukcja petardy wykorzystuje karton, drewniane kołki zabezpieczone wkrętami oraz lont o długości 60 cm palący się około 2 minut. W dyskusji pojawiają się ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa, zwłaszcza przed użyciem metalowych elementów w konstrukcji, które mogą powodować niebezpieczne odłamki. Użytkownicy podkreślają ryzyko związane z niestabilnością mieszanin pirotechnicznych, zwłaszcza aluminium z nadmanganianem potasu, oraz konsekwencje prawne i zdrowotne nieodpowiedzialnego obchodzenia się z materiałami wybuchowymi. Zalecane jest stosowanie tradycyjnego czarnego prochu (mieszanka KNO3, węgiel drzewny, siarka) jako bezpieczniejszej alternatywy. Wskazano również, że większe ładunki mogą być karalne i stanowią poważne zagrożenie. Autor podkreśla, że petarda była odpalona w terenie otwartym, z zachowaniem ostrożności i odpowiedzialności, a jej celem było wykorzystanie nadmiaru materiału pirotechnicznego podczas prób. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące użycia żywicy epoksydowej zamiast wkrętów do zabezpieczania elementów konstrukcji. Ogólnie temat wywołał mieszane reakcje – od podziwu dla pomysłowości po krytykę za potencjalne zagrożenia i brak wyobraźni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA